مغز استخوان بافتی است که در مرکز استخوانها قرار دارد و سلولهای خونی را تولید میکند. سرطانهایی که در مغز استخوان ایجاد میشوند، شامل لوسمی است که بر گلبولهای سفید خونی که با عفونت مبارزه میکنند، مولتیپل میلوما که بر سلولهای پلاسما تأثیر میگذارد و سندرمهای میلودیسپلاستیک (MDS) که میتوانند سلولهای خونی ساخته شده توسط مغز استخوان را از بالغ شدن باز دارند، تاثیر میگذارد. علاوه بر این، نئوپلاسمهای میلوپرولیفراتیو (MPN) وجود دارند که ممکن است خوش خیم (غیر سرطانی)، پیش سرطانی یا سرطانی باشند. این مقاله به بررسی انواع سرطان مغز استخوان، نحوه تشخیص، درمان و نحوه مقابله با آن در صورت تشخیص سرطان مغز استخوان میپردازد.

انواع سرطان مغز استخوان
انواع مختلفی از سرطان مغز استخوان وجود دارد که هر کدام انواع مختلفی از سلولهای خونی تولید شده توسط مغز استخوان را تحت تاثیر قرار میدهند. لوسمی نوعی سرطان است که گلبولهای سفید خون را تحت تاثیر قرار میدهد و میتواند حاد یا مزمن باشد. لوسمیهای حاد سریع رشد میکنند، در حالی که لوسمیهای مزمن کندتر رشد میکنند. نمونههایی از لوسمی، عبارتند از:
- لوسمی لنفوبلاستی حاد
- لوسمی میلوئید حاد
- لوسمی لنفوسیتی مزمن
- لوسمی میلوژن مزمن
مولتیپل میلوما
مولتیپل میلوما سرطانی است که بر سلولهای پلاسما که مسئول تولید آنتیبادی برای کمک به بدن برای مبارزه با عفونت هستند، تأثیر میگذارد. سندرمهای میلودیسپلاستیک (MDS) گروهی از اختلالات هستند که بر تولید سلولهای خونی در مغز استخوان تأثیر میگذارند. سلولهای خونی به بلوغ کاملی که باید رشد کنند، نمیرسند و این مورد باعث میشود به درستی کار نکنند.
عوامل خطر برای ایجاد مولتیپل میلوما، عبارتند از:
- افزایش سن
- قرار گرفتن در معرض تشعشع
- سابقه خانوادگی میلوما
- مولتیپل میلوما بیشتر در سیاه پوستان تشخیص داده میشود.
نمونههایی از انواع MDS، عبارتند از:
- کم خونی مقاوم به درمان
- کم خونی مقاوم به درمان با سیدروبلاست حلقهای
- کم خونی مقاوم با بلاستهای اضافی
- سیتوپنی نسوز
نئوپلاسمهای میلوپرولیفراتیو، گروهی از بیماریها هستند که در آن تعداد زیادی از نوع خاصی از سلولها (گلبولهای سفید، گلبولهای قرمز یا پلاکتها) ساخته میشوند. رشد غیرعادی این سلولها میتواند از عملکرد صحیح آنها جلوگیری کرده و مشکلات دیگری را به دنبال داشته باشد. این شرایط ممکن است خوش خیم، پیش سرطانی یا سرطانی باشند.
انواع MPN، عبارتند از:
- پلی سیتمی ورا (گلبول های قرمز بیش از حد)
- میلوفیبروز اولیه (اسکار پیشرونده مغز استخوان)
- ترومبوسیتمی ضروری (پلاکت بیش از حد)
عوامل خطر برای MPN و MDS مشابه هستند و عبارتند از:
- سابقه خانوادگی MPN یا MDS
- افزایش سن
- قرار گرفتن در معرض تشعشع
- قرار گرفتن در معرض بنزن
- وجود جهش جانوس کیناز 2 (JAK2)6
سرطان مغز استخوان چه علائمی دارد؟
علائم سرطان مغز استخوان بسته به نوع و مرحله سرطان میتواند متفاوت باشد. با این حال، برخی از علائم رایج سرطانهای مغز استخوان میتواند شامل موارد زیر باشد:
- خستگی
- ضعف
- کاهش وزن ناخواسته
- عفونت های مکرر
- تب
- درد استخوان
- درد مفاصل
- کبودی یا خونریزی آسان
در برخی موارد، ممکن است هیچ علامتی وجود نداشته باشد یا ممکن است آنقدر خفیف باشد که مورد توجه قرار نگیرد یا به چیز دیگری نسبت داده شود. علاوه بر این، بسته به نوع سرطان، علائمی غیر از موارد ذکر شده در بالا ممکن است وجود داشته باشد.
علت سرطان مغز و استخوان چیست؟
سرطان زمانی ایجاد میشود که DNA (ماده ژنتیکی) در سلولهای آسیب دیده به نوعی غیر طبیعی شود. در بسیاری از موارد، علت دقیق این سرطانها به طور کامل شناخته نشده است. اما عوامل خطر شناخته شدهای وجود دارد که میتواند شانس ابتلا به این سرطانها را افزایش دهد. عوامل خطر برای ابتلا به لوسمی بسته به نوع آن میتواند تا حدودی متفاوت باشد. با این حال، عوامل خطر رایج، عبارتند از:
- قرار گرفتن در معرض تشعشع
- قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی مانند بنزن
- سابقه خانوادگی لوسمی
- افزایش سن
- سیگار کشیدن
- داشتن سایر اختلالات مغز استخوان
- داشتن اختلالات ژنتیکی مانند سندرم کلاین فلتر یا سندرم Li-Fraumeni

سرطان مغز و استخوان چگونه تشخیص داده میشود؟
تشخیص سرطانهای مغز استخوان نیازمند مراحل متعددی است که اغلب با تاریخچه پزشکی و معاینه فیزیکی توسط پزشک شروع میشود. آزمایشات آزمایشگاهی ممکن است برای ارزیابی شمارش کامل خون (CBC) انجام شود. این آزمایش، نتیجهای از تعداد گلبولهای سفید، گلبولهای قرمز و پلاکتها و همچنین ناهنجاریهایی در شکل و اندازه گلبولهای خونی را ارائه میدهد. آزمایش خون اضافی میتواند عملکرد کلیه و کبد، الکترولیتها و موارد دیگر را ارزیابی کند. در صورت لزوم، بیوپسی مغز استخوان ممکن است انجام شود. بیوپسی شامل برداشتن مقدار کمی از بافت مغز استخوان و بررسی آن در زیر میکروسکوپ است.
این میتواند هر گونه ناهنجاری در مغز استخوان را تعیین کند و آزمایشات بیشتر بر روی مغز استخوان میتواند به دنبال تغییرات یا جهشهای ژنتیکی باشد. همچنین مطالعات تصویربرداری مانند اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT) یا اسکن توموگرافی گسیل پوزیترون (PET) میتواند به شناسایی وسعت سرطان و گسترش آن به سایر قسمتها کمک کند.
درمان سرطان مغز و استخوان
هنگامی که تشخیص انجام شد و تمام آزمایشات خون و تصویربرداری کامل شد، پزشک بهترین برنامه درمانی را تعیین میکند. درمان سرطانهای مغز استخوان بسته به نوع و مرحله خاص سرطان میتواند متفاوت باشد. برخی از درمانهای رایج، عبارتند از:
- شیمی درمانی: از داروها برای از بین بردن سلولهای سریع رشد از جمله سلولهای سرطانی استفاده میکند.
- پرتودرمانی: از پرتوهای پرانرژی برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده میکند.
- پیوند مغز استخوان یا سلولهای بنیادی: سلولهای سالم فرد یا اهداکننده را جایگزین مغز استخوان سرطانی میکند.
- ایمونوتراپی: از سیستم ایمنی برای کمک به مبارزه با سلولهای سرطانی استفاده میکند.
- درمانهای هدفمند: به طور خاص پروتئینها یا ژنهای خاصی را هدف قرار میدهند که به رشد و گسترش سلولهای سرطانی کمک میکنند.
انتخاب درمان ممکن است به سن و سلامت کلی فرد نیز بستگی داشته باشد. روند درمان و بهبودی افراد مبتلا به سرطان مغز استخوان بسته به نوع و مرحله سرطان و همچنین سلامت کلی فرد میتواند بسیار متفاوت باشد.

مقابله با سرطان مغز و استخوان
مقابله با سرطان مغز استخوان میتواند برای فرد و عزیزانش دشوار باشد. کسانی که مبتلا به سرطان مغز استخوان هستند به یک سیستم حمایتی متشکل از خانواده، دوستان و پزشکان نیاز دارند تا از طریق جنبههای عاطفی و فیزیکی بیماری به آنها کمک کنند. برخی ممکن است با پیوستن به یک گروه حمایتی برای به اشتراک گذاشتن افکار و احساسات خود، احساس بهتری داشته باشند.
کلام آخر
سرطان مغز استخوان، بیماری سلولهای مغز استخوان است که گلبولهای سفید، گلبولهای قرمز و پلاکتها را میسازند. زمانی که این سلولها به طور غیر طبیعی رشد کنند، سرطان میتواند رشد کند. انواع مختلفی از سرطان مغز استخوان وجود دارد و درمان و پیش آگهی برای هر کدام متفاوت است.