سرطان که به عنوان یکی از کشندهترین بیماریهای عصر ما به شمار میرود، یکی از مهمترین مشکلات سلامتی است که در سالهای اخیر سلامت جامعه را به شدت تحت تاثیر قرار داده است. اخیراً مطالعات ارزشمندی به منظور توسعه روشهای درمانی مؤثر در برابر سرطان انجام شده است. از سوی دیگر، نتایج بسیار موفقی در روشهای درمانی فعلی به دست آمده است. در رویکرد بالینی کنونی، پرتودرمانی (رادیوتراپی) یکی از روشهای با اثربخشی درمانی بالا در انواع خاصی از سرطان است.

پرتودرمانی (رادیوتراپی) چیست؟
پرتودرمانی که رادیوتراپی نیز نامیده میشود، نامی است که به روش درمانی داده میشود که هدف آن اعمال پرتوهای ایکس که جزو پرتوهای فرابنفش هستند با فرکانس بالا در میان امواج الکترومغناطیسی، بر روی یک بافت خاص است. از آنجایی که اشعه ایکس میتواند به لایههای بافت نفوذ کند و به بافتهای عمیق برسد و باعث ایجاد تغییراتی در ساختار DNA (جایی که اطلاعات ژنتیکی ذخیره میشود) شود، ساختار ژنتیکی سلولهای تومور مانند سرطان را هدف قرار میدهد تا از تخریب و تکثیر این سلولها جلوگیری کند. با انتقال امواج تشعشعی به بافت از طریق مواد شیمیایی مختلف که به طور غیرمستقیم در گردش خون شرکت میکنند، اعمال میشود. بر اساس دادههای موسسه ملی سرطان آمریکا (NCI)، تقریباً نیمی از بیماران مبتلا به سرطان، رادیوتراپی دریافت میکنند.
چرا پرتودرمانی (رادیوتراپی) کاربرد دارد؟
پرتودرمانی (رادیوتراپی) عمدتاً برای اهداف درمانی یا کاهش علائم در انواع خاصی از سرطانها استفاده میشود. از این نظر مشخص شده است که انواع سرطان نسبت به پرتودرمانی حساسیت بیشتری دارند. در انواع سرطان، پرتودرمانی (رادیوتراپی) را میتوان به تنهایی یا همراه با شیمی درمانی اعمال کرد. نکتهای که در اینجا باید به آن اشاره کرد، این است که رادیوتراپی را میتوان در موارد خاصی اعمال کرد؛ زیرا نوع پرتو درمانی مورد استفاده در پرتودرمانی (رادیوتراپی) میتواند راحتتر به بافتهای خاصی برسد و اثر مطلوب در سلولهای سرطانی خاص بهتر دیده میشود. سلولهای سرطانی که نمیتوانند با چشم غیرمسلح یا در سایر بافتهای بدن دیده میشود، میکروسکوپی هستند و با جراحی قابل برداشتن نیستند، میتوانند در این بافتها زنده بمانند. برای از بین بردن این سلولها میتوان از شیمی درمانی یا رادیوتراپی به عنوان درمان حمایتی پس از جراحی استفاده کرد.
مزایای رادیوتراپی چیست؟
مزایای مختلف این روش برای بیمار، نقش فعالی در ترجیح رادیوتراپی دارد. مزایای رادیوتراپی را میتوان به شرح زیر خلاصه کرد:
- رادیوتراپی میتواند به طور مستقیم در درمان اولیه سرطان استفاده شود.
- رادیوتراپی به عنوان یک درمان اولیه سرطان بخصوص در انواع سرطان مانند لنفوم حساس یا سرطان سر و گردن استفاده میشود.
- به منظور تقویت اثر ضد سرطانی حاصل از شیمی درمانی، رادیوتراپی را میتوان علاوه بر شیمی درمانی نیز به کار برد.
- کاهش اندازه تومور با از بین بردن سلولهای سرطانی با رادیوتراپی، روند جراحی را تسهیل میکند و درمان مؤثرتری را ارائه میدهد.
- رادیوتراپی همچنین در از بین بردن سایر سلولهای سرطانی که ممکن است پس از جراحی در بدن زنده بمانند، نقش دارد.

عوارض جانبی رادیوتراپی چیست؟
پس از رادیوتراپی، بسته به ناحیه ضربه و شدت پرتوهای اعمال شده در درمان، ممکن است عوارض جانبی خاصی در سایر بافتهای بدن رخ دهد. در حالی که برخی از این اثرات ممکن است در عرض چند هفته پس از رادیوتراپی رخ دهند، برخی از علائم جدی مانند لنف ادم یا سرطان ثانویه ممکن است سالها طول بکشد تا ظاهر شوند. عوارض جانبی رادیوتراپی را میتوان به شرح زیر برشمرد:
- ضعف و خستگی
- تهوع و استفراغ
- ریزش مو
- بثورات پوستی
- خشکی پوست
- خارش
- لایه برداری پوست
- اسهال
- خشکی دهان و مشکل در بلع
- زخمهای داخل دهان
- خشکی چشم
- اختلال عملکرد جنسی و یا ناباروری
- مشکل در ادرار کردن
- لنف ادم یا سرطان ثانویه
تعداد جلسات رادیوتراپی
رادیوتراپی یک روش درمانی است که در فواصل زمانی مشخص در جلسات معینی اعمال میشود. از این نظر، رادیوتراپی پنج روز در هفته به مدت 1 تا 10 هفته اعمال میشود. بسته به طرح درمانی که به طور خاص برای آن بیمار ایجاد شده است، جلسات میتواند بین 10 تا 30 دقیقه طول بکشد. در بیشتر موارد، در هفتههایی که پرتودرمانی (رادیوتراپی) استفاده میشود، استراحت برای دورههای خاصی از زمان بسیار مهم است. بسیار مهم است که اجازه دهیم سلولهای سالم در بدن بازیابی شوند.
تعداد جلسات رادیوتراپی بستگی به نوع و شدت بیماری، محل و میزان گسترش آن، نوع درمان مورد استفاده و وضعیت بیماری دارد. به طور کلی، درمان رادیوتراپی ممکن است شامل چندین جلسه با فواصل زمانی مختلف باشد. برای مثال، در برخی موارد، درمان رادیوتراپی ممکن است به مدت ۵ تا ۷ هفته در طول روزهای هفته و برای ۵ روز در هفته انجام شود. در موارد دیگر، ممکن است تعداد جلسات کمتر یا بیشتری لازم باشد. به هر حال، تعیین تعداد جلسات رادیوتراپی به عهده پزشک معالج بیمار است و باید با توجه به وضعیت بیمار تعیین شود.

کلام آخر
رادیوتراپی یا درمان با پرتو، یکی از روشهای درمانی است که در آن از پرتوهایی با انرژی بالا برای درمان بیماریهای سرطانی و برخی بیماریهای دیگر مانند بیماریهای خونی استفاده میشود. در این روش، پرتوهایی با انرژی بالا به بیمار اعمال میشود تا سلولهای بدخیم رشد نکرده و سلولهای سالم را تحت تأثیر قرار ندهد. رادیوتراپی ممکن است به صورت خود تنظیمی یا در ترکیب با دیگر روشهای درمانی مورد استفاده قرار گیرد. این روش ممکن است با عوارضی همراه باشد که به طور کلی با مراجعه به پزشک معالج و رعایت دستورات و نکات پس از درمان قابل کاهش هستند.