سرطان تخمدان و بارداری

فهرست مطالب
سرطان تخمدان و بارداری چیست

رابطه بین سرطان تخمدان و بارداری، مورد پرسش بسیاری از زنان قرار دارد. به طور کلی باید گفت که تومور‌ها و توده‌های روی تخمدان‌ها در دوران بارداری نسبتاً شایع هستند. با این حال، اگر پزشک یک تومور تخمدان را در دوران بارداری پیدا کند، به ندرت سرطانی خواهد بود. سرطان تخمدان در دوران بارداری غیر معمول است.

پزشکان ممکن است در تشخیص سرطان تخمدان در دوران بارداری مشکل داشته باشند، زیرا برخی از علائم سرطان تخمدان، مانند نفخ یا فشار در لگن نیز در این دوران شایع است.

اگر فردی در دوران بارداری سرطان تخمدان داشته باشد، پزشکان معمولاً به دنبال درمان آن هستند و به او کمک می‌کنند تا به زایمان کامل برسد.

این مقاله به بررسی چگونگی تأثیر سرطان تخمدان بر والدین و جنین در دوران بارداری و گزینه‌های درمانی موجود می‌پردازد. همچنین گزینه‌های احتمالی برای کسانی که پس از زنده ماندن از سرطان تخمدان تلاش می‌کنند باردار شوند، بررسی می‌شود.

سرطان تخمدان و بارداری چیست

سرطان تخمدان چه تأثیری بر زنان باردار می‌گذارد؟

توده‌های روی تخمدان‌ها می‌توانند در 0.15-5.7٪ از بارداری‌ها رخ دهند و بیشتر آن‌ها خوش‌خیم هستند. محققان خاطرنشان می‌کنند که بسیار نادر است که تومور‌های خوش خیم تخمدان به سرطان تخمدان تبدیل شوند. سرطان تخمدان حدود ۳ تا ۶ درصد از رشد غیرطبیعی تخمدان‌ها در دوران بارداری را تشکیل می‌دهد. اگر برای فردی در دوران بارداری تشخیص سرطان تخمدان تایید شود، پزشک حاملگی او را پرخطر می‌داند. میزان بقای کلی برای افراد باردار مبتلا به سرطان تخمدان مشابه کسانی است که سرطان تخمدان دارند و باردار نیستند.

آیا سرطان تخمدان روی جنین تأثیر می‌گذارد؟

بعید است که سرطان تخمدان بر سلامت یا رشد جنین تأثیر بگذارد. برای اینکه سرطان روی جنین تأثیر بگذارد، سلول‌های سرطانی باید از سد جفت جنین عبور کنند. اگرچه مواد مغذی و اکسیژن از منبع خون فرد از طریق جفت به جنین می‌رسد، اما به ندرت پیش می‌آید که سلول‌های سرطانی به جفت سرایت کنند و حتی به ندرت به جنین سرایت کنند.

درمان سرطان تخمدان، شامل جراحی و شیمی درمانی، ممکن است خطر بیشتری برای جنین نسبت به خود سرطان داشته باشد.

جراحان می‌توانند جراحی سرطان تخمدان را در دوران بارداری با ایمنی نسبی انجام دهند. با این حال، اگر فردی در سه ماهه اول خود تحت عمل جراحی قرار گیرد، خطر سقط جنین کمی بیشتر است. اگرچه ممکن است خطر کمی برای جنین افزایش یابد، اما در صورت نیاز، فرد نباید جراحی را به تأخیر بیندازد.

اگر فردی در سه ماهه دوم یا سوم بارداری شیمی‌ درمانی شود، برای جنین بی‌خطرتر است. سه ماهه اول زمانی است که جنین در حال رشد اندام‌ها است. 10 تا 20 درصد احتمال ناهنجاری جنین با شیمی درمانی در سه ماهه اول و 1.3 درصد خطر ناهنجاری در سه ماهه دوم یا سوم وجود دارد.

طبق تحقیقات انجام شده، در سه ماهه دوم و سوم بارداری، عوارض طولانی مدت قابل توجهی در جنین با قرار گرفتن در معرض شیمی‌درمانی وجود ندارد.

سرطان تخمدان و بارداری

آیا تست بارداری می‌تواند همزمان سرطان تخمدان و بارداری را تشخیص دهد؟

گنادوتروپین جفتی انسانی (hCG) هورمونی است که معمولاً فقط در دوران بارداری قابل اندازه‌گیری است. آزمایش بارداری می‌تواند hCG را در ادرار تشخیص دهد.

برخی از تومور‌ها و سرطان‌های غیرطبیعی hCG ترشح می‌کنند که به این معنی است که می‌تواند نشانگر تومور باشد. با این حال، آزمایش‌های بارداری قادر به تشخیص سرطان تخمدان نیستند.

بررسی خون روش ترجیحی برای اندازه‌گیری سطح hCG به عنوان ابزار تشخیصی سرطان است. اگرچه افزایش سطح hCG در خون به معنای افزایش سطح hCG در ادرار است، نتایج قابل تعویض نیستند. برای تشخیص سرطان تخمدان، یک متخصص مراقبت‌های بهداشتی آزمایش‌های زیر را انجام می‌دهد:

  • معاینه فیزیکی و معاینه لگن
  • سونوگرافی و سایر آزمایشات تصویربرداری
  • آزمایش خون، مانند CA-125
  • برداشتن توده در صورت مشکوک بودن به تومور

همچنین ممکن است فرد تحت سونوگرافی ترانس واژینال قرار گیرد که شامل قرار دادن پروب اولتراسوند در واژن است.

درمان سرطان تخمدان

برای درمان سرطان تخمدان به یک تیم چند رشته‌ای (MTD) نیاز است. تیم مراقبت‌های بهداشتی درگیر در مدیریت و درمان سرطان تخمدان در دوران بارداری ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • متخصص زنان و زایمان
  • انکولوژیست
  • متخصص بیهوشی
  • متخصص نوزادان
  • روانشناس

این به این دلیل است که تصمیم‌گیری پیچیده است و ممکن است نگرانی در مورد سلامت والدین و جنین وجود داشته باشد. نوع درمان و برنامه درمانی می‌تواند به عوامل مختلفی از جمله مرحله یا گسترش سرطان، نوع سرطان و نوع فرعی بستگی داشته باشد. یک پزشک درمان را برای فرد انجام می‌دهد که معمولاً شامل جراحی و شیمی درمانی می‌شود.

پزشکان معمولاً می‌توانند بین هفته‌های ۱۶ تا ۲۰ بارداری عمل جراحی انجام دهند و شیمی درمانی را در سه ماهه دوم و سوم بارداری انجام دهند.

اگر پزشک در اواخر بارداری سرطان را تشخیص دهد، ممکن است فرد برای شروع درمان تا پس از زایمان صبر کند. همچنین ممکن است پزشک برای شروع درمان و به حداقل رساندن خطر برای فرد مبتلا به سرطان تخمدان، زایمان زودرس را در نظر بگیرد.

در شرایط خاص، ممکن است فرد نیاز به تصمیم‌گیری با پزشک خود در مورد ادامه بارداری داشته باشد. اگر سرطان پیشرفته یا تهاجمی باشد، ممکن است فرد نیاز به درمان فوری داشته باشد.

سرطان تخمدان و بارداری

درمان سرطان تخمدان چه تأثیری بر بارداری‌های آینده خواهد داشت؟

درمان سرطان ممکن است به روش‌های زیر بر بارداری‌های آینده تأثیر بگذارد:

جراحی دهانه رحم

 اگر فردی برای برداشتن قسمتی از دهانه رحم جراحی کند، ممکن است در معرض خطر سقط جنین یا زایمان زودرس باشد. این به این دلیل است که دهانه رحم ممکن است پس از جراحی نتواند حاملگی در حال رشد را پشتیبانی کند.

شیمی درمانی

 برخی از درمان‌های شیمی درمانی ممکن است به سلول‌های قلب آسیب برساند و قلب را ضعیف کند و خطر بارداری را بیشتر کند.

پرتودرمانی

 اگر فردی پرتودرمانی داشته باشد، ممکن است سلول‌ها و خون‌رسانی رحم را تحت تأثیر قرار دهد. همچنین می‌تواند احتمال تولد زودرس، سقط جنین و وزن کم هنگام تولد را افزایش دهد.

 سرطان تخمدان و بارداری بعد از درمان آن

پزشکان ممکن است به فرد توصیه کنند که صبر کندچند وقتمنبع مورد اعتمادقبل از اینکه بعد از درمان سرطان اقدام به بارداری کنند. مدت زمان بستگی به عوامل مختلفی دارد، از جمله:

  • نوع و مرحله سرطان
  • سن فرد
  • درمانی که دریافت می‌کنند.

یک پزشک متخصص می‌تواند به فرد توصیه کند که چه مدت باید قبل از باردار شدن صبر کند.

اگر فردی مبتلا به سرطان تخمدان باشد، بخشی از درمان او ممکن است برداشتن هر دو تخمدان، لوله‌های فالوپ و رحم باشد. این بدان معنی است که فرد به طور طبیعی باردار نمی‌شود، اما ممکن است گزینه‌های دیگری داشته باشد.

اگر پزشکان سرطان را زود تشخیص دهند و فقط یک تخمدان را درگیر کند، ممکن است رحم حفظ شود و تخمدان دیگر بارور بماند. با این حال، شیمی درمانی ممکن است خطر یائسگی زودهنگام را در فرد افزایش دهد و به تخمدان باقیمانده آسیب برساند.

گزینه‌های بارداری پس از سرطان تخمدان ممکن است شامل موارد زیر باشد:

لقاح آزمایشگاهی (IVF)

اگر فردی هیسترکتومی کامل را به عنوان بخشی از درمان سرطان تخمدان خود انجام نداده باشد، می‌تواند با استفاده از IVF باردار شود.

IVF فرآیندی است که در آن اسپرم شریک زندگی فرد یا اهداکننده، تخمک‌های فرد یا تخمک‌های اهداکننده را بارور می‌کند که متخصص مراقبت‌های بهداشتی آن را در رحم قرار می‌دهد.

رحم جایگزین

اگر فردی هیسترکتومی کامل با برداشتن تخمدان‌ها و رحم انجام داده باشد یا IVF گزینه مناسبی نباشد، ممکن است رحم جایگزین را در نظر بگیرد. رحم جایگزین به این معناست که فرد دیگری جنین در حال رشد را از طریق حاملگی برای یک فرد حمل کند.

متخصصان بهداشت و درمان، اسپرم شریک یا اهداکننده را از طریق لقاح مصنوعی در رحم جایگزین می‌گذارند یا یک جنین از تخمک یک فرد یا یک اهداکننده و اسپرم شریک یا اهداکننده را در رحم جانشین قرار می‌دهند.

خلاصه‌ای در مورد سرطان تخمدان و بارداری

متخصصان مراقبت‌های بهداشتی هر بارداری که در کنار سرطان وجود داشته باشد را پرخطر می‌دانند. درمان سرطان تخمدان که فرد در دوران بارداری دریافت می‌کند، اغلب شبیه به کسانی است که باردار نیستند و شامل جراحی و شیمی درمانی می‌شود. با این حال، زمان و نحوه دریافت درمان ممکن است متفاوت باشد.

پزشکان ممکن است جراحی را برای بعد از سه ماهه اول برنامه‌ریزی کنند، اما این به چندین متغیر بستگی دارد.  احتمالا در سه ماهه دوم و سوم شیمی درمانی را انجام دهند. این برای به حداقل رساندن خطر برای جنین است. با این حال، اگر سرطان پیشرفته یا تهاجمی باشد، امکان دارد تا پزشک در مورد خاتمه بارداری صحبت کند، زیرا تأخیر در درمان می‌تواند تهدید‌کننده زندگی باشد.

بعد از درمان سرطان تخمدان که شامل جراحی برای برداشتن یک یا هر دو تخمدان، لوله‌های فالوپ و رحم می‌شود، باردار شدن می‌تواند دشوارتر باشد.

اگر فردی یک تخمدان و لوله‌های فالوپ و رحم خود را حفظ کند، ممکن است به طور طبیعی باردار شود یا ممکن است بخواهد IVF را در نظر بگیرد. آن‌ها همچنین ممکن است به رحم جایگزین فکر کنند. 

منبع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *