پیشگیری سرطان پستان : هر آنچه که باید در مورد آن بدانید!

فهرست مطالب
پیشگیری سرطان پستان، جلوگیری

پیشگیری سرطان پستان شامل تمامی اقداماتی است که به ما کمک می‌کند تا عوامل خطری که ممکن است منجر به سرطان شوند را کاهش دهیم. البته نمی‌توان با قطعیت صحبت کرد که با رعایت اقدامات پیشگیری سرطان پستان، می‌‎توان از وقوع سرطان پستان جلوگیری کرد. 

در این مقاله یک راهنمای کلی برای این منظور در اختیار شمام عزیزان قرار داده شده است تا به کمک بتوانید نه تنها از احتمال ابتلا به سرطان پستان بکاهید بلکه  زندگی سالم‌تر و پویا تری را داشته باشید.

روش‌های جلوگیری از سرطان پستان

روش‌های جلوگیری از سرطان پستان به شرح زیر است:

فعالیت بدنی

مطالعات مختلفی نشان داده‌اند که فعالیت بدنی می‌تواند خطر ابتلا به سرطان پستان را کاهش دهد. در تحلیلی از ۳۵ مطالعه مشاهده شد که احتمال ابتلا به سرطان پستان در زنان بسیار فعال ۱۴ درصد کمتر از کسانی است که  میزان فعالیت کمی دارند. مطالعه‌ای دیگر نشان داد که هرچه تحرک زنان بالاتر باشد، بیشتر می‌توانند خطر ابتلا به سرطان پستان را کاهش دهند. برای مثال، به ازای هر دو ساعت در هفته که صرف فعالیت‌های متوسط تا شدید می‌شود، خطر بروز سرطان پستان به میزان پنج درصد (۵%) کاهش می‌یابد.

پیشگیری سرطان پستان

فعالیت می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • داشتن شغلی که توأم با فعالیت بدنی است؛
  • فعالیت‌های تفریحی، مانند پیاده‌روی، دوچرخه‌سواری، یا بازی‌های ورزشی؛
  • کارهای خانه مانند اتو کردن، باغبانی و نظافت.

کاهش خطر بیماری احتمالاً به این علت است که فعالیت موجب کاهش سطح انسولین، هورمون‌ها، و فاکتورهای رشد در بدن می‌شود.

شیردهی

شیردهی خطر ابتلا به سرطان پستان را کاهش می‌دهد، به خصوص اگر در سنین پایین‌تر بچه‌دار شوید. هرچه مدت طولانی‌تری به کودک خود شیر دهید، خطر ابتلا کمتر می‌شود. علت این مسئله کاملاً مشخص نیست، اما ممکن است کاهش خطر به این دلیل باشد که تخمدان‌ها در طول دوران شیردهی تخمک‌های زیادی تولید نمی‌کنند. یک علت احتمالی دیگر این است که شیردهی موجب تغییر در سلول‌های پستان می‌شود، بنابراین ممکن است این سلول‌ها در برابر تغییراتی که منجر به سرطان می‌شوند، مقاومت بیشتری پیدا کنند.

پیشگیری سرطان پستان

آسپیرین و داروهای ضدالتهاب

تحقیقات نشان داده‌اند که خطر ابتلا به سرطان پستان در زنانی که به طور مرتب از آسپیرین یا سایر داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی استفاده می‌کنند، اندکی کمتر است. کارآزمایی‌هایی در حال انجام است که در آینده اطلاعات بیشتری در این خصوص به ما خواهند داد. به یاد داشته باشید که آسپیرین ممکن است پوشش داخلی معده را تحریک کرده و موجب خونریزی شود؛ بنابراین قبل از آنکه شروع به مصرف مداوم آن بکنید، با پزشک عمومی خود مشورت کنید.

در صورت وجود هرگونه سابقۀ زخم‌معده، نباید از این داروها استفاده کنید.

رژیم غذایی و الکل

توصیه می‌شود رژیم غذایی سالم داشته باشید و مقدار الکل مصرفی‌تان را محدود کنید. این کار ممکن است برای کاهش خطر ابتلا به سرطان پستان مفید باشد. سعی کنید وزن خود را در حد سالم نگه دارید، به خصوص اگر در دوران یائسگی هستید.

پیشگیری سرطان پستان

پیشگیری در افراد با خطر بالا

بعضی از افرادی که در خانوادۀ خود فرد مبتلا به سرطان پستان دارند، در مقایسه با جمعیت عمومی با خطر بیشتری از لحاظ ابتلا به این بیماری مواجه هستند. «داروها» و همچنین «درمان‌های جراحی» وجود دارد که می‌توانند به کاهش خطر بیماری در این قبیل افراد کمک کنند.

پیشگیری سرطان پستان در زنان پرخطر: دارو

توصیه می‌شود برای برخی از زنانی که بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان هستند، داروهایی پیشنهاد شود. این داروها عبارتند از:

  • تاموکسیفن، به مدت ۵ سال برای زنان در سنین قبل از یائسگی
  • آناستروزول، به مدت ۵ سال برای زنان یائسه
  • رالوکسیفن یا تاموکسیفن، به مدت ۵ سال برای زنان یائسه‌ای که نمی‌توانند آناستروزول مصرف کنند.

حتی اگر خطر ابتلایتان به سرطان پستان در حد متوسط باشد، ممکن است پزشک متخصصتان با شما دربارۀ این داروها صحبت کند. همۀ این داروها اثرات جانبی دارند و برای همۀ افراد مناسب نیستند. برای اطلاع از اینکه آیا برای شما مناسب هستند یا نه، با پزشک خود صحبت کنید. اگر با انجام جراحی خطر ابتلای خود به سرطان پستان را کاهش داده‌اید، نیازی به مصرف این داروها ندارید.

پیشگیری سرطان پستان

پیشگیری سرطان پستان در زنان پرخطر: جراحی

در مورد زنانی که با خطر بسیار بالا روبرو هستند، جراحی برداشتن هر دو پستان می‌تواند یک گزینۀ احتمالی باشد. به این روش ماستکتومی دوطرفه برای کاهش خطر گفته می‌شود. منظور از «دوطرفه» هر دو پستان است، و «ماستکتومی» یعنی برداشتن پستان.

نکتۀ مهم این است که قبل از تصمیم‌گیری برای انجام این جراحی با یک مشاور ژنتیک صحبت کنید. مشاوران ژنتیک دربارۀ مخاطرات شخصی خودتان با شما صحبت می‌کنند و گزینه‌های دیگر، مانند غربالگری برای زنان در معرض خطر زیاد، را برایتان توضیح می‌دهند. جراح و پرستار متخصص نیز دربارۀ جراحی، و همچنین دربارۀ احساسات شما و هرگونه دغدغه‌ای که ممکن است داشته باشید، با شما صحبت خواهند کرد.

در حین عمل، جراح تا حد امکان بافت پستان را برمی‌دارد، اما برداشت کامل آن ممکن نیست. به همین دلیل، اگرچه جراحی احتمال ابتلا به سرطان پستان را کاهش می‌دهد، اما خطر آن را به کلی برطرف نمی‌کند.

ممکن است بتوانید در حین جراحی، یا پس از آن، روند بازسازی پستان را داشته باشید. این جراحی روشی است که با استفاده از بافت قسمت‌های دیگر بدن، یا ایمپلنت (کاشت)، پستان جدیدی می‌سازد.

تصمیم‌گیری در مورد انجام جراحی کاهندۀ خطر می‌تواند برای خودتان و خانواده‌تان تصمیم سختی باشد. به همین جهت مهم است که سؤالاتی بپرسید. پزشکان و پرستارانتان در حین تصمیم‌گیری و در تمام مدت درمان شما را حمایت خواهند کرد.

اگر در خانواده‌تان فردی به سرطان پستان مبتلا است و شما هم فکر می‌کنید که ممکن است در معرض خطر ابتلا باشید، با پزشک خود صحبت کنید.

منبع: cancerresearechuk

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *