پیش از جراحی تومور مغزی، معمولا روز قبل از جراحی یا همان روز جراحی به بیمارستان میروید. ممکن است پس از ورود به بیمارستان آزمایشهایی روی شما انجام شود. اینکه ممکن است این آزمایشها را از قبل در کلینیک سرپایی انجام داده باشید. اگر تومور مغزی باید تحت عمل جراحی قرار گیرد، ملاحظات مختلفی پیش از جراحی تومور مغزی ضروری است.
اگر تومور در ناحیهای از سیستم عصبی به راحتی قابل دسترسی باشد، اغلب به بیمار پیشنهاد جراحی میشود. اهداف اولیه به دست آوردن بافت برای معاینه و تشخیص میکروسکوپی، کاهش فشار روی مغز و کاهش توده تومور است. برای ما بسیار مهم است که از طریق عمل به بیمار آسیب نرسانیم و بافت سالم مغز را تخریب نکنیم.
اگر تومور در ناحیهای از مغز باشد که برای تکلم یا حرکت یک طرف بدن ضروری است، قبل از عمل باید نقشهبرداری مغزی انجام شود. به این ترتیب میتوانید در حین عمل پزشک متوجه میشود که بافت مهم مغز از کجا شروع میشود. در چنین مواردی، قبل از عمل با بیمار صحبت میشود که چه مقدار بافت تومور را میتوان با خیال راحت برداشت.
چیزهایی که باید با خود پیش از جراحی تومور مغزی ببرید!
شاید نیاز باشد این موارد را با خود ببرید (اگر بیمارستان آنها را نمیدهد):
- لباس شب یا لباس خواب
- لباس زیر
- لباس راحتی
- دمپایی
- لنزهای تماسی، محلول، عینک و یک محفظه برای نگهداری آنها
- یک کیف حاوی صابون، لیف یا اسفنج، مسواک و خمیر دندان
- نوار بهداشتی یا تامپون
- تیغ
- حوله
- مقدار کمی پول
- داروهایی که معمولا مصرف میکنید.
- مجلات، کتابها، و کارتهای بازی
- هدفون و موسیقی
- تبلت یا تلفن هوشمند برای وبگردی، سرگرمی و برقراری تماس تلفنی
زمان بستری در بیمارستان
بیشتر بیماران حدود 3 الی 10 روز در بیمارستان بستری میشوند. مدت حضور در بیمارستان بستگی به نوع عمل و بهبودی بیمار دارد. زمان بهبودی هر فرد متفاوت است. نظر پزشکان یا پرستار را در خصوص مدت بستری خود بپرسید.
خانواده و دوستان
خانواده یا دوستانتان میتوانند همراه شما بیایند و به مستقر شدن شما در بیمارستان کمک کنند. باید زمان عمل و زمانهای مجاز برای ملاقات را بررسی کنید. مدت عمل نیز به نوع آن بستگی دارد. بیشتر عملها چند ساعت به طول میانجامند. پرستار شماره تلفنی در اختیار شما قرار میدهد تا دوستان و خانوده بتوانند از طریق آن از حال و احوال شما خبر بگیرند.
روز جراحی چه اتفاقاتی میافتد؟
پرستار از روی چکلیست یک سری موارد را مرور میکند تا اطمینان حاصل کند که برای جراحی آماده هستید. آنها موارد زیر را با شما مرور میکنند:
- میپرسند که آخرین بار چه چیزی خوردید یا نوشیدید؟
- از شما میخواهند لباس مخصوص بیمارستان را به تن کنید.
- یک جفت جوراب جراحی بپوشید.
- جواهرات خود را دربیاورید (به جز حلقه ازدواج)
- هر نوع آرایش، از جمله لاک ناخن خود را پاک کنید.
- اگر لنز تماسی دارید آنها را دربیاوید.
- از شما میخواهند ۲ عدد دستبند شناسایی بیمارستانی، معمولا یکی روی هر مچ، بپوشید.
اگر دندان مصنوعی دارید، میتوانید آنها را تا زمان ورود به اتاق بیهوشی نگه دارید.
5-Ala (گلیولان)
۵-آلا با نام آمینولوولینیک اسید یا با نام تجاری آن، گلیولان، نیز شناخته میشود. این ماده در واقع رنگی است که باعث درخشش برخی سلولهای تومور مغزی زیر نور فلورسنت میشود. اگر مبتلا به گلیوم درجه بالا (رشد سریع) مانند گلیوبلاستوم مولتیفرم (GBM) باشید، احتمالا از این ماده برای شما استفاده شود.
5-آلا را باید 2 تا 4 ساعت قبل از جراحی به صورت مایع بنوشید. 5-ALA وارد جریان خون میشود و سلولهای مغز آن را جذب میکنند. جراح در حین عمل از یک نور فلورسنت و یک میکروسکوپ برای مشاهده تومور استفاده میکند.
سلولهای تومور مغزی در زیر نور فلورسنت به رنگ صورتی یا قرمز نمایان میشوند، و سلولهای سالم مغز نیز به رنگ آبی مشخص میشوند. این امر به جراح کمک میکند تا مرز تومور با بافت اطراف را با وضوح بیشتری ببیند و برداشتن تومور برایش آسان شود.
5-ALA میتواند موجب بروز عوارض جانبی زیر شود:
- کاهش فشار خون
- حساسیت چشم و پوست به نور شدید
- حالت تهوع
پرستاران قبل و بعد از عمل به طور منظم فشار خون بیمار را بررسی میکنند و از شما میخواهند تا حدود 24 ساعت پس از جراحی از قرار گرفتن در معرض نور خورشید و نور شدید اجتناب کنید.
تراشیدن سر قبل از جراحی
تراشیدن موی همه بیماران قبل از جراحی الزامی نیست. این موضوع به محل تومور و نوع عمل بستگی دارد. از جراح بپرسید که با توجه به وضعیتتان چه باید بکنید. در صورت لزوم ممکن است بخشی از سر یا کل سرتان تراشیده شود. این کار معمولا هنگام بیهوشی در اتاق عمل انجام میشود. خودتان سرتان را قبل از جراحی نتراشید. این کار میتواند خطر عفونی شدن زخم را افزایش دهد.
اگر قرار است تحت «جراحی برداشتن تومور هیپوفیزی از طریق بینی» قرار گیرید، نیازی به تراشیدن سر نخواهد بود. برای جراحی تومورهای موجود در ساقه مغز یا تومورهای موجود در قسمت خلفی مغز (مخچه)، ممکن است جراح فقط بخش کوچکی از پشت سرتان را بتراشد.
دریافت داروی بیهوشی
یک ماده بیهوشی به شما داده میشود تا در حین عمل چیزی حس نکنید. این کار در اتاق بیهوشی، کنار اتاق عمل، انجام میشود. همه پزشکان و پرستاران از گان (لباس)، کلاه و ماسک مخصوص اتاق عمل استفاده میکنند. این کار احتمال بروز عفونت را کاهش میدهد.
متخصص بیهوشی یک لوله کوچک (آنژیوکت) را وارد ورید بازوی بیمار میکند. مایعات و داروهای لازم، از جمله ماده بیهوشی عمومی، را از طریق آنژیوکت دریافت میکنید. این ماده شما را به یک خواب عمیق میبرد. اگر قرار باشد جراحی «کرانیوتومی بیدار» انجام دهید، همچنان ممکن است ماده بیهوشی عمومی دریافت کنید. در این صورت، در ابتدای عمل در بیهوشی عمومی به سر خواهید برد.
سپس ماده بیهوشی را به تدریج کاهش میدهند تا برای قسمت اصلی عمل بیدار شوید. سپس برای آخرین قسمت عمل نیز مجددا تحت بیهوشی عمومی قرار میگیرید. دفعه بعد که بیدار میشوید، عمل تمام شده است. معمولا بعد از عمل در اتاق ریکاوری، بخش مراقبتهای ویژه (ICU) بیدار میشوید.