سرطان کیسه صفرا : علائم، علت، تشخیص و درمان آن

فهرست مطالب
سرطان کیسه صفرا

سرطان کیسه صفرا یک رشد بدخیم در کیسه صفرا است. این بیماری نادر است و تنها در مراحل پیشرفته، مبتلایان علائم یا زردی دارند. پزشکان با برداشتن کیسه صفرا و شیمی درمانی سعی در درمان سرطان دارند. کیسه صفرا برآمدگی مجرای صفراوی است که صفرای تولید شده توسط کبد مجاور را ذخیره و غلیظ می‌کند. کارسینوم کیسه صفرا یک سرطان بسیار نادر است. اکثر مبتلایان تا بعد از 50 سالگی تشخیص داده نمی‌شوند، زنان تقریباً چهار برابر بیشتر از مردان در معرض ابتلا هستند، احتمالاً به این دلیل که احتمال سنگ‌های صفراوی در آنها بیشتر است. سنگ کیسه صفرا یک عامل خطر مهم برای سرطان کیسه صفرا در نظر گرفته می‌شود.

سرطان کیسه صفرا

علائم سرطان کیسه صفرا چیست؟

سرطان کیسه صفرا یا مجرای صفراوی اغلب علائم کمی ایجاد می‌کند یا بدون علائم است. با این حال، زردی بدون درد گاهی اوقات به دلیل اختلال درناژ ایجاد می‌شود. کیسه صفرا نیز می‌تواند بزرگ شود. برخی از بیماران کاهش وزن، حالت تهوع، استفراغ، تب، از دست دادن اشتها، تورم یا تجمع مایع در شکم را نیز تجربه می‌کنند. مشابه رشد مجرای صفراوی، سرطان کیسه صفرا به ندرت علائم اولیه ایجاد می‌کند.

تنها زمانی که تومور به طور قابل توجهی رشد کرده باشد، علائم ایجاد می‌کند. افراد مبتلا اغلب متوجه تغییر رنگ زرد پوست می‌شوند (یرقان). این نشانه آن است که صفرا دیگر به روده‌ها تخلیه نمی‌شود، بلکه در کبد پشتیبان می‌شود.

سایر علائم احتمالی سرطان کیسه صفرا عبارتند از:

  • درد در قسمت بالای شکم
  • ادرار تیره رنگ و مدفوع روشن
  • کاهش وزن
  • از دست دادن اشتها
  • حالت تهوع، استفراغ
  • خارش

علت و عوامل خطر سرطان کیسه صفرا

علت سرطان کیسه صفرا هنوز مشخص نشده است. با این حال، سنگ‌های کیسه صفرا عامل خطر مهمی هستند. این سنگ‌ها خود عامل سرطان کیسه صفرا نیستند. بلکه منجر به التهاب مداوم کیسه صفرا می‌شوند. تحریک مداوم می‌تواند منجر به تومور کیسه صفرا شود. سایر عوامل خطر برای ایجاد سرطان کیسه صفرا عبارتند از:

  • پولیپ‌های خوش‌خیم کیسه صفرا با اندازه بیش از یک سانتی‌متر (خطر انحطاط آن‌ها افزایش می‌یابد.)
  • کلانژیت اسکلروزان اولیه، یک بیماری التهابی مجاری صفراوی.
  • عفونت‌های مزمن (مثلاً دفع کننده‌های طولانی مدت سالمونلا خطر ابتلا به سرطان کیسه صفرا را پس از عفونت سالمونلا افزایش می‌دهد).
  • ناهنجاری‌های مجاری صفراوی.
  • اضافه وزن.

سرطان کیسه صفرا چگونه تشخیص داده می‌شود؟

اگر پزشک به سرطان کیسه صفرا مشکوک باشد، ابتدا از فرد نگران در مورد سابقه پزشکی خود (تاریخچه) می پرسد. مسئله سنگ کیسه صفرا در گذشته بسیار مهم است. پس از گرفتن تاریخچه از بیمار، پزشک شکم را معاینه و لمس می‌کند و ممکن است بزرگ شدن کیسه صفرا را احساس کند.

سپس آزمایش خون را تجویز می‌کند که از نظر تغییرات در کبد و مقادیر صفرا مورد بررسی قرار می‌گیرد. علاوه بر این، از روش‌های تصویربرداری مانند سونوگرافی شکم یا بررسی اشعه ایکس با مواد حاجب برای نشان دادن کیسه صفرا و مجاری صفراوی استفاده می‌شود.

پزشک شما قادر خواهد بود بین سرطان احتمالی کیسه صفرا و سایر بیماری‌ها مانند بیماری سنگ یا التهاب کیسه صفرا تمایز قائل شود. پزشکان اغلب تنها به طور تصادفی در طی یک عمل جراحی، برای مثال زمانی که کیسه صفرا به دلیل سنگ کیسه صفرا برداشته می‌شود، یک تومور کیسه صفرا را کشف می‌کنند.

سرطان کیسه صفرا چگونه درمان می‌شود

سرطان کیسه صفرا چگونه درمان می‌شود؟

سرطان کیسه صفرا و سرطان مجرای صفراوی بیماری‌های نادری هستند. تنها در صورتی امکان درمان وجود دارد که تومور به طور کامل با جراحی برداشته شود. بنابراین، درمان پیچیده نیاز به یک مرکز تخصصی برای بیماری‌های کبد و اندام‌های صفراوی دارد.

اگر پزشک سرطان کیسه صفرا را در مراحل اولیه تشخیص دهد، ممکن است تنها برداشتن کیسه صفرا با جراحی کافی باشد. در این موارد نادر، می‌توان با برداشتن کامل تومور، سرطان را درمان کرد. سرطان کیسه صفرا اغلب در زمان تشخیص آنقدر پیشرفت می‌کند که جراحان باید کیسه صفرا، قسمت‌هایی از مجاری صفراوی و کبد را بردارند. سپس پزشکان اغلب قبل از عمل رادیوتراپی یا شیمی درمانی انجام می‌دهند. هدف این است که تومور را به اندازه کافی کوچک کنند تا بتوانند آن را خارج کنند. با این حال، در بسیاری از موارد، جراحی دیگر امکان پذیر نیست و پزشکان درمان تسکینی را انتخاب می‌کنند.

تسکین دهنده به این معناست که سرطان دیگر قابل درمان نیست، اما می‌توان با انجام اقدامات مناسب، سیر بیماری را به تاخیر انداخت، علائم را کاهش داد و کیفیت زندگی را بهبود بخشید. برای مثال، در درمان تسکینی سرطان کیسه صفرا، جراح استنت‌هایی را در مجاری صفراوی قرار می‌دهد. این لوله‌های کوچک اطمینان حاصل می‌کنند که صفرا دوباره به بیرون جریان می‌یابد و در نتیجه مجاری صفراوی احتقان را تسکین می‌دهد. شیمی درمانی نیز اغلب استفاده می‌شود.

امید به زندگی با سرطان کیسه صفرا چقدر است؟

سرطان کیسه صفرا یک بیماری بسیار جدی است زیرا معمولاً علائم اولیه ایجاد نمی‌کند. بنابراین افراد مبتلا معمولاً بعداً متوجه این سرطان می‌شوند. در این مرحله، بیماری اغلب بسیار پیشرفته است. سرطان کیسه صفرا همچنین تمایل دارد به سرعت به سایر اندام‌ها مانند کبد گسترش یابد (متاستاز). تنها شانس درمان، برداشتن کامل تومور از طریق جراحی است. البته در اکثر موارد، جراحی امکان پذیر نیست زیرا تومور قبلاً بیش از حد بزرگ شده است یا متاستاز ایجاد کرده است. اگر برداشتن کامل تومور ممکن نباشد، روند درمان ضعیف است.

روند درمان گاهی اوقات برای کسانی که درگیر هستند و پزشک به طور تصادفی تومور را در طی یک معاینه معمول کشف می‌کند بهتر است، یعنی قبل از اینکه تومور علائمی ایجاد کند. سپس این احتمال وجود دارد که بیماری بیش از حد پیشرفت نکرده باشد و تومور به طور کامل با جراحی خارج شود.

کلام آخر

سرطان‌های کیسه صفرا و مجرای صفراوی انواع نسبتاً بسیار نادری از سرطان هستند. سرطان کیسه صفرا یک تومور بدخیم است که در کیسه صفرا ایجاد می‌شود. منشأ آن از پوشش کیسه صفرا است. در مجاورت کبد و روده قرار دارد. کیسه صفرا از یک برآمدگی در مجرای صفراوی ایجاد می‌شود و شبیه یک کیسه کوچک است. صفرای تولید شده توسط کبد را ذخیره می‌کند. صفرا از طریق مجرای صفراوی وارد دوازدهه می‌شود و در آنجا به هضم چربی کمک می‌کند.

منبع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *