سرطان در ناحیه طحال میتواند به شکل سارکوم، لنفوم و متاستاز طحال رخ دهد. سرطانهای طحال ممکن است با توجه به نوع و مرحله خود علائم متفاوتی داشته باشند. اگر سرطان از طحال شروع شده باشد، میتواند باعث بزرگشدن آن شود. اگر طحال بزرگ شده باشد، ممکن است درد در سمت چپ بالای شکم ایجاد شود. عفونتهای مکرر و کمخونی ممکن است رخ دهد. میتوان مشاهده کرد که بدن بهراحتی خونریزی میکند، خستگی میتواند بر بدن غالب شود. پس طحال در کدام قسمت بدن قرار دارد؟ علائم سرطان طحال چیست ؟
اگر سرطان ایجاد شده در جای دیگری، طحال را تحت تأثیر قرار داده باشد، غدد لنفاوی ممکن است بزرگ شوند. اما این مورد فقط یکی از علائم سرطان طحال است. در ادامه عفونت، تورم لنفاوی در نواحی مانند پشتگوش و زیربغل دیده میشود. علت این علائم با معاینات انجام شده مشخص میشود. علائم دیگر ممکن است شامل تب بالا، تعریق، لرز، کاهش وزن ناگهانی، تورم در شکم، درد و فشار در قفسه سینه، سرفه و تنگی نفس باشد. سرطان طحال میتواند برای مدتی بدون علائم ایجاد شود.

علائم سرطان طحال
بسیاری از انواع سرطان طحال شاخصهای واضحی را نشان نمیدهند. مشخصه سرطان طحال بزرگشدن قابلتوجه اندام است که در ابتدا میتواند کموبیش بدون علامت باشد. با این حال، سرطانهای مسبب احتمالی (سرطان غدد لنفاوی، سارکوم، سرطانهای متاستاز) به نوبه خود علائم قابل توجهی ایجاد میکنند. لنفوم اغلب علائم زیر را ایجاد میکند:
- تورم غدد لنفاوی
- خستگی مزمن
- از دست دادن اشتها
- عرق شبانه
- افزایش کلی حساسیت به عفونت
- هیچ شاخص روشنی وجود ندارد.
با این حال، هیچ یک از این علائم به عنوان شاخص قابل اعتماد نیستند، زیرا میتوانند در ارتباط با بسیاری از بیماریهای دیگر نیز رخ دهند. با پیشرفت بیماری، افراد مبتلا اغلب از علائم ناشی از فشار بر ساختارها و اندامهای بافت اطراف به دلیل بزرگشدن تومور طحال رنج میبرند. این شکایات عبارتند از :
- درد شکم
- احساس فشار در شکم
- حالت تهوع
- تشعشع درد در شانه چپ

سرطان در ناحیه طحال
سرطان طحال میتواند به شکل لنفوم یا سرطانی، سارکوم و متاستاز از سایر سرطانها رخ دهد. علائم سرطان طحال و شانس بهبودی در انواع مختلف سرطان طحال بسیار متفاوت است، بهطوریکه در اینجا اشکال فردی متفاوت است.
سرطانهای طحال شامل لنفوم، سارکوم و متاستاز از سایر سرطانها است.
لنفوم / سرطان غدد لنفاوی
شکل رایج سرطان در ناحیه طحال، لنفوم است که به لنفوم هوچکین و لنفوم غیرهوچکین تقسیم میشود. این بیماریها که به عنوان سرطان غدد لنفاوی نیز شناخته میشوند، در اثر تغییرات بدخیم در سیستم لنفاوی ایجاد میشوند. علاوه بر غدد لنفاوی، کانالهای لنفاوی و لوزهها (بادام)، طحال نیز بخشی از سیستم لنفاوی است.
در اینجا، تکثیر کنترل نشده لنفوسیتها (اجزای سلولی خون) و انواع سلولی مربوطه صورت میگیرد. اگرچه سرطان غدد لنفاوی اغلب در ابتدا ساختارهای محدود محلی را تحت تأثیر قرار میدهد، ساختارهای بافتی در سراسر بدن از نظر تئوری میتوانند تحت تأثیر قرار گیرند، زیرا لنفوسیتها ممکن است از طریق خون و سیستم لنفاوی پخش شوند؛ بنابراین این یک بیماری سیستمیک است، حتی اگر سرطان غدد لنفاوی ممکن است در طحال موضعی باشد.
سارکومها
در موارد نادر، این بیماریهای تومور بدخیم با منشأ بافت همبند میتوانند ناحیه طحال را نیز تحت تأثیر قرار دهند. انواع مختلفی از سارکوم وجود دارد که آنژیوسارکوم عامل اصلی سرطان طحال است. آنها از اندوتلیوم (لایه دیواره نازک لنفاوی و عروق خونی) شروع میشوند و به همانژیوسارکوم و لنفانژیوسارکوم تقسیم میشوند. نفخ شکم اغلب میتواند به عنوان یک علامت قابلتوجه سارکوم در ناحیه طحال مشاهده شود، اما این انواع خاص سرطان نیز میتوانند برای مدت طولانی بدون علائم قابلتشخیص پیشرفت کنند.
متاستازها
از نظر تئوری، هر سرطان متاستاتیکی میتواند سیستم لنفاوی و در نتیجه طحال را تحت تأثیر قرار دهد. بر خلاف سرطان غدد لنفاوی، تکثیر کنترل نشده لنفوسیتها علت علائم نیست، بلکه مهاجرت سلولهای سرطانی از تومورهای متاستاز کننده است.
تشخیص سرطان طحال
در صورت بروز علائم سرطان طحال ، لمس شکم، شروع خوبی برای تشخیص تومورهای طحال است، زیرا بزرگشدن طحال اغلب قابل احساس است. به طور معمول زمانی که شکم لمس میشود، طحال نباید قابل لمس باشد. با این حال، تومورهای طحال بزرگتر را میتوان در زیر قوس دندهای چپ هنگام استنشاق لمس کرد. با کمک روشهای تصویربرداری مانند معاینات اولتراسوند، توموگرافی کامپیوتری یا تصویربرداری رزونانس مغناطیسی، تغییرات طحال با دقت بیشتری موضعی میشوند. اگر به سارکوم، لنفوم بدخیم یا متاستاز مشکوک باشید، برداشتن بعدی نمونه بافت (بیوپسی) تشخیص را تضمین میکند.
روشهای تصویربرداری مانند سی تی اسکن، ام ار ای و معاینات اولتراسوند به تشخیص تومورهای طحال کمک میکند.
درمان متاستاز طحال
در مورد متاستازهای طحال، بهاصطلاح اسپلنکتومی (حذف جراحی اندام) نیز ممکن است قبل از شیمی درمانی انجام شود تا به حداکثر کاهش بافت تومور دست یابد و در نتیجه شانس درمان موفقیتآمیز افزایش یابد. اگرچه افراد مبتلا میتوانند بدون طحال به زندگی خود ادامه دهند، اما در معرض خطرات خاصی هستند، مانند افزایش حساسیت به عفونت توسط باکتریهای خاص که میتواند باعث ذاتالریه، مننژیت، اوتیت میانی و التهاب سینوسهای پارانازال شود. علاوه بر این، خطر ترومبوز پس از برداشتن طحال افزایش مییابد.
درمان آنژیوسارکوم
برداشتن رادیکال جراحی بافت تومور نیز برای آنژیوسارکوم مورد نیاز است، با شیمی درمانی و یا رادیوتراپی بعدی شانس درمان را افزایش میدهد. با این حال، پیش آگهی کلی آنژیوسارکوم نسبتاً ضعیف است.
امید به زندگی در سرطان طحال
پیشبینی امید به زندگی بیمار در سرطان طحال یا سرطانهایی که طحال را تحت تأثیر قرار میدهند دشوار است. حتی اگر مرحله بیماری، شیوع آن و سلامت عمومی بیمار در نظر گرفته شود، نمیتوان به صورت دقیق پیشبینی کرد. زمانی که بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شود و با روشهای مناسب درمان شود، میزان موفقیت بسیار بالاست.
احتمال زنده ماندن از بیماری و زنده ماندن با تشخیص زودهنگام علائم سرطان طحال افزایش مییابد. با آخرین پیشرفتها در حوزه سلامت، راهحلهایی برای سرطانهای در مراحل پیشرفته نیز ایجاد شده است. این بیماران با تکمیل درمان میتوانند به زندگی خود ادامه دهند. با این حال، فرآیندهای درمانی طولانیتری در مقایسه با مراحل اولیه تجربه میشود. همچنین دورههای سختتر و پیچیدهتر برای بیمار شروع میشود.