مراقبت‌های بعد از جراحی تومور مغزی باید به چه شکل باشد؟

فهرست مطالب

بهتر شدن پس از درمان تومورهای مغزی

درمان شدن برای تومورهای مغزی معمولا زندگی فرد را متحول می‌‌کند. برخی افراد کاملا بهبود می‌یایند و قادر هستند به سر کار برگردند. زمان بهبودی شما به شرایط فردی شما بستگی دارد. زمان بهبودی هر کس با دیگری متفاوت است. متاسفانه برخی افراد بهبود نمی‌یابند و برای بقیه عمر خود نیاز به حمایت و مراقبت دارند. 

جراحی تومور مغزی برای حذف رشد از مغز انجام می‌شود. تومورهای مغزی رشد غیرطبیعی در مغز هستند که درمان اصلی آن‌ها اغلب برداشتن تومور است. تومورهای مغزی را می‌توان به روش‌های مختلف از طریق جراحی برداشت، و رویکرد توصیه ‌شده اغلب به نوع، محل و اندازه تومور و چندین عامل دیگر بستگی دارد. کرانیوتومی روشی است که در آن بخشی از استخوان جمجمه به طور موقت برداشته می‌شود تا جراح مغز و اعصاب به مغز و تومور دسترسی داشته باشد.

اگرچه به طور سنتی یک روش جراحی باز است، کرانیوتومی اکنون می‌تواند با استفاده از تکنیک‌های کم تهاجمی انجام شود که منجر به سوراخ کوچک‌تر در جمجمه و بهبودی سریع‌تر می‌شود. جراحی ترانس اسفنوئیدال که یک عمل کم‌تهاجمی است یا از طریق داخل دهان یا از طریق سوراخ‌های بینی با کمک آندوسکوپ انجام می‌شود. این روش منجر به برش‌های بسیار کوچکی می‌شود که اغلب قابل مشاهده نیستند.

مراقبت‌های بعد از جراحی تومور مغزی

جراحی تومور مغز چه زمانی انجام می‌شود؟

جراحی تومور مغزی معمولاً پس از یافتن تومور مغزی در اسکن تصویربرداری انجام می‌شود. برای برخی از تومورها که کوچک و بدون علامت هستند، مشاهده دقیق بدون مداخله بیشتر توصیه می‌شود، اما برای اکثر تومورهای مغزی، از جمله تومورهای مغزی کودکان، اولین قدم در درمان، جراحی برای برداشتن تومور است.

جراحان تا آنجا که ممکن است تومور را برداشته و در عین حال بافت مغز و عملکرد کلی را حفظ می‌کنند. گاهی اوقات، تنها برداشتن ساب توتال توصیه می‌شود، زیرا در غیر این صورت، بافت طبیعی مغز می‌تواند در معرض آسیب باشد. جراحان مغز و اعصاب ماهر تا آنجا که امکان دارد تومورها را حذف می‌کنند و در عین حال عملکرد مغز را حفظ می‌کنند.

تومورهای مغزی رایجی که با جراحی درمان می‌شوند شامل گلیوما، مننژیوم، نوروم آکوستیک، تومورهای هیپوفیز، تومورهای نورواکتودرم ابتدایی، مدولوبلاستوما، کرانیوفارنژیوم، تومورهای ناحیه پینه آل، تومورهای کلایوال، و استزیونوروبلاستوما هستند.

چگونه باید برای جراحی تومور مغز آماده شویم؟

جراحان مغز و اعصاب هنگام برنامه‌ریزی و انجام عمل، رویکرد تیمی چند رشته‌ای (تیم چند تخصصی) را اتخاذ می‌کنند که منجر به بهترین پیش آگهی ممکن می‌شود. علاوه بر جراح مغز و اعصاب، هر ترکیبی از پزشکان زیر امکان دارد در این روش دخیل باشند:

  • متخصص گوش و حلق و بینی
  • جراح سر و گردن
  • چشم پزشک
  • جراح فک و صورت
  • جراح پلاستیک

بلافاصله قبل از جراحی بیهوشی عمومی انجام می‌شود تا بیمار در حین عمل احساس درد نکند. سپس جراح شروع به انجام یکی از دو رویکرد اصلی جراحی می‌کند. کرانیوتومی یا جراحی ترانس اسفنوئیدال.

نکاتی که باید قبل جراحی تومور مغزی به آن‌ها توجه کنید!

هر دارو یا مکملی مانند گیاهان یا ویتامین‌ها را که مصرف می‌کنید به پزشک خود اطلاع دهید. این اطلاعات مهمی است که پزشک شما باید داشته باشد. همچنین به شما دستور داده می‌شود که از مصرف برخی داروها یا مکمل‌ها خودداری کنید، به ویژه آن‌هایی که می‌توانند خونریزی را در حین جراحی افزایش دهند، مانند وارفارین و آسپرین. همچنین، هر گونه حساسیتی که ممکن است به داروها یا غذا داشته باشید، به پزشک خود اطلاع دهید.

از آنجایی که در طول عمل از بیهوشی عمومی استفاده می‌شود، از شما خواسته می‌شود که خوردن و آشامیدن را نیمه شب، شب قبل از عمل قطع کنید. اگر پزشک به شما دستور داده است که مصرف برخی داروها را در روز جراحی ادامه دهید، این کار را با یک جرعه کوچک آب انجام دهید. در روز جراحی، لباس گشاد و راحت بپوشید. از شما خواسته می‌شود که از آرایش، جواهرات یا ناخن مصنوعی خودداری کنید. به جای لنزهای تماسی از عینک خود استفاده کنید.

مراقبت‌های بعد از جراحی تومور مغزی

مشکلات احتمالی پس از درمان

ممکن است مدتی پس از پایان درمان دچار مشکلاتی شوید. این مشکلات ممکن است شامل موارد زیر باشند:

  • ضعف یک سمت بدن
  • ایجاد اختلال در راه رفتن یا حرکت کردن
  • تشنج
  • خستگی شدید
  • ایجاد یک سری مشکلات در بینایی و شنوایی فرد
  • تغییرات شخصیتی
  • مشکلات حافظه

مشکلات احتمالی شما پس از درمان به محلی که تومور در مغز قرار داشته بستگی دارد. در این زمان، ناحیه دیگری از مغز می‌تواند یاد بگیرد که برخی عملکردهایی را که تحت تاثیر تومور یا درمان قرار گرفته‌اند بر عهده بگیرد. احتمال دارد که کاملا به حالت پیش از ابتلا به تومور مغزی برگردید، گاهی هم چنین نمی‌شود. اما نیروی کمکی در دسترس شما خواهد بود.

چه کسانی می‌توانند برای بهتر شدن پس از درمان تومورهای مغزی به شما کمک کنند

متخصصان مختلفی می‌توانند به بهبودی شما از تومور مغزی کمک کنند:

  • فیزیوتراپیست می‌تواند در حرکت کردن به شما کمک کند.
  • درمانگر شغلی نیز بررسی می‌کند که برای انجام فعالیت‌های روزانه خود، مثل لباس پوشیدن، به چه چیزهایی نیاز دارید.
  • گفتاردرمان نیز در خصوص گفتار و بلع به شما کمک می‌کند.
  • مددکار اجتماعی نیز ترتیبی برای شما فراهم می‌کند که بتوانید خرید یا نظافت کنید.
  • متخصص تغذیه به رژیم غذایی شما رسیدگی می‌کند.
  • پرستار محلی که می‌تواند در کارهای عملی مثل نگهداری از زخم به شما کمک کند.
  • داروساز که می‌تواند در خصوص داروها و جعبه دوزبندی دارو به شما کمک کند.

ممکن است پزشک یا پرستار متخصص شما را به این بخش‌ها ارجاع دهند. اگر این کار به صورت خودجوش برایتان ترتیب داده نشده است، از پرسیدن دراین باره نترسید.

برگشت سر کار

بعضی افراد کاملا از تومور بهبود می‌یابند، اما برای برخی دیگر به این صورت نیست. برخی‌ها دچار عوارض جانبی بلندمدت می‌شوند. پیش‌بینی اینکه قرار است چه اتفاقی رخ دهد ممکن نیست.

اینکه هر چه زودتر بتوانید کاملا به زندگی عادی خود برگردید به موارد زیر بستگی دارد:

  • نوع تومور
  • اندازه تومور و محل آن
  • درمان‌هایی که قبلا انجام داده‌اید.
  • شغل

بعضی افراد پس از درمان تومورهای مغزی در تمرکز کردن و به یاد آوردن جزئیات دچار مشکل می‌شوند. اگر شغلی دارید که مهارت‌ها و توانایی‌های ذهنی می‌طلبد، احتمالا نتوانید بعد از درمان به طور کامل به زندگی نرمال خود قبل از تشخیص بیماری برگردید. پذیرفتن این حقیقت و کنار آمدن با آن دشوار است.

اگر در محل کار خود با ماشین‌آلات سنگین کار می‌کنید، احتمالا بلافاصله بعد از عمل نتوانید سر کار برگردید. اگر «دپارتمان سلامت شغلی» دارید می‌توانید با آنها صحبت کنید. در غیر این صورت با مدیر خود صحبت کنید.

در صورت لزوم، سایر کارمندان می‌توانند ترتیبی دهند که تا وقتی کاملا بهبود یابید وظیفه دیگری بر عهده بگیرید. اگر چنین پیشنهادی به شما نشد، خودتان چنین درخواستی کنید. ممکن است بتوانید به صورت پاره وقت سر کار بروید. سپس هر وقت قدرت خود را کاملا بازیافتید، می‌توانید به ساعات کاری طبیعی خود برگردید. اگر نمی‌توانید به شغل سابق خود برگردید، بهتر است با یک مشاور در زمینه حقوق و مزایا در بیمارستان محلی خود صحبت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *