روش تشخیص سرطان واژن چگونه است؟

فهرست مطالب
روش تشخیص سرطان واژن

سرطان واژن زمانی رخ می‌دهد که سلول‌های طبیعی واژن تغییر کرده و خارج از کنترل رشد کنند. با این حال، ممکن است سرطان در قسمت دیگری از بدن شروع شده و سپس به واژن گسترش یابد. اگرچه سرطان واژن یک بیماری نادر است، اما توصیه می‌شود در صورت بروز وضعیت غیرطبیعی به پزشک زنان مراجعه کنید. ما در این مقاله به بررسی روش تشخیص سرطان واژن پرداخته‌ایم. تا آخر این مقاله با ایران سرطان همراه باشید.

روش تشخیص سرطان واژن

انواع سرطان واژن

سرطان واژن بسته به سلول‌های درگیر به انواع مختلفی تقسیم می‌شود.

کارسینوم سلول سنگفرشی واژن

کارسینوم سلول سنگفرشی واژن بیشتر سرطان‌های واژن را تشکیل می‌دهد. میانگین سنی در تشخیص سرطان سلول سنگفرشی حدود 60 سال است. از نظر بافتی، آنها شبیه تومورهای سلول سنگفرشی سایر نقاط هستند. سرطان واژن همچنین با ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) مرتبط است.

کارسینوم Verrucous یک نوع نادر کارسینوم سلول سنگفرشی واژن است. بعید است که بدخیم باشد، معمولاً به صورت توده‌ای بزرگ، زگیل‌ مانند و قارچ‌ساز ظاهر می‌شود که به صورت موضعی تهاجمی است اما به ندرت به سایر اندام‌ها گسترش می‌یابد.

آدنوکارسینوم واژن

آدنوکارسینوم ممکن است در کانون‌های آدنوز واژن، ولفین، غدد اطراف مجرای ادرار و اندومتریوز رخ دهد. در زمان تشخیص، تقریباً 70 درصد بیماران در مراحل اولیه سرطان دارند.

ملانوم واژن

این نوع سرطان واژن به طور متوسط ​​در سن 60 سالگی رخ می‌دهد. علامت اولیه اغلب خونریزی واژینال است. آنها به صورت توده، پلاک یا زخم آبی-سیاه یا سیاه-قهوه‌ای ظاهر می‌شوند.

سارکوم واژن

شایع‌ترین سارکوم واژینال، رابدومیوسارکوم جنینی (سارکوم بوتریوئیدس)، یک تومور بسیار بدخیم است که در دوران نوزادی و اوایل کودکی در واژن ایجاد می‌شود. این سارکوم معمولاً به صورت ندول‌های نرم، شبیه یک خوشه انگور ظاهر می‌شود که واژن را پر کرده و گاهی اوقات از آن بیرون می‌زند.

بیشتر مطالعه کنید: انواع سرطان‌های زنان

علت سرطان واژن چیست؟

عوامل خطر ایجاد کننده سرطان واژن به شرح زیر است:

  • عفونت ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)
  • شرکای جنسی
  • اوایل زندگی در اولین رابطه
  • استعمال دخانیات

علائم سرطان واژن چیست؟

خونریزی واژینال شایع‌ترین تظاهرات بالینی سرطان واژن است. بسیاری از زنان علائم زیادی را نشان نمی‌دهند. خونریزی واژینال بدون دلیل باید بررسی شود تا مشخص شود که آیا منشا واژینال است یا خیر. ترشحات آبکی، خونی یا بدبوی واژن نیز می‌تواند نشانه سرطان واژن باشد. بیمار ممکن است متوجه توده واژن شود. درد لگن ناشی از گسترش بیماری به خارج از واژن در 5 درصد بیماران وجود دارد.

روش تشخیص سرطان واژن

روش تشخیص سرطان واژن چگونه است؟

عناصر اساسی ارزیابی تشخیصی، عبارتند از:

معاینه‌ی جسمی برای روش تشخیص سرطان واژن

ابتدا باید تاریخچه پزشکی، جراحی و دارویی و سابقه دارویی بیمار گرفته شود، سپس معاینه فیزیکی انجام می‌شود. در این زمینه معاینه کامل لگن انجام می‌شود. بیوپسی یعنی نمونه بافتی، باید به محض تشخیص هر ناحیه غیرطبیعی یا ضایعه گرفته شود.

سیتولوژی واژن برای روش تشخیص سرطان واژن

بررسی سیتولوژیک، بررسی سلول‌های گرفته شده از بافت‌ها یا اندام‌ها است. نمونه سیتولوژی واژینال نیز باید در طول معاینه لگن گرفته شود. 20 درصد از سرطان‌های واژن به طور اتفاقی در نتیجه غربالگری سیتولوژیک برای سرطان دهانه رحم شناسایی می‌شوند.

کولپوسکوپی واژینال برای روش تشخیص سرطان واژن

اگر ضایعه قابل مشاهده نیست و نتایج سیتولوژی غیرطبیعی وجود دارد، کولپوسکوپی دهانه رحم و واژن باید با کمک ماده حاجب انجام شود. علاوه بر این، اگر یک ضایعه بزرگ مشاهده شود، برخی از متخصصان ممکن است انجام کولپوسکوپی واژینال را برای بررسی بقیه واژن توصیه کنند.

بیوپسی واژینال برای روش تشخیص سرطان واژن

اگر در معاینه واژینال ضایعه غیرطبیعی تشخیص داده شود، نمونه بافتی گرفته می‌شود. این روش بیوپسی نامیده می‌شود. نمونه گرفته شده برای بررسی پاتولوژی به آزمایشگاه فرستاده می‌شود و مشخص می‌شود که آیا سلول سرطانی وجود دارد یا خیر. اگرچه بیهوشی معمولاً در روش بیوپسی انجام نمی‌شود ولی در زنان مبتلا به تنگی واژن، زنان مسن‌تر، می‌توان بیهوشی را برای معاینه و بیوپسی انجام داد.

مطالعات تصویربرداری برای روش تشخیص سرطان واژن

علاوه بر رادیوگرافی قفسه سینه، می‌توان از روش‌های تصویربرداری پیشرفته مانند توموگرافی کامپیوتری (CT)، تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MR) و توموگرافی انتشار پوزیترون (PET) با هم یا به تنهایی در برنامه ریزی درمان استفاده کرد. در نتیجه آزمایشات، محل، اندازه، مراحل و گسترش تومور در صورت وجود به طور دقیق مشخص می‌شود و مناسب‌ترین برنامه ریزی درمانی آغاز می‌شود.

روش تشخیص سرطان واژن

مراحل سرطان واژن چیست؟

سرطان واژن با توجه به گسترش تومور به مراحل زیر تقسیم می‌شود:

مرحله‌ی 1

تومور کوچک‌ترین اندازه است. انتشار فقط به دیواره واژن محدود می‌شود.

مرحله 2

تومور بزرگ‌تر شده و وارد دیواره واژن شده است.

مرحله 3

بافت سرطانی از دیواره واژن فراتر رفته و به بافت‌های مجاور گسترش یافته است. با این حال، هنوز به اندام‌های دیگر سرایت نکرده است.

مرحله 4

این پیشرفته‌ترین مرحله سرطان واژن است. تومور به اندام‌های دور مانند ریه، کبد و استخوان گسترش یافته است، یعنی متاستاز داده است.

سرطان واژن چگونه درمان می‌شود؟

دقیق‌ترین درمان تا حد زیادی با توجه به مرحله و اندازه سرطان، سن بیمار، سایر مشکلات پزشکی، در صورت وجود و تمایل به بارداری تعیین می‌شود. به طور کلی، در سرطان واژن، جراحی برای برداشتن رحم، دهانه رحم و قسمت بالایی واژن انجام می‌شود. به این عمل هیسترکتومی رادیکال می‌گویند. از سوی دیگر، رادیوتراپی و شیمی درمانی با توجه به مرحله سرطان و محل تومور، روش‌های درمانی ارجح هستند.

کلام آخر

سرطان‌هایی که در اندام‌های تناسلی ایجاد می‌شوند از شایع‌ترین انواع سرطان‌هایی هستند که امروزه زنان با آن مواجه می‌شوند. اگرچه سرطان‌هایی که از اندام‌های تناسلی منشا می‌گیرند، اغلب دیده می‌شود، اما سرطان واژن یکی از بیماری‌های نادر در میان این انواع سرطان است. امروزه میزان سرطان واژن در میان سرطان‌های اندام تناسلی به 1 درصد می‌رسد. با این حال، مشخص شده است که خطر ابتلا به سرطان واژن با توجه به افزایش موارد سرطان در سال‌های اخیر، روز به روز در حال افزایش است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *