مغز استخوان بافتی نرم و اسفنجی است که حفرههای داخلی استخوانها را پر میکند. در استخوانهای جناغ، لگن، استخوان ران یافت میشود. به طور کلی، بین قرمز، خونساز (هموبلاستیک) و زرد، مغز استخوان غیرخونساز (مغز چربی) تفاوت قائل میشود. این اندام اولیه لنفاوی است و تنها مسئول خونسازی پس از تولد است.

بیوپسی مغز استخوان چیست؟
در طول بیوپسی مغز استخوان، نمونه کوچکی از مغز استخوان از استخوانها گرفته میشود و سپس در آزمایشگاه آزمایش میشود. این معاینه برای ارزیابی تشکیل خون استفاده میشود و تشخیص سیتولوژیک و بافت شناسی را امکان پذیر میکند. بررسی مغز استخوان تغییرات کمی و کیفی را در سلولهای سازنده خون نشان میدهد. مانند اختلالات بلوغ در صورت کمبود ویتامین B12، جابجایی سلولهای لنفوم یا لوسمی. بنابراین بیوپسی مغز استخوان مطمئنترین و کاملترین اطلاعات را در مورد سلولی بودن مغز استخوان ارائه میدهد.
معاینه مغز استخوان امکان تشخیص بیماریهای مختلف مانند تومورهای هماتولوژیک و متاستاتیک اولیه و بیماریهای غیرسرطانی را فراهم میکند. در طول بیوپسی مغز استخوان، نمونهای از استخوان و مغز استخوان با استفاده از یک سیلندر پانچ گرفته میشود. علاوه بر این، بیوپسی مغز استخوان شامل کلسیفیکاسیون، رنگآمیزی (هماتوکسیلین- ائوزین، لکههای ویژه) و معاینه میکروسکوپی بعدی است.
بیوپسی مغز استخوان چه زمانی انجام می شود؟
بیوپسی مغز استخوان زمانی انجام داده میشود که کل مغز استخوان نیاز به بررسی داشته باشد و آسپیراسیون مغز استخوان به تنهایی نمیتواند تشخیص قابل اعتمادی ارائه دهد. این امر از جمله در مواردی ضروری است که توپوگرافی توزیع سلولهای خونساز از نظر تشخیصی مهم باشد. بیماری زمینهای شامل تکثیر فیبر در مغز استخوان است. مهمترین بیماریهایی که نیاز به بیوپسی مغز و استخوان دارند عبارتند از:
- کمخونیها: افزایش یا کاهش بخشهای مختلف سلولهای خونی (لکوپنی، لکوسیتوز، ترومبوسیتوپنی، ترومبوسیتوز، پان سیتوپنی و پلی سیتمی)
- سرطانهای خون یا مغز استخوان (لوسمی، لنفوم، مولتیپل میلوما)
- سرطانهای متاستاتیکی که از ناحیه دیگری (مانند سینه) به مغز استخوان گسترش یافتهاند.
- هموکروماتوز
- تب با منشا ناشناخته
بیوپسی مغز استخوان معمولاً دردناکتر و گرانتر از آسپیراسیون است. به همین دلیل نیز، نمونه برداری تنها در صورتی استفاده میشود که اطلاعات کافی از آسپیراسیون به دست نیاید.
چه آمادگیهایی برای بیوپسی مغز و استخوان لازم است؟
بیوپسی مغز استخوان معمولا به صورت سرپایی انجام میشود. معاینه بیوپسی مغز استخوان معمولاً با بیحسی موضعی انجام میشود و حدود ده تا بیست دقیقه طول میکشد. در طول عمل، فشار خون و ضربان قلب بیمار کنترل میشود. این روش معمولاً در حالی انجام میشود که شما کاملا هوشیار هستید، فقط محل آسپیراسیون یا بیوپسی بیحس میشود. به بیماران مضطرب میتوان داروی داخل وریدی برای آرام بخشی داد. با توجه به وضعیت ناشتا بودن بیمار، توصیههای پزشکان متفاوت است.
برخی توصیه میکنند که بعد از نیمه شب قبل از عمل غذا نخورید. با این وجود نوشیدن مایعات شفاف مانند آب معمولا مجاز است. ضمناً باید توجه داشت که مصرف داروها مانند داروهای رقیق کننده خون قبل از معاینه باید قطع شود. قطع یا توقف برخی داروها با مشورت پزشک معالج انجام میشود.

آیا بیوپسی مغز استخوان دردناک است؟
قبل از بیوپسی، یک بیحس کننده موضعی به بافت زیر جلدی تزریق میشود تا ناحیه اهداکننده را بیحس کند و درد را تسکین دهد. بیمار همچنین ممکن است بی دردی سیستمیک ویا داروهای ضد اضطراب دریافت کند. این روش به طور کلی باعث درد متوسط و کمی ناراحتی میشود. بیماران هنگام وارد کردن سوزن احساس درد میکنند. بیوپسی مغز استخوان چند دقیقه طول میکشد و معمولاً منجر به آسیب دائمی استخوان نمیشود.
بعد از بیوپسی مغز استخوان چه مواردی را باید در نظر گرفت؟
از آنجایی که بیوپسی مغز استخوان معمولاً به صورت سرپایی انجام میشود، بیمار میتواند همان روز به خانه برود. نبض، فشار خون و سایر مقادیر (پارامترهای علائم حیاتی) حدود یک ساعت پس از عمل کنترل میشود.

چه یافتههایی از بیوپسی مغز استخوان به دست میآید؟
بیوپسی مغز استخوان اطلاعات ارزشمندی را برای ارزیابی اختلالات خونی فراهم میکند. آزمایش خون گاهی برای تشخیص اختلالات خون کافی نیست. بیوپسی مغز استخوان از منبع، جایی که سلولهای خونی تشکیل میشوند، آغاز میشود و اطلاعات بیشتری را ارائه میدهد. ناهنجاری در تعداد یا ظاهر سلولهای خونی در گردش یا عفونت مشکوک به مغز استخوان ممکن است نیاز به آزمایش مغز استخوان داشته باشد.
بیوپسی مغز استخوان تغییرات در بخشهای سلولی خون و مغز استخوان را مشخص میکند. مزیت بیوپسی نسبت به آسپیراسیون مغز استخوان ساختار سه بعدی مغز استخوان حفظ میشود. مواد به دست آمده از سیلندر پانچ سپس کلسیم زدایی شده و رنگآمیزی میشود (هماتوکسیلین-ائوزین، لکههای مخصوص) تا بتوان آن را زیر میکروسکوپ بررسی و تشخیص داد. در مورد بیوپسی، یافتههای کمی به دلیل کلسیفیکاسیون بعدی و پردازش بیشتر نسبت به نمونه برداری مغز استخوان زمان بیشتری میبرد، اما دقیقتر است. بیوپسی مغز استخوان تعداد و ترکیب سلولهای خونی را بررسی میکند، همچنین اطلاعات مهمی در مورد ساختار مغز استخوان ارائه میدهد.
بیوپسی و آسپیراسیون مغز استخوان چه خطرات و عوارضی دارد؟
بیوپسی مغز استخوان به طور کلی یک روش بسیار ایمن است. عوارض آن نادر است اما ممکن است رخ دهد. برخی از عوارض احتمالی که میتواند در نتیجه بیوپسی مغز استخوان ایجاد شود عبارتند از:
- کبودی و ناراحتی در محل بیوپسی
- خونریزی طولانی مدت از محل بیوپسی
- عفونت
- خونریزی بیش از حد (به ویژه در مورد ترومبوسیتوپنی)
- ناراحتی مداوم در محل بیوپسی
- آسیب و التهاب اندامها و ساختارهای بافت مجاور
- آسیب به اعصاب
- درد طولانی مدت، ناراحتی، بی حسی