بهبودی جراحی تومور مغزی : عوارض، هدف و توانبخشی بعد از آن

فهرست مطالب
بهبودی جراحی تومور مغزی

بهبودی جراحی تومور مغزی ممکن است مدتی طول بکشد. دوران نقاهت و زمان بهبودی جراحی تومور مغزی تقریباً ۱ تا ۲ ماه است، با این حال هنوز توصیه می‌شود تا زمان بهبودی کامل، فعالیت‌هایی که نیاز به تلاش فیزیکی بیش از حد دارند انجام ندهید.

ممکن است حدود 3 الی 10 روز بعد از جراحی در بیمارستان بستری بمانید. مدت زمان بستری در بیمارستان به نوع عمل و مدت زمان بهبودی بستگی دارد. به محض ایمن شدن وضعیت­تان به شما اجازه می‌دهند به خانه بروید و آنجا به روند بهبودی خود ادامه دهید.

برگشت به خانه پس از یک عمل بزرگ ممکن است کمی ترسناک به نظر برسد. دانستن اینکه چه چیزی در انتظارتان است و چه کمک و پشتیبانی‌هایی دریافت می‌کنید تا حدی به این شرایط کمک می‌کند.

بهبودی تومور مغزی

دوره بعد از عمل و زمان بهبودی جراحی تومور مغزی

محل توده و پیچیدگی عمل برداشتن تومور مغزی بر روند پس از عمل تأثیر می‌گذارد. به همین دلیل، در سیر بیمارانی که برای تومور مغزی تحت عمل جراحی قرار می‌گیرند، تنوع بسیار زیادی وجود دارد.

اگر ضایعه در ناحیه کورتیکال و خوش‌خیم باشد، بنابراین در زیر کاسه جمجمه، روند عمل به طور کلی مطلوب و سریع خواهد بود.

 بهبودی برای مداخلات طولانی‌مدت پیچیده‌تر؛

برای بیماری‌های قاعده جمجمه یا مرکز مغز، اغلب لازم است که بیمار به مدت 12 تا 48 ساعت در ICU اینتوبه نگه‌داشته شود تا تأثیرات عمل جراحی بر عملکرد‌های حیاتی نظارت شود.
علاوه بر بانداژ، زهکشی نیز اغلب روی زخم اعمال می‌شود. این اجازه می‌دهد تا خون به بیرون جریان یابد که در دوز‌های کوچک می‌تواند از عروق مجاور ناحیه عمل خارج شود ( حدود 1 الی 2 روز ).
پس از ۵-۶ روز، هیستوپاتولوژیست تشخیص بافت‌شناسی را به متخصص جراح مغز و اعصاب اطلاع می‌دهد و سپس می‌تواند تصمیمات درمانی مناسب را اتخاذ کند.

در مورد یک آسیب‌شناسی خوش خیم؛

مانند مننژیوم یا نورینوم، جراحی به تنهایی برای درمان لازم و کافی خواهد بود، بنابراین بیمار باید پس از ماه‌ها یا سال‌ها تحت بررسی‌های سریالی با MRI قرار گیرد که برداشتن کامل ضایعه را تأیید می‌کند و در داخل است. قادر به برجسته کردن رشد مجدد بیشتر است.

اگر تومور مغزی ماهیت بدخیم یا متاستاتیک داشته باشد، درمان‌های بیشتری مورد نیاز خواهد بود و با توافق با تیمی که توسط جراح مغز و اعصاب، رادیولوژیست عصبی، انکولوژیست و رادیوتراپیست تشکیل شده است، ایجاد خواهد شد.
این درمان‌ها برای اطمینان از بهبودی کامل زخم جراحی قبل از ۳۵ تا ۴۰ روز انجام نمی‌شود، بنابراین بیمار می‌تواند بلافاصله به خانه برود یا برای بهبودی هر گونه نقص و یک دوره کافی به یک مؤسسه توانبخشی فرستاده می‌شود. 

عوارض جانبی فوری

این که افراد بلافاصله پس از جراحی نسبت به گذشته احساس بدتری داشته باشند رایج است. اگر برای این مورد آماده نباشید، ممکن است شرایط کمی برایتان ناراحت‌کننده شود. جراحی برداشتن تومور مغزی یک جراحی بزرگ است، بنابراین ممکن است مدتی طول بکشد تا مزایای برداشتن تومور را احساس کنید.

جراحی مغز می‌تواند باعث ایجاد تورم در مغز شود. پزشکان و پرستاران این مسئله را به دقت تحت نظر می‌گیرند و برای کاهش تورم شما را تحت درمان قرار می‌دهند. اما هنوز هم ممکن است علائم زیر را تجربه کنید:

  • ضعف
  • سرگیجه
  • ضعف تعادل یا عدم هماهنگی
  • تغییرات شخصیتی یا رفتاری
  • گیجی
  • مشکلات گفتاری
  • تشنج

ممکن است اوایل علائم­تان بدتر باشد. و همچنین ممکن است متوجه علائمی شوید که قبلا نداشته‌اید. این دوران برای شما و خانواده‌تان دوران سختی خواهد بود. ممکن است خانواده‌تان نگران این باشند که جراحی شما جواب نداده باشد. اما معمولا پس از بهبودی، علائم کمتر می‌شوند یا از بین می‌روند.

بهبودی بعد از جراحی تومور مغزی

عوارض بلند مدت پس از بهبودی جراحی تومور مغزی

برخی از افراد روند بهبودی جراحی تومور مغزی ر ابه خوبی انجام می‌دهند اما ممکن است بهبودی برای مدتی طول بکشد. برخی افراد نیز دچار یک سری مشکلات یا عوارض بلند مدت می‌شوند.

مشکلاتی که ممکن است پس از جراحی با آنها روبرو شوید به محل تومور در مغز بستگی دارد (یعنی محلی که تومور قبل از عمل در مغز بوده بوده است. ممکن است هنوز هم بخشی از تومور در محل باقی مانده باشد). این مشکلات عبارتند از:

  • اختلال در راه رفتن
  • ضعف در یکی از دست‌ها یا پاها
  • اختلال در تمرکز یا یادآوری مسائل
  • تغییر رفتاری
  • مشکلات گفتاری

هدف از توانبخشی پس از برداشتن تومور مغزی

هنگامی که تومور مغزی برداشته می‌شود، عود ممکن است ایجاد شود، بنابراین بیمار باید معاینات منظم را برای جلوگیری از توسعه بیشتر آسیب‌شناسی انجام دهد. توانبخشی پس از برداشتن مننژیوم مغز (توموری که از سلول‌های مننژ ایجاد می‌شود)، سایر آسیب‌شناسی‌ها، اهداف اصلی را دارد.

تلاش پزشکان توانبخشی در طول دوره بهبودی بیمار با هدف بازگرداندن او به زندگی کاری است تا بتواند بدون کمک دیگران از خود مراقبت کند و عملکرد‌های ازدست‌رفته به دلیل آسیب‌شناسی را بازیابی کند. اگر متخصصان نتوانند به طور کامل مهارت‌ها را بازیابی کنند، بیمار را با محدودیت‌های موجود تطبیق می‌دهند.

توانبخشی پس از برداشتن تومور داخل مدولاری نخاع، مانند نئوپلاسم‌های مغز، در روز‌های اول پس از جراحی، در صورتی که شرایط فرد اجازه دهد، آغاز می‌شود. این اقدام با هدف پیشگیری از معلولیت انجام می‌شود.

متخصصان در طول دوره درمان و توانبخشی به طور منظم با بیمار تعامل دارند که به آن‌ها امکان می‌دهد اثربخشی اقدامات مورد استفاده را تعیین کنند. بهبودی بیمار از یک رویکرد یکپارچه استفاده می‌کند که شامل همکاری بین رشته‌ای و انواع روش‌های بهبودی است.

توانبخشی بعد از جراحی تومور مغزی در خانه

توانبخشی پس از بهبودی جراحی تومور مغزی

دوره بعد از عمل جراحی تومور مغزی مرحله‌ای است که نیاز به اراده زیادی از جانب بیمار دارد. این مطمئناً یک جنبه اساسی در اساس هر درمانی و حتی بیشتر از آن برای توانبخشی پس از عمل تومور مغزی است.
هم در نتیجه نئوپلاسم و هم در نتیجه درمان‌های اولیه و تکمیلی تومور مغزی، آزمودنی اغلب برخی از عملکرد‌های بدن خود را به خطر میاندازد (مثلاً در سطح حرکتی، رفتاری، شناختی… ). بنابراین، برای بازیابی آن‌ها، لازم است که به طور کامل به درمان توانبخشی متعهد شده و انجام شود که بسته به هر گونه نقص بعد از عمل و وضعیت بیمار، توسط متخصصان متفاوت تنظیم می‌شود.

به طور کلی، اختلالات و نقایصی که اغلب مشاهده می‌شوند ماهیت عصبی حرکتی دارند (مانند مونوپارزی)، پس از آن اختلالاتی که بر تعادل تأثیر می‌گذارند و مربوط به حساسیت هستند. سایر اختلالاتی که به طور مکرر رخ می‌دهند به زبان مربوط می‌شوند: بیمار ممکن است در درک معنای کلمات یا کلامی کردن، یعنی صحبت کردن به شیوه‌ای قابل درک مشکل داشته باشد.
برای تومور‌هایی که در مخچه قرار دارند، ممکن است دیس آرتری، یعنی ناتوانی در بیان صحیح گفتار وجود داشته باشد. اختلالات عصب روانشناختی حافظه، نوشتن (آگرافی) و خواندن (الکسی) یا جهت‌گیری مکانی-زمانی نیز ممکن است مداخله کند.

گفتار درمانی برای بهبودی جراحی تومور مغزی

گفتار درمانی  برای بازگشت بیمار به صحبت کردن و نوشتن به طور عادی لازم است.
بنابراین استراتژی‌های توانبخشی شخصی‌سازی شده‌اند و به همان ترتیب زمان‌های بهبودی کامل پس از جراحی مغز ذهنی هستند. متخصص ارزیابی‌های دقیق و هدفمند را انجام می‌دهد، سپس با بیمار همکاری می‌کند تا کیفیت زندگی او را به میزان قابل توجهی بهبود بخشد و حداکثر نتایج را هدف قرار دهد.
واضح است که بسیاری از کسری‌ها با گذشت زمان بهبود می‌یابند، اما برخی از این کسری‌ها گذرا نیستند بلکه دائمی هستند، به خصوص اگر قبل از عمل جراحی رخ داده باشند.

برگشت به سر کار پس از  بهبودی جراحی تومور مغزی

بسته به شغل و مشکلات احتمالی‌تان، بازگشت به محل کار بلافاصله پس از جراحی مغز دشوار خواهد بود؛ مثلا اگر شغلی دارید که مهارت­های ذهنی می‌طلبد، یا اگر ماشین‌آلات سنگین کار می‌کنید، بازگشت به محل کار بلافاصله بعد از عمل دشوار خواهد بود. پذیرش و کنار آمدن با این موضوع می‌تواند سخت باشد.

پشتیبانی از روند بهبودی جراحی تومور مغزی

بسته به مشکلاتی که با آنها مواجه می‌شوید، ممکن است به کمک و پشتیبانی متخصصان مختلفی احتیاج داشته باشید.

تاثیر فیزیوتراپی در بهبودی جراحی تومور مغزی

فیزیوتراپیست‌ها می‌توانند یک برنامه ورزشی برای بهبود سطح تناسب اندام شما تدوین کنند.

درمانگر شغلی 

می‌تواند شما را ارزیابی کند و به شما کمک کند راهی برای مدیریت روزمره زندگی خود پیدا کنید. مثلا می‌توانند تجهیزاتی مانند ریل مخصوص پله برای خانه شما تهیه کنند.

منبع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *