افراد مبتلا به سرطان باید از رژیم غذایی متفاوت پیروی کنند به خصوص برای افرادی که مشکل افت وزن دارند. برای اکثر افراد، یک رژیم غذایی سالم شامل موارد زیر است:
- میوهها و سبزیجات، غلات و نان
- مقدار زیادی گوشت و محصولات لبنی
- مقادیر کمی چربی، قند و نمک
در این بخش از ایران سرطان به مشکلات تغذیهای در بیماران سرطانی و راههای مبارزه با افت شدید وزن در افراد مبتلا به سرطان میپردازیم. با ما همراه باشید.
مشکلات احتمالی غذا خوردن ، ناشی از عوارض جانبی درمان سرطان
درمان سرطان برای از بین بردن سلولهای سرطانی صورت می گیرد . اما این درمانها میتوانند به سلولهای سالم نیز آسیب برسانند. آسیب به سلولهای سالم عوارض جانبی دارد. برخی از این عوارض جانبی میتواند باعث مشکلات خوردن شود. برخی از مشکلات غذا خوردن در طول درمان سرطان عبارتند از:
- از دست دادن اشتها
- تغییر در حس چشایی یا بویایی
- یبوست
- اسهال
- خشکی دهان
- ایجاد مقاومت به لاکتوز
- تهوع
- درد در دهان، گلو و مشکل در بلع
- استفراغ
- افزایش و کاهش وزن
خستگی ممکن است به شکل از دست دادن اشتها یا استفراغ به دلیل استرس مربوط به درمان خود را نشان دهد. افرادی که به این شکل واکنش نشان میدهند، پس از شروع درمان و زمانی که یاد میگیرند چه اتفاقی میافتد، احساس بهتری پیدا میکنند.

راههای مبارزه با افت شدید وزن در افراد مبتلا به سرطان
در طول درمان سرطان و پس از آن، توصیه میشود که بیماران از رژیم غذایی باکیفیت و مصرف آب فراوان استفاده کنند. حداقل ۳ لیتر آب در روز باید مصرف شود تا داروهای مصرفی در طول درمان در اسرع وقت از بدن خارج شود.
آب باید در فواصل زمانی زیاد نوشیده شود. مصرف مایعات را میتوان با چای، سوپ، دوغ و حتی ماست نیز تأمین کرد. توجه به درجه سختی آب مصرفی نیز ضروری است. آب آهکی بیش از حد میتواند درد معده، شدت زخم معده و نفخ را افزایش دهد. آب شهری کلردار، آببندی شده یا فیلتر شده کافی است. باید در تغذیه از چربیهای اشباع شده دوری کرد و روغن زیتون سرشار از امگا ۳ را در سفره داشت.
کارشناسان میگویند که باید از مصرف کربوهیدراتهای ساده و شکر به عنوان منبع کربوهیدرات خودداری کرد و از نان، حبوبات، سبزیجات و میوهها با غلات کامل استفاده کرد. برای اطمینان از اینکه بدن میتواند از تمام مواد مغذی به بهترین شکل ممکن استفاده کند، ورزش ضروری است. برای سلامتی لازم است حداقل ۳۰ دقیقه، ۳-۴ بار در هفته ورزش کنید.
در طول درمان شیمی درمانی، توجه به تغذیه با کیفیت و دریافت پروتئین با کیفیت ضروری است. رژیم غذایی سرشار از آنتی اکسیدان موثر است، یعنی مصرف مکرر سبزیجات و میوهها در هر وعده غذایی توصیه میشود. مهم است که در وعدههای غذایی، وعدههای کوچک اما مکرر داشته باشید و از کربوهیدراتهای ساده پرهیز کنید.
اهمیت تغذیه در مبارزه با سرطان
یک رژیم غذایی سالم و متعادل باید همیشه اتخاذ شود. باید به غذاهایی که برای سلامتی مصرف میشود، توجه شود؛ اما برای تقویت سیستم ایمنی در هنگام بیماری باید به تغذیه بیشتر توجه شود. تغذیه مناسب و کافی برای روند درمان سرطان بسیار مهم است. زیرا در این فرآیند تغذیه آگاهانه سلولها و عضلات را تقویت میکند، سیستم ایمنی را ترمیم میکند که به بهبودی در زمان کوتاهتری کمک میکند.
علاوه بر این، اقداماتی را برای مقابله با مشکلات مهمی مانند تهوع، استفراغ و از دست دادن اشتها که ممکن است در شیمی درمانی، رادیوتراپی و درمان هورمونی اعمال شده در درمان سرطان و کاهش وزن در نتیجه این موارد ایجاد شود، فراهم میکند. هیچ قانون تغذیهای مشخص و روشنی در درمان سرطان وجود ندارد. با این حال، میتوان با رعایت برخی اقدامات احتیاطی، این فرآیند را بهتر مدیریت کرد.
با آنتی اکسیدانها دوست شوید
میوهها و سبزیجات حاوی آنتی اکسیدانهایی مانند ویتأمینهای A، C و E و سلنیوم است. آنتی اکسیدانها همچنین از آسیب رادیکالهای آزاد که باعث سرطان میشوند به سلولهای طبیعی جلوگیری میکنند. مراقب باشید که حداقل ۳-۴ وعده میوه و مقدار زیادی سبزیجات خام در روز مصرف کنید تا مصرف آنتی اکسیدان را افزایش دهید.
عوارض جانبی شیمی درمانی با آب را از بین ببرید
یکی از عوارض شیمی درمانی خشکی پوست است. بنابراین، نوشیدن مقدار زیادی مایعات در طول این فرآیند مهم است. مصرف حداقل ۵-۳ لیتر آب در روز را فراموش نکنید. علاوه بر این، اسهال ممکن است به عنوان یک عارضه جانبی شیمی درمانی ایجاد شود. در نتیجه، بدن مقدار زیادی آب از دست میدهد. برای جبران این هدررفت آب، مصرف آب فراوان ضروری است.
بدون پروتئین نمانید
تخریب عضلانی به دلیل برخی مواد آزاد شده از سلولهای تومور در طول سرطان رخ میدهد و نیاز به پروتئین که ماده مغذی بسیار مهمی برای تجدید و ترمیم سلول است، افزایش مییابد. به همین دلیل گنجاندن منابع پروتئینی در هر وعده غذایی بسیار مهم است. به عنوان مثال، تخم مرغ منبع پروتئین بسیار باکیفیتی است.
اگر فرد مشکل سلامتی مانند کلسترول بالا ندارد، باید هر روز به عنوان صبحانه مصرف شود. علاوه بر این، منابع پروتئینی مانند ۱-۲ برش پنیر در صبح، گوشت، مرغ، ماهی یا حبوبات باید حداقل در یکی از وعدههای غذایی اصلی گنجانده شود. با مصرف ۲ تا ۳ وعده شیر و ماست در طول روز میتوانید میزان پروتئین دریافتی روزانه خود را افزایش دهید.
کربوهیدرات برای انرژی
نشاسته و شکر از گروه کربوهیدراتهای موجود در غذاها هستند. نشاسته در غلات، سیب زمینی و حبوبات یافت میشود. قند در میوهها، شیر و غذاهای شیرین نیز یافت میشود. منبع اصلی انرژی متابولیسم، کربوهیدراتها هستند. به همین دلیل باید در هر وعده غذایی ۱ تا ۲ برش نان سبوس دار مصرف شود تا انرژی مورد نیاز افزایش یافته در طول فرآیند درمان سرطان تأمین شود و برخی منابع کربوهیدراتی دیگر مانند سوپ و ماکارونی در وعدههای غذایی گنجانده شود.

در طول درمان سرطان این غذاها را مصرف نکنید!
تغذیه مناسب در طول شیمی درمانی حیاتی است. مصرف گریپ فروت برای افرادی که تحت شیمی درمانی قرار میگیرند، توصیه نمیشود؛ زیرا گریپ فروت با داروهای شیمی درمانی تداخل داشته و اثربخشی آنها را کاهش میدهد. علاوه بر این، غذاهای اسیدی مانند گوجه فرنگی، لیمو و ادویههای تند نباید مصرف شود، زیرا ممکن است در این فرآیند حساسیت بیش از حد در دهان ایجاد شود. به همین ترتیب، از آنجایی که مشکلات بلع ممکن است در این فرآیند ایجاد شود، غذاهای نرمتر باید به جای غذاهای بسیار سفت ترجیح داده شوند.
وعدههای غذایی در طول درمان سرطان چگونه باید باشد؟
سلولهای سرطانی مادهای ترشح میکنند که باعث میشود بدن فکر کند، گرسنه نیست. این ممکن است فقط چند روز طول بکشد یا ممکن است در طول درمان ادامه یابد. بنابراین برای اینکه دچار کم اشتهایی نشوید و انرژی کافی دریافت کنید، وعدههای غذایی خود را زیاد کنید ولی به مقدار کمتری غذا بخورید. میوههای خشک مانند زردآلو خشک یا انجیر خشک را که میتوانید به صورت عملی مصرف کنید و تنقلاتی مانند گردو، فندق و بادام که حاوی انرژی بالا هستند را در حجم کم نگهداری کنید.
مشکل بیاشتهایی در درمان سرطان
سرطان رشد کنترل نشده سلولها در بدن ما است. بسیاری از سرطانها با روشهای جراحی، شیمی درمانی (دارو درمانی)، رادیوتراپی (پرتودرمانی)، هورمون درمانی و ایمونوتراپی درمان میشوند. این روشها همچنین باعث مرگ سلولهای سالم بدن ما میشوند. در بیماران سرطانی، عوارض جانبی درمان به دلیل از بین رفتن سلولهای سالم رخ میدهد.
عوارض جانبی رایج در طول درمان و بعد از درمان عبارتند از:
- حالت تهوع
- استفراغ
- بی اشتهایی
- افزایش یا کاهش وزن
- اسهال
- یبوست
- زخم در دهان و گلو
- اختلال در حس چشایی و بویایی
- بروز اختلالات دندانی و لثهای
خوردن و حفظ یک رژیم غذایی مناسب هم در طول درمان سرطان و هم بعد از آن میتواند دشوار باشد. مدت درمان ممکن است، طولانی شود و عوامل زیادی بر تغذیه تأثیر بگذارد.
اگر در حال شیمی درمانی هستید توصیه میکنیم این مقاله را از دست ندهید: بعد از شیمی درمانی چه بخوریم؟
توصیههایی برای مقابله با بیاشتهایی در درمان سرطان
کاهش اشتها در افرادی که تحت درمان سرطان هستند، بسیار شایع است. زمانی که فرد میخواهد غذا بخورد، باید غذاهای پرکالری با پروتئین کافی را ترجیح دهد. اینها به جلوگیری از زوال بافتهای بدن و به ترمیم بافتهای آسیب دیده در اثر بیماری کمک میکند.
بی اشتهایی، شایعترین مشکل در طول درمان و گاهی پس از درمان است. زیرا این بیماری میتواند باعث احساس سیری نیز شود. در طول درمان، اشتهای فرد در مواردی مانند حالت تهوع، استفراغ، بوها یا طعمهای مختلف غذاها کاهش مییابد.
- غذاهایی را که دوست دارید انتخاب کنید.
- وعدههای غذایی خود را زیاد کنید ولی به مقدار کمتری غذا بخورید.
- مشاهده شده است که افراد عموماً در صبح اشتهای بهتری دارند. بنابراین به صبحانه توجه کنید. برای صبحانه به خصوص پنیر، تخم مرغ، شیر مصرف کنید.
- اگر کاهش اشتها در صبح ادامه پیدا کرد، غذاهایی را انتخاب کنید که میتوانند به صورت مایع مصرف شوند. مانند آبمیوههای تازه یا شیر.
- گاهی اوقات مشاهده میشود که افراد مبتلا به بیاشتهایی میتوانند غذاهای سرد را راحتتر تحمل کنند. در این صورت غذاهایی مانند ماست، دسرهای شیری، بستنی را انتخاب کنید.
- این که آیا غذاهای مغذی پر کالری را ترجیح میدهید یا محتوای کالری غذای خود را افزایش میدهید؛ مانند ملاس، عسل، فندق، گردو، بادام روی میوهها یا دسرهایتان. میتوانید روی پاستا یا سالاد خود پنیر و گردو اضافه کنید.
- گاهی اوقات تغییر ارائه غذاها میتواند آنها را اشتها آورتر کند. به عنوان مثال، اگر در مصرف کل میوه مشکل دارید، میتوانید سعی کنید آن را به عنوان آبمیوه، پوره میوه، کمپوت، کمپوت یا دسر میوه مصرف کنید.
- میتوانید با اضافه کردن موز، گردو و عسل به شیر خود یک میان وعده سالم تهیه کنید.
- سعی کنید در طول وعدههای غذایی زیاد مایعات ننوشید. بین وعدههای غذایی آب مصرف کنید و سعی کنید از دریافت بیشتر مواد مغذی در وعده غذایی خود اطمینان حاصل کنید.
- زمانی که احساس میکنید نمیتوانید غذا بخورید، سعی کنید از یک رژیم غذایی مبتنی بر مایعات استفاده کنید. مایعات میتوانند آب میوههای تازه فشرده، کمپوت، دمنوشهای گیاهی با عسل اضافه شده، شیر، آیران و یا سوپ باشند.
- حتی اگر وقت غذا خوردن ندارید، اگر احساس گرسنگی کردید، فوراً چیزی بخورید.
- غذاهایی مانند بیسکویت شور، کراکر، کیک، میوههای خشک و نخود را همراه خود داشته باشید.
- غذاهای خیلی تند و ترش را انتخاب نکنید.
- سعی کنید وعدههای غذایی خود را تا حد امکان آرام و دلپذیر سپری کنید.
- سعی کنید قبل از رفتن به رختخواب چیزی بخورید. بنابراین در وعده غذایی بعدی خواهید دید که اشتهای شما کمی بهتر شده است.

چگونه با ضعف شدید ناشی از سرطان مقابله کنیم؟
بسیاری از افرادی که تحت درمان انکولوژی قرار میگیرند، قبل و در طول درمان کاهش وزن را تجربه میکنند. بنابراین کاری که باید انجام شود افزایش مصرف پروتئین در کنار کالری است.
برای افزایش مصرف کالری و پروتئین در برنامه غذایی میتوانید این توصیهها را ارائه دهید:
ترجیحات برای وعده غذایی اصلی میتواند منابع پروتئینی حیوانی و با کیفیت مانند گوشت بدون چربی، مرغ بدون پوست، بوقلمون، ماهی باشد. هنگام پخت آنها از روشهای کبابی، جوشاندن یا پخت استفاده کنید. آنها را با گیاهان معطر و ادویه جات بپزید.
غذاهایی مانند ماست، دوغ و کفیر که در وعده غذایی اصلی مورد استفاده قرار میگیرند، منابع پروتئینی هستند. شما میتوانید با انتخاب یکی از اینها با وعده غذایی سبزیجات، میزان پروتئین مصرفی خود را افزایش دهید.
اگر به لقمه نان و پنیر خود، گردو و زیتون را به همراه گوجه فرنگی، خیار، فلفل، سبزی اضافه کنید، آن را از نظر کالری و پروتئین غنی میکنید.
حتماً باید تخم مرغ را انتخاب کنید زیرا منبع پروتئینی با کیفیت بسیار بالایی است. اگر نمیتوان آن را به صورت آب پز برای صبحانه استفاده کرد، میتوانید آن را به عنوان املت تهیه کنید.
هنگام پختن غذاها و سوپهای سبزیجات، میتوانید ارزش غذایی آنها را با افزودن گوشت چرخ کرده یا مرغ افزایش دهید. اگر فرصتی برای افزودن پروتئین حیوانی مانند گوشت چرخ کرده یا مرغ ندارید، میتوانید منابع پروتئینی گیاهی مانند عدس سبز و نخود را به غذاهای سبزیجات یا سوپ خود اضافه کنید.
در وعدههای غذایی اصلی باید غذاهای گروه نان را ترجیح داد. به خصوص انواع ماکارونی و برنج با محتوای انرژی بالاتر را میتوان زودتر مصرف کرد. برای افزایش انرژی و پروتئین میتوان برنج را با گوشت، پاستا را با گوشت چرخ کرده و پنیر تهیه کرد.
استفاده از نان ترجیحی خود برای نانهای چند غله سالمتر خواهد بود.
با افزودن غذاهایی مانند گردو، بادام و پنیر به سالادهایی که در وعدههای غذایی از آنها استفاده خواهید کرد، میتوانید کالری دریافتی را افزایش داده و چربیهای سالم مصرف کنید.
با افزودن روغن زیتون به سالادهایی که تهیه کردهاید، هم کالری را افزایش میدهید و هم ویتأمینهای محلول در چربی را دریافت میکنید. این سیستم ایمنی بدن شما را تقویت میکند.
غذاهای سرشار از پروتئین و انرژی مانند میوههای خشک و کیک با گردو، فندق، بادام، کلوچه، دسرهای شیر را به عنوان میان وعده انتخاب کنید.
یکی از بهترین انتخابها برای افزایش نیاز روزانه به انرژی، غذاهایی مانند عسل، مربا و ملاس است. میتوانید این غذاها را با پخش کردن آنها روی نان یا پنکیک مصرف کنید یا میتوانید آنها را به غذاهایی مانند شیر، میوه، ماست و کیک اضافه کنید.

راههای مبارزه با افت شدید وزن در افراد مبتلا به سرطان به علت زخمهای گلو و مشکل در بلع
شیمی درمانی و پرتودرمانی گلو و گردن میتواند گلو شما را ملتهب کرده و زخم (ازوفاژیت) ایجاد کند. ممکن است احساس کنید تکهای در گلو دارید یا قفسه سینه یا گلویتان میسوزد. همچنین ممکن است در بلعیدن مشکل داشته باشید. این مشکلات غذا خوردن را سخت میکند و باعث کاهش وزن میشود.
روشهای کنترل زخمهای گلو و مشکل در بلع با غذا
به جای سه وعده اصلی، ۵-۶ وعده میانی بخورید. ممکن است خوردن مقدار کمی غذا در یک زمان برای شما آسانتر باشد. غذاهایی را انتخاب کنید که به راحتی بلعیده شوند. جویدن و بلعیدن برخی غذاها دشوار است. غذاهای نرم مانند میلک شیک، تخم مرغ همزده و غلات پخته شده را انتخاب کنید. برای ایدههای بیشتر، فهرست غذاها و نوشیدنیهایی را که جویدن و بلعیدن آنها آسان است، را دنبال کنید. غذاها و نوشیدنیهایی را انتخاب کنید که پروتئین و کالری بالایی دارند. فهرست راههای افزودن پروتئین و راههای افزودن کالری را جستوجو کنید.
غذا را تا زمانی بپزید که نرم و شل شود و آن را به قطعات کوچک برش دهید. میتوانید با گذراندن آن از مخلوط کن یا غذاساز، غذا را به صورت پوره میل کنید. غذا را با سس، ماست، آبگوشت یا آب ماهی نرم و کمی مرطوب کنید. نوشیدنیها را از طریق نی بنوشید. این کار بلعیدن را آسان میکند. از مصرف غذاها و نوشیدنیهایی که ممکن است گلوی شما را بسوزانند، خودداری کنید. موارد زیر نمونههایی از این گروه هستند:
- نوشیدنیهای گاز دار
- غذاهای تند
- غذاها و میوههای دارای اسیدیته بالا مانند گوجه فرنگی، پرتقال و لیمو
- غذاهای تند و سفت مانند سیب زمینی و چیپس
به پزشک یا پرستار خود اطلاع دهید. اگر این موارد را تجربه میکنید:
- در مورد مشکل در بل
- اگر احساس میکنید گاز داری
- اگر هنگام خوردن و آشامیدن سرفه میکنی
راههای دیگر برای کنترل مشکلات گلو
با متخصص تغذیه خود صحبت کنید. میتواند به شما کمک کند غذاهایی را انتخاب کنید که به راحتی بلعیده میشوند.
هنگام خوردن و آشامیدن سر خود را به آرامی به سمت جلو حرکت دهید و صاف بنشینید. حداقل ۳۰ دقیقه پس از صرف غذا به صورت عمودی بنشینید یا بایستید.
از محصولات تنباکو استفاده نکنید. میتوان آن را با سیگار، سیگار برگ و تنباکوی جویدنی مثال زد. همه اینها میتواند مشکلات گلو شما را بدتر کند.
تغذیه لولهای را در نظر بگیرید. گاهی اوقات شما نمیتوانید به اندازه کافی غذا بخورید تا قوی بمانید و لولههای تغذیه ممکن است، گزینه خوبی باشد. اگر پزشک یا متخصص تغذیه فکر میکند که میتواند به شما کمک کند، در این مورد با شما صحبت خواهد کرد.
اگر در بلع مشکل دارید، احساس میکنید گاز دارید، در حین غذا خوردن یا آشامیدن سرفه میکنید یا متوجه مشکلات گلو میشوید، به پزشک یا پرستار خود اطلاع دهید. همچنین در صورت داشتن درد یا کاهش وزن حتماً به پزشک خود اطلاع دهید. پزشک ممکن است برای خلاص شدن از شر این علائم دارو تجویز کند. برخی از این داروها میتوانند آنتی اسیدها و داروها برای کنترل درد و ایجاد یک لایه نازک در گلو باشند.

راههای مبارزه با افت شدید وزن در افراد مبتلا به سرطان به علت زخمهای دهان
پرتودرمانی، شیمی درمانی و بیولوژیک درمانی که در ناحیه گردن یا سر اعمال میشود، میتوانند باعث ایجاد زخم در دهان (جوش یا بریدگیهای کوچک در داخل دهان شوند). مشکلات دندانی یا عفونتهای دهان مانند برفک نیز میتواند باعث زخمهای دهان یا مشکلات لثه شود.
چرا این اتفاق میافتد؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم، درمانهای سرطان میتواند به سلولهای در حال رشد سریع در امتداد دهان یا لبها آسیب برساند. پس از پایان درمان سرطان، دهان و لثههای شما شروع به بهبود خواهند کرد.
روشهای مدیریت غذا
- غذاهایی را انتخاب کنید که جویدن آنها آسان باشد. برخی از غذاها میتوانند به دهان شما آسیب بزنند و جویدن و بلعیدن را دشوارتر کنند. میتوانید با انتخاب غذاهای نرم مانند میلک شیک، تخم مرغ همزده و خامه تیره کمک کنید. دستور میوه و خامه را امتحان کنید. لیست غذاها و نوشیدنیهایی که جویدن و بلعیدن آنها آسان است را برایایدههای دیگر ببینید.
- غذا را بپزید تا نرم و شل شود.
- از غذاهای سفت و سخت پرهیز کنید. نان تست خشک، کراکر، چیپس، آجیل، میوه و سبزیجات تازه (خام) میتوانند نمونههایی از این گروه باشند.
- غذاهای گرم یا سرد را ترجیح دهید. اگر بیش از حد گرم شود، میتواند باعث ناراحتی شود. میتوانید میوه را خنک کنید و بستنی میوهای، یخ میوه یا چیپس یخ درست کنید.
- غذا را به قطعات کوچک برش دهید. همچنین میتوانید با استفاده از مخلوط کن یا غذاساز غذا را پوره کنید.
- با نی بنوشید. بنابراین، میتوانید به سرعت نوشیدنیها را از قسمتهای دردناک دهان خود دفع کنید.
- از یک قاشق خیلی کوچک (مانند قاشق بچه) استفاده کنید. این به شما امکان میدهد تکههای کوچکی را بدستآورید که به شما کمک میکند به راحتی آن را بجوید.
- غذا را سرد یا در دمای اتاق بخورید. اگر غذا داغ باشد ممکن است دهانتان درد بگیرد.
- تراشههای یخ را بمکید. یخ میتواند به بیحس شدن دهان و کاهش درد کمک کند.
هنگامی که در دهان خود زخم دارید از مصرف برخی غذاها و نوشیدنیها خودداری کنید!
این موارد شامل موارد زیر است:
- آب مرکبات و میوهها مانند پرتقال، لیمو و لیمونا
- سسهای تند، غذاهای تند مانند رب تند و فلفل چیل
- گوجه فرنگی و سس کچاپ
- غذاهای شور
- سبزیجات خام
- سفت و ترد غذاهای سفت و ترد مانند چیپس و چیپ
- نوشیدنیهای حاو
- اگر زخم دهان دارید، از محصولات تنباکو، کافئین یا الکل استفاده نکنید
- با متخصص تغذیه خود صحبت کنید. این میتواند به شما در مورد غذاهایی که به راحتی با زخمهای دهان خورده میشوند کمک کند
سایر نکات مهم مرتبط با زخم دهان
اگر قرار است درمان بیولوژیک، شیمی درمانی یا پرتودرمانی در ناحیه گردن یا سر دریافت کنید، حداقل ۲ هفته قبل از شروع به دندانپزشک مراجعه کنید. قبل از شروع درمان، سرطان داشتن دهان سالم بسیار مهم است. قبل از شروع درمان، سعی کنید تمام نیازهای دندانی خود را تکمیل کنید. اگر نمیتوانید، از پزشک یا پرستار خود بپرسید که بهترین زمان برای رفتن به دندانپزشک چه زمانی است. به دندانپزشک خود در مورد سرطان خود و انواع درمانی که دریافت میکنید، بگویید.
دهان خود را ۳-۴ بار در روز بشویید. ¼ قاشق چایخوری نوشابه و ۱/۸ قاشق چایخوری نمک را با آب داغ ترکیب کنید و دهان خود را بشویید. پس از استفاده از این مخلوط، دهان خود را با آب فراوان بشویید.
هر روز برای هر گونه زخم، لکههای سفید پیر یا تاول در قسمتهای قرمز دهان خود بررسی کنید. بنابراین، شما میتوانید به محض شروع مشکل متوجه آن شوید. در صورت مشاهده هرگونه تغییر به پزشک خود اطلاع دهید.
از محصولاتی استفاده نکنید که باعث سوختگی یا صدمه زدن به دهان شما میشود، مانند:
- دهان شویههای حاوی الک
- خلال دندان یا سایراشیاء تیز
- سیگار، سیگار برگ، یا سایر محصولات تنباکو
- آبجو، شراب، مشروبات الکلی، یا انواع دیگر نوشیدنیهای الکی
- زخم روی دهان یا لثههای خود را در صورت وجود با پزشک یا دندانپزشک خود صحبت کنید. آنها میتوانند تشخیص دهند که این به دلیل درمان یا مشکلات دندانی است. از دندانپزشک خود در مورد محصولات مخصوص تمیز کردن دندان و لثه بپرسید.
- از پزشک خود در مورد داروهای ضد درد سؤال کنید. او ممکن است قرص یا اسپری را توصیه کند که هنگام غذا خوردن دهان شما را بیحس کند.
در صورتی که در حال شیمی درمانی هستید، توصیه میکنیم مطالعه این بخش را از دست ندهید:زخم دهان بعد از شیمی درمانی

کلام آخر در مورد راههای مبارزه با افت شدید وزن در افراد مبتلا به سرطان
زمانی که درمان سرطان آغاز شود، نمیتوانیم احتمال دهیم که تا چه اندازه درگیر عوارض خواهید شد و ممکن است با افت شدید وزن مواجه شوید. به همین علت باید از ابتدای درمان سرطان، برنامه تغذیهای داشته باشید تا از اشتباهات تغذیهای مرتبط با درمان سرطان و همچنین افت وزن ناشی از درمان جلوگیری کنید.
قبل از شروع درمان یک رژیم غذایی سالم را شروع کنید. این به شما کمک میکند در طول درمان قویتر بایستید، به شما کمک میکند با عوارض جانبی درمان بهتر کنار بیایید و خطر عفونت را کاهش دهید. در واقع، برخی از درمانهای سرطان در افرادی که خوب غذا میخورند و کالری و پروتئین کافی دریافت میکنند، مؤثرتر است.
از امتحان کردن غذاهای جدید نترسید! غذاهایی که قبلاً بیمزه بودند ممکن است در طول درمان خوشمزه باشند.
غذاهای حاوی گیاهان مختلف را انتخاب کنید. به جای خوردن گوشت در چند وعده در هفته، ترجیح دهید از لوبیا خشک و نخود استفاده کنید.
در طول روز از میوهها و سبزیجات با حداقل ۵ رنگ از جمله مرکبات، سبزیجات با رنگ سبز تیره استفاده کنید. سبزیجات رنگارنگ، میوهها و غذاهای حاوی گیاهان حاوی موادی هستند که از سلامت طبیعی حمایت میکنند.
غذاهای پرچرب را محدود کنید و به جا آنها لبنیات و لبنیات کم چرب را انتخاب کنید. با استفاده از روشهای پخت کم چرب مانند کباب کردن یا فر، میزان چربی مصرفی در وعدههای غذایی را کاهش دهید.
دوده و نمک را در غذاهایی که میخورید، محدود کنید.
اگر نتوانستهاید موارد فوق را در این فرآیند پیادهسازی کنید، نگران نباشید. هر زمان که بخواهید میتوانید کمک کنید. برای هر مشکلی با پزشک یا پرستار خود صحبت کنید.