زمانی که بیماری سرطان معده شوید، احتمالا سوالات زیادی ذهن شما را به خود مشغول کند. یکی از مهمترین مواردی که به روند بهبود، کنترل علائم و داشتن احساس بهتر کمک میکند، به رژیم غذایی شما مرتبط است. به همین جهت رژیم غذایی برای بیماران سرطان معده یک اصل مهم است و باید با پزشک خود در مورد آن مشورت کنید.
دراین بخش یک راهنمای کلی در رابطه با نحوه تغذیه برای سرطان معده قرار داده شدهاست که میتواند برای شما مفید باشد.
رژیم غذایی برای بیماران سرطان معده
تغذیه مناسب برای بیمار سرطانی بسیار مهم است. علاوه بر غذاهایی که برای تمامی انواع سرطانها مفید است، نکاتی نیز وجود دارند که باید درمورد انواع سرطان به طور خاص رعایت شوند.
بیمارانی به سرطان معده دچار هستند، بهتر است برای ناهار و شام از غذاهای خوب پخته و بهراحتی جذب مانند گوشت، ماهی و تخممرغ استفاده کنند. برای میانوعدهها، بسته به شرایط بیمار، توصیه میشود که بر اساس عادات خود بیمار یک رژیم غذایی درست شود، زیرا جنبه روانی آن بسیار مهم است.
از دست دادن اشتها از علائم خود سرطان است!
زمانی که به سرطان معده دچار شوید، مرکز مرتبط با سیری شما نیز تحتتأثیر قرار میگیرد. همچنین ممکن است معده بهدرستی خالی نشود که باعث میشود برای مدت طولانیتری احساس سیری کنید.
سرطان معده و درمان آن میتواند از طرق مختلف بر رژیم غذایی افراد تأثیر بگذارد. اگر شرایط شما خاص باشد، یک تیم پزشکی (MDT) از جمله یک متخصص تغذیه همیشه در کنار شما خواهد بود تا تغذیه خود را در طول درمان حفظ کرده و با هرگونه عوارض جانبی مربوط به تغییرات اشتهای شما مقابله کند.

رژیم غذایی برای پیشگری سرطان معده
مطالعات تحقیقاتی متعدد نشان داده است که افرادی که رژیم غذایی آنها به سبک غذایی غربی نزدیک، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان معده هستند. در حالی که مشخص شد افرادی که رژیم غذایی با الگوی محتاطانه مصرف میکنند، در معرض کاهش خطر ابتلا به سرطان هستند. در صورت تشخیص سرطان معده، فاکتورهای غذایی زیر باید در نظر گرفته شوند.
اجتناب از خوردن محصولات حیوانی
مطالعات تحقیقاتی نشان داده است که گوشتهای قرمز و فراوری شده حاوی مواد نگهدارنده مواد غذایی نیتریت با خطر بالاتر سرطان معده مرتبط هستند. مشخص شده است که گوشت قرمز حاوی مقادیر زیادی آهن هِم است که خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش میدهد. مصرف بیشتر میوه و سبزیجات – رژیم غذایی غنی از میوهها و سبزیجات در کاهش خطر ابتلا به سرطان معده مؤثر است. مصرف مرکبات، سبزیجات چلیپایی و دریافت زیاد یا سطوح سرمی لیکوپن اثرات ضد سرطانی نشان داده است. این به دلیل مقادیر بالاتر ویتامینها، آنتیاکسیدانها، فلاونوئیدها و سایر مواد مغذی است که به از بین بردن عوامل ایجادکننده سرطان (سرطانزا) کمک میکند.
غلات کامل
مصرف غلات کامل بهجای غلات تصفیه شده که سرشار از فیبر هستند، حرکت روده و تخلیه معده را تقویت میکند و در نتیجه سیستم گوارش را سالم نگه میدارد.
غذاهای شور کمتر میل کنید
مصرف غذاهایی که محتوای نمک بیشتری دارند میتواند به مخاط مخاطی معده آسیب برساند و باعث ایجاد ضایعاتی شود که خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش میدهد.
حفظ وزن بدن سالم – وزن بدن سالم یک عامل ضروری برای قوی و سالم نگهداشتن بدن شما در طول درمان است. بسیاری از افراد در نتیجه سرطان معده وزن کم میکنند که در صورت عدم مراقبت ممکن است سلامت فرد را بیشتر بدتر کند. همچنین مشخص شده است که افرادی که اضافهوزن دارند نیز بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان معده هستند.
نوشیدن قهوه
مصرف قهوه با افزایش خطر ابتلا به سرطان معده نیز مرتبط است. با این حال، بسیاری از مطالعات تحقیقاتی نشان دادهاند که قهوه با افزایش خطر ابتلا به سرطان معده مرتبط نیست. اما مصرف منظم و زیاد قهوه میتواند رفلاکس اسید را افزایش داده و معده را تحریک کند.
مصرف بیشتر سلنیوم در رژیم غذایی
مطالعات نقش مثبت سلنیوم را در سرطان معده برشمردهاند. اثرات ضد سرطانی سلنیوم به توانایی آن در کاهش آسیب DNA از طریق خاصیت آنتیاکسیدانی آن نسبت داده میشود. همچنین با خنثیکردن رادیکالهای آزاد اضافی و محافظت از سلولها در برابر آسیب، به تقویت سیستم ایمنی بدن و از بین بردن سلولهای سرطانی کمک میکند. برخی از منابع خوب سلنیوم عبارتاند از: برنج قهوهای، آجیل برزیلی و ماکارونی.
مکملهای ویتامین با دوز پایین
مطالعات تحقیقاتی متعدد شواهد قانعکنندهای ارائه کردهاند که افرادی که مولتیویتامینها با دوز پایین مصرف میکنند با کاهش خطر GC مرتبط هستند.
غذای مفید برای سرطان معده
در اینجا لیستی از غذاهایی که در صورت ابتلا به سرطان معده میتوانید بخورید آورده شده است.
- میوهها: از میوههای تازه غنی از ویتامین C مانند مرکبات، گوجهفرنگی و انواع توتها استفاده کنید. میوههای منجمد یا کنسرو شده را نیز میتوان بدون شربت سنگین یا شکر افزوده مصرف کرد.
- سبزیجات: سبزیجات تازه فصل و منجمد یا کنسرو شده.
- گوشت: گوشت سفید مانند ماهی، غذاهای دریایی، مرغ را میتوان مصرف کرد.
- غذاهای غنی از پروتئین: کره بادامزمینی، نخود و لوبیا خشک، بادام، پسته، گردو، بادام هندی، تخممرغ، پنیر، شیر، دوغ، ماست سبک یا ساده و پروبیوتیکها منابع خوبی از پروتئین هستند که میتوانند برای بیماران مبتلا به سرطان معده مصرف شوند.
- چربیها و روغنها: کره، روغن زیتون، روغن خردل، سس سالاد، سس مایونز، خامه.
- دسر: شیرینیها و دسرهای بدون قند را میتوان خورد.
- نوشیدنیها: آب، قهوه، چای، آبگوشت، شیر نوشابههای گازدار شیرین شده مصنوعی و سوپ.

چند نکته برای رژیم غذایی بیماران سرطانی
داشتن یک دفتر خاطرات غذایی میتواند به شما کمک کند تا غذاهایی را که ممکن است هضم شما را مختل کنند، پیگیری کنید. فهرستی از غذاهایی که ممکن است باعث اسهال، بیماری یا سایر مشکلات گوارشی شما شوند، تهیه کنید.
مایعات و آب بنوشید:
در طول درمان سرطان معده خود بهاندازه کافی آب و مایعات بنوشید؛ زیرا به دفع سمومی که ممکن است در اثر شیمی درمانی تجمع یافتهاند از بدن شما کمک کند. همچنین به جلوگیری از کم آبی بدن که یکی از عوارض جانبی شیمی درمانی است، کمک میکند. سعی کنید روزانه حداقل 2 لیتر مایعات بنوشید.
افزایش کالری دریافتی:
سرطان معده میتواند باعث کاهش شدید وزن بدن شما شود و برای افزایش وزن فرد باید غذاهای پرکالری مصرف کند. با این حال، ممکن است خوردن یک رژیم غذایی پرکالری دشوار باشد، بنابراین در چنین شرایطی خوردن غذاهای چرب بهترین راه برای دریافت کالری متمرکز است. برای کالری اضافی میتوانید غذاهای مایع را امتحان کنید.
مکملهای ویتامین و مواد معدنی
برداشتن بخشی یا تمام معده در طول جراحی به این معنی است که نمیتوانید بهاندازه کافی از رژیم غذایی که مصرف میکنید جذب کنید. برای برآوردن نیازهای بدنتان ممکن است نیاز به تزریق ویتامینهایی مانند ویتامین B12 داشته باشید، پزشک ممکن است به شما توصیه کند که کلسیم، ویتامین D، ویتامین C و آهن اضافی مصرف کنید.
مراجعه به متخصص تغذیه
یک متخصص تغذیه ثبتنام شده مجاز خواهد بود در طول پروسه درمانی از شما مراقبت کند. برای دریافت حمایت و مشاوره در مورد برنامه غذایی سرطان خود، با متخصص تغذیه خود مشورت کنید. بهمنظور پشت سر گذاشتن درمان و حفظ وزن سالم و بدن قوی. لازم است که به طور منظم به متخصص تغذیه خود مراجعه کنید. اگر در مورد رژیم غذایی بیماران سرطانی یا هر چیز دیگری سؤالی دارید از آنها بپرسید.
کلام آخر
نقش رژیم غذایی در سرطان معده نیاز به تحقیقات بیشتری دارد. اگرچه مطالعات تحقیقاتی متعدد نشان داده است که بیمارانی که رژیمهای غذایی غنی از چربی و پروتئین حیوانی و نیتروزامین مصرف میکنند در مقایسه با افرادی که مقادیر زیادی سبزیجات، میوهها، آجیل و محصولات لبنی مصرف میکنند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان معده هستند. گاهی اوقات، مشکلات مربوط به غذاخوردن میتواند باعث ناراحتی و اضطراب زیادی شود. در چنین مواردی به دنبال حمایت عاطفی و دریافت آن میتواند نقش مهمی در روند بهبودی شما داشته باشد.
به همین جهت به شما توصیه میکنیم تا در طول درمان سرطان معده، غذاهایی که درروند پیشگیری سرطان معده نقش دارند را مصرف کرده و غذاهای سنگین و پرچرب را کمتر میل کنید.