مقایسه ایمونوتراپی و شیمی‌درمانی

فهرست مطالب
مقایسه ایمونوتراپی و شیمی‌درمانی

در سال‌های اخیر، ایمونوتراپی به یک گزینه درمان سرطان در دسترس و ضروری تبدیل شده است. بسیاری از بیمارانی که در حال یادگیری در مورد ایمونوتراپی هستند، سؤالات زیر را از خود می‌پرسند:

  • ایمونوتراپی و شیمی درمانی چگونه به هم مرتبط هستند؟
  • تفاوت بین شیمی درمانی و ایمونوتراپی در چیست؟
  • چه زمانی باید ایمونوتراپی را به جای شیمی درمانی انتخاب کنم؟

برای پاسخ به این سؤالات این مقاله را به طور کامل مطالعه فرمایید.

مقایسه ایمونوتراپی و شیمی‌درمانی

تفاوت بین شیمی‌درمانی و ایمونوتراپی

ایمونوتراپی از سیستم ایمنی بدن ما که قبلاً توسط تومور مسدود شده بود، به عنوان سلاحی در برابر سرطان استفاده می‌کند، نه اینکه به طور مستقیم مانند شیمی درمانی، رادیوتراپی و داروهای هدفمند، سلول‌های سرطانی را از بین ببرد. به طور خاص، هدف شیمی درمانی از بین بردن سلول‌های سرطانی از طریق آسیب رساندن به آنها است، به‌طوری‌که نتوانند تکثیر و گسترش یابند. اما مکانیسم اثر آن اجازه نمی‌دهد که تنها سلول‌های بیمار را تحت تأثیر قرار دهد و در بسیاری از موارد سلول‌های سالم را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد، بنابراین باعث ایجاد برخی از شناخته شده‌ترین عوارض جانبی مانند ریزش مو یا حالت تهوع، یبوست و اسهال می‌شود.

مقایسه ایمونوتراپی و شیمی‌درمانی از نظر نوع اثر

یکی از تفاوت‌های اصلی بین ایمونوتراپی و شیمی درمانی، ویژگی آنها نسبت به سلول‌ها می‌باشد. ایمونوتراپی بسیار اختصاصی است، در عوض شیمی‌درمانی به تمام سلول‌های ارگانیسم که به‌سرعت تقسیم می‌شوند، حمله می‌کند و به سلول‌های اغلب سالم نیز ضربه می‌زند، علاوه بر این، اثرات شیمی‌درمانی تنها تا زمانی که دارو در گردش باقی‌می‌ماند، در حالی که یکی از جنبه‌های انقلابی ایمونوتراپی به این معناست که به لطف توانایی سیستم ایمنی در تشخیص سلول‌های سرطانی، محافظت طولانی مدت در برابر سرطان را فراهم می‌کند.

مقایسه ایمونوتراپی و شیمی‌درمانی از نظر عوارض جانبی

برای از بین بردن تومورهای سرطانی، شیمی درمانی به سلول‌های در حال تقسیم سریع بدن حمله می‌کند که می‌تواند شامل سلول‌های سرطانی و غیر سرطانی مانند فولیکول‌های مو و پوشش روده باشد. این حملات به سلول‌های سالم می‌تواند باعث برخی از شناخته شده‌ترین عوارض جانبی شیمی درمانی، مانند ریزش مو و حالت تهوع شود. در مورد ایمونوتراپی، عوارض جانبی بالقوه اغلب نتیجه یک پاسخ ایمنی بیش از حد تحریک شده یا نادرست است و می‌تواند از خفیف تا متوسط یا شدید متغیر باشد و در شرایط خاص می‌تواند کشنده باشد.

ایمونوتراپی

ایمونوتراپی چیست؟

ایمونوتراپی، درمانی است که سیستم ایمنی خود بیمار را برای مبارزه با سرطان تقویت می‌کند.  توانایی سیستم ایمنی برای مبارزه با بیماری را با اجازه دادن به آن برای شناسایی، حمله و کشتن سلول‌های سرطانی در سراسر بدن، مهار و تقویت می‌کند.

ایمونوتراپی را می‌توان به‌تنهایی یا همراه با انواع دیگر درمان‌ها انجام داد. در حال حاضر ثابت شده است که این روش درمانی مؤثر برای بیماران مبتلا به انواع مختلف سرطان است و آن را به امیدوارکننده‌ترین روش جدید از زمان توسعه اولین شیمی درمانی در دهه 1940 تبدیل کرده است.

شیمی درمانی چیست؟

شیمی درمانی در واقع درمان سرطان با داروهایی است که مستقیماً سلول‌های سرطانی را از بین می‌برند. شیمی درمانی به تمام سلول‌های بدن که به‌سرعت تقسیم می‌شوند، حمله می‌کند و به طور مؤثر تومورهای سریع رشد را هدف قرار می‌دهد. می‌توان از آن به‌تنهایی یا همراه با جراحی، پرتودرمانی یا ایمونوتراپی استفاده کرد.

برخلاف شیمی درمانی که مستقیماً روی تومورهای سرطانی اثر می‌کند، ایمونوتراپی بر روی سیستم ایمنی بدن بیمار اثر می‌گذارد، پاسخ ایمنی را تحریک کند و به سیستم ایمنی بدن یاد می‌دهد که سلول‌های سرطانی را شناسایی و از بین ببرد.

مقایسه مدت درمان ایمونوتراپی و شیمی‌درمانی

مدت زمان درمان ایمونوتراپی در مقایسه با شیمی درمانی از بیمار به بیمار دیگر متفاوت است و تحت تأثیر عوامل مختلفی خاص برای فرد و نوع سرطان آنها قرار می‌گیرد. بسته به پاسخ‌های بیمار و اینکه آیا بیمار به عنوان بخشی از یک کارآزمایی بالینی تحت درمان قرار می‌گیرد، ایمونوتراپی می‌تواند برای تعدادی از درمان‌ها به طور نامحدود انجام شود.

هر درمان چقدر طول می‌کشد تا اثر کند؟

ممکن است در مدت زمانی که طول می‌کشد تا بیماران به ایمونوتراپی و شیمی درمانی پاسخ دهند، تفاوت‌هایی وجود داشته باشد. به‌عنوان‌مثال، در شیمی درمانی (و پرتودرمانی)، تومور ممکن است بلافاصله شروع به کوچک‌شدن کند. با ایمونوتراپی، زمانی که سیستم ایمنی بدن برای حمله به تومورها بسیج می‌شود، دیدن اثرات درمان ممکن است بیشتر طول بکشد. گاهی اوقات تومورها ممکن است در ابتدا به نظر درحال‌رشد باشند، اما در واقع افزایش اندازه ممکن است به دلیل نفوذ سلول‌های ایمنی به تومورها باشد. این پدیده که به عنوان شبه پیشرفت شناخته می‌شود در ایمونوتراپی غیرعادی نیست و به این معنی نیست که درمان مؤثر نیست.

مقایسه مؤثر بودن ایمونوتراپی و شیمی‌درمانی

از آنجایی که اثرات شیمی درمانی فقط تا زمانی باقی می‌ماند که داروها در بدن باقی می‌مانند، یکی از خلاقانه‌ترین جنبه‌های ایمونوتراپی این است که به دلیل توانایی سیستم ایمنی در تشخیص و به‌خاطر سپردن، می‌تواند محافظت طولانی مدت در برابر سرطان ایجاد کند. مطالعات بالینی نشان داده است که پاسخ‌های مفید به درمان ایمونوتراپی می‌تواند طولانی مدت و حتی پس از پایان درمان پایدار باشد. علاوه بر این، برخی شواهد نشان داده‌اند که انواع و دوزهای خاص شیمی‌درمانی می‌تواند پاسخ ایمنی در برابر تومور را بهبود بخشد که دلیل دیگری برای ترکیب این درمان‌ها در برخی موارد است.

ایمونوتراپی

چه نوع سرطانی را می‌توان با ایمونوتراپی درمان کرد؟

با استفاده از قدرت طبیعی سیستم ایمنی برای شناسایی و به‌خاطر سپردن سلول‌های سرطانی، ایمونوتراپی این پتانسیل را دارد که در برابر انواع سرطان مؤثر باشد. ایمونوتراپی در حال حاضر منجر به  پیشرفت‌های اساسی در درمان بسیاری از انواع سرطان شده است و برای چندین مورد به عنوان خط اول درمان تأیید شده است. همچنین نشان‌داده‌شده است که در برابر سرطان‌هایی که از لحاظ تاریخی به درمان‌های شیمی درمانی و رادیوتراپی مقاوم هستند، مؤثر است.

وعده ایمونوتراپی

هر بیمار باید با مشورت با انکولوژیست و تیم درمان خود، مناسب‌ترین درمان را تعیین کند، شاید بهترین درمان برای هر فرد، شیمی درمانی، ایمونوتراپی یا ترکیبی از این یا انواع دیگر درمان‌های سرطان باشد. درک تفاوت بین ایمونوتراپی و شیمی درمانی اولین قدم در تصمیم‌گیری صحیح و یافتن بهترین گزینه‌های درمانی موجود است.

منبع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *