انواع سرطان‌های زنان که باید بشناسید!

فهرست مطالب
انواع سرطان‌های زنان

سرطان‌های زنانه، سرطان‌های دستگاه تناسلی زنانه هستند که زمانی رخ می‌دهند که سلول‌های غیرطبیعی به روشی کنترل نشده رشد کنند.  انواع سرطان‌های زنان با توجه به عضو یا قسمتی از بدن که برای اولین‌بار در آن ایجاد می‌شوند نام‌گذاری می‌شوند.

انواع سرطان‌های زنان

  • سرطان دهانه رحم در دهانه رحم، قسمت پایینی و استوانه‌ای‌شکل رحم شروع می‌شود. حاشیه بالایی آن به رحم و حاشیه پایینی آن به واژن متصل است.
  • سرطان آندومتر سرطانی است که از پوشش داخلی رحم (که آندومتر نامیده می‌شود) ایجاد می‌شود. این شایع‌ترین نوع سرطان رحم و شایع‌ترین سرطان زنان است که در زنان استرالیایی تشخیص داده می‌شود.
  • سرطان لوله فالوپ از لوله‌های فالوپ شروع می‌شود، این لوله‌ها ساختارهای لوله‌ای هستند که قسمت فوقانی و خارجی رحم را به تخمدان متصل می‌کنند و جایی است که تخمک زن بارور می‌شود.
  • بیماری تروفوبلاستیک حاملگی شامل هر یک از گروهی از تومورهایی است که از سلول‌های تروفوبلاستیک (سلول‌هایی که به جنین کمک می‌کنند به رحم بچسبد و به تشکیل جفت کمک می‌کنند) پس از لقاح تخمک توسط اسپرم ایجاد شود. به آن تومور تروفوبلاستیک حاملگی نیز گفته می‌شود و فقط در زنان باردار رخ می‌دهد.
  • سرطان تخمدان روی تخمدان‌ها تأثیر می‌گذارد، یک جفت اندام جامد و بیضی‌شکل که هورمون‌ها و تخمک‌ها را برای تولیدمثل تولید می‌کنند.
  • سرطان رحم در بدنه اصلی رحم، اندامی توخالی به‌اندازه و شکل گلابی وارونه شروع می‌شود. رحم جایی است که نوزاد در زمان بارداری رشد می‌کند.
  • سرطان واژن در واژن (که کانال تولد نیز نامیده می‌شود) شروع می‌شود، یک کانال عضلانی لوله مانند که از دهانه رحم تا قسمت خارجی اندام‌های جنسی زنانه (فرج) گسترش می‌یابد.
  • سرطان ولو در فرج، قسمت بیرونی دستگاه تناسلی زنانه شروع می‌شود. فرج شامل دهانه واژن، لب‌های داخلی و خارجی (همچنین به نام‌های لابیا کوچک و لابیا بزرگ نیز شناخته می‌شود)، کلیتوریس و مونس پوبیس (تپه نرم و چرب بافت بالای لب‌ها) است.
سرطان زنانه

انواع سرطان‌های زنان

سرطان‌های دستگاه تناسلی زنان، از جمله سرطان تخمدان، سرطان دهانه رحم و سرطان آندومتر، انواع سرطان‌هایی هستند که مختص زنان هستند. بر خلاف این انواع، مردان نیز می‌توانند از سرطان سینه رنج ببرند، اگرچه این سرطان در آنها حدود صد برابر کمتر از زنان رخ می‌دهد.

تشخیص هر تومور سرطانی با تعیین مرحله و کلاس بیماری آغاز می‌شود. برای انجام این کار، محلی‌سازی تومور، میزان شیوع آن و وجود یا عدم وجود متاستاز در اندام‌های دورتر ارزیابی می‌شود. درمان با توجه به مرحله توسعه و نوع بیماری، وضعیت سلامتی و سن بیمار تجویز می‌شود.

سرطان پستان

سالانه  تعداد زیادی از زنان به سرطان پستان مبتلا می‌شوند که اکثر موارد بالای 50 سال سن دارند؛ اما حدود 6 درصد از بیماران را زنان زیر 40 سال تشکیل می‌دهند.

تا به امروز، دو نوع عمل اصلی برای درمان سرطان سینه در زنان وجود دارد: لامپکتومی که یک عمل حفظ اندام است و ماستکتومی که شامل  برداشتن کامل پستان است. لامپکتومی اغلب برای تومورهایی که در مقایسه با اندازه غده کوچک هستند مناسب است. این موارد شامل برداشتن خود تومور و برخی از بافت‌های اطراف آن می‌شود. جراحان سعی می‌کنند شکل اولیه سینه را حفظ کنند، اما گاهی اوقات ممکن است تغییر شکل ایجاد شود که برای اصلاح آن نیاز به بازسازی جزئی یا لیفت دارد؛ بنابراین جراحی سینه با حضور متخصص پلاستیک سینه انجام می‌شود تا ظاهر سینه تا حد امکان حفظ شود.

اگر امکان انجام عمل حفظ اندام وجود نداشته باشد، غده پستانی به طور کامل برداشته می‌شود و بعداً عمل بازسازی انجام می‌شود.

سرطان آندومتری

سرطان آندومتر شایع‌ترین‌ها در بین انواع سرطان‌های زنان است که در دستگاه تناسلی زنان رخ می‌دهد. اغلب، زنان 60 تا 69 ساله را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد، ظاهراً در نتیجه تغییرات هورمونی که به دلیل یائسگی رخ می‌دهد. چاقی همچنین یک عامل خطر برای سرطان آندومتر است.

اگر سرطان آندومتر زمان انتشار نداشته باشد، جراحی اغلب برای برداشتن رحم، تخمدان‌ها و لوله‌های فالوپ انجام می‌شود. علاوه بر این، غدد لنفاوی مجاور برای کاهش خطر گسترش تومور برداشته خواهند شد. این جراحی برای جلوگیری از عود سرطان در دستگاه تناسلی زنان انجام می‌شود. در مواردی که برداشتن تومور امکان‌پذیر نباشد یا زمانی که بیمار در سن باروری است و تمایل به حفظ رحم دارد، به‌جای جراحی، درمان هورمونی همراه با رادیوتراپی ارائه می‌شود.

انواع سرطان‌های زنانه

سرطان تخمدان

سرطان تخمدان پنجمین بیماری بدخیم شایع در میان زنان 65 ساله و بالاتر است. توجه به این نکته ضروری است که این نه‌تنها مشخصه زنان یائسه است، بلکه در زنان جوان نیز بروز می‌کند. سرطان تخمدان را “قاتل خاموش” می‌نامند؛ زیرا هیچ علامت مشخصی ندارد. تشخیص زودهنگام این بیماری شانس زنده‌ماندن را تا 95 درصد افزایش می‌دهد. سرطان تخمدان معمولاً در یکی از تخمدان‌ها شروع می‌شود، اگرچه می‌تواند به‌سرعت به رحم، واژن و حتی شکم گسترش یابد.

درمان سرطان تخمدان معمولاً شامل جراحی و به دنبال آن شیمی درمانی و رادیوتراپی است. اگر سرطان تخمدان در مراحل اولیه تشخیص داده شود، برداشتن نسبی از تخمدان و لوله فالوپ آسیب‌دیده ممکن است با حفظ رحم انجام شود؛ بنابراین، توانایی بچه‌دارشدن حفظ می‌شود و بنابراین چنین عملی می‌تواند به زنان بارور جوان ارائه شود. اگر بیماری گسترش‌یافته باشد، جراحی برای برداشتن رحم، تخمدان باقیمانده و لوله فالوپ انجام می‌شود.

سرطان دهانه رحم

برخلاف سایر انواع سرطان‌های زنان، حدود 99 درصد از سرطان‌های دهانه رحم ناشی از عفونت ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) است. این ویروس می‌تواند باعث بروز ضایعات پیش سرطانی دهانه رحم شود که می‌تواند به ضایعات سرطانی تبدیل شود. بروز سرطان دهانه رحم  به نسبت سایر انواع سرطان‌های زنانه کمتر است با این حال، میزان مرگ‌ومیر برای این‌گونه یکی از بالاترین‌ها است.

سرطان دهانه رحم با آزمایش پاپ‌اسمیر معمولی زود تشخیص داده می‌شود. اکنون یک واکسن مؤثر HPV در دسترس است و در نتیجه، انتظار می‌رود که میزان بروز این سرطان حتی بیشتر کاهش یابد. تشخیص زودهنگام ضایعات پیش سرطانی گامی حیاتی برای بهبود شانس بهبودی از سرطان دهانه رحم است. هر چه زودتر تشخیص داده شود، شانس بهبودی بیمار بیشتر می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *