کرم ایمی کیمود (Imiquimod) که به صورت خلاصه در مطلب روشهای درمان سرطان پوست به آن پرداخته شد، با نام تجاری آلدارا (Aldara) در داروخانهها به فروش میرسد. کرم ایمی کیمود برای درمان موارد زیر استفاده میشود:
- نوعی بیماری پوستی به نام کراتوز اکتینیک، نوعی بیماری پوستی است که در صورت عدم درمان، میتواند به سرطان سلول سنگفرشی (SCC) تبدیل شود.
- سرطان سلول پایهای پوست (BCC)، اثربخشی کرم ایمی کیمود برای درمان BCC (با عمق ۲ سانتیمتر) تأیید شده است. این کرم را میتوان روی قفسۀ سینه، گردن، بازوها و پاها استفاده کرد. اثربخشی کرم ایمی کیمود برای درمان یکی از انواع سرطان سلول پایهای به نام سرطان سلول پایهای نُدولار تایید نشده است.
- سرطان ملانوم پوست، در برخی موارد، میتوان از کرم ایمی کیمود برای درمان سرطان ملانوم پوست استفاده کرد.

نحوۀ عملکرد کرم ایمی کیمود
کرم ایمی کیمود از سیستم ایمنی بدن برای نابودکردن سلولهای سرطانی پوست استفاده میکند. این کرم، مستقیماً به تومورها حمله نمیکند، بلکه با تقویت سیستم ایمنی بدن به تخریب آنها سرعت میبخشد. کرم ایمی کیمود روی ناحیۀ آسیبدیدۀ پوست مالیده میشود. این کار باعث میشود سلولها مواد شیمیایی بیشتری مانند اینترفرون تولید کنند و سلولهای سرطانی پوست را از ببرند. اینترفرون، یکی از پروتئینهایی است که توسط سیستم ایمنی بدن تولید میشود.
نحوۀ استفاده ایمی کیمود
نحوۀ استفاده برای درمان سرطان سلول پایهای پوست (BCC): ۵ روز در هفته و معمولاً یکبار در روز- به مدت ۶ هفته روی ناحیۀ آسیبدیده گذاشته میشود. حدود ۸ ساعت باید روی پوست باقی بماند. در این مدت نباید به حمام بروید.
عوارض جانبی ایمی کیمود
کرم ایمی کیمود به مانند هر روش درمانی دیگر، یک سری عوارض جانبی دارد. بسیار بعید است که همۀ این عوارض به صورت همزمان بروز یابند، اما ممکن است برخی از آنها را همزمان با هم داشته باشید.
شدت عوارض جانبی در افراد مختلف، متفاوت است. ضمن اینکه تکرار و شدت عوارض جانبی به استفاده از سایر روشهای درمانی سرطان پوست نیز بستگی دارد؛ به عنوان مثال، اگر از داروهای دیگر استفاده میکنید و یا پرتودرمانی میشوید، عوارض جانبی شما شدیدتر خواهند بود.
عوارض جانبی شایع
شایعترین عارضۀ جانبی کرم ایمی کیمود، خارش پوست است که در بیش از ۱۰ نفر از هر ۱۰۰ نفر (۱۰٪) مشاهده میشود. ممکن است بلافاصله پس از شروع استفاده از کرم، دچار خارش پوست در ناحیۀ تحت درمان شوید. در صورت بروز این مشکل به پزشک اطلاع دهید.

عوارض جانبی با شیوع کمتر
این عوارض جانبی بین ۱ تا ۱۰ نفر از هر ۱۰۰ نفر (۱٪ تا ۱۰٪) دیده میشوند. ممکن است یک یا چند مورد از این عوارض در شما نیز ایجاد شود:
- عفونت
- چرکدانه یا پوسچول؛ تاول کوچک چرکداری که کمی برجستهتر از سطح پوست بوده و حاوی مایع روشنی است که در آن سلولهای مرده وجود دارد.
- بزرگشدن و تورم غدد لنفاوی
- کمردرد
- درد، قرمزی، سوزش، خونریزی، سوزنسوزنشدن و گِزگِز پوست در محل استفاده از کرم

عوارض جانبی نادر کرم ایمی کیمود
این عوارض در کمتر از ۱ نفر از هر ۱۰۰ نفر (۱٪) مشاهده میشوند. ممکن است یک یا چند مورد از این عوارض را داشته باشید:
- احساس بدخلقی و زودرنجی
- حالت تهوع
- خشکی دهان
- التهاب پوست
- علائم شبیه به علائم آنفولانزا
- تورم، التهاب، دَلَمه و ترشح مایع در محل مصرف کرم
- خستگی و کمبود انرژی
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
پزشک، عوارض جانبی احتمالی کرم ایمی کیمود را بررسی میکند. وضعیت پوست نیز به طور مرتب توسط پزشک بررسی خواهد شد. در موارد زیر در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
- عوارض جانبی شدیدی دارید.
- عوارض جانبی بهبود نمییابند.
- عوارض جانبی در حال بدترشدن هستند.
درمان زودهنگام میتواند به کنترل بهتر عوارض جانبی کمک کند.
در صورت مشاهده علائم عفونت، مانند افزایش دمای بدن به بالای ۳۷.۵ درجۀ سانتیگراد یا کاهش دمای بدن به زیر ۳۶ درجۀ سانتیگراد، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
نکات دیگری که باید بدانید:
مصرف سایر داروها، غذاها و نوشیدنیها
داروهای سرطان ممکن است با برخی دیگر از داروها و محصولات گیاهی تداخل داشته باشند. هرگونه دارویی که مصرف میکنید را به پزشک اطلاع دهید. در صورت استفاده از ویتامینها، مکملهای گیاهی و داروهای بدون نسخه حتماً پزشک را در جریان قرار دهید.
بارداری- داروهای پیشگیری از بارداری
هنوز مشخص نیست که کرم ایمی کیمود به جنین در حال رشد در رحم آسیب میرساند یا خیر. با پزشک در مورد روشهای پیشگیری از بارداری موثر در دوران استفاده از کرم ایمی کیمود مشورت کنید.
شیردهی
مشخص نیست که آیا این دارو از طریق شیر مادر، وارد بدن نوزاد میشود یا خیر. پزشکان معمولاً توصیه میکنند که در طول دوران استفاده از کرم ایمی کیمود، به نوزاد خود شیر ندهید.
درمان بیماریهای دیگر
در صورت نیاز به درمان بیماریها و مشکلات دیگر، از جمله مشکلات دندان، حتماً پزشک معالج را در جریان استفاده از کرم ایمی کیمود قرار دهید.
واکسیناسیون
در دوران استفاده از کرم ایمی کیمود و تا ۱۲ ماه بعد از آن، نباید واکسنهای زنده دریافت کنید. از پزشک بپرسید که تا چه مدت باید از واکسیناسیون با واکسنهای زنده اجتناب کنید.
برخی از واکسنهای زنده عبارتند از: سرخجه، اوریون، سرخک، آبلهمرغان، تب زرد، زونا و BCG.
شما میتوانید:
- واکسنهای دیگر را تزریق کنید؛ اما ممکن است ایمنی کافی در شما ایجاد نکنند
- واکسن آنفلونزا بزنید (تزریقی، نه استنشاقی)
تماس با افرادی که واکسن زدهاند
میتوانید با سایر افرادی که واکسن زنده را به صورت تزریقی دریافت کردهاند، در تماس باشید. از تماس نزدیک با افرادی که به تازگی واکسنهای زنده را به صورت خوراکی دریافت کردهاند (مانند واکسن خوراکی حصبه)، خودداری کنید.
اگر سیستم ایمنی بدن به شدت ضعیف شده است، باید از تماس با کودکانی که واکسن آنفلوآنزا را به صورت استنشاقی (اسپری بینی) دریافت کردهاند، اجتناب کنید. تا ۲ هفته بعد از دریافت واکسن، نباید با آنها در تماس باشید.
واکسن روتاویروس، جهت پیشگیری از التهاب معدی-رودی در نوزادان و کودکان زیر ۵ سال تجویز میگردد. این ویروس، حدود ۲ هفته در مدفوع نوزاد باقی میماند و اگر سیستم ایمنی شما ضعیف باشد، میتواند شما را بیمار کند. در صورت امکان در این مدت، فرد دیگری، پوشک نوزاد را عوض کند. در غیر این صورت، بعد از تعویض پوشک، دستان خود را کاملاً و با دقت بشویید.