رادیوتراپی که در بین مردم به پرتودرمانی نیز معروف است، استفاده از پرتوهای پرانرژی برای درمان است. پرتوهای یونیزان به DNA تومور آسیب میرسانند که از تکثیر سلولهای سرطانی تشکیل میشود. در این بخش از ایران سرطان به بررسی تعداد جلسات پرتودرمانی میپردازیم. با ما همراه باشید.

تعداد جلسات پرتودرمانی به چه عواملی بستگی دارد؟
رادیوتراپی در زمانهای مختلف بسته به نوع تومور و مرحله بیماری اعمال میشود. تعداد جلسات بین ۱ تا ۴۰ جلسه متغیر است. انکولوژیست پرتودرمانی که بیمار را درمان میکند، مناسبترین مدت جلسه را تعیین میکند. رادیوتراپی استریوتاکسیک (تیراندازی نقطهای) بین 1-5 جلسه، براکیتراپی (پرتودرمانی داخلی) 1-5 جلسه و رادیوتراپی خارجی بین 2-40 جلسه متفاوت است.
درمان فقط چند دقیقه طول میکشد؛ اما برای مرحله آمادهسازی و قراردادن بیمار در یک موقعیت دقیق (تأیید شده توسط سیستمهای هدایت تصویر) به زمان نیاز است. در کل، 15-20 دقیقه طول میکشد. به طور کلی یک جلسه رادیوتراپی در روز از شنبه تا چهارشنبه انجام میشود و در روزهای پنجشنبه و جمعه استراحت است.
اما در برخی موارد، رادیوتراپی دو بار در روز یا یک روز در میان انجام میشود. دوره کلی درمان به طور متوسط چند هفته (حدود 20-25 جلسه) طول میکشد. در موارد خاص، طرح رادیوتراپی شامل یک جلسه است و در این مورد درمان رادیوسرجری تعریف میشود. فن آوریهای جدید کاهش تعداد جلسات را با استفاده از طرحهای هیپوفرکشناسیون که در آن دوز روزانه بالاتر از طرحهای نرموفرکشن شده است، ممکن کرده است.
در گذشته رادیوتراپی در ناحیه بسیار وسیعی برای از بین بردن بافت سرطانی استفاده میشد. رادیوتراپی که تقریباً ۶۰ درصد از درمان سرطان را تشکیل میدهد، امروزه بیشتر برای منطقه هدف استفاده میشود. به عبارت دیگر، پرتوهای تشعشع با دوزهای بالا به ناحیه از پیش تعیین شده سلولهای سرطانی فرستاده میشوند؛ بنابراین، در حالی که بافتهای سالم در بدن فرد تا حد امکان محافظت میشود، تومور و اطراف آن به طور کامل در معرض رادیوتراپی قرار میگیرند. با این حال، این بدان معنا نیست که بافتهای سالم قطعاً محافظت میشوند.
کاربردهای رادیوتراپی چیست؟
رادیوتراپی کمکی: رادیوتراپی کمکی که میتواند در بسیاری از انواع سرطان، به ویژه سرطان سینه اعمال شود، را میتوان به عنوان پرتودرمانی بعد از عمل نیز تعریف کرد. هدف آن از بین بردن سلولهای سرطانی است که ممکن است در بدن باقی بمانند، به لطف کاربرد انجام شده پس از برداشتن بافت تومور با جراحی، بنابراین سعی میشود از عود سرطان جلوگیری شود.
بیشتر مطالعه کنید: تست سرطان سینه در منزل
رادیوتراپی اولیه: نوعی پرتودرمانی است که بهتنهایی در برخی از انواع سرطان مانند تومور حنجره (تارهای صوتی) اعمال میشود. این روش که میتوان آن را تنها کاربرد رادیوتراپی نیز تعریف کرد، با اعمال بهجای مداخله جراحی در موارد منتخب، موفقیت مشابهی را به همراه دارد.
رادیوتراپی تسکیندهنده: در روش رادیوتراپی تسکینی که در موارد سرطان پیشرفته که سرطان به سایر بافتها گسترش مییابد، بهمنظور کاهش شکایات بیمار است. به لطف این روش که به ویژه در صورت وجود متاستازهای مغزی و استخوانی اعمال میشود، هدف از آن پیشگیری یا تسکین شکایات بیمار مانند درد، خونریزی و تنگی نفس است. علاوه بر این، هدف آن جلوگیری از مشکلات جدی سلامتی مانند شکستگیهای پاتولوژیک، فلج و بیهوشی است.

تعداد جلسات پرتودرمانی چگونه اعمال میشود؟
پرتودرمانی به طور کلی برای چهار هدف مختلف استفاده میشود:
رادیوتراپی نئوادجوانت: برای کوچککردن برخی از انواع تومورها به ویژه سرطان رکتوم و ریه استفاده میشود. رادیوتراپی نئوادجوانت، همچنین به عنوان رادیوتراپی قبل از عمل شناخته میشود، هدف آن کوچککردن تومور تشکیل شده توسط سلولهای سرطانی است؛ بنابراین در حین عمل تا حد امکان بافت کمتری از بیمار برداشته میشود.
رادیوتراپی که بیشتر به صورت ۵ سیکل در هفته به مدت ۳ تا ۹ هفته انجام میشود، گاهی اوقات میتواند بیش از یک بار در روز انجام شود. هر جلسه رادیوتراپی که در دوزهای کم روزانه به بیمار داده میشود، تقریباً ۱۵ دقیقه طول میکشد. در پرتودرمانی خارجی، از یک دستگاه بزرگ برای رساندن اشعه ایکس، پروتون، الکترون، اشعه گاما یا ترکیبات مختلف این اشکال انرژی به بیمار استفاده میشود. بیمار روی میز دستگاه دراز کشیده است. تکنسین خارج از اتاق دستگاه را راهاندازی میکند. پس از این روش بدون درد، بیمار به خانه فرستاده میشود.
در طول کاربرد براکیتراپی، بیمار باید در بیمارستان بماند. دلیل اصلی این امر این است که ایمپلنتها خطر تشعشع را برای افراد دیگر ایجاد میکنند. با این حال، ایمپلنتهای دائمی که برای مدت طولانی استفاده میشوند، آسیبی به اطرافیان فرد تحت درمان وارد نمیکنند، زیرا دوزهای بسیار کمتری از اشعه ساطع میکنند. این وضعیت با توجه به وضعیت عمومی بیمار و پاسخ او به درمان متفاوت است.
تعداد جلسات پرتودرمانی سرطان سینه
رادیوتراپی بخشی جداییناپذیر از فرایند درمان برای زنان مبتلا به سرطان سینه است؛ زیرا عودهای موضعی، یعنی ظهور مجدد تومور را کاهش میدهد و بقا را بهبود میبخشد، همانطور که مطالعات علمی متعددی که بیماران را در طول سالها دنبال کردهاند، نشان داده است. معمولاً درمان در 5-7 هفته با جلسات روزانه، از دوشنبه تا جمعه، استراحت در آخر هفته برای امکان بازسازی سلولهای سالم و تقسیم دوز کل رادیوتراپی 45-50 گری به کسرهای روزانه 1 انجام میشود.
بنابراین برای انجام رادیوتراپی باید هر روز، برای دورههای طولانی و در شرایط اغلب بحرانی روانی – فیزیکی به دلیل درمانهایی که قبلاً انجام شده یا در حال انجام است و نگرانیهای مربوط به وضعیت بیماری خود به بیمارستان مراجعه کند.
بیشتر مطالعه کنید: بهترین متخصص رادیوتراپی در تهران
کارسینوم نفوذی پس از جراحی محافظهکارانه
بین طرح درمانی استاندارد و تقسیم همان دوز به جلسات کمتری که به 15-16، 10 و حتی 5 جلسه کاهشیافته است. علاوه بر این، اوردوز را میتوان همزمان با درمان روی کل پستان انجام داد و دوزهای کمی بالاتر را در ناحیهای که از آن انجام میشود، هدف قرارداد.
کارسینوم درجا پس از جراحی حفظ پستان
تا آنجا که به پرتودهی جزئی مربوط میشود، نتایج مطالعات آغاز شده در سالهای اخیر هنوز کاملاً مشخص نیست و شواهد اثربخشی در این نوع بیماران در حال حاضر کمتر از بیماران مبتلا به سرطان مهاجم است.
کارسینوم نفوذی پس از ماستکتومی
در صورت پیشبینی، رادیوتراپی پس از برداشتن جراحی کل پستان در ناحیه نسبتاً بزرگی که اغلب شامل غدد لنفاوی نیز میشود، انجام میشود، بنابراین تابش جزئی نشان داده نمیشود. تا آنجا که به هیپوفرکشناسیون مربوط میشود تا به امروز دادههای مربوط به استفاده و عوارض جانبی – به ویژه عوارض دیررس – این رژیمدرمانی پس از ماستکتومی محدود است و توصیههای قطعی هنوز ایجاد نشده است؛ بنابراین تصمیم به استفاده از درمان هیپوفرکشن در این موارد باید توسط پزشک با بیمار در میان گذاشته شود.

تعداد جلسات پرتودرمانی برای سرطان مثانه
در درمان سرطان مهاجم عضلانی که هنوز محدود به مثانه است، ممکن است از پرتودرمانی همراه با برداشتن آندوسکوپی یا شیمی درمانی برای درمان بیماری استفاده شود. در اشکال پیشرفته معمولاً پرتودرمانی برای کاهش اندازه تومور یا تسکین درد ناشی از تومور و متاستاز استفاده میشود.
تعداد درمانها و مدت دوره به نوع و اندازه تومور و همچنین به هدف درمان (درمان بهبود یا کنترل درد) بستگی دارد. چرخه رادیوتراپی شامل جلسات روزانه (دوشنبه تا جمعه) حدود 15 دقیقه است. برای سرطان مثانه، دوره پرتودرمانی میتواند 4 تا 7 هفته طول بکشد.
تعداد جلسات پرتودرمانی سرطان کلیه
تعداد درمانها و طول دوره پرتودرمانی در سرطان کلیه به نوع و اندازه تومور بستگی دارد. اگر هدف از بین بردن درد باشد، معمولاً جلسه درمان روزانه، چند دقیقه و برای مدت کوتاهی انجام میشود.
تعداد جلسات پرتودرمانی سرطان پروستات
این یکی از گزینههای درمانی برای درمان سرطانهای پروستات با خطر کم، متوسط و بالا است (به کلاسهای خطر مراجعه کنید). یک چرخه پرتودرمانی شامل پنج جلسه هفتگی (یک استراحت در آخر هفته) است و میتواند پنج تا هشت هفته طول بکشد.
تعداد جلسات پرتودرمانی برای لنفوم غیرهوچکین
برای لنفوم غیرهوچکین، پرتودرمانی را میتوان در مراحل اولیه بیماری انجام داد. برنامهریزی درمان، مرحله بسیار مهمی است، زیرا به امکان به دست آوردن حداکثر سود از رادیوتراپی بستگی دارد. هنگامی که اندیکاسیون درمان مشخص شد، تحت سی تی اسکن بهاصطلاح مرکزی قرار میگیرید که رادیوتراپیست از آن برای تعیین اندازه و جهت میدانهای تشعشعی با نهایت دقت و همچنین برای توضیح دقیق استفاده میکند. فیزیکدان سلامت طرح درمان هنگامی که ناحیه مورد تابش مشخص شد، با ردیابی علائم مرزی با جوهر، بر روی پوست مشخص میشود که عملکرد آن را بهراحتی قابلشناسایی میکند و از دقت درمان در تمام مدت آن اطمینان میدهد. علائم مرزی را میتوان بهراحتی در پایان درمان از بین برد.
چرخه درمان در مرکز رادیوتراپی بیمارستان انجام میشود و به جلسات روزانه (به جز روزهای آخر هفته) تقسیم میشود. هر جلسه در مجموع حدود 30 دقیقه طول میکشد. مدت چرخه رادیوتراپی به نوع و مرحله بیماری بستگی دارد و برای لنفوم غیرهوچکین میانگین مدت زمان سه تا چهار هفته است.