چطور بفهمیم سرطان سینه داریم؟

فهرست مطالب
چطور بفهمیم سرطان سینه داریم؟

تشخیص زودهنگام سرطان پستان بسیار مهم است. هر خانمی باید از 20 سالگی وضعیت سینه خود را بررسی کند و از 40 سالگی به طور منظم چکاپ پزشکی و ماموگرافی ماهانه را پیگیری کند. خوشبختانه از هر 10 توده سینه 8 توده خوش خیم هستند و به روند درمانی پاسخ مثبت می‌دهند. برای پاسخ به این سوال که  چطور بفهمیم سرطان سینه داریم، می‌توانیم از چند طریق اقدام کنیم. تشخیص پزشکی و چکاپ ماهانه دو مورد قابل تایید هستند که در ادامه مفصل هریک را توضیح خواهیم داد.

 چطور بفهمیم سرطان سینه داریم؟

چطور بفهمیم سرطان سینه داریم؟

سرطان سینه با تشخیص زودهنگام هم قابل‌درمان است و هم شانس موفقیت بالایی دارد. به‌عنوان‌مثال، شانس موفقیت در سرطان پستان در مرحله 0 و احتمال عدم عود بیماری 96٪ است. میزان موفقیت در مرحله اول 93 درصد و در مرحله دوم 85 درصد است. هرچه زودتر تشخیص داده شود، شانس موفقیت بیشتر است. برای تشخیص زودهنگام، هر خانمی باید از سن 20 سالگی ماهی یک‌بار در مقابل آینه معاینه پستان را انجام دهد. خانم‌ها در سن 35 تا 40 سالگی باید اولین سونوگرافی سینه خود را انجام دهند و بعد از 40 سالگی باید سالی یک‌بار ماموگرافی انجام دهند.

از هر 10 توده‌ای که در تشخیص سرطان سینه دیده می‌شود، 8 توده خوش‌خیم هستند. بیشتر اینها توده‌های غیرسرطانی به نام فیبروآدنوم یا کیست هستند که در سنین پایین و توده‌های فیبروکیستیک در میانسالی دیده می‌شوند. دردناک یا بدون درد بودن توده سینه به معنای سرطان بودن آن نیست. با این حال، کاملاً ضروری است که مشخص شود ساختار یا توده متفاوتی در سینه وجود دارد و هنگامی که وجود توده تشخیص داده شد، کاملاً ضروری است که با پزشک مشورت شود. 

ماموگرافی سرطان سینه

ماموگرافی و توموسنتز ماموگرافی:

دستگاه‌های ماموگرافی دیجیتال و توموسنتز در برنامه‌های تشخیص و غربالگری سرطان پستان استفاده می‌شوند. توموسنتز فناوری است که در آن از اشعه ایکس با دوز پایین استفاده می‌شود و تصاویر با وضوح‌بالا به دست می‌آید. به لطف فناوری‌های ماموگرافی، سرطان سینه را می‌توان در مراحل اولیه تشخیص داد و بر این اساس برنامه‌ریزی درمانی انجام داد.

USG:

UCG یک سیستم تصویربرداری مناسب است که معاینه بافت پستان را از طریق امواج صوتی به‌منظور شناسایی سلول‌های سرطانی در پستان انجام می‌دهد. این سیستم که نیازی به آماده‌سازی اولیه قبل از سونوگرافی ندارد، حاوی اشعه نیز نمی‌باشد. این سیستم که برای تشخیص سرطان سینه استفاده می‌شود، همچنین نشان می‌دهد که توده تشکیل شده به صورت جامد یا مایع است. 

MRI:

MRI یکی از تکنیک‌های تصویربرداری ارجح در معاینه است. در معاینات بافت نرم تصویربرداری با دارو انجام می‌شود. این تکنیک تصویربرداری برای بیماران کلیوی به دلیل همراهی دارو استفاده نمی‌شود. پس از قراردادن دستگاه در وسط، نازل‌ها در ناحیه‌ای قرار می‌گیرند که به عنوان نوعی سیم از پلاتین به نام سیم پیچ تعریف شده است. 

PET – CT:

یکی از روش‌های تصویربرداری تکنولوژیکی پیشرفته، PET-CT را می‌توان به‌عنوان باارزش‌ترین روش رادیولوژیکی مورداستفاده در مرحله سرطان، مانند شناسایی سلول‌های سرطانی و تعیین روش‌های درمانی توصیف کرد. باید مشخص شود که توده ایجادکننده سرطان چه نوع است. اندازه تومور گسترش سرطان را در سراسر بدن تسهیل می‌کند. این امر از نظر تعیین نسبت خطر و تعیین میزان شیوع بیماری بسیار مهم است.

سینتی گرافی سینه:

سینتوگرافی یک روش معاینه بدون درد و قابل‌اعتماد با حداقل عوارض جانبی و آلرژی است. مقادیر کمی از مواد رادیواکتیو را می‌توان به صورت خوراکی، داخل وریدی و غیره مصرف کرد. داده شده است. بررسی گسترش کانون‌های سرطانی به اندام‌های مختلف با روش‌های سینتی گرافی امکان‌پذیر است.  داروهایی که برای بیماری‌های مختلف قبل از سینتی گرافی استفاده می‌شود با تأیید پزشک قابل ‌قطع است.

تشخیص سرطان سینه

روش‌های تشخیص زودهنگام در سرطان پستان

  • چکاپ شخصی ماهانه پستان
  • ماموگرافی سالانه
  • آزمایش پزشکی
  • آزمایشات ژنتیکی

معاینه پستان برای پیشگیری از سرطان سینه و ابتلا به سرطان سینه در مراحل اولیه بسیار مهم است. زمانی که سرطان سینه توده کوچکی در سینه باشد، تقریباً 100٪ با موفقیت قابل‌درمان است. ویژگی دیگری که سرطان سینه را از سایر سرطان‌ها متمایز می‌کند این است که می‌توان آن را در «برنامه‌های غربالگری سرطان» ارزیابی کرد. به همین دلیل زنانی که هیچ شکایت یا توده‌ای مربوط به پستان ندارند باید به روش‌های غربالگری توجه کنند.

خودآزمایی پستان چگونه انجام می‌شود؟

خودآزمایی پستان یک روش عملی برای زنان است که به طور منظم سینه‌های خود را هر ماه جلوی آینه معاینه کنند. معاینه پستان باید هر ماه 4-5 روز پس از پایان قاعدگی انجام شود. زنان یائسه و زنانی که تحت عمل جراحی رحم یا تخمدان قرار گرفته‌اند باید به طور دوره‌ای یک‌بار در ماه و همزمان با روزهای مشابه تحت معاینه سینه قرار گیرند. در معاینه پستان باید به تقارن سینه، ترشح از نوک پستان، وجود هرگونه تغییر شکل، تغییرات پوستی و وجود توده در دست توجه شود.

خودآزمایی سرطان سینه

معاینه سینه 3 مرحله‌ای

معاینه سه مرحله‌ای شامل بخش‌های زیر است:

معاینه جلوی آینه

دستان خود را بالا بیاورید. هرگونه بی‌نظمی، فرورفتگی پوست در هر دو سینه، زخم‌های نوک سینه، پوسته پوسته شدن، عقب‌افتادگی نوک پستان و تغییرات سینه را بررسی کنید. دستان خود را بر روی سینه‌های خود قرار دهید و به شدت فشار دهید. همزمان عضلات سینه خود را منقبض کنید. در آینه بررسی کنید که آیا در پوست سینه فرورفتگی وجود دارد یا خیر. در نتیجه کنترل خواهید دید که سینه‌ها با یکدیگر برابر نیستند. این طبیعی است و نباید آن را نشانه بیماری تلقی کرد. با این حال، اگر به چیزی شکل‌گیری مشکوک هستید، حتماً باید به پزشک مراجعه کنید.

معاینه هنگام دوش‌گرفتن

همزمان با اینکه در حالت ایستاده سینه چپ خود را معاینه می‌کنید، دست چپ خود را بالای سر خود نگه دارید. سینه چپ خود را با فشاردادن دست راست از بالابه‌پایین و از پایین‌به‌بالا معاینه کنید. با فشاردادن شعاعی یا دایره‌ای از بیرون سینه چپ به سمت نوک پستان، با دست راست خود را معاینه کنید.

همان عمل‌ها را برای سینه راست با استفاده از دست چپ انجام دهید. در صورت وجود سفتی به‌اندازه فندق یا گردو در سینه به پزشک خود اطلاع دهید.

معاینه در حالت خوابیده به پشت

هنگام معاینه سینه راست، یک بالش زیرشانه راست خود قرار دهید و دست راست خود را پشت سر قرار دهید. سینه راست خود را با دست چپ از بالابه‌پایین و از پایین‌به‌بالا معاینه کنید. با فشاردادن شعاعی یا دایره‌ای از بیرون سینه راست به سمت نوک پستان، با دست چپ خود را معاینه کنید.

همان عمل را برای سینه چپ با استفاده از دست راست انجام دهید. در صورت وجود سفتی به‌اندازه فندق یا گردو در سینه به پزشک خود اطلاع دهید.

به‌آرامی نوک سینه‌های هر دو سینه را فشار دهید. ترشح از نوک پستان؛ در صورت وجود، بررسی کنید که آیا رنگ روشن یا خونی است. هر تورم، غلیظ یا ترشحی را که متوجه شدید به پزشک خود گزارش دهید.

ماموگرافی

ماموگرافی

برای تشخیص زودهنگام سرطان سینه، هر زن بالای 40 سال که هیچ تغییری در سینه خود مشاهده نمی‌کند باید سالانه ماموگرافی انجام دهد؛ بنابراین، امکان ابتلا به سرطان سینه قبل از رسیدن به‌اندازه قابل‌لمس وجود دارد. با این حال، توصیه می‌شود با انجام حداقل یک ماموگرافی در سن 30 سالگی برای مراجعه به عکس‌های ماموگرافی بعدی، فیلم را ذخیره کنید. کسانی که هرگز در خانواده خود سرطان سینه نداشته‌اند، باید اولین سونوگرافی خود را بعد از 35 سالگی انجام دهند، کسانی که سابقه خانوادگی سرطان دارند و در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان ژنتیکی هستند، باید اولین سونوگرافی خود را بعد از 25 سالگی انجام دهند. این افراد باید از سن اولین سونوگرافی هرسال تحت پیگیری منظم سونوگرافی باشند.

آزمایش پزشکی

پیگیری منظم پزشک برای تشخیص سرطان پستان در مراحل اولیه بسیار مهم است. حتی اگر شکایتی وجود نداشته باشد، همه زنان بعد از 40 سالگی باید با پزشک مشورت کنند و معاینه شوند. “برای تشخیص سرطان سینه به کدام پزشک مراجعه کنم؟” فرآیند تشخیص و درمان سرطان سینه توسط جراحان عمومی متخصص سرطان سینه انجام می‌شود. پزشک شما که به طور معمول سلامت زنان یا سلامت عمومی شما را پیگیری می‌کند، ممکن است آزمایش‌های لازم را برای تشخیص زودهنگام سرطان سینه درخواست کند.

غربالگری سینه هرچند وقت یکبار باید انجام شود؟

در سنین 35 تا 40 سالگی باید یکبار ماموگرافی و سونوگرافی انجام دهید. این  اقدام ماموگرافی پایه نامیده می‌شود. بعد از 40 سالگی باید غربالگری معمول ماموگرافی انجام دهید.

تشخیص و درمان سرطان سینه

در سال‌های اخیر، پیشرفت‌های مهم و امکانات درمانی جدید در درمان سرطان سینه؛ این مسئله تضمین می‌کند که بیماری با تشخیص و درمان به‌موقع به طور کامل از بین می‌رود.

امروزه با پیشرفت‌های مهم در درمان سرطان سینه و گزینه‌های درمانی جدید، تشخیص و درمان این بیماری آسان‌تر و موفقیت آمیزتر شده است. اولویت در درمان سرطان سینه، درمان و کاربردهای محافظت از سینه است. در سرطان پستان که در مراحل اولیه تشخیص داده می‌شود، بدون از دست دادن سینه، می‌توان با تکنیک‌های پیشرفته، گسترش بیماری را از قبل تشخیص داد و اقدامات احتیاطی را انجام داد و تومور را مستقیماً مداخله کرد. در مواردی که در سرطان پیشرفته پستان با جراحی برداشته می‌شود، بازسازی سینه (سینه جدید) با تکنیک‌های جراحی پلاستیک قابل انجام است. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *