سرطان زبان یا کارسینوم زبان نوع بدخیم سرطان حفره دهان است. این سرطان عمدتا در ناحیه جلویی زبان رخ میدهد. تومورهای زیر زبان اکثراً سرطان کف دهان هستند که به کارسینومهای حفره دهان نیز تعلق دارند. سرطانی که در یک سوم پشتی در قاعده زبان رخ میدهد نوعی سرطان گلو است. کارسینوم زبان، مانند اکثر سرطانها، به تدریج در چند مرحله ایجاد میشود. مراحل اولیه و مراحل پیش سرطانی معمولاً با تغییر رنگ سفید (لکوپلاکیا) و تورم خفیف قابل تشخیص است. در مراحل پیشرفته، زخمهای واضح قابل مشاهده است. سپس تومور بزرگتر میشود.

سرطان زبان چقدر شایع است؟
سرطان زبان یکی از شایعترین انواع سرطان دهان است. مردان بالای 50 سال به طور متوسط سه برابر بیشتر از زنان به سرطان زبان مبتلا میشوند. اکثر مبتلایان مقادیر نسبتا زیادی الکل یا سیگار مصرف میکنند.
سرطان زبان چگونه ایجاد میشود؟
مانند بسیاری از سرطانهای دهان، سرطان زبان با تغییراتی در سلولهای لایههای بالایی غشای مخاطی شروع میشود. مواد سرطانزا به سلولها نفوذ میکنند و تغییرات پاتولوژیک را در آنجا ایجاد میکنند. این مواد، نیتروزامینها هستند که در تنباکو یا گوشت بسیار سرخ شده پیدا میشوند. آنها باعث آسیب به مواد ژنتیکی سلولهای آسیب دیده میشوند. این امر بعداً منجر به اختلالات رشدی میشود. این سلولهای سرطانی نه توسط سیستم دفاعی خود بدن مانع رشد میشوند و نه مانند سلولهای طبیعی پوست پس از یک عمر معین از بین میروند. در نتیجه، رشد بافتی و زخم ایجاد میشود که به تدریج از مراحل اولیه به یک تومور بالغ تبدیل میشود.
عوامل خطر ایجاد سرطان زبان چیست؟
عامل خطر اصلی سرطان زبان، مصرف بیش از حد تنباکو و الکل است. عصارههای تنباکوی بدون دود که با سیگارهای الکترونیکی استنشاق میشوند نیز مشکوک به سرطانزا بودن هستند.
علائم سرطان زبان چیست؟
علائم معمولی که سرطان زبان را در مراحل اولیه نشان میدهد، تغییر رنگ قابل توجه سفید یا قرمز در غشای مخاطی است. این لکهها لکوپلاکیا و اریتروپلاکیا نامیده میشوند و پیش سرطانی هستند. در بسیاری از موارد، آنها به تومورهای بدخیم بالغ تبدیل میشوند.
سایر علائم سرطان زبان عبارتند از:
- تورم زبان و دهان
- زخم
- درد در زبان
- خونریزی با منشا ناشناخته
- بی حسی زبان
- مشکل در بلع، جویدن و صحبت کردن
- بوی بد دهان (foetor)
- خستگی
- از دست دادن اشتها
- کاهش وزن با منشا نامشخص
- تب
اگر یک یا چند مورد از علائم فوق بیش از دو هفته ادامه داشت، لطفا با پزشک مشورت کنید. علائم ذکر شده ممکن است نشانه بیماریهای دیگر نیز باشد. بنابراین، علت را توسط پزشک مشخص کنید.

سرطان زبان چگونه تشخیص داده میشوند؟
سرطان زبان میتواند نسبتاً بدون علامت باقی بماند یا برای مدت طولانی مورد توجه قرار نگیرد. ناهنجاریهای احتمالی عبارتند از درد طولانیمدت در زبان، احساس جسم خارجی، مشکل در بلع، بوی بد دهان یا پوششهای قرمز یا سفید طولانیمدت روی زبان، که ممکن است به راحتی خونریزی کند. سرطان زبان همچنین ممکن است در طول ملاقات با دندانپزشک مشاهده شود.
تشخیص
تشخیص را میتوان با معاینه پزشک (گوش، حلق و بینی) زبان (از جمله استفاده از آینه) و گرفتن نمونه کوچک از ناحیه مشکوک انجام داد. علاوه بر این، از یک روش تصویربرداری در سیر بیماری استفاده میشود تا بتوان میزان گسترش را بهتر ارزیابی کرد. میتوان از روشهای مختلفی استفاده کرد. برای مثال سونوگرافی، توموگرافی کامپیوتری (CT) یا تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRT).
درمان سرطان زبان
اساساً گزینههای مختلفی برای درمان سرطان زبان وجود دارد. اینکه کدام روش انتخاب شود از یک طرف به مرحله تومور و از طرف دیگر به وضعیت سلامت و سن بیمار بستگی دارد. بنابراین، کمیسیون پزشکی پس از مشاوره گسترده با بیمار، طرح درمانی را طراحی میکنند. این طرح شامل درمان اولیه و مراقبتهای بعدی میشود.
عمل جراحی سرطان زبان
لازمه موفقیت بیشتر در درمان، برداشتن هر چه بیشتر بافت سرطانی از طریق یک عمل جراحی است. پزشکان تومور و برخی از بافتهای سالم اطراف را بر میدارند (رزکسیون). این امر از باقی ماندن و توسعه مجدد تومور باقی مانده جلوگیری میکند. خطر عود به همان نسبت کم است. اگر نواحی دیگر، مانند غدد لنفاوی، قبلاً تحت تأثیر سرطان قرار گرفته باشند، آنها نیز با جراحی برداشته میشوند. جراحی روی دهان یا زبان برای برداشتن تکههای بافت ممکن است باعث مشکلاتی در صحبت کردن یا خوردن شود. برای انجام این کار، جراح بافت را از سایر قسمتهای بدن برمیدارد و دوباره آن را در ناحیه آسیبدیده قرار میدهد.
پرتودرمانی و شیمی درمانی سرطان زبان
در بیشتر موارد، جراحی با پرتودرمانی و یا شیمی درمانی انجام میشود. حتی در بیماران مبتلا به سرطان زبان که نمیتوان آنها را عمل کرد، این روشهای درمانی به صورت انحصاری یا ترکیبی از هر دو روش انجام میشود. اساساً درمان با پرتودرمانی (رادیوتراپی) یا از خارج از طریق پوست (از راه پوست) یا در حفره دهان مستقیماً روی تومور (براکی تراپی) انجام میشود. همچنین امکان وارد کردن مواد رادیواکتیو به طور مستقیم در بافت وجود دارد (روش بینابینی). اینکه کدام روش برای درمان سرطان زبان مناسب است، در درجه اول به خواص آن بستگی دارد، یعنی اینکه تومور چقدر بزرگ است و دقیقاً کجاست. همچنین بسیار مهم است که آیا متاستازها قبلاً تشکیل شدهاند یا خیر.

شیمی درمانی اغلب با پرتودرمانی ترکیب میشود و اغلب پس از جراحی انجام میشود. پزشکان اغلب سیتواستاتیک را تجویز میکنند. ایمونوتراپی سرطان معمولاً از درمان با سیتواستاتیک پشتیبانی میکند.
درمان سرطان معمولا یک رویداد بسیار شدید برای افراد مبتلا و خانوادههای آنها است. از آنجایی که هم سلامتی و هم زندگی روزمره تحت تأثیر قرار میگیرند، مراقبتهای پس از آن بسیار مهم است. این مراقبتها شامل بررسیهای منظم است تا پزشکان بتوانند روند بهبودی را زیر نظر داشته و از عود بیماری جلوگیری کنند. آنها همچنین عوارض جانبی و بیماریهای احتمالی همراه را درمان میکنند.
چگونه میتوان از سرطان زبان پیشگیری کرد؟
برای پیشگیری از سرطان زبان و سایر انواع سرطان دهان، پزشکان به طور کلی توصیه میکنند از مصرف دخانیات و مصرف منظم الکل خودداری کنید. از سوی دیگر، توصیه میشود که معاینات پیشگیرانه منظم در دندانپزشکی انجام شود.