ماموگرافی چیست و چگونه انجام می‌شود؟

فهرست مطالب
ماموگرافی چیست و چگونه انجام می شود

ماموگرافی با استفاده از پرتوهای کم دوز یک روش تشخیصی رادیولوژیکی است که امکان بررسی دقیق بافت سینه زنان را فراهم می کند. ماموگرافی که به عنوان یک ابزار تصویربرداری مهم در تشخیص سرطان سینه که شایع‌ترین نوع سرطان در زنان است، استفاده می‌شود، نوعی غربالگری سلامت است که هر زن ۴۰ سال به بالا باید سالی یک بار آن را انجام دهد. ماموگرافی که برای تشخیص زودهنگام سرطان سینه استفاده می شود، با فشرده کردن سینه بین 2 لایه و گرفتن فیلم انجام می شود. در ماموگرافی به لطف تصویر به‌دست‌آمده، تفاوت‌هایی که آنقدر کوچک هستند که در معاینه فیزیکی تشخیص داده نمی‌شوند، امکان تشخیص سرطان احتمالی سینه و در نتیجه درمان در مراحل اولیه را فراهم می‌کنند.

مامو گرافی که یک روش جایگزین برای اهداف غربالگری و تشخیصی است، در واقع نوعی اشعه ایکس پستان است. ماموگرافی انجام شده برای اهداف تشخیصی، روشی است که در صورت وجود شکایاتی مانند توده قابل لمس پستان، درد یا قرمزی استفاده می‌شود. به لطف این روش که تنها چند دقیقه طول می‌کشد، می‌توان تشخیص زودهنگام را که یکی از مهم‌ترین عوامل موفقیت درمان سرطان سینه است، انجام داد. قبل از پاسخ به این سوال که ماموگرافی چگونه انجام می‌شود، لازم است بدانیم ماموگرافی چیست؟

ماموگرافی چیست و چگونه انجام می شود

ماموگرافی چیست؟

مطالعات نشان می‌دهد که از هر 8 زن در سراسر جهان، یک زن در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه است. با این حال، تقریباً 90 درصد از بیمارانی که در مراحل اولیه سرطان سینه تشخیص داده شده‌اند، به طور کامل بهبود می‌یابند. در این مرحله، ماموگرافی بهترین روش تشخیصی است که شانس موفقیت درمان را افزایش می‌دهد و تضمین می‌کند که سرطان بدون گسترش آن به سایر بافت‌های بدن درمان می‌شود. ماموگرافی در واقع فرآیند گرفتن فیلم اشعه ایکس از بافت پستان است. در طی این فرآیند، سینه بین 2 لایه دستگاه ماموگرافی که تصویربرداری اشعه ایکس را انجام می‌دهد، قرار می‌گیرد و کمی فشرده می‌شود. سپس مقدار کمی اشعه ایکس به بافت پستان داده می‌شود و تصویر بافت پستان به کامپیوتر منتقل می‌شود.

با معاینه پزشک مشخص می‌شود که آیا در بافت پستان ناهنجاری وجود دارد یا خیر. به لطف ماموگرافی که به عنوان استاندارد طلایی در تشخیص سرطان سینه پذیرفته شده است، توده‌های کوچک یا تفاوت در پستان به سرعت مشخص می‌شوند. در شرایط عادی، تشخیص توده در بافت پستان در حین خودآزمایی تقریباً 2 سال پس از نمایش وجود توده بر روی فیلم ماموگرافی صورت می‌گیرد. بنابراین حتی اگر سابقه سرطان سینه در خانواده فرد وجود نداشته باشد، توصیه می‌شود هر خانمی از سن 40 سالگی سالی یک بار برای کنترل یا به عبارتی غربالگری ماموگرافی انجام دهد. این روش که برای اهداف غربالگری انجام می‌شود، یک تصویربرداری کنترلی است که برای از بین بردن خطر احتمالی، صرف نظر از اینکه فرد علائم یا شکایتی داشته باشد، انجام می‌شود.

چرا ماموگرافی انجام می‌شود؟

ماموگرافی که یک روش تصویربرداری رادیولوژیک است، یک روش غربالگری سلامت برای همه زنان بالای 40 سال به منظور غربالگری در برابر خطر سرطان سینه توصیه می‌شود. با توجه به اینکه از هر 8 زن در سراسر جهان، یک نفر به سرطان سینه مبتلا می‌شود و سرطان سینه شایع‌ترین نوع سرطانی است که در زنان دیده می‌شود، مامو گرافی به عنوان یک روش تشخیصی برجسته است که باید در غربالگری‌های معمول سلامت گنجانده شود و نباید از آن چشم پوشی کرد. به همین دلیل است که به هر زن بالای 40 سال توصیه می‌شود، سالی یک بار برای غربالگری سرطان سینه ماموگرافی انجام دهد. ماموگرافی علاوه بر اینکه یک روش رادیولوژیک برای تشخیص زودهنگام تمایزات احتمالی در بافت پستان در سطح سلولی است، برای بررسی اندازه و نوع توده در حضور توده در پستان نیز استفاده می‌شود.

ماموگرافی چیست و چگونه انجام می شود

ماموگرافی چگونه انجام می‌شود؟

فرد برای غربالگری معمول یا در صورت مشاهده یکی از علائم سرطان سینه در سینه خود به پزشک مراجعه می‌کند. پس از معاینه فیزیکی، پزشک برای تصویربرداری رادیولوژیکی اضافی ماموگرافی را درخواست می‌کند. در حین انجام ماموگرافی، فرد می‌ایستد. پستانی که باید تصویربرداری شود بین دو لایه فشرده شده و بافت داخلی با کمک اشعه ایکس قابل مشاهده است. تکنسینی که mammogram را انجام می‌دهد به فرد یادآوری می‌کند که نفس بکشد و نگه دارد و در طول تصویربرداری، بی‌حرکت بماند. تصاویر به دست آمده توسط mammogram بررسی می‌شود.

اگر مشکلی مانند تاری به دلیل حرکت در هنگام عکسبرداری وجود داشته باشد، این روند تکرار می‌شود. به همین دلیل مهم است که در هنگام عکاسی تا حد امکان ثابت بمانید. در طول عمل مامو گرافی، احساس ناراحتی طبیعی است؛ زیرا بافت پستان کمی بین دو لایه له می‌شود تا کیفیت اسکن افزایش یابد. این روش همچنین امکان جداسازی بافت متراکم پستان و شناسایی توده‌های احتمالی را فراهم می‌کند.

ماموگرافی دیجیتال چیست؟

مانند مامو گرافی کلاسیک، مامو گرافی دیجیتال نوعی روش تصویربرداری رادیولوژیکی است که برای غربالگری و تشخیص سرطان پستان استفاده می‌شود. مامو گرافی دیجیتال سیستمی است که با اشعه ایکس کار می‌کند و تصاویر به دست آمده مانند دوربین‌های دیجیتال به سیگنال‌های دیجیتال تبدیل شده و به صفحه کامپیوتر ارسال می‌شود. تصاویر به دست آمده از ماموگرافی دیجیتال را می‌توان به صورت فیلم چاپ کرد یا در صورت لزوم در رسانه دیجیتال به بیمار داد. اگرچه تفاوتی بین مامو گرافی کلاسیک و مامو گرافی دیجیتال برای بیمار وجود ندارد، اما برای پزشکی که تصاویر را تفسیر می‌کند، بسیار مفید است. به لطف ماموگرافی دیجیتال، پزشک می‌تواند با ایجاد تفاوت کنتراست بر روی تصاویر به دست آمده و انتقال به محیط کامپیوتر، تصویر را به مناسب‌ترین سطح ممکن برساند. در عین حال، می‌تواند تصویر را بدون از دست دادن کیفیت بزرگ کند.

 بنابراین، نیازی به گرفتن مجدد تصاویر مشکوک نتیجه مامو گرافی نیست. علاوه بر این، تصاویر به دست آمده با مامو گرافی دیجیتال را می‌توان برای مدت طولانی در محیط دیجیتال بدون از دست دادن کیفیت ذخیره کرد. به این ترتیب فیلم‌های قدیمی و جدید توسط پزشک مورد ارزیابی مقایسه‌ای قرار می‌گیرند. برای محافظت از خود در برابر خطر سرطان سینه، معاینات منظم را فراموش نکنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *