سرطان مری چیست و چگونه درمان می‌شود؟

فهرست مطالب
سرطان مری

سرطان مری زمانی است که سلول‌های غیرطبیعی در لوله‌ای که دهان آغاز می‌شود تا غذا از آن عبور کند (مری) به روشی کنترل نشده رشد می‌کنند. مری به نام گولت نیز شناخته می‌شود. این لوله‌ای است که غذا را از دهان به معده می‌برد. سرطان مری بیشتر در افراد بالای ۶۰ سال تشخیص‌داده‌شده است. این سرطان چهاردهمین سرطان شایع در بزرگسالان است و مردان بیشتر از زنان بروز می‌کند.

مطالب این بخش یک راهنمای جامع درمورد علائم سرطان مری، تشخیص، درمان آن است و هر پاسخ هر سؤالی که درمورد سرطان مری داشته باشید را در این بخش خواهید یافت، پس تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

سرطان مری

سرطان مری چیست؟

سرطان مری، سرطانی است که از لوله غذا شروع می‌شود که به آن مری می‌گویند. مری بخشی از دستگاه گوارش شما است. این لوله‌ای است که غذا را از دهان به معده می‌برد. پشت نای و جلوی ستون فقرات قرار دارد.

در بالای مری حلقه‌ای از عضله (اسفنکتر) وجود دارد. این اسفنکتر زمانی که غذا یا مایع به سمت مری می‌آید، مری را باز می‌کند. همچنین از پایین رفتن غذا در نای جلوگیری می‌کند.

قسمت پایینی مری به معده می‌پیوندد. این محل اتصال معده به مری (GOJ) نامیده می‌شود. حلقه‌ای از ماهیچه (اسفنکتر) نزدیک به GOJ وجود دارد که حرکت غذا از مری به معده را کنترل می‌کند. بین وعده‌های غذایی، این اسفنکتر بسته می‌شود. این امر مانع حرکت محتویات معده و اسید از معده به سمت مری می‌شود.

سرطان مری از کجا شروع می‌شود؟

دیواره مری از چندین لایه بافت ساخته شده است. اینها شامل لایه داخلی (مخاط)، ماهیچه و بافت همبند است. سرطان مری از پوشش داخلی مری شروع می‌شود و از طریق لایه‌های دیگر به بیرون گسترش می‌یابد.

نوع سلول

2 نوع اصلی از سلول‌های پوشش‌دهنده مری وجود دارد:

  • سلول‌های سنگ‌فرشی
  • سلول‌های غده‌ای (آدنوماتوز).

علاوه بر دو نوع اصلی، سرطان می‌تواند در هر بخشی از مری نیز ایجاد شود که تشخیص نوع سرطان بر اساس آزمایشات لازم مشخص خواهد شد.

قسمت بالایی و میانی

سرطان‌های قسمت بالایی و میانی معمولاً کارسینوم سلول سنگ‌فرشی هستند. اینها از سلول‌هایی که پوشش داخلی مری شما را تشکیل می‌دهند، ایجاد می‌شوند. 

بخش پایینی

سرطان‌های قسمت تحتانی مری معمولاً نوعی به نام آدنوکارسینوما هستند. این سرطان‌ها از سلول‌های غدد شروع می‌شوند.

محل اتصال معده به مری

پایین‌ترین انتهای مری به معده می‌پیوندد. ناحیه‌ای که مری و معده به هم می‌پیوندند، محل اتصال معده به مری (GOJ) نامیده می‌شود. سرطان‌هایی که از اینجا شروع می‌شوند، سرطان‌های پیوند معده مری نامیده می‌شوند.

گاهی اوقات تشخیص تفاوت بین سرطان‌های مری، معده و GOJ دشوار است. اما ما از تحقیقات می‌دانیم که سرطان‌های GOJ نوع جداگانه‌ای از سرطان هستند. آنها می‌توانند رفتار متفاوتی نسبت به سرطان‌های مری و معده داشته باشند. 

سرطان مری چیست و چگونه درمان می‌شود؟

علائم سرطان مری

شایع‌ترین علائم سرطان مری عبارت‌اند از:

  • مشکل در بلع (دیسفاژی)
  • سوءهاضمه یا سوزش سر دل که از بین نمی‌رود.
  • کاهش وزن غیرقابل‌توضیح
  • درد در گلو یا پشت سینه

بسیاری از شرایط دیگر وجود دارد که باعث این علائم می‌شود. اکثر آنها بسیار شایع‌تر از سرطان مری هستند.

اگر در بلع مشکل دارید یا علائمی دارید که برای شما غیرعادی هستند یا از بین نمی‌روند، باید به پزشک مراجعه کنید. بعید است علائم شما سرطان باشد، اما مهم است که آنها را توسط پزشک بررسی کنید.

مشکل در بلع (دیسفاژی)

ممکن است هنگام قورت دادن احساس درد یا سوزش داشته باشید یا غذایتان در گلو یا سینه شما بچسبد. این شایع‌ترین علامت سرطان مری است.

تنگی بی‌ضرر مری نیز می‌تواند بلع را برای شما دشوار کند. مهم است که این علامت توسط پزشک بررسی شود.

سوءهاضمه یا سوزش سر دل که از بین نمی‌رود!

هنگامی که اسید معده به مری برمی‌گردد (رفلاکس می‌کند) می‌توانید دچار سوءهاضمه شوید. یا زمانی که معده ملتهب یا تحریک شده است.

دریچه بین معده و مری معمولاً این اتفاق را متوقف می‌کند. دریچه اسفنکتر قلب نامیده می‌شود. توموری که در اینجا ایجاد می‌شود می‌تواند کار دریچه را متوقف کند و باعث سوءهاضمه شود.

به یاد داشته باشید که سوءهاضمه شایع است و معمولاً ناشی از سرطان نیست. این می‌تواند بسیار دردناک باشد، حتی زمانی که هیچ مشکل جدی وجود ندارد.

اگر بیشتر روزها به مدت 3هفته یا بیشتر دچار سوزش معده شده‌اید، حتی اگر دارو مصرف می‌کنید و به نظر می‌رسد کمک‌کننده است، به پزشک مراجعه کنید. سوزش سر دل‌درد یا ناراحتی سوزشی قفسه سینه است که بعد از خوردن غذا ایجاد می‌شود.

کاهش وزن

اگر هنگام قورت دادن غذا به‌سختی قورت دهید یا درد داشته باشید، ممکن است خوردن را به تعویق بیندازید. این می‌تواند باعث کاهش وزن شود. به‌ندرت کاهش وزن شدید می‌تواند نشانه سرطان پیشرفته باشد.

درد در گلو یا پشت سینه شما

ممکن است در وسط قفسه سینه یا به‌ندرت در پشت یا بین تیغه‌های شانه احساس درد کنید. این می‌تواند در هنگام قورت دادن یا سوءهاضمه بدتر شود.

بازگشت غذا به دهان

ممکن است غذا را دوباره برگردانید. این زمانی است که غذا بلافاصله پس از قورت دادن دوباره به حالت اول برمی‌گردد. معمولاً با غذاهایی مانند گوشت و نان شروع می‌شود. اگر درمان ندارید، ممکن است شروع به آوردن غذاهای نرم؛ مانند پوره سیب‌زمینی، نوشیدنی‌ها و بزاق کنید.

سرفه‌ای که از بین نمی‌رود

سرفه‌ای که از بین نمی‌رود یا هنگام تلاش برای غذا خوردن اتفاق می‌افتد، می‌تواند ناشی از سرطان مری باشد.

گرفتگی صدا

صدای شما ممکن است خش‌دار یا کلفت شده‌باشد. البته این یک علامت رایج نیست.

سرفه خونی

اگر مری خونریزی داشته باشد، ممکن است خون سرفه کنید یا خون در استفراغ (غذایی که دوباره آن را بالا می‌آورید) داشته باشید. این رایج نیست.

مدفوع تیره

اگر سرطان باعث خونریزی مری شود، ممکن است مدفوع شما تیره‌تر باشد و تقریباً سیاه رنگ باشد که البته این علامت نیز غیرمعمول است. اگر قرص آهن مصرف می‌کنید، می‌توانید مدفوع تیره‌تری داشته باشید.

سرطان مری چیست و چگونه درمان می‌شود؟

چه عواملی خطر ابتلا به سرطان مری را افزایش می‌دهد؟

خطر ابتلا به سرطان مری به موارد زیادی از جمله سن، سبک زندگی و سایر شرایط پزشکی بستگی دارد. هر چیزی که می‌تواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد، عامل خطر نامیده می‌شود. عواملی که خطر را کاهش می‌دهند، عوامل محافظتی نامیده می‌شوند. داشتن یک یا چند عامل خطر به این معنی نیست که قطعاً به سرطان مری مبتلا خواهید شد.

سن

سرطان مری در افراد مسن شایع‌تر است. حدود ۴۰ مورد از ۱۰۰ سرطان مری (حدود ۴۰٪) در افراد ۷۵ سال و بالاتر ایجاد می‌شود.

اضافه‌وزن یا چاق بودن

چاقی به معنای اضافه‌وزن با شاخص توده بدنی (BMI) 30 یا بالاتر است. سعی کنید با فعال‌بودن و رژیم غذایی سالم وزن خود را حفظ کنید.

اضافه‌وزن یا چاقی خطر ابتلا به سرطان مری را افزایش می‌دهد. بیش از ۲۵ مورد از ۱۰۰ سرطان مری (بیش از ۲۵٪) در بریتانیا به دلیل اضافه‌وزن یا چاقی ایجاد می‌شود. هر چه اضافه‌وزن شما بیشتر باشد، خطر شما بیشتر است.

سیگارکشیدن یا استفاده از تنباکو

هر چه مدت طولانی‌تری سیگار بکشید، خطر شما افزایش می‌یابد. هیچ‌وقت برای تسلیم‌شدن دیر نیست، اما هر چه زودتر متوقف شوید، بهتر است.

سیگار خطر ابتلا به ۲ نوع اصلی سرطان مری – سرطان سلول سنگ‌فرشی و آدنوکارسینوما را در شما افزایش می‌دهد. حدود ۳۵ مورد از ۱۰۰ مورد سرطان مری (حدود ۳۵٪) در بریتانیا ناشی از سیگارکشیدن است.

نوشیدنی‌های بسیار گرم

اگر چای، قهوه یا سایر نوشیدنی‌ها را در دمای داغ بنوشید، خطر ابتلا به سرطان مری افزایش می‌یابد.

رادیوتراپی

رادیوتراپی برای سایر سرطان‌ها اندکی خطر ابتلا به سرطان مری را افزایش می‌دهد، از جمله:

خطر ابتلا به سرطان مری در شما کم است. اگر رادیوتراپی توصیه شده توسط پزشک را انجام ندهید، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان فعلی خود قرار خواهید داشت.

سرطان مری چیست و چگونه درمان می‌شود؟

 نحوه تشخیص سرطان مری

در صورت داشتن علائم معمولاً با مراجعه به پزشک خود شروع ‌کنید. آنها از شما در مورد علائم شما می‌پرسند و شما را معاینه می‌کنند. آنها سپس در مورد ارجاع شما برای آزمایش یا به متخصص تصمیم خواهند گرفت. در صورت ابتلا به سرطان، آزمایشات بیشتری انجام دهید. این آزمایش‌ها برای پی‌بردن به‌اندازه و گسترش آن است.

در صورت داشتن علائم معمولاً با مراجعه به پزشک خود شروع می‌کنید. آنها شما را معاینه می‌کنند و ممکن است شما را برای آزمایش یا نزدیک متخصص ارجاع دهند. شما ممکن است یک یا چند مورد از این آزمایش‌ها را انجام دهید تا علت علائم خود را بیابید، یا اندازه سرطان خود و اینکه آیا گسترش‌یافته است یا خیر. این مرحله سرطان را به شما می‌گوید.

آندوسکوپی

آندوسکوپی آزمایشی برای بررسی داخل بدن شما است. پزشک شما ممکن است از هر ناحیه غیرطبیعی (بیوپسی) در طول آندوسکوپی نمونه‌برداری کند.

سی‌تی‌اسکن

ممکن است از معده، قفسه سینه و ناحیه بین باسن (لگن) سی‌تی‌اسکن بگیرید تا بفهمید سرطان کجاست و آیا گسترش‌یافته است یا خیر.

لاپاراسکوپی

لاپاراسکوپی یک عمل کوچک برای بررسی داخل شکم است. پزشکان از آن برای کشف اینکه آیا سرطان مری گسترش‌یافته است استفاده می‌کنند.

سونوگرافی از داخل بدن (EUS)

در صورت ابتلا به سرطان مری، ممکن است اسکن اولتراسوند آندوسکوپی (EUS) انجام دهید. این برای کمک به کشف اندازه سرطان و گسترش آن است.

اسکن PET-CT

اسکن PET-CT یک سی‌تی‌اسکن و یک اسکن PET را در یکی ترکیب می‌کند. این می‌تواند نشان دهد که سرطان مری کجاست و آیا گسترش‌یافته است یا خیر.

شیمی درمانی سرطان مری

درمان سرطان مری

درمان سرطان مری به عوامل مختلفی بستگی دارد. این موضوع شامل نوع سرطان مری، بزرگی سرطان و آیا گسترش‌یافته است  یا خیر (مرحله سرطان) و اینکه سلول‌های سرطانی در زیر میکروسکوپ چگونه به نظر می‌رسند (درجه سرطان).  در نهایت نیز به‌سلامت عمومی شما نیز بستگی دارد.

تصمیم‌گیری در مورد درمان شما؛ تیمی از پزشکان متخصص تصمیم می‌گیرند که به چه درمانی نیاز دارید. این بستگی به عواملی مانند مرحله و نوع سرطان دارد.

عمل جراحي؛ اگر سرطان گسترش نیافته باشد، جراحی رایج‌ترین درمان است. جراحان تمام یا بخشی از مری را برمی‌دارند.

شیمی‌درمانی؛ شیمی‌درمانی از داروهای ضدسرطان (سیتوتوکسیک) برای ازبین‌بردن سلول‌های سرطانی استفاده می‌کند. این داروها در سراسر بدن در جریان خون گردش می‌کنند.

رادیوتراپی؛ رادیوتراپی از امواج پرانرژی مشابه اشعه ایکس برای تخریب سلول‌های سرطانی مری استفاده می‌کند.

شیمی‌درمانی؛ شیمی‌درمانی همراه با پرتودرمانی را شیمی‌درمانی می‌نامند. شما ممکن است آن را به‌تنهایی به‌عنوان درمان اصلی خود یا قبل از جراحی داشته باشید.

درمان سرطان پیشرفته؛ سرطان پیشرفته مری به این معنی است که سرطان به سایر قسمت‌های بدن گسترش‌یافته است. درمان شامل شیمی‌درمانی، داروهای هدفمند سرطان و رادیوتراپی است.

سایر درمان‌ها؛ پزشک ممکن است درمان با لیزر، امواج رادیویی یا داروهای حساس‌کننده نور را برای سرطان خیلی زود توصیه کند.

 علائم سرطان مری

اگر مبتلا به سرطان مری هستید:

پیگیری قرار ملاقات‌ها

پس از درمان، معاینات و آزمایشات منظم در بیمارستان انجام می‌شود. پزشکان وضعیت را بررسی می‌کنند و می‌بینند که آیا مشکل یا نگرانی دارید یا خیر.

غذا خوردن

سرطان مری می‌تواند در بلع مشکل ایجاد کند و در غذا خوردن اختلال ایجاد کند. خوردن و نوشیدن کالری و پروتئین کافی برای حفظ وزن و قدرت بسیار مهم است.

آهسته غذا خوردن و خوب جویدن غذا نیز می‌تواند کمک‌کننده باشد و برای برخی، نوشیدن نوشیدنی در حین یا بعد از غذا خوردن می‌تواند مفید باشد. خوردن مقادیر کمتر در دفعات بیشتر می‌تواند آسان‌تر از خوردن مقادیر زیاد باشد. سعی کنید از زمان‌هایی در طول روز که احساس می‌کنید می‌توانید غذا بخورید، بهترین استفاده را ببرید. 

پیشنهادات رژیم غذایی نرم

یک رژیم غذایی نرم می‌تواند به شما کمک کند راحت‌تر غذا بخورید. تخم‌مرغ، سوپ و پوره سیب‌زمینی را امتحان کنید. شما همچنین می‌توانید:

از سس‌ها برای مرطوب کردن غذا و راحت‌تر بلعیدن آن استفاده کنید.

گوشت و سبزیجات را بیشتر بگذارید بپزد تا نرم شوند.

گوشت و سبزیجات را قبل یا بعد از پخت خرد یا له کنید.

سوپ یکی از غذا‌هایی است که خوردن آن برای بیمار راحت است پس با مواد مغذی برای خود سوپ‌های متنوع درست کنید.

اسموتی میوه یا میلک‌شیک را درست کنید.

میوه‌ها رو به‌صورت کمپوت درست کنید که خوردن آن راحت‌تر باشد.

بستنی، ماست و موس میل کنید.

از غذاهایی که به‌سختی بلعیده می‌شوند و ممکن است در گلوی شما بچسبند، خودداری کنید، مانند میوه و سبزیجات خام، گوشت سفت، نان نرم و خمیری و…

کمک‌کردن به خود

اگر اطلاعاتی در مورد نوع سرطان خود و درمان آن داشته باشید، ممکن است قادر به مقابله و تصمیم‌گیری بیشتری باشید. اطلاعات به شما کمک می‌کند تا بدانید چه انتظاری دارید.

قبل از مراجعه به پزشک، فهرستی از سؤالات خود را تهیه کنید. یک نفر را با خود ببرید تا به شما یادآوری کند که چه چیزی می‌خواهید بپرسید. آنها همچنین می‌توانند به شما کمک کنند تا اطلاعات داده شده را به‌خاطر بسپارید.

ممکن است رسیدگی به هر موضوع کمی طول بکشد. قطعاً انجام روند درمانی در زندگی فرد تأثیر مستقیم خواهد داشت و شرایط روحی و فیزیکی فرد را تحت شعاع قرار می‌دهد. بهتر است با خانواده و یا فرد نزدیکی که با آن احساس صمیمیت می‌کنید گفتگو کنید تا کمی با آسودگی بیشتر این مسیر را طی کنید. در نهایت تنها از شما خواستاریم تا اصلی‌ترین درمان سرطان را نادیده نگیرید و آن چیزی نیست جز امید داشتن و هرگز تسلیم نشدن.

منبع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *