تغذیه بیماران سرطانی تحت پرتودرمانی

فهرست مطالب
تغذیه بیماران سرطانی تحت پرتودرمانی

پرتودرمانی نوعی درمان سرطان است که سلول‌های سرطانی را کوچک و از بین می‌برد. در طول تشعشع، مهم است که خوب بخورید. این امر بدن و سیستم دفاعی آن را قوی نگه می‌دارد و به آن مواد مغذی لازم برای رشد مجدد بافت‌های سالم را می‌دهد. خوب غذا خوردن در طول پرتودهی همچنین انرژی را حفظ می‌کند، به بیماران کمک می‌کند تا عوارض جانبی اشعه را تحمل کنند، خطر عفونت را کاهش می‌دهد و بهبود را تسریع می‌کند.

متخصص تغذیه و متخصص در انکولوژی می‌گوید: “غذا بخشی از درمان پزشکی در طول درمان سرطان است.” این به حمایت از سیستم ایمنی بیمار کمک می‌کند و عوارض جانبی را کاهش می‌دهد. تشعشع می‌تواند برای بدن خسته کننده و سخت باشد. چیزی که یک فرد می‌خورد به قوی نگه داشتن او کمک می‌کند تا بتواند درمان مورد نیاز خود را دریافت کند.

با این حال، مواد مغذی و غذاهایی که یک فرد در طول درمان سرطان به آن نیاز دارد، براساس فرد، نحوه پاسخ بدن او به پرتو، ناحیه درمان و طول درمان متفاوت است. در حالی که هیچ رژیم پرتویی یکسانی وجود ندارد، برخی از دستورالعمل‌ها و نکاتی وجود دارد که می‌تواند به فرد در یافتن بهترین رژیم در طول درمان سرطان کمک کند.

تغذیه بیماران سرطانی تحت پرتودرمانی

چگونه رژیم غذایی می‌تواند در طول پرتودرمانی تغییر کند؟

وقتی صحبت از تغذیه سالم به میان می‌آید، می‌دانیم که معمولاً به معنای خوردن مقدار زیادی سبزیجات و میوه است. اما در مورد میلک شیک و سس  چطور؟ آیا این انتظار را دارید که آن ها برای شما هم خوب باشند؟

رژیم غذایی در طول تشعشع ممکن است شامل غذاهایی باشد که در حالت عادی نمی‌خورید. به این دلیل که نیازهای بدن شما در طول تابش متفاوت است.  کالری و پروتئین مورد نیاز در طول تابش افزایش می‌یابد تا به ثابت نگه داشتن وزن کمک کند.

این غیرمعمول نیست که پرتودرمانی انرژی بیمار را از بین ببرد و اشتهای او را کاهش دهد. بسیاری از بیماران حالت تهوع دارند که میل به خوردن را نیز کاهش می‌دهد. بنابراین نیاز به کالری و پروتئین بیشتر از حد معمول است.

آنچه در طول پرتودرمانی می‌خورید باید ترکیبی از مواد غذایی با طعم خوب و آنچه بدن شما در طول درمان به آن نیاز دارد باشد. به عنوان مثال، در اینجا برخی از راه‌هایی وجود دارد که ممکن است اجزای اصلی رژیم غذایی را تغییر دهد:

کالری: برخی از بیماران پرتودرمانی نیاز به یک رژیم غذایی پرکالری دارند تا مطمئن شوند که غذایی که می‌توانند بخورند انرژی کافی برای رشد بافت سالم به بدن می‌رساند.

متخصصین تغذیه با سابقه بیوشیمی سرطان می‌گوید: بیماران باید 25 تا 35 کالری به ازای هر کیلوگرم وزن بدن مصرف کنند. برای مثال، یک مرد 150 پوندی باید سعی کند بین 1705 تا 2386 کالری مصرف کند.

پروتئین: پروتئین به حفظ ماهیچه‌ها کمک می‌کند و از یک سیستم ایمنی سالم پشتیبانی می‌کند – هر دو عملکرد حیاتی مورد نیاز در طول تابش. به همین دلیل است که بسیاری از بیماران پرتودرمانی رژیم‌های پروتئینی بالایی نیز دارند.
در حالی که تمامی گروه‌های غذایی مهم است، پروتئین در طول تشعشع بر همه آنها غلبه می‌کند. پروتئین برای رشد، ترمیم بافت بدن و حمایت از سیستم ایمنی استفاده می‌شود.

ویتامین‌ها و مواد معدنی: ویتامین‌ها و مواد معدنی نیز به تقویت سیستم ایمنی کمک می‌کنند و از ترمیم بافت‌های سالم حمایت می‌کنند. حفظ سطوح کافی می‌تواند مهم باشد. شما باید با پزشک خود مشورت کنید که آیا مکمل‌های ویتامین توصیه می‌شود یا خیر. در برخی موارد، پزشک ممکن است به فرد توصیه کند که مصرف برخی مکمل‌ها را در طول پرتودرمانی متوقف کنید.

مکمل‌ها می‌توانند راهی مطمئن برای اطمینان از دریافت ویتامین‌ها و مواد معدنی کافی در بیماران تحت پرتودرمانی باشند. با این حال، در صورت مصرف نادرست می‌توانند مضر باشند.

غذاهای نرم‌تر: هنگامی که تشعشع به سمت دهان یا گلو هدایت می‌شود، می‌تواند باعث تحریک و ایجاد زخم‌ در دهان شود و خوردن برخی غذاها را دشوار کند. ممکن است لازم باشد غذاهای نرم‌تری پیدا کنید، آبگوشت یا سس اضافه کنید، یا میوه‌ها و سبزیجات را در اسموتی ترکیب کنید که می‌توانید آن را با نی بنوشید. معمولاً برای بیمارانی که در جویدن و بلع مشکل دارند، رژیم غذایی را فقط به غذاهای نرم محدود کنید.

نفخ و اسهال: گاهی اوقات تشعشعات می‌تواند باعث نفخ یا شل شدن مدفوع شود و بیماران باید رژیم غذایی خود را برای پرهیز از غذاهای تولیدکننده گاز تنظیم کنند. اگر یک عارضه جانبی مورد انتظار باشد، ممکن است پزشک رژیم غذایی کم باقیمانده (کم فیبر) را برای کمک به مدیریت اسهال در طول درمان توصیه کند. رژیم غذایی کم‌باقی‌شده شامل غذاهایی با فیبر کمتر، نرم و عمدتاً پخته شده بدون ادویه‌های اضافه است. مشتری می‌تواند برخی از میوه‌های خام را بدون دانه یا پوست بخورد.

رژیم غذایی در طول پرتودرمانی

رژیم غذایی در طول پرتودرمانی: اصول

گنجاندن این 5 جزء در یک رژیم غذایی سالم در طول پرتودرمانی، دستوری برای بهبودی سریع با عوارض جانبی کمتر است. پرتودرمانی می‌تواند نحوه پذیرش برخی غذاها و استفاده از مواد مغذی توسط بدن بیمار را تغییر دهد. هر بیمار پرتودرمانی واکنش متفاوتی به درمان نشان می‌دهد، اما در اینجا دستورالعمل‌های اساسی برای ایجاد رژیم غذایی در حین پرتودرمانی برای سرطان وجود دارد:

به عوارض جانبی خود و تأثیر آنها بر اشتها توجه کنید. تغییرات را با پزشک خود در میان بگذارید.
برای تغییرات در رژیم غذایی خود از قبل برنامه‌ریزی کنید.
روی غذاهای غنی از مواد مغذی مانند میوه‌ها، سبزیجات، غلات و پروتئین‌های بدون چربی تمرکز کنید. از چربی‌های اشباع شده، شکر، نمک و الکل خودداری کنید.
عادات غذایی و زمان خود را تغییر دهید. وعده‌های غذایی کوچکتر را به دفعات بیشتر بخورید.
هیدراته بمانید. آب بهترین است اما گزینه‌های سالم دیگری نیز وجود دارد.

1. به آنچه بدنتان به شما می‌گوید گوش دهید!

اکثر بیماران در طول درمان سرطان عوارض جانبی کمی یا بدون عوارض جانبی را تجربه می‌کنند، در حالی که برخی از تعدادی از عوارض جانبی را تجربه می‌کنند. عوارض جانبی ممکن است در همان روز یا پس از درمان رخ دهد.

رادیوتراپی می‌تواند با عوارض جانبی مانند بی‌اشتهایی، تغییرات چشایی، مشکل در جویدن و بلع، و مشکلات روده‌ای مانند اسهال و تهوع همراه باشد.

به این دلیل که در حالی که پرتودرمانی بیشتر بر سلول‌های سرطانی تأثیر می‌گذارد، می‌تواند بر سلول‌های سالم نیز تأثیر بگذارد. هنگامی که سلول‌های خوب تحت تاثیر قرار می‌گیرند، بیماران ممکن است عوارض جانبی مختلفی را تجربه کنند. محل بدن مورد هدف پرتودرمانی می‌تواند عوارض جانبی مختلفی ایجاد کند از جمله:

  • حالت تهوع یا استفراغ
  • عدم اشتها یا طعم
  • گاز و نفخ
  • زخم های دهان
  • مشکل در بلع
  • کم آبی بدن
  • کاهش وزن

در طول درمان، به بدن خود گوش دهید و رژیم غذایی خود را مطابق با آنچه به پزشک توضیح داده است تنظیم کنید. ممکن است در یک روز معین فقط برخی از غذاها طعم خوبی پیدا کنید. انعطاف‌پذیر باشید و غذاهایی را که می‌خورید در طول پرتودرمانی تنظیم کنید.

زمانی که درمان با پرتودرمانی انجام می‌دهید نیازی نیست یک برنامه غذایی سختگیرانه برخورد نکنید. در عوض، به بدن خود گوش دهید و آن را هر هفته یک هفته مصرف کنید.

رژیم پرتویی ممکن است شامل تغییر به یک رژیم غذایی ملایم یا اضافه کردن مقدار زیادی غذاهای خوش‌طعم به وعده‌های غذایی باشد. اگر شروع به تجربه هرگونه عوارض جانبی از پرتودرمانی خود کردید، به پزشک خود اطلاع دهید.

2. آماده باشید – غذاهای سالم مصرف کنید!

یکی دیگر از اجزای یک رژیم غذایی سالم در طول پرتودرمانی، برنامه‌ریزی از قبل است.

یخچال خود را با غذاهای متنوع و سالم تهیه کنید.
قبل از شروع درمان، وعده‌های غذایی سالم را در یخچال و فریزر خود تهیه و نگهداری کنید.
همیشه تنقلات مورد علاقه خود را در محل کار یا در حال حرکت در دسترس داشته باشید.
مقدار کمی از قبل برنامه‌ریزی و آماده سازی باعث می‌شود حتی اگر بهترین احساس را ندارید، خوب غذا بخورید.

غذاهای سالم مصرف کنید!

3. وعده‌های غذایی غنی از مواد مغذی بخورید!

خوردن وعده‌های غذایی غنی از مواد مغذی عاملی برای بهبودی پس از پرتودرمانی است. خوردن وعده‌های غذایی پرکالری و کم‌مغذی، آنچه را که بدن برای بهبودی نیاز دارد، نمی‌دهد و در نتیجه زمان بهبودی را کاهش می‌دهد. غذاهای تازه و رنگارنگ را برای رژیم غذایی خود انتخاب کنید. هرچه افراد غذاهای رنگارنگ بیشتری بخورند، احتمال بیشتری برای مصرف انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی دارند.

در اینجا لیستی از مواد غذایی وجود دارد:

میوه ها و سبزیجات

انواع میوه‌ها و سبزیجات از جمله سبزیجات سبز تیره، قرمز و نارنجی، لوبیا و نخود مصرف کنید. میوه‌ها و سبزیجات را به نقطه کانونی هر وعده غذایی تبدیل کنید. اگر در خوردن میوه‌ها و سبزیجات خام مشکل دارید، سعی کنید سبزیجات نرم بخار پز یا پخته شده و میوه‌های کنسرو شده بخورید. اگر هضم به دلیل گرفتگی یا گاز ناراحت‌کننده است، مقدار فیبر را در رژیم غذایی تغییر دهید تا ببینید آیا این کمک می‌کند یا خیر. میوه‌ها و سبزیجات اغلب سرشار از فیبر هستند و ممکن است به قوام مدفوع کمک کنند، اما ممکن است منجر به گاز یا مدفوع شل شوند که می‌توان از آن اجتناب کرد.

غلات کامل

غلات کامل شامل برنج قهوه‌ای، نان و رول 100% غلات کامل و بلغور جو دوسر استیل کات می‌شود. کینوا یک غلات کامل است که پروتئین بالایی دارد، فاقد گلوتن است و به راحتی تهیه می‌شود. سعی کنید کینوا را جایگزین برنج سفید در وعده‌های غذایی کنید تا پروتئین دریافتی خود را افزایش دهید. به طور کلی، غلات کامل نسبت به کربوهیدرات‌های فرآوری شده مانند نان سفید مفیدتر هستند.

پروتئین بدون چربی

انواع غذاهای غنی از پروتئین و کم چربی مصرف کنید. شامل غذاهای دریایی، گوشت و مرغ بدون چربی، ماست یونانی، تخم مرغ، لوبیا، محصولات سویا و آجیل و دانه‌های بدون نمک است. برخی از محصولات سویا بسیار فرآوری شده هستند و به اندازه سایر انواع سویا برای بیمار مفید نیستند. ادامام (دانه‌های سویای جوان در غلاف) انتخاب خوبی برای افزودن سویای سالم به رژیم غذایی شما خواهد بود. توصیه می‌شود که افراد حداقل 10٪ کالری را از پروتئین‌ها دریافت کنند و اغلب بسته به موقعیت بیمار درصد بسیار بیشتری را دریافت کنند. پزشک ممکن است مکمل‌های نوشیدنی پروتئینی را برای اطمینان از دریافت پروتئین کافی توصیه کند.

4. قوانین را بشکنید!

حفظ یک رژیم غذایی خوب در طول پرتودرمانی ممکن است به معنای کنار گذاشتن قوانین غذایی منظم و ایجاد قوانین جدید وعده غذایی باشد.

وعده‌های غذایی خود را کوچک کنید!

خوردن وعده‌های غذایی کوچک‌تر، در مواقعی که عوارض جانبی پرتودرمانی را تجربه می‌کنید، مفید است. خوردن 5 وعده غذایی کوچک در روز به جای خوردن 3 وعده غذایی بزرگ به هضم غذا و جلوگیری از حالت تهوع کمک می‌کند. استراحت در حالت نشسته بعد از غذا نیز به هضم مناسب کمک می‌کند. حداقل دو ساعت بعد از غذا دراز نکشید.

شام را برای صبحانه بخورید!

با خوردن وعده‌های غذایی طولانی مدت در زمان‌های مختلف در طول روز، سنت‌های معمول زمان صرف غذا را بشکنید. اگر تمایلی به خوردن صبحانه در صبح زود ندارید، سعی کنید یک وعده کوچک مرغ و برنج پخته شده یا یک سوپ خامه یا آبگوشت بخورید.

از سوی دیگر، ممکن است تمایل داشته باشید که برای شام صبحانه بخورید. انواع غذاهای سالمی که می‌خورید را بر اساس زمان روز محدود نکنید. برای بیماران مهم است که در این مدت نگرش کاوشگری را اتخاذ کنند. به جای تمرکز بر محدودیت‌های رژیم غذایی، روی غذاهای مختلفی تمرکز کنید که هنوز هم می‌توانند خوشمزه و سرگرم‌کننده باشند.

مقدار زیادی مایعات بنوشید!

5. مقدار زیادی مایعات بنوشید!

هیدراتاسیون یک جنبه مهم از یک رژیم غذایی پرتوی سالم است. توصیه می‌شود که افراد روزانه 3-4 لیتر مایعات بنوشند. اگر در طول پرتودرمانی دچار اسهال شوید، نوشیدن آب زیاد اهمیت ویژه‌ای دارد.

هیدراتاسیون خوب سموم را از بدن دفع می‌کند و عوارض جانبی درمان مانند حالت تهوع، ضعف، تغییرات روده و خستگی را کاهش می‌دهد. هیدراته ماندن همچنین می‌تواند به بیمار کمک کند تا برای هیدراتاسیون IV به مرکز سرطان نرود.

یک بطری آب پرشده را همیشه همراه خود داشته باشید و بنوشید. برخی از محصولات ژله، پودینگ، بستنی‌ها و آبمیوه‌ها منابع اضافی هیدراتاسیون هستند، اما مراقب میزان قند آنها باشید. 

نکات اضافی برای خوردن و آشامیدن برای پرتودرمانی

غذای خود را به آرامی بجوید. برای خوردن هر وعده غذایی کوچک وقت بگذارید.
برای اطمینان از دریافت کالری کافی در طول تابش، از خود بپرسید: «چه چیزی می‌توانم به این وعده غذایی اضافه کنم تا غنی از موادمغذی باشد؟» به این فکر کنید که غذاهایتان را با سس پر کنید. یا در مورد افزودن مواد اضافی که می‌توانید داخل یا روی ظروف خود اضافه کنید فکر کنید.
غذاهایی بپزید که بوی خوبی دارند.
نوشیدنی‌هایی بنوشید که کالری بالایی دارند.
غذاها را در یک محیط آرامش بخش بدون استرس بخورید تا غذا خوردن را به یک تجربه مثبت تبدیل کنید.
هر چند ساعت یکبار غذا بخورید در مقابل صبر کنید تا گرسنه شوید.

در طول پرتو از چه غذاهایی باید اجتناب کرد؟

غذاهایی که باید در طول پرتودرمانی از آنها اجتناب کرد یا آنها را کاهش داد عبارتند از: سدیم فرآوری‌شده (نمک)، قندهای تصفیه شده، چربی‌های غیراشباع و الکل زیاد. مقداری نمک، در حالت ایده‌آل تصفیه نشده، در همه رژیم‌ها مورد نیاز است. پزشک یا متخصص تغذیه می‌تواند براساس سابقه پزشکی میزان مصرف نمک را توصیه کند.

علاوه بر غذاهایی که باید از آنها اجتناب کنید، غذاهای تند می‌توانند در طول پرتودرمانی باعث مشکلات گوارشی شوند. در حالی که حالت تهوع و اسهال از علائم پرتودرمانی هستند، غذاهای تند می‌توانند منجر به گرفتگی عضلات و اسهال شوند.

یکی از عوارض جانبی بالقوه پرتودرمانی شامل مشکلات روده‌ای مانند نفخ است. بیماران باید مراقب غذاها و عادات غذایی که ممکن است باعث نفخ شوند مانند سبزیجات چلیپایی، نوشابه‌های گازدار و نوشیدن از نی باشند.

اگر برای سرطان سر و گردن پرتودرمانی می‌کنید، از مصرف غذاهایی که ممکن است در هنگام بلعیدن گیر کنند (مانند نان خشک) یا غذاهایی که اسید بالایی دارند (غذاهای مبتنی بر گوجه‌فرنگی و غیره) که می‌توانند تحریک‌کننده باشند، خودداری کنید.

به طور خلاصه

گوش دادن به بدن، آماده بودن، خوردن وعده‌های غذایی غنی از مواد مغذی، تنظیم قوانین زمان صرف غذا و نوشیدن مایعات فراوان، دستوری برای موفقیت در درمان است. با پیروی از این 5 جزء اصلی برای یک رژیم غذایی سالم در طول پرتودرمانی، بیماران شانس خود را برای فعال و قوی ماندن در طول و بعد از درمان افزایش می‌دهند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *