آیا سرطان کبد خطرناک است؟

فهرست مطالب
آیا سرطان کبد خطرناک است؟

سرطان کبد یک تومور بدخیم در کبد است. این سرطان اغلب در نتیجه سیروز کبدی ایجاد می‌شود. معمولاً فقط علائمی مانند درد بالای شکم و کاهش وزن ناخواسته در مراحل پیشرفته ایجاد می‌کند. مردان بیشتر از زنان به سرطان سلول کبد مبتلا می‌شوند.

وظایف کبد چیست؟

کبد از مواد مغذی جذب شده از روده استفاده می‌کند. برای مثال، قند اضافی (گلوکز) را به شکل گلیکوژن ذخیره می‌کند. برخی ویتامین‌ها و آهن نیز در مواقعی که بدن به آنها نیاز ندارد در کبد ذخیره می‌شود. این اندام در کنترل متابولیسم قند، پروتئین و چربی نقش دارد. کبد صفرای لازم برای هضم چربی در روده را تولید می‌کند. فاکتورهای انعقاد خون و مواد اولیه برای تشکیل هورمون‌های جنسی و چربی‌های درون زا را تولید می‌کند.

کبد به عنوان ارگان مرکزی سم زدایی، آلاینده‌ها، داروها، الکل و برخی مواد درون‌زا را تبدیل و تجزیه می‌کند. تجزیه گلبول‌های قرمز قدیمی نیز در کبد اتفاق می‌افتد. این وظایف برای بدن حیاتی هستند. یک بیماری کبدی مانند سرطان کبد می‌تواند تأثیر جدی داشته باشد. تومور بدخیم زمانی ایجاد می‌شود که سلول‌های کبد تحلیل می‌روند، به‌جای اینکه وظیفه خود را انجام دهند، شروع به تکثیر غیرقابل کنترل می‌کنند و بافت سالم را از بین می‌برند. در نتیجه، عملکرد کبد به طور فزاینده‌ای آسیب می‌بیند.

آیا سرطان کبد خطرناک است؟

انواع مختلف تومورهای بدخیم کبدی

تومورهای بدخیم در کبد می‌توانند منشأ متفاوتی داشته باشند. در این قسمت به انواع تومورهای کبدی پرداخته‌ایم.

تومورهای اولیه کبد

منشاء تومور اولیه کبد مستقیماً در کبد است بسته به اینکه کدام سلول دچار انحطاط می‌شود، اشکال مختلفی از سرطان کبد ایجاد می‌شود. این اشکال عبارتند از:

سرطان سلول کبد (کارسینوم کبدی، HCC)

در اکثریت قریب به اتفاق موارد، تومورهای اولیه کبد، کارسینوم سلول‌های کبدی هستند. یعنی یک تومور بدخیم که از سلول‌های کبدی (سلول‌های کبدی) تخریب شده ایجاد می‌شود.

کلانژیوکارسینوم داخل کبدی (iCC)

این تومور اولیه کبدی از مجاری صفراوی داخل اندام ایجاد می‌شود و در زنان شایع‌تر از مردان است. در ضمن، سرطان مجرای صفراوی می‌تواند از مجاری صفراوی خارج از کبد نیز ایجاد شود و سپس کلانژیوکارسینوم خارج کبدی (eCC) نامیده می‌شود.

همانژیوسارکوم کبد

این نوع نادر سرطان کبد از دیواره رگ‌های خونی در کبد منشا می‌گیرد. چنین تومور بدخیم رگ خونی نه تنها می‌تواند در کبد، بلکه در سایر قسمت‌های بدن نیز ایجاد شود.

تومورهای ثانویه کبد

تومورهای ثانویه کبدی متاستازهای کبدی هستند، یعنی متاستازها (تومورهای ثانویه) یک تومور سرطانی در قسمت دیگری از بدن. این تومور اصلی (تومور اولیه) اغلب در ریه‌ها، پستان، رحم، پروستات یا دستگاه گوارش قرار دارد. سلول‌های سرطانی منفرد تومور اولیه می‌توانند از طریق خون به کبد برسند و در آنجا مستقر شوند. در اروپا، چنین متاستازهای کبدی بیشتر از سرطان کبد است.

آیا سرطان کبد خطرناک است؟

آیا سرطان کبد خطرناک است؟

امید به زندگی و سیر سرطان کبد همیشه به این بستگی دارد که آیا پزشکان بتوانند تومور را به موقع تشخیص داده و درمان کنند. اگر پزشک تومور کبد را در مراحل اولیه تشخیص دهد، به برای مثال در طی معاینه معمول، سرطان کبد قابل درمان است و پیش آگهی بهتر است. نیمی از بیمارانی که پزشکان تومور آنها را عمل می‌کنند بیش از پنج سال زنده می‌مانند.

در بسیاری از موارد، پزشکان سرطان کبد را دیر تشخیص می‌دهند درنتیجه روند بهبودی اغلب نامطلوب است. سرطان کبد در این موارد می‌تواند خطرناک باشد باشد. اگر سرطان کبد قبلاً متاستاز ایجاد کرده باشد و به اندام‌های دیگر سرایت کرده باشد پزشکان سعی می‌کنند با شیمی‌درمانی یا دارو، رشد را حداقل برای مدتی کند کنند. بدون شیمی درمانی، بیماری کبد معمولاً خطرناک می‌شود.

سرطان کبد چگونه تشخیص داده می‌شود؟

پزشک ابتدا از بیمار در مورد سابقه پزشکی و علائم او سوال می‌پرسد. این سوالات عبارتند از:

  • دقیقاً چه علائمی دارید؟ چه مدت است که این علائم را دارید؟
  • آیا بیماری‌های شناخته شده‌ای مانند هپاتیت، سیروز کبدی، کبد چرب، اضافه وزن یا دیابت دارید؟
  • چقدر الکل مصرف می‌کنید?

سایر معاینات 

پس از آن یک معاینه فیزیکی انجام می‌شود که طی آن پزشک کبد، سایر اندام‌های شکمی و غدد لنفاوی را از جمله موارد دیگر اسکن می‌کند. پزشکان می‌توانند بزرگ شدن کبد را با دستان خود احساس کنند. در صورت مشکوک بودن به سرطان کبد، سونوگرافی از کبد انجام می‌شود.

پزشکان می‌توانند از این روش برای تشخیص تومورهای بسیار کوچک استفاده کنند. آنها همچنین می‌توانند محل و وسعت سرطان کبد را ببینند. پزشک همچنین می‌تواند از معاینه اولتراسوند برای تشخیص زودهنگام استفاده کند. علاوه بر این، MRT (تصویربرداری رزونانس مغناطیسی) اغلب انجام می‌شود.

اگر تشخیص را نتوان به وضوح انجام داد، CT (توموگرافی کامپیوتری) برای تایید درخواست می‌شود. با کمک تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (تصویربرداری رزونانس مغناطیسی، MRI) یا توموگرافی کامپیوتری (CT)، پزشک می‌تواند عروق و بافت مجاور را ببیند و دقیقاً محل قرارگیری سرطان کبد را شناسایی کند. همچنین می‌توان از آن برای تعیین میزان گسترش سرطان کبد استفاده کرد.

قطعیت نهایی در تشخیص سرطان کبد، نمونه بافتی از کبد، بیوپسی را به ارمغان می‌آورد. پزشک از یک سوزن ظریف برای برداشتن یک تکه بافت از ناحیه مشکوک کبد استفاده می‌کند. سپس یک آسیب شناس سلول‌ها را در آزمایشگاه زیر میکروسکوپ بررسی می‌کند. به این ترتیب می‌توان تشخیص داد که سلول‌ها سالم هستند یا سرطانی.

جلوگیری از سرطان کبد

هیچ محافظت قابل اعتمادی در برابر سرطان کبد وجود ندارد، اما می‌توانید با پیشگیری از سیروز کبدی، خطر ابتلا به سرطان کبد را به میزان قابل توجهی کاهش دهید. سیروز کبدی اغلب در اثر هپاتیت B یا بیماری هپاتیت C ایجاد می‌شود. در حالی که واکسیناسیون می‌تواند از هپاتیت B محافظت کند، چنین محافظتی در برابر هپاتیت C وجود ندارد.

هر فردی که از هپاتیت B یا C رنج می‌برد باید زودتر تحت درمان قرار گیرد تا از التهاب مزمن کبد جلوگیری شود. بیماری‌های کبد نیز اغلب به دلیل مصرف بیش از حد الکل ایجاد می‌شود. مصرف بیش از حد الکل به طور قابل توجهی خطر ابتلا به سیروز کبدی را افزایش می‌دهد. بنابراین مصرف نکردن الکل یک راه موثر برای محافظت از خود در برابر سرطان کبد است. اگر از سیروز کبدی رنج می‌برید، باید کبد خود را به طور منظم معاینه کنید تا سرطان احتمالی را در مراحل اولیه تشخیص دهید.

کلام آخر

اینکه سرطان کبد خطرناک است یا خیر. همچنین شانس بهبودی چقدر خوب است و امید به زندگی چقدر است در درجه اول به مرحله کشف سرطان کبد بستگی دارد. اندازه و مکان و همچنین تعداد تومورها در روند بهبودی تاثیرگذار هستند. هرچه این بیماری زودتر تشخیص داده شود، شانس بهبودی بیشتر است. از آنجایی که سرطان کبد اغلب فقط در مراحل پایانی آشکار می‌شود، بیشتر سرطان‌های کبد در مراحل پیشرفته کشف می‌شوند. اگر با پیدایش علائم اولیه سریعا به پزشک متخصص مراجعه کنید شانس بهبودی شما بیش‌تر می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *