فالوآپ یا پیگیری تومور مغزی به چه منظور صورت می‌گیرد؟

فهرست مطالب
فالوآپ یا پیگیری تومور مغزی

پیگیری تومور مغزی به چه معناست؟ بعد از پایان درمان باید مرتبا با پزشک یا پرستار ملاقات کنید. به این کار پیگیری (فالوآپ follow up) گفته می‌شود. مراقبت از افراد مبتلا به تومور مغزی پس از پایان درمان تومور مغزی پایان نمی‌یابد. پزشکان متخصص شما همچنان به بررسی عدم بازگشت تومور، مدیریت عوارض جانبی و نظارت بر سلامت کلی شما ادامه خواهند داد. به این مراقبت‌های بعدی می‌گویند.

فالوآپ به چه منظور صورت می‌گیرد؟

هر چند ماه یک بار باید به منظور بررسی وضعیت خود و بررسی اینکه آیا مشکل یا نگرانی دارید به پزشک مراجعه کنید. به این پروسه پیگیری درمان یا فالوآپ گفته می‌شود. این ملاقات‌ها می‌توانند هرگونه نگرانی شما درباره پیشرفت بیماری‌تان را برطرف کنند.

فالوآپ یا پیگیری تومور مغزی

هر چند وقت یکبار باید پیگیری انجام دهید؟

فاصله بین ویزیت‌های فالوآپ به موارد زیر بستگی دارد:

  • نوع تومور مغزی
  • درمانی که قبلا انجام داده‌اید.
  • عوارض جانبی
  • درجه (گرید) تومور

اوایل ممکن است لازم باشد که هرچند هفته یک بار به پزشک خود مراجعه کنید. اگر مشکلی نداشته باشید، تعداد دفعات این ملاقات­‌ها به مرور کم می‌شود.

هدف از مراقبت یا پیگیری تومور مغزی چیست؟

یکی از اهداف مراقبت‌های بعدی بررسی این است که آیا تومور عود کرده است یا خیر؟ زیرا مناطق کوچکی از سلول‌های تومور امکان دارد در بدن شناسایی نشده باقی بمانند. با گذشت زمان، تعداد این سلول‌ها افزایش می‌یابد تا زمانی که در نتایج آزمایش ظاهر شوند یا علائم یا نشانه‌هایی ایجاد کنند.

در طول مراقبت‌های بعدی، یک پزشک آشنا با تاریخچه پزشکی شما می‌تواند اطلاعات شخصی در مورد خطر عود بیماری به شما بدهد. پزشک سوالات خاصی در مورد سلامتی شما خواهد پرسید. برخی از افراد امکان دارد آزمایش‌های خون یا آزمایش‌های تصویربرداری را به عنوان بخشی از مراقبت‌های پیگیری منظم انجام دهند.

تومور مغزی و درمان آن می‌تواند بر عملکرد مغز و سلامت کلی شما تأثیر بگذارد. به همین دلیل، برای پزشکان متخصص شما مهم است که کیفیت زندگی و توانایی‌های شناختی و عملکردی شما را از طریق تست‌های تخصصی ارزیابی کنند. این ارزیابی‌ها می‌توانند موقعیت‌هایی را شناسایی کنند که در درمان‌های توانبخشی خاص مفید باشند. گزینه‌های درمان توانبخشی عبارتند از:

  • گفتار درمانی
  • کار درمانی
  • مشاوره با مددکار اجتماعی
  • داروهایی برای کاهش خستگی یا تقویت حافظه

تست عصب روانشناختی، که به بررسی تغییرات رفتاری و ذهنی ناشی از تومور و درمان آن می‌پردازد. هدف از توانبخشی کمک به افراد برای بازیابی کنترل بر بسیاری از جنبه‌های زندگی است.

فالوآپ یا پیگیری تومور مغزی

در هر جلسه پیگیری تومور مغزی، چه اتفاقاتی رخ می‌دهد؟

پزشک یا پرستار در هر قرار ملاقات شما را معاینه می‌کنند. آن‌ها سوالاتی از این قبیل از شما می‌پرسند: چه احساسی دارید؟ آیا علائم یا عوارض جانبی خاصی دارید؟ آیا نگران چیزی هستید؟ امکان دارد در برخی از ویزیت‌ها یک سری آزمایش نیز انجام دهید. مانند:

اسکن MRI

معمولا پس از پایان درمان باید به طور مرتب اسکن MRI انجام دهید. MRI بازگشت تومور مغزی یا رشد مجدد تومور را نشان می‌دهد. فاصله بین دفعات MRI به شرایط فردی شما بستگی دارد. برای مثال، برای گلیوبلاستوم مولتی­فرم (GBM) معمولا هر ۳ تا ۶ ماه یکبار، به مدت دو سال، باید اسکن MRI انجام دهید. پس از پایان این دوره نیز هر ۶ ماه یا هر سال یک بار باید اسکن MRI انجام دهید.

ویزیت‌های پیگیری کجا انجام می‌شوند؟

اگر جراحی مغز انجام داده باشید، می‌توانید چکاپ‌های خود را در کلینیک جراحی سرپایی انجام دهید. اگر شیمی‌درمانی یا پرتودرمانی انجام داده باشید باید به کلینیک سرطان مراجعه کنید. امکان دارد جراح و آنکولوژیست فالوآپ شما را با هم انجام دهند. یعنی شما بعضی اوقات باید به جراح و بعضی اوقات باید به انکولوژیست مراجعه کنید.

فالوآپ یا پیگیری تومور مغزی

بین ویزیت‌ها

اگر در فاصله بین این ملاقات‌­ها دچار نگرانی می‌شوید، با پزشک یا پرستار متخصص خود تماس بگیرید. در صورت مشاهده علائم جدید نیز باید با آنها تماس بگیرید. لازم نیست تا ملاقات بعدی خود صبر کنید. به عقیده خیلی بیماران این چکاپ‌ها نگران‌کننده هستند. زیرا هرگونه ملاقات در بیمارستان می‌تواند حس اضطرابی را که در خصوص سرطان خود داشتید دوباره بازگرداند.

احساس نگرانی

اینکه پس از پایان درمان نگران سلامت خود باشید طبیعی است. کم‌شدن ملاقات‌هایتان با تیم درمان امکان دارد این حس را به شما بدهد که تنها هستید. برخی از افراد نیز هر چه به نوبت ملاقات خود نزدیک‌تر می‌شوند بیشتر نگران می‌شوند. ممکن است این ملاقات‌ها اضطرابی را که در خصوص تومور مغزی خود داشتید، مجددا بازگرداند. صحبت کردن با نزدیکان­ درباره احساساتی که دارید می‌تواند برایتان مفید باشد. در میان گذاشتن نگرانی‌هایتان می‌تواند به این معنی باشد که این نگرانی‌ها خیلی هم توان‌فرسا به نظر نمی‌رسند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *