خورشید اشعه ماوراء بنفش (UV) را آزاد می کند که ویتامین D را به بدن شما می رساند. اما قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید می تواند باعث ایجاد چین و چروک و سرطان پوست شود. هنگام بیرون رفتن از خانه میتوانید با استفاده از ضد آفتاب از پوست خود در برابر قرار گرفتن بیش از حد اشعه ماوراء بنفش محافظت کنید. سرطان پوست ناشی از اشعه ماوراء بنفش قابل درمان است و در صورت تشخیص زودهنگام به پیش آگهی خوبی منجر میشود.

اشعه ماوراء بنفش چیست؟
اشعه ماوراء بنفش (UV) نوعی انرژی است که خورشید تولید میکند. شما نمیتوانید تابش UV را ببینید زیرا طول موج آن کوتاهتر از نور مرئی است. انرژی UV که خورشید تولید میکند به زمین میرسد و ویتامین D را برای بدن شما فراهم میکند تا به شما کمک کند زنده بمانید. قرار گرفتن بیش از حد در معرض اشعه ماوراء بنفش خطر ابتلا به سرطان پوست را تا حد زیادی افزایش میدهد.
انواع پرتو فرابنفش
دو نوع مختلف از اشعه ماوراء بنفش بر اساس اندازه طول موج وجود دارد:
UVA
باعث چروک شدن، برنزه شدن و یا سوختن پوست شما میشود. قرار گرفتن در معرض بیش از حد آن منجر به سرطان پوست میشود.
UVB
میتواند به بیرونیترین لایههای پوست شما آسیب برساند. همچنین میتواند باعث ایجاد لکههای خورشیدی، برنزه شدن، آفتاب سوختگی و تاول شود که میتواند منجر به سرطان پوست شود.
پوست بعد از قرار گرفتن در معرض آفتاب چگونه تغییر میکند؟
قرار گرفتن در معرض نور خورشید باعث ایجاد تغییراتی در پوست شما میشود. در حالی که بسیاری از مردم فکر میکنند که پوست درخشان به معنای سلامتی است، تغییر رنگ پوست شما در اثر قرار گرفتن در معرض نور خورشید میتواند اثرات پیری را تسریع کند و خطر ابتلا به موارد زیر را افزایش دهد:
- سرطان پوست
- چین و چروک
- کک و مک
- لکههای کبدی
با گذشت زمان، نور ماوراء بنفش خورشید به فیبرهای پوست شما به نام الاستین آسیب میرساند. هنگامی که این الیاف شکسته میشوند، پوست شما شروع به افتادگی، کشش و از دست دادن توانایی خود برای بازگشت به جای خود پس از کشش میکند. پوست شما نیز راحتتر کبود میشود و پاره میشود. بنابراین، در حالی که آسیب آفتاب به پوست شما ممکن است در جوانی آشکار نباشد، در آینده در زندگی خود را نشان خواهد داد.
تغییرات در پوست شما مربوط به قرار گرفتن در معرض آفتاب عبارتند از:
- ضایعات پوستی پیش سرطانی (کراتوز اکتینیک) و سرطانی ناشی از از دست دادن عملکرد ایمنی پوست شما.
- تومورها
- تغییر رنگ پوست، رنگدانههای خالدار یا رنگ زرد.
- رگهای خونی کوچک متسع (تلانژکتازی).
- بافتهای الاستیک آسیب دیده که باعث ایجاد چین و چروک میشوند (الاستوز).
- آسیب به چشم، مانند آب مروارید یا دژنراسیون ماکولا.
- پیری زودرس.

چگونه اشعه ماوراء بنفش منجر به سرطان میشود؟
اشعه ماوراء بنفش بیش از حد باعث سرطان پوست میشود. بدن شما به مقداری نور ماوراء بنفش برای ویتامین D نیاز دارد، ویتامینی که برای زنده ماندن به آن نیاز دارید. هنگامی که پوست شما بیش از حد در معرض اشعه ماوراء بنفش قرار میگیرد، به سلولهای شما آسیب میرساند. در درون سلولهای خود، شما DNA دارید. DNA به سلولهای شما میگوید که چگونه در بدن شما شکل گرفته و عمل کنند. اشعه ماوراء بنفش بیش از حد، DNA سلولهای شما را هدف قرار میدهد، که باعث میشود آنها عملکرد خود را اشتباه درک کنند.
در نتیجه، سلولهای شما به طور مکرر تقسیم و تکثیر میشوند. سلولهای شما سپس به هم میپیوندند و تومورهایی را تشکیل میدهند که میتوانند سرطانی باشند. اشعه ماوراء بنفش خورشید عامل اصلی سرطان پوست است. قرار گرفتن در معرض آفتاب تجمعی باعث سرطان پوست سلول بازال و سلول سنگفرشی میشود، در حالی که دورههای آفتاب سوختگی شدید تاول دار، معمولاً قبل از سن 18 سالگی، میتواند باعث ملانوم در اواخر زندگی شود.
سرطان پوست چیست؟
سرطان پوست رشد کنترل نشده سلولهای پوست است. در حالی که سلولهای سالم به روش منظم رشد و تقسیم میشوند، سلولهای سرطانی به شیوهای سریع و اتفاقی رشد و تقسیم میشوند. این رشد غیر طبیعی باعث ایجاد تومورهایی میشود که یا خوش خیم (غیر سرطانی) یا بدخیم (سرطانی) هستند. سه نوع اصلی سرطان پوست وجود دارد:
- کارسینوم سلول بازال.
- سرطان سلولی فلسی.
- ملانوما.
سرطانهای سلول بازال و سلول سنگفرشی انواع کمتر جدی هستند و 95 درصد از سرطانهای پوست را تشکیل میدهند. این سرطانها، سرطانهای پوست غیرملانومایی هستند. این بدان معنی است که آنها در صورت درمان زودهنگام، قابل درمان هستند. ملانوما که از سلولهای رنگدانه پوست غیرطبیعی به نام ملانوسیتها تشکیل شده است، جدیترین شکل سرطان پوست است و عامل 75 درصد مرگ و میر ناشی از سرطان پوست است. در صورت عدم درمان، ملانوم میتواند به سایر اندامها سرایت کند و کنترل آن دشوار است.
چه کسانی در معرض خطر ابتلا به سرطان پوست ناشی از نور خورشید هستند؟
هر کسی ممکن است در اثر اشعه ماوراء بنفش ناشی از نور خورشید به سرطان پوست مبتلا شود. این خطر در افرادی که دارای موارد زیر هستند بیشتر است:
- پوست روشن
- پوست کک و مک
- پوستی که به راحتی میسوزد
- چشمان روشن
- موهای بلوند یا قرمز
افرادی که رنگ پوست تیرهتری دارند ممکن است به سرطان پوست مبتلا شوند، اما خطر ابتلا به آنها کمتر از افرادی است که رنگ پوست روشنتری دارند.
سایر عوامل خطر نیز عبارتند از:
- داشتن سابقه خانوادگی بیولوژیکی یا سابقه شخصی سرطان پوست.
- داشتن یک شغل در فضای باز یا گذراندن زمان زیادی در آفتاب
- زندگی در آب و هوای آفتابی.
- داشتن سابقه آفتاب سوختگی شدید
- داشتن خالهای بزرگ و نامنظم.

علائم سرطان پوست چیست؟
شایعترین علامت هشدار دهنده سرطان پوست، تغییر در پوست شماست. تغییرات معمولاً یک خال جدید، یک ضایعه یا زخم پوستی جدیداست. کارسینوم سلول بازال ممکن است به صورت یک برآمدگی کوچک، صاف، مرواریدی یا مومی شکل روی صورت یا گردن شما، یا به صورت یک ضایعه صاف، صورتی یا قرمز یا قهوهای ظاهر شود. همچنین کارسینوم سلول سنگفرشی میتواند به صورت یک ندول سفت و قرمز رنگ یا به صورت یک ضایعه خشن، پوسته پوسته و صاف ظاهر شود. ملانوما معمولاً به صورت لکه یا برآمدگی رنگدانهای ظاهر می شود. ممکن است شبیه یک خال معمولی باشد، اما معمولاً ظاهر نامنظمتری دارد.
در کدام اندامها علائم سرطان پوست وجود دارد؟
علائم سرطان پوست ناشی از اشعه ماوراء بنفش معمولاً روی پوست بدن شما که در معرض نور خورشید است تأثیر میگذارد، اما سرطان میتواند در هر نقطه از پوست شما ایجاد شود. از جمله:
- پاها
- سینه و پشت
- صورت
- گردن
چگونه میتوانم از قرار گرفتن در معرض نور خورشید و سرطان پوست جلوگیری کرد؟
در حالی که نمیتوان به طور کامل از سرطان پوست پیشگیری کرد یا اثرات قبلی اشعه ماوراء بنفش و آسیب خورشید را خنثی کرد، میتوانید اقداماتی را برای کاهش خطر از طریق موارد زیر انجام دهید:
- 30 دقیقه قبل از قرار گرفتن در معرض نور خورشید و سپس هر دو تا سه ساعت بعد، از کرم ضد آفتاب با فاکتور محافظت در برابر آفتاب (SPF) 30 یا بیشتر استفاده کنید. در صورت خیس شدن یا تعریق شدید، زودتر آن را تمدید کنید.
- استفاده از عینک آفتابی با محافظت کامل در برابر اشعه ماوراء بنفش.
- انتخاب محصولات آرایشی و بهداشتی که محافظت در برابر اشعه ماوراء بنفش را ارائه میدهند.
- تا حد امکان از قرار گرفتن در معرض مستقیم خورشید در ساعات اوج اشعه ماوراء بنفش، بین ساعت 10 صبح تا 4 بعد از ظهر خودداری کنید.
کلام آخر
اشعه ماوراء بنفش (UV) ضروری است زیرا ویتامین D را برای زنده ماندن شما فراهم میکند، اما با قرار گرفتن در معرض بیش از حد مضر است. شما میتوانید با استفاده از کرم ضد آفتاب در فضای باز و دور ماندن از آفتاب در زمانی که در اواسط روز در بهترین حالت خود است، از پوست خود مراقبت کنید و از سرطان پوست در برابر اشعه ماوراء بنفش ناشی از نور خورشید جلوگیری کنید.