ایران سرطان در این مقاله، به بررسی علائم سرطان کبد میپردازد. سرطانی که از خود کبد شروع شده باشد و از اندام دیگری به کبد گسترش نیافته باشد، معمولاً در مراحل اولیه علامتی ایجاد نمیکند. به چنین سرطانی، سرطان اولیه کبد گفته میشود. در صورت داشتن سابقه خانوادگی یا سایر عوامل خطر، حتماً باید در فواصل منظم، به منظور انجام آزمایشات غربالگری به پزشک مراجعه کرد. در ادامه، به بررسی علائم سرطان کبد میپردازیم.
علائم سرطان کبد
در این قسمت به بررسی علائم سرطان کبد پرداختهایم. این علائم عبارتند از:
کاهش وزنی که ربطی به تغییرات رژیم غذایی نداشته باشد.
کاهش وزنی که به صورت عمدی و در اثر تغییر رژیم غذایی نباشد، یکی از علائم سرطان کبد است. البته کاهش وزن به تنهایی نشانه سرطان کبد نیست، بلکه باید همراه با علائم خاص دیگری مانند زردی و درد در سمت راست شکم باشد. کاهش وزن امکان دارد در اثر کاهش اشتها باشد. کاهش بیش از ۱۰ درصد از وزن، توسط پزشکان به عنوان کاهش وزن قابلتوجه شناخته میشود. در صورتی که دلیل واضحی برای کاهش وزن وجود نداشت، حتما به پزشک مراجعه کنید.

زردشدن پوست و زردشدن سفیدی چشم (یرقان)
زردی، یکی از علائم سرطان کبد و بیماریهای کبدی است. تغییر رنگ در پوست، سفیدی چشم و همچنین پوشش داخلی دهان ظاهر میشود. زردی زمانی اتفاق میافتد که کبد نمیتواند بیلیروبین را از جریان خون حذف کند؛ بیلیروبین اضافی در بافتها ذخیره شده و باعث زردشدن پوست و سایر قسمتهای بدن میشود.

یرقان باعث تیرهترشدن رنگ ادرار شده و مدفوع را روشنتر میکند. بیشتر افراد مبتلا به یرقان، دچار خارش پوست و حالت تهوع نیز میشوند. یرقان، ناشی از انسداد مجرای صفراوی یا عملکرد نادرست کبد است. زردی میتواند باعث بروز تب نیز بشود که نشاندهنده التهاب و عفونت است. هنگامی که تب داشته باشید و درجه حرارت بدن افزایش یابد، احساس سرما و لرز میکنید.
خارش
خارش پوست به طور معمول ناشی از مشکلات پوستی است و در بیشتر موارد با استفاده از یک کرم تجویزی توسط متخصص پوست، مشکل حل میشود. اما باید توجه داشت که گاهی اوقات بروز مشکل در کبد، دلیل بروز خارش است. افزایش بیلیروبین و یرقان، اغلب موجب خارش پوست میشود.
از دستدادن اشتها و یا احساس سیری بعد از خوردن مقدار کمی غذا
از دستدادن اشتها میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. اما اگر بیاشتهایی شما برای چندین روز ادامه داشته است، سیروز کبدی، هپاتیت، یا حتی سرطان کبد میتوانند در این زمینه نقش داشته باشند. در هر صورت، مراجعه به پزشک بهترین گزینه است.

حالت تهوع
حالت تهوع لزوماً به معنای سرطان کبد نیست. این شرایط امکان دارد با مسمومیت غذایی یا بارداری در ارتباط باشد. اما اگر حالت تهوع از بین نمیرود یا به طور مرتب رخ میدهد، شرایطی نگرانکننده در نظر گرفته شده و میتواند به سیروز یا سرطان کبد اشاره داشته باشد.
(تعریف سیروز کبدی: کبد ما انسانها از سلولهای سالم تشکیل شده است، ولی گاهی به دلایل مختلفی زخمها جای بافت سالم را میگیرند. به تدریج زخم گسترش پیدا کرده و در این صورت میگوییم که فرد دچار سیروز کبدی شده است. در واقع بافت سالم دچار تخریب شدید شده و بافتِ زخم جای آن را میگیرد.)
ورم شکم
سرطان کبد میتواند منجر به تورم شکم شود. این وضعیت، ناشی از موارد زیر است:
- با رشد تومور سرطانی، کبد نیز بزرگتر شده و باعث تورم در سمت راست شکم میشود.
- سرطان و سیروز کبدی منجر به بروز آسیت میشوند؛ به تجمع مایع در حفره شکم، آسیت گفته میشود. آسیت یا آبآوردن شکم، در مبتلایان به سیروز شایع است و معمولاً در هنگام نارسایی کبد ایجاد میشود.

افزایش فشار خون در رگها باعث تورم آنها میشود که در نتیجه باعث میشود رگها در زیر سطح شکم دیده شوند. ضمناً آسیت میتواند سبب درد و ناراحتی، کاهش اشتها و احساس سیری بعد از خوردن مقدارکمی غذا شود. این احساس سیری بعد از چند لقمه غذا یا حتی بدون صرف غذا رخ میدهد.
بروز درد در قسمت فوقانی سمت راست شکم و کتف راست
کبد متورم میتواند باعث بروز درد در کتف راست شود. زیرا با بزرگشدن کبد، اعصاب متصل به اعصاب شانه و کتف تحریک شده و باعث بروز درد میشوند؛ به این درد، درد ارجاعی گفته میشود.
بزرگشدن کبد (هپاتومگالی) از علائم سرطان کبد است
بزرگ شدن کبد به شکل تودهای در زیر حفرۀ قفسۀ سینه در سمت راست بدن احساس میشود. اگر متوجه تودهای زیر حفرۀ قفسۀ سینه در سمت راست شکم خود شدهاید، امکان دارد کبد شما متورم شده باشد. سرطان یکی از دلایل تورم کبد است. متاسفانه، نخستین نشانههای سرطان کبد تا زمانی که بیماری تا حد زیادی پیشرفت کرده است، ظاهر نمیشوند. به همین خاطر، با مشاهده این علامت باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.

اگر هر یک از علائم بالا را در خودتان مشاهده کردید، حتماً به پزشک مراجعه کنید. توجه داشته باشید که سرطان کبد جزو سرطانهای شایع در کشورمان نیست و ممکن است علائم بالا، ناشی از سایر بیماریها باشند. در صورتی که قبلا به هرگونه بیماری کبدی مانند سیروز مبتلا بودهاید و علامت جدیدی شما در پدیدار شد یا علائم قبلی تشدید شدند، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
به یاد داشته باشید که کبد جزو مهمترین اعضای بدن است و باید همیشه عملکرد خوبی داشته باشد. در غیر این صورت حیات بیمار با خطر روبرو میشود. بنابراین لازم است که در صورت مشاهده هر یک از علائم بالا به پزشک مراجعه کنید.