سرطان سر و گردن

فهرست مطالب
سرطان سر و گردن

سرطان سر و گردن بیش از ۳۰ ناحیه در قسمت سر و گردن را درگیر می‌کند و سالانه افراد زیادی را درگیر می‌کند. بنابراین، این نئوپلاسم‌های نسبتاً شایعی هستند که اگر زود تشخیص داده شوند، در حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد موارد با موفقیت درمان درصد نسبتاً بالایی برخوردار هستند .
با این حال اغلب، علائم تومور‌های سر و گردن به موقع توسط بیماران مورد توجه قرار نمی‌گیرد و تنها زمانی که بیماری پیشرفت کرده است، به مشاوره متخصص مراجعه می شود . درمان سرطان پیشرفته سر و گردن پیچیده‌تر است و میزان مرگ و میر در این موارد طی پنج سال به ۶۰ درصد می‌رسد. به همین دلیل، توجه به این آسیب‌شناسی‌ها و اطلاع عموم از علائم اصلی و عوامل خطر ضروری است.

سرطان سر

علل سرطان سر و گردن چیست؟

سرطان‌های سر و گردن در بیشتر موارد از تکثیر کنترل نشده سلول‌های سنگفرشی در گلو، حنجره، حلق، دهان، زبان، لب‌ها، حفره‌های بینی و سینوس‌های پارانازال ایجاد می‌شوند، اما می‌توانند غدد بزاقی و غده تیروئید را نیز تحت تأثیر قرار دهند.

عوامل خطر اصلی در مورد سرطان سر و گردن، سوء مصرف الکل، دود سیگار و ویروس HPV (ویروس پاپیلومای انسانی) است. حتی ضربه مداوم غشا‌های مخاطی حفره دهان و زبان ناشی از دندان‌ها می‌تواند باعث ایجاد نئوپلاسم شود.

سرطان‌های سر و گردن معمولاً بیماران مرد بالای ۴۰ سال را تحت تأثیر قرار می‌دهند، اما ابتلای آن در بین زنان و جوانان نیز رو به افزایش است. یکی از دلایل این افزایش را می‌توان در تغییر آداب و رسوم اجتماعی و سبک زندگی جستجو کرد.

شایع‌ترین علائم سرطان سر و گردن

تأخیر در تشخیص سرطان‌های سر و گردن اغلب به دلیل ماهیت علائم است که توسط بیمارانی با بیماری‌های ساده که باعث نگرانی نمی‌شوند اشتباه گرفته می‌شود. شایع‌ترین علائم و نشانه‌های سرطان سر و گردن در واقع زخم و لکه‌های سفید یا قرمز در دهان، درد در گلو و زبان، گرفتگی صدا، مشکل در بلع، تورم گردن، احساس گرفتگی بینی در یک طرف یا خون دماغ می‌باشد .

پس چگونه می‌توان یک بیماری ساده را از یک سرطان تشخیص داد؟ نکته اصلی که باید در نظر گرفت مدت زمان آن است. اگر علائم بیش از سه هفته ادامه پیدا کرد، توصیه می‌شود با متخصص گوش و حلق و بینی مشورت کنید تا در طول ویزیت علائم را ارزیابی کند و در صورت لزوم تست‌های عمقی را انجام دهد .

چه زمانی نگران سرطان سر و گردن باشیم؟

توصیه می‌شود زمانی که حتی یکی از مشخص‌ترین علائم سرطان سر و گردن بیش از ۳ هفته ادامه پیدا کرد با پزشک خود مشورت کنید.

این نشانه همان چیزی است که برخی از متخصصان آن را قانون ۱ به ۳ می‌نامند؛ یعنی حضور مداوم حتی یک علامت حداقل به مدت 3 هفته ، از جمله درد زبان، زخم یا لکه‌های روی مخاط دهان، گلودرد و غیره.

لازم به ذکر است که قانون ۱ به ۳ یک معیار تشخیصی نیست. در واقع، این فقط نشان می‌دهد که ۳ هفته یک دوره زمانی را تشکیل می‌دهد که علائم خاصی را مشکوک در نظر بگیرید. مشاوره پزشکی و بررسی‌های تشخیصی نشان می‌دهد که آیا علائم واقعاً ناشی از تومور است یا خیر.

سرطان گردن

عوارض سرطان سر و گردن

در صورت عدم دریافت درمان مناسب، سرطان‌های سر و گردن می‌توانند سلول‌های خود را به مکان‌های دیگر گسترش دهند. به طور کلی، غدد لنفاوی مجاور ( غدد لنفاوی در گردن ) را تحت تأثیر قرار می‌دهند. با این حال، مواردی که آن‌ها به سایر اندام‌ها (به عنوان مثال کبد ) نیز گسترش می‌یابند، امکان‌پذیر است.

سلول‌هایی که یک تومور بدخیم در نزدیک و دور از محل منشأ پخش می‌کند به اصطلاح متاستاز هستند. هنگامی که متاستاز منتشر می‌شود، به آن سرطان متاستاتیک سر و گردن نیز گفته می‌شود.

چگونه سرطان سر و گردن را تشخیص دهیم؟

به طور کلی تشخیص سرطان سر و گردن از موارد زیر شروع می‌شود:

  • جمع‌آوری علائم، معاینه فیزیکی و سابقه پزشکی.
  • در این مرحله، پزشک متعهد می‌شود که بیمار را از نظر بالینی چارچوب‌بندی کند (او چگونه است؟ بر اساس علائم موجود چه چیزی می‌تواند داشته باشد؟ چه عوامل خطری را ارائه می‌دهد؟ )
  • پس از آن، معاینات آندوسکوپی (بسته به محل فرضی تومور احتمالی متفاوت است)، آزمایش خون، جستجوی بیومارکر‌های تومور و بیوپسی را ادامه می‌دهد. این مرحله به شناسایی هر توده تومور و بررسی بافت‌شناسی آن‌ها در آزمایشگاه (ابعاد، مرحله پیشرفت، سطح بدخیمی و غیره) اختصاص دارد.
  • در نهایت، با آزمایش‌های تصویربرداری تشخیصی ( اشعه ایکس، سی‌تی‌اسکن، رزونانس مغناطیسی هسته‌ای، PET) به پایان می‌رسد. در این مرحله از تحقیقات، به طور کلی، تشخیص سرطان در حال حاضر وجود دارد. با این حال، تشخیص تصویربرداری هنوز ضروری است، زیرا به پزشک معالج اجازه می‌دهد بفهمد که آیا نئوپلاسم در جای دیگری غیر از محل منشأء گسترش یافته است یا خیر.

سرطان سر و گردن چگونه درمان می‌شود؟

درمان‌های احتمالی سرطان سر و گردن عبارتند از:

انتخاب یک استراتژی نسبت به استراتژی دیگر یا ترکیب دو یا چند استراتژی به عوامل مختلفی بستگی دارد که عبارتند از:

مرحله نئوپلاسم

به طور کلی، سرطان سر و گردن در مراحل اولیه به درمانگر این امکان را می‌دهد که به درمان‌های خونین کمتری نسبت به آنچه در مرحله پیشرفته سرطان روی می‌دهد متوسل شود.

محل توده تومور

تومور حنجره ممکن است به درمان‌های متفاوتی از تومور حلق نیاز داشته باشد.

وضعیت سلامت عمومی بیمار

یک بیمار در وضعیت سلامتی مناسب می‌تواند به خوبی حتی یک درمان بسیار تهاجمی را تحمل کند. برعکس، یک بیمار در شرایط بهداشتی نامطمئن به اندازه کافی قوی نیست که در برابر برخی از درمان‌ها مقاومت کند.

درمان تومور‌های سر و گردن چه عوارضی دارد؟

درمان سرطان سر و گردن عوارض جانبی متعددی دارد. شدت این موارد به عواملی مانند اندازه نئوپلاسم، مرحله پیشرفت، محل آن و غیره بستگی دارد.جراحی می‌تواند شامل برداشتن بخش‌هایی، حتی بخش‌های مهم باشد.

با برداشتن کامل حنجره در بیمار مبتلا به تومور جدی، فرد در حال بهبود، پس از عمل به روش تراکئوتومی نیز نیاز دارد که به او اجازه می‌دهد به روشی جایگزین تنفس کند (حنجره همان آخرین بخش راه‌های هوایی فوقانی).

دوباره با جراحی، به یک تومور سر و گردن فکر کنید که نیاز به برداشتن غدد لنفاوی مجاور دارد (زیرا متاستاز‌ها به آن‌ها حمله می‌کنند):

در این شرایط، بیمار ممکن است به نوعی ادم لنفاوی مبتلا شود که اگر درمان نشود می‌تواند به نوبه خود منجر به ایجاد لنف ادم شود. عوارضی مانند عفونت و سلولیت.

جراحی یک مثال است، اما باید تأکید کرد حتی رادیوتراپی، شیمی درمانی، ایمونوتراپی و درمان هدفمند عاری از عوارض جانبی نیستند.

با رادیوتراپی، بیمار ممکن است دچار اختلالاتی مانند سفتی فک، از دست دادن دندان، قرمزی، زخم دهان، خشکی دهان، خونریزی لثه و غیره شود. با شیمی درمانی، از سوی دیگر، مشکلاتی مانند حالت تهوع، استفراغ، ریزش مو، احساس خستگی، آسیب‌پذیری در برابر عفونت و غیره وجود دارد.

سرطان سر و گردن و توانبخشی بعد از عمل

بیماران مبتلا به سرطان سر و گردن که تحت درمان جراحی قرار می‌گیرند، باید تحت توانبخشی پس از عمل قرار گیرند.

در واقع توانبخشی،تقریباً به طور کامل عملکرد‌های از دست رفته‌ی بخش های خاصی از بافت را که با جراحی برداشته شده‌اند بازیابی می‌کند. (مثال کلاسیک، برداشتن تار‌های صوتی است).

برنامه توانبخشی نیز بسته به اینکه بیمار تحت عمل جراحی ترمیمی/پلاستیک یا پروتز دندان/صورت قرار گرفته باشد، متفاوت است.

توانبخشی پس از جراحی سرطان سر و گردن می‌تواند متخصصان در زمینه فیزیوتراپی، رژیم غذایی و گفتار درمانی را درگیر کند.

چگونه از سرطان سر و گردن پیشگیری کنیم؟

در اینجا رفتار‌هایی که پزشکان برای کاهش خطر ابتلا به سرطان سر و گردن توصیه می‌کنند آورده شده است:

  • سیگار نکشید و مصرف مشروبات الکلی را محدود کنید یا حتی از آن خودداری کنید.
  • از خود در برابر ویروس پاپیلومای انسانی (مانند استفاده از کاندوم در روابط پرخطر) به اندازه کافی محافظت کنید.
  • میوه و سبزیجات بخورید.

پیش آگهی و بقا

در مورد سرطان سر و گردن، پیش آگهی و بقا به عواملی مانند مرحله پیشرفت نئوپلاسم، محل آن و به موقع تشخیص بستگی دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *