غربالگری سرطان

فهرست مطالب
غربالگری سرطان

غربالگری سرطان در افراد سالم بدون هیچ شکایتی انجام می‌شود که شامل  آزمایشات و معاینات برای تشخیص ابتلا به سرطان در مراحل اولیه است. با تشخیص زودهنگام، درمان می‌تواند بسیار آسان‌تر و مؤثرتر انجام شود. شما در هر سنی، به خصوص بعد از 20 سالگی می‌توانید غربالگری سرطان انجام دهید. در این بخش از ایران سرطان به توضیح غربالگری سرطان می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

غربالگری سرطان

چرا تست غربالگری سرطان انجام می‌شود؟

 برای بسیاری از افراد مهم است که احتمال ابتلا به سرطان در خانواده خود را بدانند. از نظر احتمال ابتلا به سرطان بسته به عواملی مانند سن، جنسیت، وجود سرطان در بستگان درجه یک و سبک زندگی در خانواده‌های مختلف تفاوت وجود دارد. بسته به گروه خطر شما، دفعات معاینات غربالگری نیز متفاوت خواهد بود.

برخی از سرطان‌ها بسیار ارثی شناخته شده‌اند. با آزمایشات ژنتیکی و مشاوره ژنتیکی که برای آن‌ها انجام می‌شود، می‌توان این سرطان‌ها را در مراحل خیلی زودتر تشخیص داد. مزایای قابل توجهی با تشخیص زودهنگام سرطان در مردان و زنان در گروه پرخطر ارائه شده است.

در کشور ما اثربخشی خدمات غربالگری سرطان برای انواع سرطان‌هایی که در درمان آن‌ها مؤثر است با روش‌های پذیرفته شده در سراسر جهان حفظ می‌شود.

موفقیت درمان سرطان تا حد زیادی تحت تأثیر تشخیص زودهنگام سرطان است. مطالعات نشان داده‌اند که تست‌های غربالگری در انواع خاصی از سرطان با ارائه تشخیص زودهنگام این بیماری جان انسان‌ها را نجات می‌دهد. برای تشخیص زودهنگام انجام آزمایشات غربالگری سرطان پروستات، روده بزرگ، پستان و دهانه رحم بدون هیچ‌گونه شکایتی در افراد اهمیت زیادی دارد.

با راهنمایی‌های مختلف توسط پزشکان متخصص می‌توانید بهترین روش را با توجه به عوامل خطر سرطان مربوطه تعیین کنید.

غربالگری سرطان چگونه انجام می‌شود؟

غربالگری سرطان شامل موارد زیر است:

  • معاینه فیزیکی: پزشک ممکن است قسمت‌های مختلف بدن را از نظر توده‌هایی که ممکن است نشان‌دهنده وجود تومور باشند، معاینه کند. در طول معاینه فیزیکی، پزشک ممکن است به دنبال ناهنجاری‌هایی باشد که ممکن است نشان‌دهنده وجود سرطان باشد، مانند تغییر در رنگ پوست یا بزرگ‌شدن اندام.
  • آزمایش‌های آزمایشگاهی: آزمایش‌هایی مانند آزمایش ادرار و خون، می‌تواند به پزشک شما کمک کند تا ناهنجاری‌هایی را که ممکن است ناشی از سرطان باشد، شناسایی کند. به‌عنوان‌مثال، در بیماران مبتلا به لوسمی، یک آزمایش خون رایج که به عنوان شمارش کامل خون نیز شناخته می‌شود، ممکن است تعداد یا نوع غیرعادی گلبول‌های سفید را نشان دهد.
  • تست‌های تصویربرداری: آزمایش‌های تصویربرداری به پزشک اجازه می‌دهد تا استخوان‌ها و اندام‌های داخلی را به صورت غیرتهاجمی معاینه کند. تست‌های تصویربرداری برای تشخیص سرطان، شامل: توموگرافی کامپیوتری (CT)، اسکن استخوان،MRI، اسکن PET، سونوگرافی و روش‌های دیگر می‌شود.
  • نمونه گیری: در طول بیوپسی پزشک نمونه‌ای از سلول‌ها را برای آزمایش در آزمایشگاه می‌گیرد. روش‌های مختلفی برای نمونه‌گیری وجود دارد. اینکه کدام روش بیوپسی برای شما مناسب است، به نوع و محل سرطان بستگی دارد. در بیشتر موارد، تنها راه تشخیص قطعی سرطان، انجام بیوپسی است.

در آزمایشگاه، پزشکان نمونه‌های سلولی را زیر میکروسکوپ بررسی می‌کنند. سلول‌های طبیعی یکنواخت به نظر می‌رسند و اندازه و شکل منظم مشابهی دارند. سلول‌های سرطانی کمتر منظم به نظر می‌رسند و اندازه متفاوتی دارند و ساختاری ندارند.

تشخیص زودهنگام سرطان

انواع تست‌های غربالگری سرطان چیست؟

شمارش کامل خون (CBC)

 آزمایش خون رایج که برای غربالگری سرطان استفاده می‌شود، میزان انواع مختلف سلول‌های خونی را در نمونه خون اندازه‌گیری می‌کند. اگر نوع بسیار کوچک یا بسیار بزرگی از سلول‌های خونی وجود داشته باشد، یا اگر سلول‌های غیرطبیعی یافت شوند، این آزمایش می‌تواند سرطان خون شما را شناسایی کند. بیوپسی مغز استخوان می‌تواند به تأیید تشخیص سرطان خون کمک کند.

آزمایش پروتئین خون

آزمایشی برای بررسی پروتئین‌های مختلف در خون (الکتروفورز) گاهی اوقات می‌تواند به شناسایی برخی پروتئین‌های غیرطبیعی (ایمونوگلوبولین‌ها) در سیستم ایمنی کمک کند که در بیماران مبتلا به مولتیپل میلوما افزایش‌ یافته است. سایر آزمایش‌ها، مانند بیوپسی مغز استخوان، برای تأیید تشخیص مشکوک استفاده می‌شوند.

آزمایشات نشانگر تومور

تومور مارکر‌ها مواد شیمیایی تولید شده توسط سلول‌های تومور هستند که می‌توانند در خون شما شناسایی شوند.

آزمایشات سلولی تومور در گردش

آزمایشات سلولی تومور در گردش، یک آزمایش خون جدید برای شناسایی سلول‌هایی است که محل اصلی سرطان را ترک کرده‌اند و در خون شناور هستند. سازمان غذا و دارو آزمایش‌های سلولی تومور در گردش را برای نظارت بر بیماران مبتلا به سرطان سینه، کولورکتال یا پروستات تأیید کرده است. این تست به طور گسترده در عمل بالینی استفاده نمی‌شود.

تست غربالگری سرطان انواع سرطان رحم در چه شرایطی انجام می‌شود؟

یکی از رایج ترین تست‌های غربالگری سرطان با سرطان زنان مرتبط است. تست پاپ اسمیر علاوه بر کنترل معمول زنان سالانه در زنانی که زندگی جنسی را شروع کرده‌اند، توصیه می‌شود. آزمایش DNA HPV نیز باید همراه با پاپ اسمیر انجام شود.

در صورتی که در هر دو آزمون مشکلی وجود نداشته باشد، می‌توان هر 2-3 سال یک بار آزمون را انجام داد. با این حال، اگر زن یافته‌هایی مانند خونریزی ناگهانی، ترشحات خونی و تشکیل کیستیک در تخمدان‌ها داشته باشد، باید آزمایش‌های بیشتری مانند Ca-125 و کورتاژ پروب انجام شود. تست اسمیر را می‌توان در سه ماه اول بارداری انجام داد.

چه زمانی انجام می‌شود؟

تست پاپ اسمیر، تست غربالگری HPV ، Ca-125 در خون پرمصرف‌ترین تست‌ها به عنوان تست غربالگری سرطان در مامایی هستند. تست پاپ اسمیر و تست HPV تست‌های غربالگری سرطان دهانه رحم هستند. این آزمایشات باید سالی یک بار برای هر زنی که زندگی جنسی را شروع کرده است، انجام شود.

بروز برخی سرطان‌ها تا سن 20 سالگی کاهش‌یافته است. با تست پاپ اسمیر می‌توان سلول‌های پیش ساز سرطان رحم و دهانه رحم را سال‌ها پیش شناسایی کرد. در کنار آزمایش، معاینه زنان هر ساله از اهمیت بالایی برخوردار است.

کجا باید درخواست داد؟

آزمایشات غربالگری سرطان در کشور ما در بخش دولتی و خصوصی انجام می‌شود.  نمونه‌ها توسط متخصص زنان در مطب و کلینیک‌های خصوصی گرفته می‌شود و برای آزمایش ارسال می‌شود. برای پاپ اسمیر نباید به مدت 2 روز رابطه جنسی برقرار کرد، هیچ دارویی نباید روی واژن اعمال شود و نباید شستشوی واژن انجام شود. 

غربالگری سرطان چند ماه انجام می‌شود؟

آزمایش غربالگری سرطان باید در فواصل سالیانه انجام شود. بهتر است بعد از 20 سالگی، زنان هر 2 تا 3 سال یکبار تست پاپ اسمیر و هر 5 سال یکبار تست HPV DNA انجام دهند. تست پاپ اسمیر یک تست غربالگری بدون درد و آسان برای بیمار است. نباید از آن غفلت کرد. با آزمایش غربالگری پاپ اسمیر، پیش‌سازهای سرطان دهانه رحم، سال‌ها پیش شناسایی می‌شوند و از سرطانی که ایجاد می‌شود، جلوگیری خواهد شد.

آیا آزمایش غربالگری سرطان اجباری است؟

 علی‌رغم تغییراتی که باید در سبک زندگی، تنظیم عادات غذایی و ترک عادت‌های مضر اعمال شود، احتمال وقوع آن با افزایش سن بسیار زیاد است. به همین دلیل کارشناسان به هر فرد بزرگسالی، انجام آزمایش غربالگری سرطان را توصیه می‌کنند.

تست غربالگری در سرطان دهانه رحم

غربالگری سرطان دهانه رحم باید ظرف سه سال پس از اولین رابطه جنسی انجام شود. با این حال، آزمایش غربالگری سرطان باید به طور دوره‌ای هر سال انجام شود. تست غربالگری سرطان در سرطان دهانه رحم شامل معاینه زنان و آزمایش PAP اسمیر است.

دستگاه تناسلی زنان بسیار پیچیده است. از واژن، دهانه رحم، رحم و تخمدان‌ها تشکیل شده است. اگرچه تشکیل سرطان در هر یک از این اندام‌ها قابل‌مشاهده است، ویروس‌های مختلف مقاربتی نیز می‌توانند باعث رشد سلول‌های سرطانی شوند. اگرچه می‌توان اقدامات احتیاطی را در زندگی انجام داد، اما آزمایش‌های غربالگری سرطان به طور قابل توجهی در افزایش طول عمر زنان و محافظت از سلامت عمومی آنها مؤثر است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *