سرطان بیضه چیست و چگونه درمان می‌شود؟

فهرست مطالب
سرطان بیضه چیست

سرطان بیضه زمانی ایجاد می‌شود که سلول‌های غیرطبیعی در بیضه شروع به تقسیم و رشد می‌کنند و به روشی کنترل نشده رشد می‌کنند. بیضه‌ها بخشی از دستگاه تناسلی مرد هستند.  در این مقاله به معرفی کامل سرطان بیضه، علائم، نحوه تشخیص و درمان آن می‌پردازیم. ابتدا بیایید با ساختار این اندام مردانه آشنا شویم تا به درک توضیح این بیماری کمکی کرده باشیم.

تشخیص سرطان بیضه

سرطان بیضه از کجا آغاز می‌شود؟

بیضه‌ها دو اندام کوچک بیضی شکل هستند که در زیر آلت تناسلی در کیسه‌ای از پوست به نام کیسه بیضه آویزان‌اند و از سن بلوغ بیضه‌ها اسپرم تولید می‌کنند.

لوله‌های جمع‌کننده داخل بیضه به هم می‌پیوندند و لوله‌ای به نام اپیدیدیم را تشکیل می‌دهند. این لوله با خروج از بیضه ادامه می‌یابد و پهن‌تر می‌شود. لوله پهن‌تر، طناب اسپرماتیک نامیده می‌شود.

طناب اسپرماتیک یک لوله کوتاه به نام مجرای انزال را تشکیل می‌دهد. این مجرا به مجرای ادرار (لوله‌ای از مثانه تا انتهای آلت تناسلی) باز می‌شود.

ارتباط تستوسترون با بیضه

بیضه‌ها هورمون تستوسترون را تولید می‌کنند. تستوسترون ویژگی‌های مردانه مانند:

  • یک صدای عمیق
  • رشد ریش
  • رشد عضلانی
  • توانایی داشتن نعوظ
  • میل جنسی مردانه (لیبیدو)

بیضه‌ها از انواع مختلفی از سلول‌ها تشکیل شده‌اند. نوع سرطان شما بستگی به نوع سلولی دارد که سرطان در آن شروع می‌شود. بیشتر سرطان‌های بیضه در سلول‌های زایا ایجاد می‌شوند. این‌ها سلول‌هایی هستند که اسپرم را می‌سازند.

انواع سرطان بیضه

انواع سرطان بیضه

سرطان بیضه انواع مختلفی دارد. نوع سرطان بیضه بستگی به نوع سلولی دارد که در آن شروع شده است. دانستن نوع سرطان به پزشک کمک می‌کند تصمیم بگیرد که به کدام درمان نیاز دارید. بیشتر سرطان‌های بیضه نوعی به نام تومور‌های سلول زایا هستند. ۲ نوع اصلی تومور‌های سلول زایای بیضه عبارتند از:

  • سمینوم‌ها
  • غیر سمینوما‌ها
  • انواع نادرتر سرطان بیضه نیز وجود دارد.

تومور‌های سلول زایا

بیشتر سرطان‌های بیضه در سلول‌هایی به نام سلول‌های زایا شروع می‌شوند و به آن‌ها تومور‌های سلول زایا می‌گویند. سلول‌های زایا در مردان اسپرم تولید می‌کنند.

تومور‌های سلول زایای بیضه می‌توانند از نئوپلازی سلول زایای درجا (GCNIS) ایجاد شوند. GCNIS به این معنی است که سلول‌های غیر طبیعی در بیضه وجود دارد. سلول‌ها در زیر میکروسکوپ غیر طبیعی به نظر می‌رسند. اما آن‌ها فقط در لوله‌های کوچک داخل بیضه (لوله‌های اسپرم ساز) هستند. به سایر قسمت‌های بیضه سرایت نکرده است. این سرطان نیست و علائمی ایجاد نمی‌کند.

GCNIS می‌تواند به یک سرطان مهاجم تبدیل شود. حدود ۵۰ از ۱۰۰ (حدود ۵۰٪) مردان مبتلا به GCNIS در عرض ۵ سال به سرطان مبتلا می‌شوند. سلول‌های غیر طبیعی فراتر از لوله‌ها به قسمت‌های دیگر بیضه رشد می‌کنند. سلول‌های سرطانی سپس می‌توانند به غدد لنفاوی و سایر قسمت‌های بدن گسترش یابند. اما GCNIS همیشه پیشرفت نمی‌کند و به یک سرطان مهاجم تبدیل نمی‌شود. بر اساس همین موضوع، ۲ گروه اصلی از تومور‌های سلول زایای بیضه وجود دارد:

تومور‌هایی که از GCNIS ایجاد می‌شوند. این‌ها شایع‌ترین نوع هستند که بعد از بلوغ ایجاد می‌شوند.

تومور‌هایی که از GCNIS ایجاد نمی‌شوند. این موارد کمتر شایع هستند و معمولاً در کودکان کوچکتر یا در مردان مسن تشخیص داده می‌شوند.

 شیمی درمانی سرطان بیضه

سرطان‌های بیضه که از سلول‌های غیر طبیعی ایجاد می‌شوند (GCNIS)

این تومور‌های بیضه معمولاً پس از بلوغ ایجاد می‌شوند. آن‌ها گاهی اوقات به عنوان تومور‌های پس از بلوغ توصیف می‌شوند. انواع اصلی تومور‌های سلول زایای بیضه که از GCNIS ایجاد می‌شوند عبارتند از:

تومور‌های سمینوما، حدود ۵۵ تا ۶۰ مورد از هر ۱۰۰ سرطان بیضه (حدود ۵۵ تا ۶۰ درصد) سمینومای خالص هستند.

تومور‌های غیرسمینوما، بیشتر تومور‌های سلول زایای بیضه غیر سمینوما هستند. غیرسمینوما‌ها از انواع مختلف سلول‌ها ایجاد می‌شوند. برخی از غیر سمینوم‌ها تنها از یک نوع سلول ایجاد می‌شوند. و برخی از آن‌ها از مخلوطی از انواع سلولی ایجاد می‌شوند.

انواع تومور‌های غیر سمینوما عبارتند از:

  • تراتوم (نوع پس از بلوغ)
  • کارسینوم جنینی
  • کوریوکارسینوما
  • تومور‌های کیسه زرده (نوع بعد از بلوغ)

بنابراین، برای مثال، ممکن است ترکیبی از سلول‌های تراتوم و برخی سلول‌های کارسینوم جنینی داشته باشید. همچنین ممکن است تراتوم خالص داشته باشید. این انواع غیر سمینوما همه به یک روش درمان می‌شوند.

تومور‌های سلول زایای مختلط

برخی از تومور‌های بیضه دارای سلول‌های سمینوما و سلول‌های غیر سمینوما هستند. پزشکان معمولاً این‌ها را به همان روشی که غیر سمینوما‌ها هستند، درمان می‌کنند.

سرطان‌های بیضه که از سلول‌های غیر طبیعی ایجاد نمی‌شوند (GCNIS)

برخی از تومور‌های بیضه از GCNIS ایجاد نمی‌شوند. انواع اصلی عبارتند از:

  • تراتوم و تومور‌های کیسه زرده که در کودکان کوچکتر ایجاد می‌شود. ( نوع قبل از بلوغ )
  • تومور‌های اسپرماتوسیتی که معمولاً در مردان مسن ایجاد می‌شوند.

نوع قبل از بلوغ

این تومور‌های بیضه معمولاً در کودکان کوچکتر قبل از بلوغ ایجاد می‌شوند. آن‌ها نسبت به تومور‌هایی که بعد از بلوغ ایجاد می‌شوند، تهاجمی کمتری دارند. پس از درمان احتمال انتشار یا بازگشت آن‌ها کمتر است

تومور‌های اسپرماتوسیتی

به این سمینومای اسپرماتوسیتی می‌گفتند. آن‌ها معمولاً در مردان مسن در مقایسه با سایر انواع سرطان بیضه تشخیص داده می‌شوند. آن‌ها کمتر تهاجمی هستند و رفتار متفاوتی نسبت به سمینوما و غیر سمینوما دارند. بعید است که به خارج از بیضه گسترش یابند و معمولاً به درمان فشرده کمتری نیاز دارند.

انواع نادر سرطان بیضه

این نوع سرطان بیضه بسیار نادر است و سالانه تنها تعداد کمی از آن در مردان تشخیص داده می‌شوند.

لنفوم، بیشتر در مردان بالای ۵۰ سال رخ می‌دهد. اگر لنفوم در بیضه شما تشخیص داده شده است.

تومور‌های استرومایی طناب جنسی، این تومور‌های بیضه از استروما یا طناب‌های جنسی شروع می‌شوند. استروما و طناب‌های جنسی بافت‌هایی هستند که از بیضه حمایت می‌کنند و سلول‌های مختلفی از آن‌ها رشد می‌کنند. آن‌ها انواع مختلفی از تومور‌های استرومای بند ناف جنسی هستند از جمله:

  • تومور‌های سلول لیدیگ
  • تومور‌های سلول سرتولی
  • تومور‌های سلول گرانولوزا

این تومور‌ها می‌توانند غیر سرطانی (خوش خیم) باشند و جراحی می‌تواند آن‌ها را درمان کند. اما اگر گسترش پیدا کنند، درمان این تومور‌ها دشوارتر از تومور‌های سلول زایای بیضه است. این به این دلیل است که این تومور‌ها به خوبی به شیمی درمانی پاسخ نمی‌دهند.

علائم سرطان بیضه چیست

خطرات و علل سرطان بیضه

خطر ابتلا به سرطان به عوامل زیادی بستگی دارد. این شامل مواردی مانند اینکه آیا سیگار می‌کشید و یک رژیم غذایی متعادل سالم دارید، و همچنین عوامل ژنتیکی و محیطی را شامل می‌شود.

هر چیزی که می‌تواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش یا کاهش دهد، عامل خطر نامیده می‌شود.

ما نمی‌دانیم چه چیزی باعث بیشتر موارد سرطان بیضه می‌شود. اما عواملی وجود دارند که ممکن است خطر ابتلا به آن را افزایش دهند. داشتن یک یا چند عامل خطر به این معنی نیست که قطعاً به سرطان بیضه مبتلا خواهید شد. از آنجایی که سرطان بیضه نادر است، خطر ابتلا به آن کم است، حتی اگر شما هر گونه عامل خطری داشته باشید.

عوامل خطر سرطان بیضه

عوامل خطر سرطان بیضه عبارتند از:

  • بیضه‌های نزول نکرده (کریپتورکیدیسم)
  • سلول‌های غیر طبیعی در بیضه (نئوپلازی سلول‌های زایای درجا یا GCNIS)
  • سابقه خانوادگی
  • سرطان بیضه قبلی
  • ناهنجاری آلت تناسلی و مجرای ادرار (هیپوسپادیاس)
  • HIV یا ایدز
  • پیشینه قومیتی

سایر علل احتمالی

داستان‌هایی درباره علل احتمالی سرطان اغلب در رسانه‌ها منتشر می‌شود. همیشه مشخص نیست که کدام‌ایده‌ها توسط شواهد خوب پشتیبانی می‌شوند.

ممکن است درباره دلایل احتمالی که در اینجا نیاورده‌ایم بشنوید. این به این دلیل است که هیچ مدرکی در مورد آن‌ها وجود ندارد یا دلیل آن واضح نیست.

نماد سرطان بیضه

علائم سرطان بیضه

شایع‌ترین علامت سرطان بیضه، توده یا تورم در بیضه شماست. علائم بیضه که باید مراقب آن‌ها بود عبارتند از:

  • توده یا تورم در بخشی از یک بیضه.
  • بیضه‌ای که بزرگتر می‌شود.
  • یک کیسه بیضه سنگین.
  • ناراحتی یا درد در بیضه یا کیسه بیضه.

کیسه بیضه کیسه‌ای از پوست است که بیضه‌های شما را احاطه کرده است. این علائم می‌تواند مشابه سایر شرایطی باشد که بر بیضه‌ها تأثیر می‌گذارد، مانند عفونت. اما اگر موارد زیر را دارید به پزشک مراجعه کنید:

  • هر یک از این علائم
  • علائمی که برای شما غیرعادی هستند.
  • علائمی که از بین نمی‌روند یا بهبود نمی‌یابند.

بعید است علائم شما سرطان باشد، اما مهم است که آن‌ها را توسط پزشک بررسی کنید. سعی کنید خجالت نکشید. پزشکان به بحث در مورد مشکلات صمیمی عادت دارند و سعی می‌کنند شما را راحت کنند.

توده یا تورم در بیضه

توده یا تورم در بخشی از یک بیضه شایع‌ترین علامت سرطان بیضه است. می‌تواند به اندازه یک نخود کوچک باشد، اما ممکن است بسیار بزرگتر باشد. بیشتر توده‌های بیضه سرطانی نیستند. اما با پزشک خود تماس بگیرید تا بتوانید معاینه شوید.

پزشک شما ممکن است نور قوی را از طریق کیسه بیضه شما بتاباند. این آزمایش ترانسیلومیناسیون نامیده می‌شود. این مفید است زیرا:

نور از طریق یک کیست بی‌ضرر و پر از مایع (به عنوان مثال یک هیدروکل) نشان داده می‌شود.

نور نمی‌تواند از طریق سرطان، که یک توده جامد است، نشان دهد

برای برخی از مردان معمول است که اندازه بیضه‌های متفاوتی داشته باشند. اما اگر اندازه تغییر کرد یا متوجه تفاوت غیرعادی اندازه بین یک بیضه و بیضه دیگر شدید، به پزشک مراجعه کنید.

کیسه بیضه سنگین

ممکن است کیسه بیضه شما سنگین باشد. یا ممکن است متوجه شوید که کیسه بیضه شما سفت‌تر یا سفت‌تر می‌شود.

ناراحتی یا درد در بیضه یا کیسه بیضه

سرطان بیضه معمولاً دردناک نیست. اما اولین علامت برای برخی از مردان درد شدید در بیضه یا کیسه بیضه است.

علائم کمتر رایج

اگر سرطان به غدد لنفاوی (غدد) گسترش یافته باشد. گاهی اوقات سلول‌های سرطانی بیضه می‌توانند به غدد لنفاوی پشت شکم (شکم) گسترش یابند. این می‌تواند باعث کمردرد یا درد مبهم در قسمت تحتانی شکم شود. پزشک شما ممکن است این غدد لنفاوی را غدد لنفاوی خلفی صفاقی بنامد. سرطان بیضه کمتر به غدد لنفاوی پایین‌تر مانند غدد لنفاوی لگنی گسترش می‌یابد.

این سلول‌ها همچنین می‌توانند به غدد لنفاوی در مرکز قفسه سینه بین ریه‌ها – در ناحیه‌ای به نام مدیاستن – گسترش یابند. اگر این اتفاق بیفتد ممکن است یک یا چند مورد از موارد زیر را داشته باشید:

  • سرفه
  • مشکل در تنفس
  • مشکل در بلع
  • تورم در سینه

اگر سرطان بیضه به غدد لنفاوی در سایر قسمت‌های بدن گسترش یافته باشد، ممکن است توده‌هایی مانند اطراف استخوان ترقوه یا گردن احساس کنید.

اگر سرطان به ریه‌ها سرایت کرده باشد.

گاهی سرطان بیضه به ریه‌ها سرایت می‌کند. به ندرت به سایر اندام‌های بدن سرایت می‌کند. اگر به ریه‌ها سرایت کرده باشد، ممکن است سرفه داشته باشید یا احساس تنگی نفس کنید. سرطان بیضه معمولاً قابل درمان است، حتی اگر در زمان تشخیص گسترش یافته باشد.

علائم ناشی از هورمون‌ها

بسیاری از سرطان‌های بیضه هورمون‌هایی می‌سازند که می‌توانند در آزمایش خون خود را نشان دهند. گاهی اوقات، مردان مبتلا به سرطان بیضه به دلیل این هورمون‌ها، سینه‌های حساس یا متورم دارند.

درمان سرطان بیضه

تشخیص سرطان بیضه

در صورت داشتن علائم معمولاً با مراجعه به پزشک خود شروع می‌کنید. آن‌ها در مورد علائم از شما سؤال می‌کنند و شما را معاینه می‌کنند. سپس آن‌ها تصمیم خواهند گرفت که آیا شما را برای آزمایشات بیشتر معرفی کنند یا به یک متخصص. خوب است که از وضعیت عادی بدن خود آگاه باشید، بنابراین اگر چیزی تغییر کند، راحت‌تر متوجه آن شوید. وقتی پزشک عمومی خود را می‌بینید چه اتفاقی می‌افتد و چگونه می‌توانید بیشترین بهره را از قرار ملاقات خود ببرید. اگر علائم شما به دلیل سرطان بیضه باشد، پزشک عمومی شما باید شما را به متخصص ارجاع دهد.

کار‌هایی وجود دارد که می‌توانید انجام دهید تا به شما کمک کند هنگام آماده شدن برای درمان، کنترل بیشتری بر سلامت جسمی و روانی خود داشته باشید. در بیمارستان، آمادگی برای درمان را پیش‌هابیت یا پیش‌هاب نیز می‌گویند.

گزینه‌های درمانی برای سرطان بیضه

گزینه‌های درمانی شما به مرحله و نوع سرطان شما بستگی دارد. معمولاً جراحی می‌کنید و ممکن است به شیمی درمانی یا جراحی نیاز داشته باشید.

بانک اسپرم برای سرطان بیضه

پزشک به شما این فرصت را می‌دهد که قبل از شروع درمان، اسپرم را جمع‌آوری و ذخیره کنید (بانک اسپرم).

پایش (نظارت) برای سرطان بیضه

ممکن است پس از انجام عمل جراحی برای برداشتن بیضه به درمان بیشتری نیاز نداشته باشید. اما شما آزمایشات و قرار‌های منظم (مانیتورینگ) دارید.

جراحی برای سرطان بیضه

جراحی برای برداشتن بیضه معمولاً اولین درمان سرطان بیضه است. در مورد جراحی، و آنچه در بیمارستان و بعد از عمل خود انتظار دارید، بیاموزید. انواع مختلفی از جراحی برای سرطان بیضه وجود دارد.

پزشک شما ممکن است عمل جراحی را برای برداشتن برخی از غدد لنفاوی از پشت شکم شما پیشنهاد کند. این عمل را دیسکسیون غدد لنفاوی خلفی صفاقی (RPLND) مینامند. اگر سرطان بیضه به ریه شما سرایت کرده باشد، ممکن است برای برداشتن سرطان از ریه خود جراحی کنید.

برداشتن بیضه (ارکیدکتومی)

برداشتن بیضه را ارکیدکتومی یا ارکیکتومی مینامند. در برخی از مردان با تومور‌های بسیار کوچک، جراح تنها بخشی از بیضه را برمی دارد. اما این بسیار نادر است. به آن ارکیدکتومی جزئی می‌گویند.

جراح بریدگی در کشاله ران ایجاد می‌کند. آن‌ها طناب اسپرماتیک را قطع می‌کنند تا بیضه را خارج کنند.

برداشتن غدد لنفاوی (برداشتن غدد لنفاوی خلفی صفاقی)

گره‌های لنفاوی یک مورد از واژه نامه را باز کنیددر بسیاری از قسمت‌های بدن یافت می‌شوند. سرطان می‌تواند به غدد لنفاوی گسترش یابد و آن‌ها را بزرگتر (بزرگتر) کند.

سرطان بیضه می‌تواند به غدد لنفاوی در پشت شکم گسترش یابد. این غدد لنفاوی خلفی صفاقی نامیده می‌شوند. آن‌ها درست جلوی ستون فقرات هستند.

ممکن است برای برداشتن این غدد لنفاوی نیاز به عمل داشته باشید. این عمل را دیسکسیون غدد لنفاوی خلفی صفاقی مینامند. این یک عملیات بزرگ است. شما جراحی را در یک مرکز تخصصی انجام می‌دهید.

از بین بردن سرطان ثانویه در ریه‌ها

سرطان بیضه می‌تواند به ریه متاستاز کند. این سرطان ثانویه نامیده می‌شود. ممکن است برای برداشتن سرطان از ریه خود جراحی کنید. پزشک ممکن است این جراحی را پیشنهاد کند اگر:

  • بعد از شیمی درمانی هنوز نشانه‌ای از سرطان وجود دارد.
  • تصور می‌شود سرطان به شیمی درمانی مقاوم است.

جراحی قفسه سینه همیشه باعث فروپاشی ریه می‌شود. برای چند روز تخلیه قفسه سینه دارید. لوله به یک بطری مکنده متصل می‌شود. این به ریه شما کمک می‌کند تا دوباره منبسط شود (باد شود). جراحی ممکن است شامل بریدن برخی از دنده‌ها باشد. این می‌تواند در حین بهبودی دردناک باشد.

اگر تومور‌ها دوباره رشد کردند، می‌توانید این جراحی را بیش از یک بار انجام دهید. این به میزان تناسب اندام شما و میزان درمان شما بستگی دارد.

شیمی درمانی برای سرطان بیضه

شیمی درمانی از دارو‌های ضد سرطان (سیتوتوکسیک) برای از بین بردن سلول‌های سرطانی استفاده می‌کند. دارو‌ها در جریان خون در بدن شما گردش می‌کنند.

اگر خطر عود سرطان در شما بیشتر است، ممکن است شیمی درمانی کنید. یا اگر سرطان شما قبلاً گسترش یافته باشد. شما معمولاً ترکیبی از دارو‌های شیمی درمانی دارید.

شما ممکن است شیمی درمانی را برای یکی از موارد زیر داشته باشید:

  • کمک به جلوگیری از عود سرطان پس از جراحی برای برداشتن بیضه (به این شیمی درمانی کمکی می‌گویند)
  • درمان سرطانی که پس از درمان اولیه عود کرده است.
  • درمان سرطانی که به خارج از بیضه گسترش یافته است.

انواع دارو‌ها

شما معمولاً ترکیبی از دارو‌ها را برای درمان سرطان بیضه دارید. یا ممکن است دارویی به نام کربوپلاتین به تنهایی داشته باشید. رایج‌ترین انواع دارو‌های شیمی درمانی عبارتند از:

  • بلئومایسین، اتوپوزید و سیس پلاتین (BEP)
  • اتوپوزید و سیس پلاتین (EP)
  • وین بلاستین، ایفوسفامید، سیس پلاتین (VeIP)
  • کربوپلاتین

سایر ترکیبات عبارتند از:

  • اتوپوزید، ایفوسفامید، سیس پلاتین (VIP)
  • پاکلیتاکسل (تاکسول)، ایفوسفامید، سیس پلاتین (TIP)
  • سیس پلاتین، وین کریستین، متوترکسات، بلئومایسین، اکتینومایسین، سیکلوفسفامید و اتوپوزید (POMB/ACE)
  • جمسیتابین، ایفوسفامید و سیس پلاتین (GIP)

نام درمان شیمی درمانی را با پزشک یا پرستار خود چک کنید. سپس می‌توانید در لیست A تا Z ما از دارو‌های سرطان در مورد آن اطلاعات کسب کنید.

شما دارو‌ها را از طریق تزریق یا از طریق قطره (داخل وریدی) وارد جریان خون خود می‌کنید.

رادیوتراپی برای سرطان بیضه

رادیوتراپی از اشعه ایکس با انرژی بالا برای از بین بردن سلول‌های سرطانی استفاده می‌کند. ممکن است برای درمان غدد لنفاوی پشت شکم رادیوتراپی داشته باشید.

پیگیری بعد از درمان سرطان بیضه

پس از درمان، معاینات منظم برای بررسی علائم عود سرطان دارید. به این می‌گویند نظارت یا پیگیری. گاهی اوقات سرطان بیضه پس از درمان عود می‌کند. هنوز هم معمولاً قابل درمان است و اگر نظارت مداوم داشته‌باشید می‌توانید از هر نوع خطری پیشگیری کنید.

منبع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *