بعد از شیمی درمانی چه بخوریم؟

فهرست مطالب

از آنجایی که شیمی درمانی برسیستم ایمنی تاثیر میگذارد، سوالاتی پیش می‌آید که کدام غذا برای این دوره مضر است ویا بعد از شیمی درمانی چه بخوریم؟ این سؤال دو موضوع بسیار مهم را مطرح می‌کند که کدام غذا‌ها برای خوردن در طول شیمی درمانی بی‌خطر هستند و از کدام یک از آن‌ها باید اجتناب شود. اگر تحت شیمی درمانی هستید، به شما توصیه می‌کنیم تا این بخش را با دقت بخوانید. تمامی خوراکی های مفید و مضری که در میتوانند در طول دوره شیمی درمانی به شما کمک کنند و یا حال شما را بد کنند در اینجا آورده شده است.

بعد از شیمی درمانی چه بخوریم؟

اولین موضوعی که افراد تحت شیمی درمانی باید در نظر بگیرند عملکرد سیستم ایمنی و ایمنی مواد غذایی است. مخصوصاً برای افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، رعایت نکات تغذیه بسیار مهم است. ممکن است لازم باشد برای به حداقل رساندن خطر ابتلا به بیماری‌های ناشی از غذا از مصرف برخی مواد غذایی اجتناب کنید. هنگامی که افراد شیمی درمانی می‌شوند، پزشکان نوعی از گلبول‌های سفید خون به نام نوتروفیل را تحت‌نظر دارند. نوتروفیل‌ها بخشی از سیستم ایمنی هستند. هنگامی که سطح نوتروفیل به طور غیرطبیعی پایین باشد، نوتروپنی نامیده می‌شود. اگر مبتلا به نوتروپنی هستید، خطر عفونت بالاتری دارید، بنابراین بسیار مهم است که از شیوه‌های ایمن نگهداری و پخت غذا پیروی کنید تا خطر عفونت را به حداقل برسانید.

دست‌های خود را تمیز نگه دارید و مراقب باکتری‌ها باشید

بلافاصله پس از دست زدن به گوشت خام، مرغ، غذا‌های دریایی، تخم‌مرغ و محصولات شسته نشده، دست‌های خود را به مدت حداقل ۲۰ ثانیه با صابون ساده و آب جاری بشویید. سطوح، تخته‌های برش گوشت و سبزیجات و ظروف را پس از هر بار استفاده بشویید. هرگز از یک تخته برش و چاقو‌ها برای گوشت نپخته، مرغ و غذا‌های دریایی و محصولات استفاده نکنید.

 بسیاری از مردم یک تخته برش برای گوشت خام، مرغ و غذا‌های دریایی و یک تخته برای محصولات دارند. این غذا‌ها را در کیسه‌های تمیز و قابل مهروموم در یخچال جدا کنید. غذا‌های آماده را در قفسه‌های بالای گوشت خام، مرغ و غذا‌های دریایی نگهداری کنید تا چیزی روی سایر غذا‌ها نریزد. تمام غذا‌ها را در دمای مناسب بپزید تا باکتری‌ها از بین بروند.

گوشت گاو، بره و گوساله باید تا حداقل دمای داخلی ۱۴۵ درجه فارنهایت پخته شوند. گوشت چرخ‌کرده، مانند همبرگر و سوسیس، باید حداقل تا ۱۶۰ درجه فارنهایت در تمام طول گوشت پخته شود. مرغ باید تا حداقل دمای داخلی ۱۶۵ درجه فارنهایت پخته شود.غذا‌های فاسدشدنی را ظرف ۱ ساعت در یخچال قرار دهید. همیشه غذای منجمد را در بشقاب یا ماهیتابه در یخچال آب کنید و هرگز روی پیشخوان نگذارید.

اگر نوتروپنی دارید، از مصرف غذا‌های زیر اجتناب کنید:

  • گوشت خام یا نیم‌پز، مرغ، غذا‌های دریایی و تخم‌مرغ
  • شیر خام یا پاستوریزه نشده
  • محصولات تازه شسته نشده
  • پنیر‌های نرم و شیر خام/غیر پاستوریزه
  • هات داگ سرد یا نیم‌پز
  • گوشت‌های اغذیه فروشی
  • جوانه خام (یونجه و لوبیا)

برخی از انواع محصولات مانند کاهو، سبزیجات برگ سبز خام، توت‌فرنگی و تمشک  نفاخ هستند. در صورت ابتلا به نوتروپنی ممکن است لازم باشد از این غذا‌ها اجتناب کنید. اگر مطمئن نیستید که آیا غذای خاصی برای شما بی‌خطر است، از پزشک، پرستار یا متخصص تغذیه خود راهنمایی بخواهید.

بعد از شیمی درمانی چه بخوریم؟

چه غذاهایی با شیمی درمانی تداخل دارند؟

دومین موضوعی که افراد تحت درمان با شیمی درمانی باید در نظر بگیرند این است که چگونه برخی غذا‌ها ممکن است با دارو‌های شیمی درمانی تداخل داشته باشند. گریپ‌فروت از این جهت غیرمعمول است که می‌تواند با بسیاری از دارو‌های رایج، از شیمی درمانی گرفته تا دارو‌های مورداستفاده برای درمان بیماری‌های قلبی، تداخل داشته باشد؛ بنابراین، بهتر است تا پایان شیمی درمانی از گریپ‌فروت و آب گریپ‌فروت خودداری کنید.

چای سبز به طور کلی در صورت مصرف در مقادیر معمول بی‌خطر تلقی می‌شود (یک یا دو فنجان در روز)، مگر اینکه فردی تحت درمان با Velcade (نام شیمیایی: bortezomib) باشد که برای درمان انواع خاصی از سرطان خون استفاده می‌شود. مطالعات حاکی از آن است که حتی مقادیر کم چای سبز ممکن است اثربخشی Velcade را کاهش دهد. مهم است بدانید که مصرف مکمل‌های چای سبز ناامن تلقی می‌شود.

در طول شیمی درمانی سرطان سینه از هرگونه مکملی که حاوی اشکال بسیار غلیظ غذا یا نوشیدنی باشد خودداری کنید. این مقادیر بالاتر از اجزای غذایی پتانسیل تعامل با شیمی درمانی را دارند.

در مورد مکمل‌ها چطور؟ آیا مواردی وجود دارد که در طول شیمی درمانی باید از آن اجتناب کرد؟

به طور کلی باید استفاده از بیشتر مکمل‌های غذایی را در طول شیمی درمانی محدود کنید تا خطر تعامل مواد مغذی با داروهای شیمی درمانی را به حداقل برسانید. اگر علاقه‌مند به مصرف مکمل‌ها در طول درمان شیمی درمانی هستید، قبل از مصرف هر چیزی با انکولوژیست خود صحبت کنید.

همچنین در طول شیمی درمانی سرطان سینه باید از هرگونه مکملی که حاوی اشکال بسیار غلیظ غذا یا نوشیدنی باشد خودداری کنید.

برای حالت تهوع بعد از شیمی درمانی چه بخوریم؟

حالت تهوع یکی از عوارض جانبی بسیار شایع شیمی درمانی است. آیا غذا‌ها یا راه‌هایی برای خوردن در صورت احساس تهوع وجود دارد؟ آیا پروبیوتیک‌ها می‌توانند کمک کنند؟ نکات زیر می‌تواند به شما در مقابله با حالت تهوع مرتبط با شیمی درمانی کمک کند:

  • هر داروی ضد تهوع را دقیقاً طبق دستور مصرف کنید. بسیاری از مردم این اشتباه را مرتکب می‌شوند که برای مصرف این دارو‌ها منتظر می‌مانند تا حالت تهوع داشته باشند. پیشگیری از حالت تهوع بسیار ساده‌تر از توقف آن پس از شروع است. غذا و تغذیه می‌تواند به رفع حالت تهوع کمک کند، اما دارو‌ها اولین خط دفاعی شما هستند.
  • ممکن است بوی غذا شمارا اذیت کند و بو‌های تند می‌تواند حالت تهوع را بدتر کند. برای تهیه غذا کمک بخواهید و در حین تهیه غذا از آشپزخانه بیرون بمانید. قبل از هر وعده غذایی کمی پیاده‌روی کنید تا کمی هوای تازه بگیرید.
  • به وعده‌های غذایی کوچک و مکرر پایبند باشید. از خوردن یا نوشیدن بیش از حد یکباره خودداری کنید. احساس سیری بیش از حد حالت تهوع را شدیدتر می‌کند.
  • غذا‌های کم بو، خشک و ملایم مانند کراکر، نان تست، بلغور جو دوسر و ماست ساده را امتحان کنید.
  • مایعات سرد و شفاف مانند دمنوش زنجبیل، چای سرد، آب گازدار یا آب‌میوه بنوشید. برخی از مردم می‌دانند که آب گازدار همراه با آبمیوه معده را آرام می‌کند.
  • چای زنجبیل بنوشید.
  • از غذا‌های چرب، تند و شیرین پرهیز کنید.
  • آب‌نبات زنجبیل یا آب‌نبات‌های سفت دیگر مانند نعنا یا قطره لیمو را بمکید. اگر زخم دهان دارید از طعم مرکبات خودداری کنید.
  • میوه‌های یخ‌زده مانند انگور یخ‌زده، هندوانه یا گیلاس را بمکید.
  • از درازکشیدن بلافاصله بعد از غذا خودداری کنید.
  • از نوشیدن مقادیر زیاد مایعات همراه با غذا خودداری کنید. در عوض، مایعات را به‌آرامی و اغلب در طول روز میل کنید تا هیدراته بمانید.

درمورد مصرف پروبیوتیک در شیمی درمانی احتیاط کنید:

پروبیوتیک‌ها معمولاً به درمان حالت تهوع کمک نمی‌کنند، اگرچه برخی از افراد آن‌ها را برای اسهال مصرف می‌کنند. اگر می‌خواهید در طول شیمی درمانی پروبیوتیک مصرف کنید، ابتدا از پزشک یا متخصص تغذیه خود بپرسید؛ زیرا ممکن است برای افراد مبتلا به نوتروپنی بی‌خطر نباشد.

 برای کنترل یبوست و اسهال بعد از شیمی درمانی چه بخوریم؟

یبوست و اسهال دو عارضه جانبی رایج دیگر هستند. فیبر برای مدیریت یبوست و اسهال کلیدی است. دو نوع فیبر وجود دارد: محلول و نامحلول. فیبر محلول وقتی خیس می‌شود چسبنده می‌شود. جو دوسر که سرشار از فیبر محلول است، نمونه‌ای از این موارد است. وقتی به جو دوسر مایع اضافه می‌کنید، غلیظ و کدر می‌شود. فیبر نامحلول آب زیادی را جذب نمی‌کند، بنابراین با افزودن مایع به آن تغییر نمی‌کند.

به این فکر کنید که یک‌تکه کرفس در یک لیوان آب مایعات را جذب نمی‌کند یا تغییر زیادی می‌کند. این فیبر نامحلول است. برای یبوست ترکیبی از فیبر محلول و نامحلول را در رژیم غذایی خود بگنجانید. مقدار زیادی مایعات بنوشید تا به حرکت سریع‌تر و آسان‌تر غذا در دستگاه گوارش شما کمک کند و یبوست را کاهش دهد. برای اسهال، بهتر است فقط فیبر محلول بخورید. به غذا‌هایی فکر کنید که آب را جذب می‌کنند و پس از آماده‌سازی یا پختن کیفیت چسبندگی دارند. به‌عنوان‌مثال می‌توان به جو، جو و برنج سفید اشاره کرد.

برای فیبر محلول:

  • جو و بلغور جو دوسر
  • سس سیب بدون شکر اضافه شده
  • عدس
  • گلابی بسیار رسیده
  • دانه کتان ریز آسیاب شده (نه کامل) و دانه چیا
  • جو
  • برنج سفید (با آب اضافی بپزید تا چسبندگی به حداکثر برسد)

برای فیبر نامحلول:

  • گندم کامل و سبوس گندم
  • نان چاودار و کراکر
  • آجیل و دانه‌ها
  • سبزیجات خام یا کمی بخارپز
  • انواع توت‌ها و سیب با پوست
  • لوبیا و نخود حاوی مقادیر قابل‌توجهی فیبر محلول و نامحلول هستند.

یک مکمل فیبر روزانه که بیشتر فیبر محلول است، می‌تواند اسهال و یبوست را برطرف کند. اگر در حال حاضر مکمل فیبر مصرف نمی‌کنید، قبل از شروع مکمل از پزشک خود بپرسید.

بعد از شیمی درمانی

برای رفع مشکل زخم دهان بعد از شیمی درمانی چه بخوریم؟

 زخم‌های دهان برای بسیاری از افراد مشکل‌ساز است. نکات زیر می‌تواند به شما در مقابله با زخم‌های دهانی مرتبط با شیمی درمانی کمک کند:

اگر برای درمان درد برای شما دهان‌شویه تجویز شده است، زمان استفاده از آن را تعیین کنید تا زمانی که دهانتان حساسیت کمتری دارد، غذا بخورید.

غذا‌های خود را در دمای اتاق یا خنک‌تر بخورید.

غذا‌های خیلی گرم و خیلی سرد نخورید.

از طعم مرکبات،  سبزیجات تند مانند نعناع پرهیز کنید.

از غذا‌های خشک و تیز مانند نان تست، کراکر و چیپس خودداری کنید.

چیپس یخ، بستنی یا میوه‌های یخ‌زده را بمکید. برخی از دارو‌های شیمی درمانی باعث عدم تحمل سرما می‌شوند، بنابراین اگر به شما گفته شده است که غذا‌های خیلی سرد را حذف کنید، از این کار اجتناب کنید.

از مصرف میوه و سبزیجات با دانه‌های ریز خودداری کنید.

از الکل و تنباکو استفاده نکنید.

از خوردن غذا‌ها و نوشیدنی‌های اسیدی مانند لیمو، لیموترش، سس گوجه‌فرنگی، پرتقال و آب‌پرتقال خودداری کنید.

غذا‌های مرطوب و ملایم مانند بلغور جو دوسر و پودینگ را امتحان کنید.

نوشابه‌های گازدار ننوشید.

از دهان‌شویه‌های تجاری حاوی الکل استفاده نکنید.

از پرستار خود بپرسید که آیا خمیردندان و سایر محصولات توصیه شده برای افراد مبتلا به زخم دهان وجود دارد یا خیر.

اگر به دلیل زخم‌های دهان قادر به خوردن نیستید، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.

برای طعم بعد دهان بعد از شیمی درمانی چه بخوریم؟

بسیاری از بیماران می‌گویند برخی از غذا‌ها در طول شیمی درمانی طعم بدی دارند. تغییر حس چشایی یک شکایت رایج در بین افرادی است که شیمی درمانی می‌کنند. اگر طعم غذا واقعاً وحشتناک است و متوجه لکه‌های سفید در دهان خود شدید، به پزشک خود اطلاع دهید. این می‌تواند نشانه عفونت در دهان باشد و نیاز به درمان فوری دارد.

برای اکثر مردم، برخی از تنظیمات در انواع و طعم غذا می‌تواند زمانی که غذا مزه مناسبی ندارد کمک کند. نکات زیر می‌تواند به شما در مقابله با تغییرات چشایی مرتبط با شیمی درمانی کمک کند:

  1. اگر غذا طعم فلزی دارد، سعی کنید از ظروف پلاستیکی یا چوبی استفاده کنید. از کنسرو میوه‌ها، سس‌ها و سبزیجات خودداری کنید. به‌جای آن تازه یا منجمد را انتخاب کنید.
  2. بهداشت دهان و دندان را به‌خوبی رعایت کنید. به‌آرامی زبان و لثه‌های خود را مسواک بزنید تا مزه‌های بد را از بین ببرید. از تیم پزشکی خود بپرسید که آیا آن‌ها دهان‌شویه یا خمیردندان خاصی را برای مبارزه با مزه‌های عجیب‌وغریب توصیه می‌کنند.
  3. مایعات را از یک فنجان درب‌دار بنوشید تا بو‌ها را به حداقل برسانید.
  4. آب‌نبات‌های با طعم نعناع یا میوه را امتحان کنید.
  5. ادویه‌ها و طعم‌های مختلف یا جدید را آزمایش کنید. سس میوه را روی گوشت یا آب‌لیمو و کره‌ای که روی سبزیجات یا لوبیا ریخته شده است، امتحان کنید.
  6. اگر طعم آن‌ها بیش از حد شیرین است، طعم‌های ترش مانند کرن بری، سرکه بالزامیک یا لیموترش را اضافه کنید.
  7. ترخون تازه، ریحان، رزماری یا آویشن را روی تخم‌مرغ، مرغ، ماهی یا گوشت بپاشید.
  8. زغال اخته یخ‌زده را به اسموتی‌های میوه و قهوه یا اسپرسو خنک شده را به نوشیدنی‌های با طعم وانیلی برای تنوع اضافه کنید.
  9. غذا‌های با مواد مغذی و کم طعم مانند آجیل‌های بدون نمک و کره‌های آجیل بخورید.
  10. غذا‌ها را در دمای اتاق یا خنک‌تر سرو کنید (اما ابتدا مطمئن شوید که برای ایمنی غذاها کاملاً پخته شده‌اند) تا طعم‌های قوی آن کاهش یابد.
  11. سعی کنید سیب زمینی و گوشت را در آبگوشت یا شیر نارگیل بجوشانید.

 برای از بین بردن بی اشتهایی بعد از شیمی درمانی چه بخوریم؟

کمبود اشتها و احساس سیری پس از چند لقمه از چالش‌های رایج برای افرادی است که شیمی درمانی می‌کنند. اگر با این مشکل دست و پنجه نرم می‌کنید، روی خوردن منابع خوب پروتئین و غذا‌های غنی از مواد مغذی تمرکز کنید. نکات زیر می‌تواند به شما در مقابله با کمبود اشتهای مرتبط با شیمی درمانی کمک کند:

  • به‌جای دو یا سه وعده غذایی بزرگتر، پنج یا شش وعده غذایی کوچک و میان وعده بخورید.
  • هنگام خروج از خانه غذا همراه داشته باشید. اگر اعتصاب غذا شد، می‌توانید فوراً از آن بهره ببرید. میله‌های گرانولا، آجیل، میوه‌های خشک، یک سیب یا یک موز را در کیف، کیف یا کوله پشتی خود قرار دهید.
  • طبق ساعت غذا بخورید منتظر احساس گرسنگی نباشید. در عوض، خوردن چند لقمه غذا در هر ساعت یا بیشتر را در اولویت قرار دهید.
  • از آب، چای، قهوه، نوشابه رژیمی یا سایر نوشیدنی‌های بدون کالری همراه با وعده‌های غذایی خودداری کنید. آن‌ها می‌توانند شما را سیر کنند و جایگزین غذایی که واقعاً بدن شما به آن نیاز دارد، شود.
  • غذا‌های پروتئینی مانند تخم‌مرغ، آجیل یا کره آجیل، ماهی تن یا مرغ را در هر وعده غذایی و میان وعده بگنجانید.
  • پنیر را به سوپ‌ها، خورش‌ها و دلمه‌ها اضافه کنید.
  • از کاستارد و پودینگ تهیه شده با شیر کامل برای دسر لذت ببرید.
  • روغن زیتون را روی سبزیجات بپاشید.
  • آووکادو، آجیل و کره آجیل را به سالاد اضافه کنید.

با غذا مانند دارو رفتار کنید. در حالی که خوردن وقتی که اشتها ندارید لذت بخش نیست، بدن شما به سوخت به شکل کالری و پروتئین نیاز دارد. خوب غذا خوردن می‌تواند به بهبودی پس از درمان و بازسازی سیستم ایمنی کمک کند.

برای رفع کم آبی بعد از شیمی درمانی چه کنیم؟

کم آبی یکی دیگر از مسائل در طول شیمی درمانی است. هیدراته ماندن بخش مهمی از شیمی درمانی است. کلیه‌های شما برای پردازش و دفع دارو‌های شیمی درمانی به مایعات زیادی نیاز دارند. اگر به طور منظم ادرار نمی‌کنید یا رنگ ادرار شما تیره است، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.

علاوه بر نوشیدن مایعات زیاد، از سبزیجات و میوه‌های غنی از آب مانند هویج، خیار، کرفس، انواع توت‌ها، سیب، آلو، گلابی، هلو، شلیل و پرتقال استفاده کنید. همچنین سوپ و آبگوشت را میل کنید و از اسموتی‌های تهیه شده با شیر یا گزینه‌های غیر لبنی لذت ببرید.

در کنار این غذا‌ها با رعایت نکات زیر خطر کم آبی بدن را به حداقل برسانید:

  • همیشه یک بطری آب با خود داشته باشید. مکرر از آن بنوشید.
  • اگر ساده طعم خوبی ندارد، آب طعم دار یا گازدار را امتحان کنید.
  • برای جذاب‌تر کردن آب، کمی لیمو یا لیموترش را در آب خود امتحان کنید.
  • چای‌های بدون کافئین و گیاهی مانند بابونه، هیبیسکوس یا طعم‌های دیگر را برای تنوع در مایعات خود امتحان کنید.
  • اگر آب مزه خنده‌داری داشت، نصف آب و نصف آب‌میوه را با هم مخلوط کنید تا طعم متفاوتی پیدا کنید.
  • برش‌های خیار را برای طعم تازه به آب اضافه کنید.

آیا آبمیوه برای بعد از شیمی درمانی خوب است؟

اطلاعات متناقضی در مورد فواید آبمیوه‌گیری وجود دارد، به ویژه برای افرادی که دارای نقص ایمنی هستند. از آنجایی که به نظر می‌رسد در محصولاتی که از آبمیوه‌گیری به دست می‌آیند قند زیادی وجود دارد، آیا برای فردی که شیمی درمانی می‌کند، مشکلی ندارد؟ آیا اسموتی‌ها از آنجایی که حاوی فیبر بیشتری هستند بهتر هستند؟

آبمیوه‌ می‌تواند راهی عالی برای دریافت بیشتر ویتأمین‌ها، مواد معدنی و مواد مغذی گیاهی به رژیم غذایی شما باشد. آبمیوه‌ باید برای افزودن وعده‌های میوه و سبزیجات به یک رژیم غذایی سالم استفاده شود. قبل از امتحان آبمیوه، روی خوردن روزانه پنج وعده سبزیجات و میوه کامل تمرکز کنید. اگر در حال درمان فعال هستید و وزن زیادی از دست داده‌اید، آبمیوه‌ می‌تواند گزینه خوبی برای دریافت مواد مغذی با ارزش به بدن شما باشد بدون اینکه جایگزین غذا‌های پر پروتئین و پر کالری شود.

همچنین ممکن است بخواهید سبزیجات و میوه‌های خود را برای تهیه اسموتی‌های سالم ترکیب کنید. برخلاف آبمیوه‌گیری، ترکیب غذا‌ها در اسموتی به این معنی است که فیبر دریافت می‌کنید.

اگر می‌خواهید آب‌میوه‌ را امتحان کنید، نکات زیر به شما کمک می‌کند بدون زیاده‌روی در شکر، از این نوشیدنی‌ها بهترین استفاده را ببرید:

بیشتر از میوه‌ها، از سبزیجات استفاده کنید. یک میوه می‌تواند مخلوط شما را شیرین کند، اما بقیه مواد را از سبزیجات انتخاب کنید. مثلاً یک هویج، یک خیار، یک چغندر کوچک، یک‌تکه زنجبیل و یک سیب کوچک آب بگیرید.

آب‌میوه مقدار زیادی مواد مغذی  و کالری  در حجم کمتری نسبت به غذای کامل دارد. مثلا برای یک لیوان آب هویج به چند عدد هویچ نیاز داریم در حالی که خوردن همزمان چند هویچ برای ما سخت است. پس حواستان به کالری آبمیوه ای که میخورید باشد.

آبمیوه با پروتئین و چربی طبیعی مثل آواکادو بنوشید. پروتئین و چربی کربوهیدرات‌های موجود در آب‌میوه را متعادل می‌کند. آب خانگی را با ماست یونانی جفت کنید. آجیل و دانه‌ها را داخل ماست بریزید. یا آب‌میوه خود را با تخم‌مرغ‌های همزده یا آب پز یا نان تست و کره بادام زمینی میل کنید.

نحوه مصرف سبزیجات و میوه‌های مشابه را تغییر دهید. بسته به نحوه تهیه  غذایی که میخوریم، مواد مغذی مختلفی را از یک غذا جذب می‌کنیم،. چیزی که از هویج پخته جذب می‌کنید با چیزی که از هویج خام جذب می‌کنید متفاوت است. برای تمام وعده‌های غذایی خود از یک غذای خاص به آبمیوه‌گیری تکیه نکنید، یا اینکه تغذیه حیاتی را از دست می‌دهید.

 بعد از شیمی درمانی گوشت بخوریم؟

انجمن سرطان آمریکا خوردن پروتئین اضافی پس از شیمی درمانی را برای کمک به بهبود بافت‌ها و مبارزه با عفونت توصیه می‌کند.  در طول درمان سرطان، حداقل ۰. ۵ گرم پروتئین به ازای هر نیم کیلو وزن بدن در روز را هدف قرار دهید.

اگر مشکلات پزشکی دیگری مانند بیماری کلیوی یا کبدی دارید، ممکن است به پروتئین کمتری نیاز داشته باشید. اگر شرایط مزمنی دارید که ممکن است بر نیاز پروتئین تأثیر بگذارد، از پزشک یا متخصص تغذیه خود برای تأمین نیاز‌های پروتئینی راهنمایی بخواهید.

گیاهخواران و وگان‌ها می‌توانند نیاز‌های پروتئینی خود را با غذا‌های گیاهی تأمین کنند. شیک‌های پروتئین گیاهی یکی از گزینه‌های خوب است. این محصولات می‌توانند کمبود پروتئینی را برای افرادی که گوشت، مرغ، ماهی، لبنیات یا تخم‌مرغ مصرف نمی‌کنند، پر کند. ماست یونانی و تخم‌مرغ منابع پروتئینی خوبی برای گیاهخواران هستند. وگان‌ها باید روی لوبیا، عدس، نخود، آجیل و دانه‌ها تمرکز کنند.

 نه به الکل در شیمی درمانی!

شیمی درمانی می‌تواند بر کبد تأثیر بگذارد. الکل توسط کبد پردازش می‌شود. به همین دلیل، انکولوژیست‌ها توصیه می‌کنند در طول درمان به طور کامل از الکل اجتناب کنید.

منبع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *