چرا سرطان پوست می‌گیریم؟ بررسی علت ابتلا به سرطان پوست

فهرست مطالب
سرطان پوست، علت، اشعه UV، اشعه فرابنفش

دلایل سرطان پوست متنوع هستند و موارد زیادی در ایجاد سرطان پوست وبالا بردن شانس ابتلا به این بیماری نقش دارند. علت بیشتر سرطان­‌های غیرملانوم در اثر قرار‌گرفتن در معرض نور خورشید است. ممکن است افراد به مدت طولانی در معرض نور آفتاب باشند و یا این­که برای مدت‌­زمان کمتر، در معرض تابش شدید و آفتاب­‌سوختگی قرار گرفته باشند. در این بخش از ایران سرطان همراه ما باشید تا هر از دلایل ابتلا به سرطان پوست را برای شما بررسی کنیم.

علت سرطان پوست

عوامل خطر سرطان پوست به چه معناست؟

در اصطلاح پزشکی، به علل و عوامل ایجاد کننده یک سرطان، «عوامل خطر» آن سرطان می‌گوییم. عوامل خطر سرطان پوست شامل مواردی است که  احتمال ابتلا به سرطان پوست را بالا می‌برد.

در واقع منظور این است که علل سرطان پوست نمی‌توانند در همه موارد باعث ایجاد سرطان شوند و نبود آنها به معنای عدم ایجاد سرطان نیست؛ بلکه این عوامل، خطر و احتمال بروز سرطان را بیشتر می‌کنند. از آن‌جایی که در اصطلاح عامیانه از همان عبارت «علل سرطان پوست» استفاده می‌شود، در این صفحه هم از همین عبارت استفاده می‌کنیم.

علت سرطان پوست 

دلایل زیادی با ایجاد سرطان پوست مرتبط هستند که در این بخش هریک از این علت‌های سرطان پوست به صورت جداگانه  به بررسی علل سرطان پوست می‌پردازیم.

عوامل ایجاد سرطان پوست عبارت‌اند از:

  • سن بالا
  • قرار گرفتن در معرض نور خورشید
  •  آفتاب‌سوختگی
  • پوست روشن
  • سولاریوم
  • سابقۀ خانوادگی سرطان پوست
  • بیماری‌­های پوستی
  • سیستم ایمنی ضعیف
  • خال­‌ها و لکه‌­های مادرزادی
  • سابقۀ قرارگرفتن در معرض تابش اشعه
  • مواد شیمیایی

سن ابتلا به سرطان پوست

هر چه سن بیشتر باشد، احتمال ابتلا به سرطان غیرملانوم بیشتر است؛ اما باید توجه داشته باشید که سرطان پوست می‌تواند در افراد جوان نیز بروز پیدا کند.

قرار گرفتن در معرض نور خورشید

بیشتر سرطان‌های پوست بر اثر قرار‌ گرفتن در معرض نور خورشید بروز می‌­یابند. اگر افراد به مدت طولانی در معرض نور آفتاب باشند و یا این­که برای مدت­‌زمان کمتر، در معرض تابش شدید و آفتاب­‌سوختگی قرار گرفته باشند این احتمال در مورد آنها وجود خواهد داشت که در آینده دچار سرطان پوست شوند. اشعۀ ماوراء بنفش (UV) نور خورشید به DNA موجود در سلول‌های پوست آسیب می‌رساند. این آسیب می‌تواند مربوط به سال‌ها قبل از بروز سرطان باشد.

سابقه‌ی ابتلا به سرطان پوست

افرادی که قبلاً به سرطان پوست مبتلا بوده‌­اند در مقایسه با افرادی که سرطان نداشته‌اند، بیشتر در معرض ابتلا به نوع دیگری از سرطان پوست هستند. پژوهشگران تصور می‌کنند که این امر به احتمال زیاد ناشی از قرار‌گرفتن در معرض نور خورشید است. زمانی که زیر نور آفتاب قرار دارید، پوست خود را بپوشانید. هم­چنین به صورت مداوم پوست خود را بررسی کنید تا در زودترین زمان ممکن، متوجه هرگونه علامت نوع دیگری از سرطان پوست شوید. اگرچه سابقه‌ی ابتلا به سرطان پوست در گذشته، خطر ابتلا به نوع دیگری از سرطان پوست را در شما افزایش می­‌دهد اما این بدان معنا نیست که قطعاً مبتلا خواهید شد.

خال­‌ها و لکه‌­های مادرزادی

بیشتر نشانه‌­های مادرزادی از جمله خال­‌های لکه­‌شرابی و لکه‌­های برآمده و قرمزرنگ شبیه به توت­‌فرنگی، هیچ خطری از نظر تبدیل‌شدن به سرطان ندارند. اما برخی‌از انواع لکه‌های مادرزادی موجود در لایۀ بیرونی پوست، می‌توانند خطر بروز BCC را افزایش دهند.

 قرارگرفتن در معرض تابش اشعه

ناحیه­‌ای از پوست که تحت پرتودرمانی قرار گرفته است، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان غیرملانوم قرار دارد. آن ناحیه را باید بپوشانید و از کرم ضد‌آفتابی که فاکتور حفاظتی بالایی دارد، استفاده کنید.

در صورتی که شغل شما به گونه‌­ای است که همواره در معرض تابش اشعه قرار دارید، کمی بیشتر در معرض ابتلا به سرطان پوست غیر‌ملانوم هستید.

سیستم ایمنی ضعیف یکی از عوامل خطر سرطان پوست است!

در صورتی که یکی از موارد زیر در مورد شما صدق کند، سیستم ایمنی ضعیف ممکن است خطر ابتلا به سرطان پوست را در آینده افزایش دهد:

  • پیوند عضو یا پیوند مغز استخوان داشته‌اید و برای جلوگیری از رد پیوند، دارو مصرف می‌کنید.
  • ابتلا به بیماری ایدز.
  • ابتلا به یک بیماری التهابی مانند بیماری التهابی روده (IBD).

براساس دستورالعمل­‌های ملی، به بیماران پیوندی توصیه می‌­شود که که هر سال توسط متخصص پوست معاینه شوند تا علائم احتمالی سرطان پوست در آن­ها بررسی شود.

ارتباط ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) و سرطان پوست

ویروس پاپیلومای انسانی، ویروسی شایع است که چندین سویۀ مختلف دارد. این ویروس، نقش مهمی در ایجاد سرطان پوست دارد. افرادی که برخی از بیماری­‌های مرتبط با HPV را دارند، ممکن است بیشتر به سرطان پوست مبتلا شوند. این بیماری­‌ها عبارتند از:

  • سرطان دهانۀ رحم
  • زگیل تناسلی (ناشی از ویروس HPV نوع ۶ و ۱۱)
  • اپیدرمودیس‌پلازی وروسیفورم (Epidermodysplasia verruciformis)

بیماری بوون (Bowen’s disease)، شکل اولیۀ سرطان پوست است. به ندرت در ناحیۀ تناسلی ایجاد می­‌شود. تحقیقات نشان داده‌­اند که عفونت ناشی از HPV می‌تواند خطر ابتلا به بیماری بوون را افزایش دهد.

کار با مواد شیمیایی

کار با مواد شیمیایی خاص می‌تواند خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش دهد. این مواد شامل موارد زیر هستند:

  • قطران زغال سنگ
  • دوده
  • کرئوزوت
  • فرآورده‌های نفتی، مانند روغن معدنی یا روغن موتور
  • نفت شیل
  • آرسنیک
علل سرطان پوست

آیا پوست روشن باعث سرطان می‌شود؟

سرطان پوست در افراد دارای پوست روشن بیشتر شایع است؛ زیرا مقادیر کمتری از رنگدانۀ محافظتی ملانین در پوست خود دارند. افرادی که پوست تیره‌تری دارند، کمتر به سرطان پوست مبتلا می‌شوند اما باز هم احتمال ابتلای آنان به سرطان پوست وجود دارد.

در افرادی که پوست تیره‌­تر دارند، احتمال بروز سرطان در قسمت‌­هایی که کمتر در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار دارد (کف دست­­‌ها و پاها)، بیشتر است. پوست تیره یا نسبتا تیره دلیلی برای عدم استفاده از کرم ضد آفتاب نیست!

آلبینیسم (زالی)، یک بیماری ژنتیکی و ارثی است که در آن پوست قادر به تولید رنگدانۀ ملانین نیست. افراد آلبینو (افراد مبتلا به بیماری آلبینیسم) دارای پوست بسیار سفید و موهای بلوند کم‌رنگ هستند. این افراد، بیشتر از سایرین ​​در معرض ابتلا به سرطان پوست هستند؛ زیرا پوست آن‌ها هیچ­گونه محافظ طبیعی در برابر تابش آفتاب ندارد.

سولاریوم و خطر ابتلا به سرطان پوست

سولاریوم، دستگاهی مخصوص برای برنزه‌کردن رنگ پوست است و اشعۀ ماوراء بنفش تولید می‌کند؛ این اشعه به پوست آسیب می‌رساند. طبق تحقیقات، استفاده از سولاریوم باعث سرطان ملانوم می‌شود. در حال حاضر و براساس برخی شواهد، ممکن است سولاریوم خطر ابتلا به سرطان غیرملانوم را نیز افزایش دهد. متخصصین پوست استفاده از سولاریوم را به هیچ وجه توصیه نمی‌کنند.

علل سرطان پوست

آیا سرطان پوست ارثی است؟

بیشتر سرطان‌های غیر‌ملانوم از نسلی به نسل بعد منتقل نمی­‌شوند، اما طبق تحقیقات در برخی­ خانواده­‌ها بیشتر از حد معمول دیده می­‌شوند. البته نوع و رنگ پوست بین نسل­ها منتقل می­‌شود؛ بنابراین اعضای خانواده‌های دارای پوست روشن، بیشتر در معرض خطر خواهند بود. ممکن است برخی ژن‌های دیگر نیز وجود داشته باشند که خطر ابتلا به سرطان غیرملانوم را در برخی خانواده‌ها تا حدودی افزایش دهند.

اگر یکی از والدین شما به سرطان سلول سنگفرشی پوست (SCC) مبتلا بوده باشد، احتمال ابتلا به این نوع سرطان در شما افزایش می‌یابد. افرادی که سابقۀ خانوادگی ابتلا به ملانوم را دارند، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان سلول پایه‌­ای پوست (BCC) هستند.

بیماری‌­های پوستی مرتبط با سرطان پوست

افرادی که به بیماری­‎‌های پوستی خاصی مبتلا هستند، بیشتر خطر ابتلا به سرطان پوست دارند؛ از جملۀ این بیماری­‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

کراتوز خورشیدی یا کراتوز آکتینیک (Solar keratosis)

کراتوز خورشیدی یا آکتینیک، ضایعه‌­ای پوستی است که به خاطر سال‌ها قرارگیری در معرض نور خورشید ایجاد می­‌شود. در این بیماری، لک‌هایی کوچک، خشن، پوسته­‌پوسته و قرمز روی پوست ایجاد می‌شوند؛ این لک‌­ها اغلب روی صورت، دست‌ها یا پوست سر (افراد طاس) مشاهده می­‌شوند. افرادی که در خارج از خانه کار می‌‌کنند، دارای پوست روشن هستند، موهای قرمز یا بلوند داشته و پوست آن‌­ها به راحتی می‌­سوزد، بیشتر در معرض ابتلا به کراتوز خورشیدی هستند.

کراتوز خورشیدی نشان می‌­دهد که پوست شما قبلاً آسیب دیده است و شما باید زمانی که زیر نور خورشید قرار می‌گیرید، از پوست­‌تان بیشتر مراقبت کنید. این بیماری با گذشت زمان می‌تواند به سرطان سلول سنگفرشی پوست تبدیل شود اما این مورد در همۀ افراد اتفاق نمی‌افتد.

کراتوز خورشیدی را می‌توان با جراحی سرمایشی (cryosurgery)، کرم‌های شیمی‌درمانی، فتودینامیک‌تراپی و رتینوئیدها درمان کرد.

گزرودرما پیگمنتوزوم (Xeroderma pigmentosum)

این بیماری پوستی، نوعی بیماری ژنتیکی بسیار نادر است. معمولاً از زمان تولد وجود دارد اما می‌تواند در سنین نوجوانی ظاهر شود. در صورت ابتلا به این بیماری، پوست نمی‌تواند آسیب‌های ناشی از نور خورشید را ترمیم کند. حتماً باید از قرار‌ گرفتن در معرض آفتاب و سایر منابع اشعۀ ماوراء بنفش دوری کنید. افراد مبتلا به این بیماری اغلب در قسمت‌­هایی از پوست که در معرض اشعه ماوراء بنفش قرار می‌­گیرد، دچار سرطان پوست می‌­شوند.

 پسوریازیس

پسوریازیس، به خودی خود، عاملی خطرساز نیست اما برخی از روش‌­های درمانی پسوریازیس، مانند درمان با اشعۀ ماوراء بنفش پِسورالن یا پووا درمانی (PUVA therapy‎)، خطرساز هستند؛ زیرا همان‌­طور که از نام این روش درمانی مشخص است، از اشعۀ ماوراء بنفش استفاده می­‌شود. تابش اشعۀ ماوراء بنفش با دقت کنترل می‌شود و برای درمان پسوریازیس مفید است. پزشک، با دقت بین مزایا و معایب روش‌­های درمانی، تعادل برقرار می­‌کند.

اگزما

یکی از رایج‌ترین انواع اگزما، درماتیت آتوپیک (Atopic dermatitis) است. ممکن است این بیماری با تابش اشعۀ ماوراء بنفش و دارویی به نام متوکسالن (نوعی پسورالن) درمان شود؛ این روش، خطر ابتلا به سرطان غیرملانوم را افزایش می‌دهد. درماتیت آتوپیک به خودی خود ممکن است خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش دهد اما لازم است در مورد آن، تحقیقات بیشتری انجام شود.

سندرم گورلین (Gorlin syndrome)

این سندرم که با نام سندرم شِبهِ خال سلول پایه‌­ای (Nevoid basal cell carcinoma) شناخته می­‌شود، نوعی بیماری ژنتیکی بسیار نادر است. این بیماری باعث ایجاد بسیاری از سرطان­‌های سلول پایه‌­ای پوست می‌شود.

سندرم گورلین به دلیل جهش ژنی تصادفی، می‌تواند در خانواده‌ای که هیچ­‌گونۀ سابقه قبلی این بیماری را ندارند، مشاهده شود اما این حالت، غیر‌معمول است.

چرا سرطان پوست می‌گیریم؟ بررسی علت ابتلا به سرطان پوست

برای پیشگیری از ابتلا به سرطان پوست چه کنیم؟

از آنجایی که سرطان پوست معمولاً از سطح پوست شروع می‌شود، یکی از سرطان‌هایی است که احتمال بسیار بالایی برای تشخیص در مراحل اولیه دارد. برای تشخیص زودهنگام، بررسی منظم پوست خود در فواصل زمانی معین بسیار مفید است.

همانطور که در بالا نیز اشاره کردیم، مهم‌ترین عامل نورخورشید است. برای در امان ماندن در برابر نور خورشید و اشعه ماوراء بنفش، از ساعت 10 تا 15 به خصوص در فصل تابستان از آفتاب خودداری کنید.

رعایت نکات زیر به کاهش ریسک  ابتلا به سرطان پوست کمک می‌کند:
  •  اگر آفتاب می گیرید، کرم ضد آفتاب با فاکتور ضدآفتاب بالای 20 را به تمام بدن و اگر آفتاب نمی گیرید، به قسمت های در معرض بدن مانند صورت و دست ها بزنید.
  •  استفاده از ضد آفتاب را بعد از شنا یا تعریق تکرار کنید.
  • اگر برای مدت طولانی در معرض نور خورشید قرار خواهید گرفت، از کلاه گشاد و آستین بلند استفاده کنید.
  • تمام پوست خود را به طور منظم چک کنید. در صورت ظاهر شدن ضایعه غیر التیام یا تغییر خال موجود با پزشک خود مشورت کنید.
  • از سوختگی های ناگهانی که می تواند منجر به پوسته پوسته شدن، قرمزی و تورم شود اجتناب کنید.
  • سولاریوم نکنید.
  • سعی کنید در معرض آلاینده‌های شیمیایی قرار نگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *