آنچه باید در مورد سرطان پانکراس بدانید!

فهرست مطالب
سرطان پانکراس

لوزالمعده غده‌ای است که اسیدهای گوارشی و هورمون‌ها را تولید می‌کند. سرطان پانکراس زمانی اتفاق می‌افتد که سلول‌های غیرطبیعی در لوزالمعده شروع به تقسیم و رشد به ‌صورت کنترل‌ نشده می‌کنند و رشد (تومور) را تشکیل می‌دهند. سلول‌های سرطانی می‌توانند به رگ‌های خونی اطراف یا اندام‌هایی مانند روده کوچک (دئودنوم) رشد کنند. و ممکن است به نواحی دیگر بدن سرایت کند.

ساختار پانکراس

لوزالمعده بخشی از دستگاه گوارش است. لوزالمعده در بالای شکم شما قرار دارد. جایی که دنده‌های شما در پایین استخوان سینه، درست پشت شکم شما به هم می‌رسند. حدود 6 اینچ (15 سانتی متر) طول دارد و به شکل برگ است. پانکراس 3 قسمت دارد:

  • انتهای پهن را سر می‌نامند.
  • انتهای نازک آن دم نامیده می‌شود.
  • بیتی که در وسط قرار دارد، بدنه نامیده می‌شود.

لوزالمعده غده بزرگی است که اسیدهای گوارشی و هورمون‌ها از جمله انسولین را می‌سازد. اسیدهای گوارشی از لوله‌ای (مجرای پانکراس) به دوازدهه می‌ریزند. دوازدهه اولین قسمت روده کوچک است و به معده متصل می‌شود. لوله (مجرای) دیگری به دوازدهه می‌پیوندد. مجرای صفراوی از کیسه صفرا و کبد پایین می‌آید و درست در کنار مجرای پانکراس به دوازدهه می‌پیوندد. محل اتصال این دو مجرا و برخورد با روده را آمپول واتر می‌نامند.

آنچه باید در مورد سرطان پانکراس بدانید!

علائم سرطان پانکراس چیست؟

سرطان پانکراس معمولاً در مراحل اولیه علائمی ایجاد نمی‌کند. همانطور که سرطان رشد می‌کند می‌تواند شروع به ایجاد علائم کند. این موارد می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • درد در ناحیه معده یا کمر.
  • زرد شدن پوست یا سفیدی چشم (یرقان).
  • کاهش وزن غیر قابل توضیح.

علائم سرطان پانکراس می‌تواند مبهم باشد. آن‌ها می‌توانند ناشی از شرایط دیگر باشند، اما مهم است که آن‌ها را توسط پزشک بررسی کنید. اگر علائم جدیدی دارید که از بین نمی‌روند، علائم بسته به محل قرارگیری سرطان در لوزالمعده (در سر، بدن یا دم پانکراس) متفاوت است. بیشتر سرطان‌های لوزالمعده از سلول‌هایی شروع می‌شوند که اسید گوارشی تولید می‌کنند و تومورهای برون‌ریز نامیده می‌شوند. شایع‌ترین نوع سرطان پانکراس، آدنوکارسینوما نام دارد.

علائم شایع سرطان پانکراس

درد در ناحیه معده یا کمر

تقریباً از هر 10 نفر (70 درصد) مبتلایان به سرطان لوزالمعده، 7 نفر به دلیل درد به پزشک مراجعه می کنند. مردم آن را به عنوان دردی کسل‌کننده توصیف می‌کنند. درد ناشی از سرطان پانکراس می‌تواند از ناحیه معده شروع شود و به پشت سرایت کند. درد هنگام دراز کشیدن بیشتر است. برخی افراد امکان دارد فقط کمردرد داشته باشند. این اغلب در وسط پشت احساس می‌شود و مداوم است.

زردی

بسیاری از افراد مبتلا به سرطان لوزالمعده در اولین مراجعه به پزشک دچار زردی می‌شوند. اکثر آنها درد نیز خواهند داشت. از هر 100 نفر حدود 10 نفر (حدود 10٪) زردی بدون درد دارند. یرقان زرد شدن پوست و سفیدی چشم است. ادرار تیره‌تر از حد معمول است و مدفوع ممکن است رنگ روشن‌تری داشته باشد. زردی با سرطان سر لوزالمعده شایع‌تر است زیرا تومور مجرای صفراوی را مسدود می‌کند. این لوله صفرا را به روده کوچک (اثنی عشر) می‌برد. اگر مسدود شود، صفرا وارد جریان خون شما می‌شود.

صفرا حاوی رنگدانه‌های زرد زیادی است، بنابراین پوست را زرد می‌کند.  زردی یکی از علائم رایج بسیاری از بیماری‌های کبد و کیسه صفرا است.

کاهش وزن

افراد مبتلا به سرطان پانکراس ممکن است اخیراً وزن زیادی (حداقل 10٪ از وزن کل بدن خود) را بدون هیچ دلیل مشخصی از دست داده باشند. این علامت بیشتر در سرطان‌های سر لوزالمعده دیده می‌شود.

دیابت

در برخی از افرادی که سرطان پانکراس تشخیص داده شده است به دیابت نیز مبتلا شده‌اند. برخی از آن‌ها در سال گذشته به دیابت مبتلا شده‌اند. اگر دیابت دارید، انسولین کافی تولید نمی‌کنید. بنابراین قند بیش از حد در خون شما وجود دارد. قند از طریق ادرار از بدن خارج می‌شود. این امر باعث ایجاد علائم زیر می‌شود:

  • تشنگی
  • دفع زیاد ادرار
  • ضعف
  • کاهش وزن و گرسنگی
  • خارش

افزایش نمک‌های صفراوی در جریان خون باعث خارش پوست می‌شود.

تغییرات روده

اگر مجرای لوزالمعده شما مسدود شود، امکان دارد علائمی به نام استئاتوره در شما ایجاد شود. این به معنی مدفوع چرب است. این اختلالات روده می‌تواند به این معنی باشد که شما غذای خود را به درستی جذب نمی‌کنید. که می‌تواند باعث کاهش وزن شود.

سوء هاضمه

سوء هاضمه باعث سوزش سر دل، نفخ و بیماری می‌شود. این یک مشکل رایج است و برای اکثر افراد نشانه سرطان نیست.

لخته شدن خون

گاهی اوقات، سرطان پانکراس با لخته شدن خون مرتبط است. آن‌ها ممکن است در وریدهای عمیق پاها یا در رگهای کوچکتر در هر نقطه از بدن تشکیل شوند. گاهی اوقات لخته‌ها ناپدید می‌شوند و سپس در جای دیگری از بدن ایجاد می‌شوند. در صورت داشتن این علائم فوراً به پزشک مراجعه کنید:

  • درد، قرمزی و تورم در اطراف ناحیه‌ای که لخته است.
  • ناحیه اطراف لخته در هنگام لمس کردن گرم احساس می‌شوند.
آنچه باید در مورد سرطان پانکراس بدانید!

تومورهای غدد درون ریز پانکراس

تومورهای غدد درون ریز پانکراس زیاد شایع نیستند. به آن‌ها تومورهای عصبی غدد درون ریز نیز گفته می‌شود. بیشتر تومورهای عصبی غدد پانکراس هورمون تولید نمی‌کنند، بنابراین علائم خاصی ایجاد نمی‌کنند. تومورهای نورواندوکرین پانکراس که هورمون تولید می‌کنند، تومورهای عملکردی نامیده می‌شوند. بسته به هورمونی که تومور تولید می‌کند، علائم برای هر نوع متفاوت است.

عواملی که منجر به سرطان پانکراس می‌شوند

خطر ابتلا به سرطان به عوامل زیادی از جمله سن، ژنتیک، سبک زندگی و عوامل محیطی بستگی دارد. هر چیزی که می‌تواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد، عامل خطر نامیده می‌شود. سرطان پانکراس دهمین سرطان شایع است. پزشکان نمی‌دانند چه چیزی باعث بیشتر سرطان‌های پانکراس می‌شود.

اما عواملی وجود دارند که ممکن است خطر ابتلا به آن را افزایش دهند. داشتن هر یک از این عوامل خطر به این معنی نیست که قطعاً به سرطان مبتلا خواهید شد. سرطان پانکراس در افراد مسن شایع‌تر است. تقریبا نیمی از موارد جدید در افراد 75 ساله و بالاتر تشخیص داده می‌شود. سرطان پانکراس در افراد زیر 40 سال زیاد شایع نیست.

سرطان پانکراس

سیگار کشیدن

حدود 20 مورد از 100 مورد سرطان پانکراس در بریتانیا (حدود 20٪) ناشی از سیگار کشیدن است. سیگار، سیگار برگ، پیپ و تنباکوی جویدنی همگی خطر سرطان پانکراس را افزایش می‌دهند. ترک سیگار به طور کامل  بهترین راه برای افرادی که سیگار می‌کشند تا خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهند و سلامت کلی خود را بهبود بخشند. خطر ابتلا به سرطان پانکراس در افرادی که 20 سال پیش سیگار را ترک کرده‌اند مانند افرادی است که هرگز سیگار نکشیده‌اند.

الکل

سرطان پانکراس در افراد مبتلا به پانکراتیت مزمن شایع‌تر است. حدود 70 مورد از 100 مورد پانکراتیت مزمن (حدود 70٪) به دلیل نوشیدن مقادیر زیاد الکل در طولانی مدت است. برخی تحقیقات نشان می‌دهد که بین نوشیدن زیاد الکل و خطر ابتلا به سرطان پانکراس ارتباط وجود داشته باشد. نتایج نشان داد این خطر در افرادی که بیش از 6 واحد الکل در روز می‌نوشند در مقایسه با افرادی که کمتر از 6 واحد الکل می‌نوشند بیشتر است.

تابش پرانرژی (تابش یونیزان)

قرار گرفتن در معرض تابش پرانرژی (اشعه ایکس یا اشعه گاما) با افزایش بسیار کمی خطر ابتلا به سرطان پانکراس مرتبط است. این می‌تواند از طریق آزمایش‌های پزشکی مانند اشعه‌ایکس و سی‌تی‌اسکن یا انجام رادیوتراپی برای سرطان باشد. خطرات سلامتی ناشی از تشعشعات ناشی از آزمایش‌هایی مانند اشعه ایکس به طور کلی بسیار کم است و مهم است که این آزمایش‌ها را برای تشخیص و درمان صحیح انجام دهید.

گوشت قرمز

شواهدی مبنی بر ارتباط بین گوشت قرمز و افزایش خطر ابتلا به سرطان پانکراس وجود دارد. در حال حاضر، به نظر می‌رسد این افزایش خطر سرطان پانکراس فقط در مردان است. این می‌تواند به این دلیل باشد که زنان معمولاً نسبت به مردان گوشت قرمز کمتری می‌خورند.

منبع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *