سرطان روده بزرگ : علائم، علت و درمان

فهرست مطالب
سرطان روده بزرگ

سرطان کولون یا سرطان روده بزرگ، یک نئوپلاسم بدخیم روده بزرگ است که در نتیجه تکثیر کنترل نشده یکی از سلول‌های سازنده مجرای کولورکتال ایجاد می‌شود. علت دقیق سرطان روده بزرگ نامشخص است. با این حال، پزشکان موافق هستند که موارد زیر مطمئناً بر رشد نئوپلاسم مورد نظر تأثیر می‌گذارد. رژیم غذایی ناسالم، سیگار کشیدن، چاقی، سبک زندگی کم تحرک، برخی بیماری‌های ارثی، استعداد خانواده خاص، وجود پولیپ روده و بیماری‌های التهابی روده.

سرطان روده بزرگ به طور معمول در سنین بالا مسئول علائمی مانند: تغییر در عادات روده، خونریزی مقعدی، خون در مدفوع، کم خونی، درد شکم، گرفتگی شکم، احساس تخلیه نشدن روده پس از اجابت مزاج و غیره است. تشخیص دقیق سرطان روده بزرگ مستلزم چندین بررسی است. یک آزمایش تشخیصی اساسی کولونوسکوپی است. درمان‌های احتمالی سرطان روده بزرگ عبارتند از: درمان جراحی، رادیوتراپی، شیمی درمانی.

سرطان روده بزرگ

آناتومی روده چگونه است؟

روده بخشی از دستگاه گوارش بین پیلور و روزنه مقعدی است. آناتومیست‌ها آن را به دو ناحیه اصلی تقسیم می‌کنند. روده کوچک از سطح دریچه پیلور شروع می‌شود، که آن را از معده جدا می‌کند، و در سطح دریچه ایلئوسکال، واقع در مرز روده بزرگ، به پایان می‌رسد. روده کوچک از سه بخش (اثنی عشر، ژژونوم و ایلئوم) تشکیل شده است، طول آن حدود 7 متر و قطر متوسط ​​آن 4 سانتی متر است.

روده بزرگ دستگاه انتهایی روده و دستگاه گوارش است. از دریچه ایلئوسکال شروع می‌شود و به مقعد ختم می‌شود. از 6 بخش (سکوم، کولون صعودی، کولون عرضی، کولون نزولی، سیگما و رکتوم) تشکیل شده است، طول آن حدود 2 متر و قطر متوسط ​​آن 7 سانتی متر است (از این رو روده بزرگ نامیده می‌شود).

وظایف روده کوچک و روده بزرگ

  • روده کوچک

هضم غذا از معده را کامل می‌کند و باعث جذب مواد مغذی (حدود 90٪) می‌شود.

  • روده بزرگ

آب و الکترولیت‌ها را از روده کوچک جذب می‌کند و مدفوع را برای دفع آماده می‌کند.

  • کولون رکتوم

بخش‌هایی از روده بزرگ با قسمت سکوم شروع می‌شود. سپس با کولون صعودی، کولون عرضی و کولون نزولی پیش می‌رود. در نهایت با سیگما و رکتوم به پایان می‌رسد. از نظر بافت شناسی، مجاری کولون، سیگموئید و رکتوم بسیار شبیه هستند.

سرطان روده بزرگ چیست؟

سرطان کولون یا سرطان روده بزرگ تومور بدخیم روده بزرگ است که در نتیجه تکثیر کنترل نشده یکی از سلول‌های موجود در لایه های دیواره روده کولورکتال ایجاد می‌شود. به عبارت دیگر، سرطان کولون یک نئوپلاسم بدخیم است که از یک سلول واقع در دیواره داخلی یکی از مسیرهای زیر ایجاد می‌شود. کولون صعودی، کولون عرضی، کولون نزولی، سیگما یا رکتوم.

توضیح در مورد اصطلاح تومور

کلمه تومور نشان دهنده هر نوع نئوپلاسمی است، صرف نظر از ماهیت خوش خیم یا بدخیم آن. با این وجود، در مورد سرطان روده بزرگ، و همچنین سرطان معده یا سرطان لوزالمعده، استفاده از کلمه تومور بدون ایراد خاصی پذیرفته می‌شود.

علت سرطان کولون چیست؟

اکثر سرطان‌های روده بزرگ (کولون) منشاء پراکنده دارند، یعنی هیچ محرک شناخته شده‌ای ندارند، اما سرطان روده بزرگ می‌تواند در نتیجه بیماری‌های التهابی مزمن روده، مانند کولیت اولسراتیو یا بیماری کرون ایجاد شود. از سوی دیگر، حدود 25 درصد از تومورهای روده باید به یک زمینه خانوادگی ارجاع داده شوند. اغلب کسانی که بستگانی دارند که به این سرطان مبتلا شده‌اند، بیشتر در معرض ابتلا به آن هستند و بیماری‌های ژنتیکی (سندرم) خاصی وجود دارد که در آنها احتمال ایجاد تومور افزایش می‌یابد.

نشان داده شده است که افرادی که رژیم غذایی مبتنی بر فیبر و چربی کم را دنبال می‌کنند، نسبت به افرادی که از این نوع رژیم غذایی پیروی نمی‌کنند، کمتر در معرض ابتلا به این نوع سرطان هستند.

سرطان روده بزرگ

علائم سرطان روده بزرگ (کولون) چیست؟

سرطان روده بزرگ (کولون) علائم خاصی ندارد، اما علائم وجود آن می‌تواند وجود خون در مدفوع، احساس نیاز به رفتن به توالت حتی زمانی که واقعاً به آن نیاز ندارید (تنسموس رکتوم)، یبوست و اسهال باشد.

چگونه می‌توان سرطان روده بزرگ (کولون) را شناسایی کرد؟

تشخیص زودهنگام سرطان روده (کولون) می‌تواند شانس بهبودی را تا حد زیادی افزایش دهد. مشکل این است که این آسیب شناسی اغلب علائم ظاهری را نشان نمی‌دهد یا علائمی را نشان می‌دهد مانند کمبود اشتها، کم خونی، خستگی گسترده مشابه علائم سایر بیماری‌های شکمی یا روده.

بنابراین، زمانی که فرد در یکی از گروه‌های خطر قرار می‌گیرد که بر اساس سن، سابقه پزشکی شخصی و سابقه پزشکی خانوادگی تعیین می‌شود، لازم است تحت معاینات تخصصی قرار گیرد.

ساده‌ترین بررسی برای انجام، جستجوی خون مخفی مدفوع (SOF) است که در همه بیماران قابل استفاده است و پس از 50-45 سالگی توصیه می‌شود. در صورت مثبت بودن، پس از همبستگی کافی با داده‌های بالینی، بررسی‌های بیشتر (کولونوسکوپی) انجام خواهد شد. اگر به یک گروه خانواده با استعداد خاصی تعلق دارید یا از بیماری‌های التهابی مزمن روده رنج می‌برید، همچنین لازم است که از سن 50 سالگی کولونوسکوپی انجام دهید.

در سندرم‌های ژنتیکی، نظارت باید بیشتر و از سنین پایین‌تر باشد. از سن 50 سالگی، در واقع، ضایعات کوچک در یک نفر از هر پنج نفر وجود دارد. کشف پولیپ‌ها و ضایعات کوچک مستلزم وجود قطعی تومور نیست. این می‌تواند موقعیت‌های خوش‌خیم، به دلیل حالات التهابی، یبوست یا سایر مشکلات کوچک ثبت شده در روده باشد.

چگونه می‌توان سرطان روده بزرگ (کولون) را درمان کرد؟

در سال‌های اخیر، درمان‌های سرطان روده بزرگ (کولون) بهبود یافته و درصد افرادی که از این بیماری جان سالم به در می‌برند به طور قابل توجهی افزایش یافته است. درمان بستگی به پیشرفت بیماری دارد. اگر در مرحله اولیه باشد، معمولاً جراحی انجام می‌شود که شامل برداشتن مجرای روده تحت تأثیر تومور است و ممکن است راه حل قطعی مشکل را نشان دهد. عمل جراحی را می‌توان با یک دوره درمان کمکی دنبال کرد که هدف آن جلوگیری از عود است، یعنی سلول‌ها در همان ناحیه یا در فاصله، ضایعه تومور دیگری را تشکیل دهند.

اگر تومور در حالت پیشرفته باشد، احتمالاً سایر اندام‌‌ها، اول از همه کبد را درگیر کرده است. به دلیل گسترش آن، جراحی درمانی مجاز نیست. در مواردی که متاستازهای دوردست وجود دارد، رویکردهای مختلفی بر اساس مرحله بیماری در نظر گرفته می‌شود.  

سرطان روده بزرگ

آیا سرطان روده بزرگ قابل درمان است؟

بله، زمانی که سرطان روده بزرگ در مراحل اولیه تشخیص داده شود. پولیپ‌های کوچک‌تر از 3-4 سانتی متر را می‌توان با کولونوسکوپی برداشت. برای افراد مسن‌تر، در صورت عدم وجود متاستاز، جراحی برای از بین بردن آنها کافی است، که اگرچه انجام آن ظریف دشوار است، اما میزان بقای بالایی را تضمین می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *