تفاوت گرید و استیج در سرطان

فهرست مطالب
استیج و گرید سرطان

احتمالا اصطلاح گرید و استیج سرطان را بارها در مقالات مرتبط با سرطان دیده‌اید و یا از متخصصان شنید‌ه باشید. برای درمان سرطان بسیار مهم است که گرید و استیج آن مشخص باشد. اگر تفاوت گرید و استیج سرطان را نمی‌دانید، این بخش را به دقت مطالعه کنید.

تفاوت گرید و استیج در سرطان

گرید سرطان چیست؟

بررسی بافت سرطانی برای طبقه‌بندی کارسینوم بسیار مهم است. در طول بیوپسی، یک نمونه بافت گرفته می‌شود و زیر میکروسکوپ بررسی می‌شود. در طی این معاینه، انحراف بافت تومور از بافت طبیعی مشخص می‌شود. درجه انحراف را گرید می‌گویند. هر چه درجه‌بندی بالاتر باشد، تومور بدخیم‌تر است؛ بنابراین، تومور با درجه بالا احتمالاً سریع‌تر از تومور با درجه پایین رشد می‌کند. درجه بندی تومور به شرح زیر است:

درجه بندی تومور در 5 سطح:

GX : درجه نامحدود (قابل قضاوت نیست)

G1 : به‌خوبی تمایزیافته (کمتر بدخیم)

G2 : دارای تمایز متوسط

G3 : تمایز ضعیفی دارد.

G4 : تمایز نیافته (بسیار بدخیم)

درجه تومور با مرحله سرطان یکسان نیست. مرحله سرطان به‌اندازه و یا وسعت (محدوده) سرطان اصلی (اولیه) و اینکه آیا سلول‌های سرطانی در سراسر بدن پخش شده‌اند یا نه اشاره دارد. روش‌های تصویربرداری (مانند MRI) در سرطان‌شناسی برای اهداف تشخیصی استفاده می‌شود که به ارزیابی سرطان کمک می‌کند.

گرید سرطان

طبقه‌بندی WHO برای گرید سرطان

در سال 2016، WHO (سازمان بهداشت جهانی) طرحی برای طبقه‌بندی تومورهای سیستم عصبی مرکزی ارائه کرد. طبقه‌بندی WHO در سال 2016 و در سال 2021 در ویرایش جدیدی، بازنگری و منتشر شد. طبقه‌بندی جدید WHO، تومورها را به 4 درجه تقسیم می‌کند.

درجه I : تومور خوش خیم: درمان تومورهای خوش‌خیم (غیر سرطانی) معمولاً با یک جراحی ساده صورت می‌گیرد که در آن تومور برداشته می‌شود و به طور کلی، در حال حاضر با انجام این جراحی می‌توان به درمان آنها دست یافت.

درجه II : تومورهای خوش‌خیم با نفوذ به بافت اطراف، ممکن است در صورت عدم درمان مناسب، به طور عودتی به سرطان تبدیل شوند. با انجام درمان مؤثر، می‌توان به بهبودی دست یافت و به طور کلی، درمان این نوع تومورها باعث کاهش طول عمر بیمار نمی‌شود.

درجه III : تومورهای بدخیم: درمان در شرایط خاص امکان‌پذیر است، کاهش امید به زندگی بسیار محتمل در نظر گرفته می‌شود.

درجه IV : تومورهای بسیار بدخیم: درمان مؤثر اغلب دیگر امکان‌پذیر نیست.

استیج در سرطان

در حالی که درجه یا گرید ظاهر سلول‌ها و بافت سرطانی را توصیف می‌کند، مرحله  یا استیج سرطان اطلاعاتی در مورد اندازه تومور اولیه و میزان گسترش سرطان در بدن بیمار ارائه می‌دهد.

چندین سیستم مرحله‌بندی مختلف وجود دارد. بسیاری از آنها برای انواع خاصی از سرطان ساخته شده‌اند. دیگران را می‌توان برای توصیف سرطان‌های متعدد استفاده کرد. به طور کلی، بین مراحل زیر تمایز قائل می‌شود:

مرحله 0: سلول‌های غیرطبیعی که هنوز پخش نشده‌اند. به این مرحله «درجا» نیز می‌گویند. این یک پیش‌ساز سرطان است.

مرحله I-III: سرطانی که فراتر از محل تومور اولیه گسترش نیافته یا فقط به بافت‌های مجاور گسترش‌یافته است. هرچه تعداد مرحله بالاتر باشد، تومور بزرگ‌تر و بیشتر گسترش‌یافته است.

مرحله چهارم: سرطان به نواحی دوردست بدن گسترش‌یافته است (متاستاتیک/متاستاتیک دور).

برای آشنایی بیشتر با استیج در سرطان، مقالات زیر را مطالعه فرمایید :

تفاوت گرید و استیج در سرطان

علائم مرحله سرطان

بیماری‌های انکولوژیک بسته به محل و ویژگی، خود را به روش‌های مختلفی نشان می‌دهند. در مراحل اولیه ممکن است هیچ علامتی وجود نداشته باشد. اگر تومور در یک مکان برجسته قرار داشته باشد یا به‌راحتی لمس شود، تشخیص علائم بیماری آسان‌تر است. برخی از این علائم عبارتند از:

  • ظاهر، افزایش اندازه، تغییر رنگ و ساختار خال‌ها
  • تغییر در رنگدانه پوست، زردی
  • مهروموم در قفسه سینه، کیسه بیضه، سایر نقاط زیر پوست، افزایش اندازه غدد لنفاوی

اولین علائم مراحل اولیه (I-II) سرطان، اغلب به سبک زندگی و محیط‌ زیست نسبت داده می‌شود که عبارتند از:

  • افزایش خستگی، ضعف
  • کاهش اشتها یا کاهش وزن بدون دلیل مشخص
  • درجه حرارت بالا
  • سردرد‌های شدید

افراد اغلب علائم بدنی زیر را به آرامی احساس می‌کنند:

  • گلودرد، سرفه
  • درد مفاصل و استخوان
  • عرق‌کردن شدید در شب
  • اختلال در عملکرد دستگاه گوارش و دستگاه تناسلی
  • خراش‌های طولانی غیر التیام‌بخش
  • در زنان، افزایش شدت و مدت قاعدگی، درد شدید در هنگام خونریزی، ازسرگیری ترشحات در طول و بعد از یائسگی.

برای اینکه زمان را از دست ندهید و به‌سرعت مشکل را تشخیص دهید، معاینات منظم با یک درمانگر و متخصص را نادیده نگیرید. آزمایش خون معمولی به تشخیص انحراف از هنجار کمک می‌کند. اگر در معرض خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان هستید، آزمایش نشانگر‌های تومور توصیه می‌شود. در صورت لزوم، MRI، سی تی اسکن، سونوگرافی، بیوپسی و سایر روش‌های تشخیصی به شما اختصاص داده می‌شود.

اگر زمان را از دست بدهید، بیماری پیشرفت می‌کند، علائم در مراحل بعدی سرطان قابل‌توجه‌تر می‌شوند و بهبودی کلی بدتر می‌شود. خون در مدفوع، ادرار، خلط هنگام سرفه ظاهر می‌شود، کاهش وزن حتی بیشتر قابل‌توجه می‌شود. با افزایش اندازه تومور و متاستاز، کار سایر اندام‌ها مختل می‌شود و در نتیجه کیفیت زندگی و همچنین شانس درمان کاهش می‌یابد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *