سرطان لوزه چیست؟

فهرست مطالب
سرطان لوزه

سرطان لوزه یک تومور بدخیم است که از غشای مخاطی ریشه زبان، لوزه‌ها یا کام ایجاد می‌شود. لوزه‌ها از بافت لنفاوی تشکیل شده‌اند و لوزه‌ها عملکرد محافظتی دارند که آنها از دستگاه تنفسی در برابر باکتری‌های بیماری‌زا محافظت می‌کنند. انکولوژی لوزه‌ها نادر است، اغلب موارد بیماری در مردان نسبت به زنان ثبت می‌شود. بیشتر توسعه این بیماری در سن 50 تا 75 سالگی دیده می‌شود.

سرطان لوزه‌ها به‌راحتی قابل تشخیص است به نئوپلاسم‌هایی اطلاق می‌شود که با لمس و معاینه بصری اوروفارنکس توسط متخصص قابل تشخیص است. تومور از بافت لنفوئیدی تشکیل شده است، به عنوان یک قاعده، هیچ مرز مشخصی ندارد، رشد تهاجمی و گسترش سریع مشاهده می‌شود. در تعداد غالب موارد بالینی، سرطان لوزه تنها یک قسمت از اندام جفت شده را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد، توسعه سرطان در هر دو قسمت بسیار نادر است.

درمان سرطان لوزه

علائم سرطان لوزه

سرطان لوزه در مراحل اولیه توسعه نهفته است و علائمی مشخصی ایجاد نمی‌کند. بیماران احساس ضعف و تعریق را به سرماخوردگی نسبت می‌دهند و به مراکز درمانی مراجعه نمی‌کنند. به عنوان یک قاعده، تشخیص توسعه تومور تنها با لمس و با توجه به نتایج تصویر برداری با رادیولوژی (اشعه ایکس) امکان‌پذیر است. علائم سرطان لوزه عبارت‌اند از:

  • خشکی دهان، مشکل در بلع
  • کسالت خفیف، درد در پشت‌گوش و در لوب تمپورال در سمت لوزه آسیب‌دیده
  • وجود لخته‌های خون در بزاق، گاهی اوقات با چرک در هم آمیخته است.
  • احساس توده در گلو
  • مشکلات جویدن هنگام غذاخوردن
  • بروز بوی نامطبوع
  • مشکلات تنفسی
  • اختلال عصبی سه‌قلو
  • درد هنگام خوردن غذاهای اسیدی
  • ایجاد زخم‌ها یا زخم‌های کوچک در سطح لوزه (در یک قرار ملاقات با متخصص گوش و حلق و بینی هنگام استفاده از ابزارهای خاص پیدا می‌شود)
  • سروصدا در گوش
  • خستگی بی‌دلیل، سردرد، احساس تهوع و میل به استفراغ

سرطان لوزه‌ در هر مرحله با ضعف عمومی در بدن، افزایش تعریق و دمای بدن بالا همراه است. در صورت بروز این علائم، باید بلافاصله با مرکز پزشکی تماس بگیرید و تحت معاینه جامع توسط متخصصان قرار بگیرید. شناسایی به‌موقع بیماری و درمان مؤثر شانس بالایی برای بهبودی ایجاد می‌کند.

گلو درد

انواع و مراحل سرطان لوزه

در پزشکی، سه شکل اصلی سرطان لوزه تعریف شده است:

  • زخم زا، این شکل از سرطان با ایجاد زخم‌های زخمی روی لوزه مشخص می‌شود. نقص بافت باعث ایجاد درد، احساس خارش و بوی بددهان می‌شود.
  • نفوذی، تورم لوزه‌ها، رشد در اندازه، احساس توده در گلو وجود دارد.
  • پاپیلوماتوز، تومور شبیه یک پاپیلوما است، روی سطح لوزه رشد می‌کند.

شایع‌ترین شکل سرطان لوزه، زخم‌زا با تشکیل یک نقص بافتی در سطح است.

مراحل سرطان لوزه

مراحل سرطان لوزه عبارتند از:

مرحله اول

مرحله اولیه سرطان با یک دوره تقریباً بدون علامت مشخص می‌شود. حجم نئوپلاسم بدخیم از 2 سانتی‌متر تجاوز نمی‌کند، غدد لنفاوی در این فرایند دخالت ندارند. تشخیص بیماری با لمس یا معاینه اشعه ایکس امکان‌پذیر است.

مرحله دوم

تومور حدود 4 سانتی‌متر است. گلودرد وجود دارد، بلع، جویدن و تکلم مشکل است. مرحله دوم به عنوان درگیر گره‌های لنفاوی طبقه‌بندی می‌شود، آنها دردناک و حجیم می‌شوند.

مرحله سوم

حجم نئوپلاسم بدخیم بیش از 4 سانتی‌متر است، این روند با علائم زیر همراه است: درد شدید، بروز لخته خون و چرک در بزاق، تب و افزایش تعریق. نئوپلاسم فراتر از لوزه‌ها گسترش می‌یابد، غدد لنفاوی در هر دو طرف تحت‌تأثیر قرار می‌گیرند. تشخیص تعداد زیادی زخم و زخم در لوزه را نشان می‌دهد.

مرحله چهارم

 مقیاس تومور از مرزهای لوزه فراتر می‌رود، روند تومور به اوروفارنکس و استخوان جمجمه گسترش می‌یابد. گره‌های لنفاوی به نسبت‌های بحرانی می‌رسند، درد شدید در سروگردن وجود دارد. این روند با علائمی که در بالا توضیح داده شد همراه است، درد و خونریزی لثه‌ها، سرگیجه، حالت تهوع و میل به استفراغ به آنها می‌پیوندد.

تشخیص سرطان لوزه‌

تشخیص اولیه سرطان لوزه شامل معاینه توسط متخصص گوش و حلق و بینی است. پزشک به‌صورت بصری حفره دهان را بررسی می‌کند، نواحی دردناک را لمس می‌کند. مهروموم شناسایی شده در لوزه آسیب‌دیده نشانه‌ای برای تشخیص دقیق‌تر و مشکوک شدن به سرطان است. روش‌های تشخیص سرطان لوزه عبارت‌اند از:

ام‌ار‌ای

 این روش به‌سلامت بیمار آسیب نمی‌رساند و در عین حال یکی از آموزنده‌ترین است. در تصاویر MRI، تشخیص نئوپلاسم‌های بافت نرم و اسکلت عضلانی، حتی در اندازه‌های کوچک، امکان‌پذیر است. استفاده از این روش این امکان را فراهم می‌کند که مرزها و مرحله گسترش روند تومور را به‌وضوح مشاهده کنید.

سی تی اسکن

اسکن سه‌بعدی لایه به لایه ناحیه آسیب‌دیده به پزشک امکان می‌دهد تا حضور یک نئوپلاسم بدخیم را در هر مرحله به‌صورت بصری ارزیابی کنید.

لارنگوسکوپی

یک روش تحقیقاتی که شامل قراردادن یک آینه خاص در گلو است. با کمک نور و ابزار می‌توان وضعیت اندام‌های حفره دهان را بررسی کرد، سطح لوزه‌ها را ارزیابی کرد و به وجود زخم‌های روی سطح اشاره کرد.

نمونه‌برداری

بیوپسی برای تعیین ماهیت نئوپلاسم تومور انجام می‌شود. نمونه‌برداری از قطعه‌ای از بافت‌های تغییریافته پاتولوژیک در طی جراحی یا لارنگوسکوپی انجام می‌شود. تجزیه‌وتحلیل بافت‌شناسی بافت‌ها مرحله و ماهیت نئوپلاسم را نشان می‌دهد.

تشخیص سرطان گلو

درمان سرطان لوزه

بسته به نشانه‌ها، مرحله و شکل یک نئوپلاسم بدخیم، متخصصان برنامه‌ای برای درمان مؤثر ایجاد می‌کنند.

شیمی درمانی به عنوان یک روش مستقل درمان یا قبل از جراحی انجام می‌شود. درمان دارویی بر کاهش سرعت رشد نئوپلاسم تأثیر می‌گذارد که روند عمل را تسهیل می‌کند.

درمان جراحی دو گزینه را ارائه می‌دهد: برداشتن جزئی از لوزه‌ها و بافت‌های مجاور، و همچنین جراحی حنجره. جراحی حنجره  شامل برداشتن کامل حنجره است و زمانی انجام می‌شود که گزینه‌های درمانی جایگزین موفقیت‌آمیز نباشد.

پرتودرمانی، روشی برای درمان سرطان لوزه است که شامل تأثیر پرتوهای یونیزان بر روی محل تومور است. پرتودرمانی به طور مستقل تجویز می‌شود یا ممکن است بخشی از یک درمان پیچیده باشد.

هدف از تجهیزات مدرن، درمان موضعی تومور در عین به‌حداقل‌رساندن تأثیر بر بافت‌های اطراف است. قرارگرفتن در معرض پرتوهای یونیزه روی تومور تأثیر مخربی بر سلول‌های سرطانی دارد.

تعیین دوز پرتوهای یونیزان و تعداد دوره‌ها با مشاوره متخصصان در تخصص‌های مرتبط انجام می‌شود که به‌صورت جداگانه برای هر بیمار برگزار می‌شود.

عوامل خطر برای سرطان لوزه

عوامل خطر شامل مواردی هستند که اختمال ابتلا به نوعی خاص از بیماری را افزایش می‌دهند. عوامل خطر موثر بر تشکیل سرطان لوزه‌ها عبارتند ار:

  • سیگارکشیدن
  • مصرف زیاد الکل
  • HPV
  • آسیب‌شناسی مغز استخوان
  • بیماری‌های انکولوژیک منتقل شده قبلی
  • آسیب مکانیکی منظم به مخاط دهان
  • ناهنجاری‌های ژنی

آیا سرطان لوزه قابل درمان است؟

پیش‌آگهی زندگی آینده بیمار کاملاً به مرحله‌ای که سرطان لوزه کشف شد و روش درمانی مورداستفاده بستگی دارد. با تشخیص زودهنگام و درمان باکیفیت بالا، 75 درصد بیماران پیش‌آگهی مطلوبی دارند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *