تیروئید غدهای است که در جلوی گردن، پشت حنجره (ناحیه تارهای صوتی) قرار دارد و به طور معمول با لمس پوست نمیتوان آن را احساس کرد. تیروئید به دو بخش (لوب) تقسیم میشود که توسط یک پل نازک بافت (ایستموس) از هم جدا میشود. این غده، یک غده درونریز است که دو نوع مختلف هورمون تولید میکند.
هورمون تیروئید: هورمون تیروئید توسط سلولهای فولیکولی تولید میشود و ضربان قلب، فشار، دمای بدن و وزن را تنظیم میکند. هورمون کلسی تونین کلسی تونین توسط سلولهای C تیروئید تولید میشود و به همراه سایر عوامل باعث ثابت نگه داشتن غلظت کلسیم در بدن میشود.
در پشت تیروئید، متصل به سطح آن، چهار غده کوچکتر به نام غدد پاراتیروئید وجود دارد که هورمون پاراتیروئید را ترشح میکنند. هورمون پاراتیروئید برای حفظ غلظت مناسب کلسیم در بدن ضروری است.

سرطان تیروئید چه علائمی دارد؟
علامت اصلی سرطان تیروئید تشکیل یک توده در جلوی گردن است، با این حال این تومور به کندی رشد میکند و ممکن است در ابتدا هیچ علامتی نداشته باشد (همچنین توجه داشته باشید که از هر 20 توده فقط 1 توده سرطانی است).
سایر علائم احتمالی عبارتند از:
- تورم غدد لنفاوی
- گرفتگی صدا غیر قابل توضیح که پس از چند هفته بهبود نمییابد.
- گلودردی که بهبود نمییابد.
- مشکل در بلع
محدوده سنی که در آن سرطان تیروئید بیشتر شایع است بین 30 تا 60 سال است و زنان دو تا سه برابر بیشتر از مردان در معرض ابتلا به آن هستند.
علائم غیر معمول سرطان تیروئید
نوع نادری از سرطان تیروئید به نام سرطان مدولاری تیروئید میتواند علائم غیرعادی ایجاد کند. در این صورت امکان دارد مدفوع شل و مکرر داشته باشید یا گرگرفتگی داشته باشید. اینها توسط هورمون کلسی تونین که توسط سلولهای سرطانی مدولاری تیروئید ساخته میشود، ایجاد میشوند. علائم شما امکان دارد به دلیل سرطان تیروئید نباشد. اما مهم است که علائمی که دارید توسط پزشک بررسی شود، حتی اگر احساس خوبی دارید. هرچه سرطان زودتر تشخیص داده شود، درمان آن آسانتر است و احتمال موفقیت آمیز بودن درمان بیشتر میشود.
غده تیروئید چیست؟
تیروئید یک غده پروانهای شکل کوچک است که هورمون میسازد و ترشح میکند. در قسمت جلوی گردن شما در پایینترین قسمت، درست در پشت حفره کوچکی که استخوانهای گردن به هم می رسند، یافت میشود. شما معمولا نمیتوانید غده تیروئید را که طبیعی است احساس کنید. غده تیروئید در 2 نیمه به نام لوب قرار دارد. آنها توسط یک پل نازکتر از بافت تیروئید به یکدیگر متصل میشوند. این پل را تنگه مینامند. سرطان تیروئید معمولا فقط در یک لوب دیده میشود. اما برخی از انواع سرطان تیروئید را میتوان در هر دو لوب یافت.
غده تیروئید چه می کند؟
غده تیروئید هورمونهایی میسازد که بر نحوه عملکرد بدن شما تأثیر میگذارد. T3 (تری یدوتیرونین) و T4 (تیروکسین) هورمونهای اصلی هستند که غده تیروئید شما میسازد. آنها به کنترل میزان متابولیسم شما کمک میکنند که سرعت فرآیندهای بدن شما است. برای مثال، این هورمونها به کنترل هضم، ماهیچهها و قلب کمک میکنند.
اگر غده تیروئید به اندازه کافی T3 و T4 تولید نکند، امکان دارد وزن اضافه کنید و احساس خستگی و کمبود انرژی کنید. اگر غده تیروئید شما بیش از حد این هورمونها را تولید کند، علیرغم افزایش اشتها، میتوانید وزن کم کنید. همچنین امکان دارد احساس اضطراب کنید و برایتان دشوار باشد که آرام شوید.
کلسی تونین
کلسی تونین هورمون دیگری است که توسط غده تیروئید تولید میشود. به کنترل میزان کلسیم در گردش خون کمک میکند. کلسی تونین برای انجام این کار با هورمونی به نام هورمون پاراتیروئید کار میکند. هورمون پاراتیروئید توسط غدد پاراتیروئید ساخته میشود. این غدهها در پشت سر وجود دارند و به غده تیروئید متصل میشوند. کلسیم بیش از حد میتواند باعث ایجاد احساس بیماری و خواب آلودگی شود.
مقدار بسیار کم میتواند باعث مشکلات عصبی مانند سوزن سوزن شدن، انقباض و تکان دادن عضلات شود. اگر غده تیروئید خود را بردارید، غدد پاراتیروئید باقی میمانند. اما تحت تأثیر این عمل قرار میگیرند و مدتی طول میکشد تا به حالت عادی برگردند. پزشک سطح کلسیم شما را به طور منظم بررسی می کند و در صورت نیاز مکملهای کلسیم به شما میدهد.
سرطان تیروئید چقدر شایع است؟
سرطان تیروئید بسیار نادر است. سالانه حدود 3900 نفر تشخیص داده میشوند. در زنان شایعتر از مردان است. عواملی وجود دارند که میتوانند خطر ابتلا به سرطان تیروئید را افزایش دهند، از جمله پرتوها و برخی از انواع شرایط غیر سرطانی تیروئید.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر متوجه تغییری که برای شما طبیعی نیست یا هر یک از علائم و نشانههای احتمالی سرطان را دارید، به پزشک مراجعه کنید. هر چه سرطان زودتر تشخیص داده شود، احتمال درمان موفقیت آمیز آن بیشتر است. بیشترین بهره را از قرار ملاقات عمومی خود ببرید. هنگامی که به پزشک مراجعه میکنید، به خاطر سپردن همه چیزهایی که میخواهید بگویید دشوار است. نکات زیر به شما کمک میکند از قرار ملاقات خود نهایت استفاده را ببرید.
نکات مراجعه به پزشک
علائم خود را بنویسید، از جمله اینکه چه زمانی علائم شروع شده است، چه زمانی رخ میدهد و هر چند وقت یکبار آنها را دارید. هر چیزی را که آنها را بدتر یا بهتر میکند بنویسید. اگر نگران سرطان هستید به پزشک عمومی خود بگویید. اگر سابقه خانوادگی سرطان دارید به پزشک بگویید. یکی از دوستان یا خویشاوندان را همراه ببرید. آنها همچنین میتوانند سؤالاتی بپرسند و یادداشت برداری کنند تا به شما کمک کنند آنچه را که پزشک میگوید به خاطر بسپارید. از پزشک عمومی بخواهید هر چیزی را که متوجه نمیشوید توضیح دهد.
سرطان تیرپئید چگونه درمان میشود؟
هنگامی که برای اولین بار به سرطان مبتلا میشوید، امکان دارد احساس نگرانی و غمگینی کنید. اما کارهایی وجود دارد که میتوانید انجام دهید تا به شما کمک کند در این مدت کنترل بیشتری بر سلامت جسمی و روانی خود داشته باشید. تحقیقات نشان میدهد که تمرکز بر تغییرات سبک زندگی در هر زمانی که قبل از شروع درمان دارید، میتواند به شما کمک کند تا با عوارض جانبی آن بهتر کنار بیایید و سلامت طولانی مدت خود را بهبود ببخشید.
گزینههای درمانی برای سرطان تیروئید
درمان سرطان به موارد زیر بستگی دارد:
- سرطان کجا است.
- چقدر بزرگ است و آیا گسترش یافته است.
- نوع سرطان تیروئید.
- سلولها در زیر میکروسکوپ چقدر غیر طبیعی به نظر میرسند (درجه).
- سلامت عمومی و سطح تناسب اندام.
درمانهای اصلی سرطان تیروئید در زیر توضیح داده شده است. شما ممکن است بیش از یکی از این درمانها را داشته باشید.
عمل جراحی
جراحی رایجترین درمان سرطان تیروئید است. امکان دارد بخشی از تیروئیدتان برداشته شود. به این عمل لوبکتومی یا تیروئیدکتومی جزئی میگویند. یا امکان دارد یک عمل جراحی برای برداشتن تمام غده تیروئید خود انجام دهید. (تیروئیدکتومی کامل). این دو عمل تحت بیهوشی عمومی انجام میشوند.
درمان ید رادیواکتیو
ید رادیواکتیو یک درمان بسیار موثر برای برخی از انواع سرطان تیروئید است. سلولهای تیروئید ید (131 یا I-131) را جذب میکنند و تشعشعات موجود در ید سلولهای سرطانی را از بین میبرد. فرد معمولاً ید رادیواکتیو را به عنوان نوشیدنی یا کپسول مصرف میکند.
هورمون درمانی تیروئید
امکان دارد به هورمون درمانی تیروئید نیاز داشته باشید. پس از جراحی برای جایگزینیهورمونهایی که غده تیروئید شما به طور معمول میسازد به عنوان درمانی برای سرطان تیروئید، شما قرص تیروکسین (T4) یا لیوتیرونین (T3) مصرف میکنید.
داروهای سرطانی هدفمند
داروهای سرطانی هدفمند با هدف قرار دادن تفاوتهای سلولهای سرطانی که به رشد و بقای آنها کمک میکند، کار میکنند. انواع مختلفی از داروهای هدفمند وجود دارد. نوعی که برای سرطان تیروئید استفاده میشود گروهی از داروها به نام مهارکنندههای تیروزین کیناز (TKI) است.
رادیوتراپی خارجی برای سرطان تیروئید
رادیوتراپی از امواج پر انرژی مشابه اشعه ایکس برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده میکند. درمان با پرتو خارجی، پرتوهای رادیوتراپی را از دستگاهی خارج از بدن به سمت سرطان هدایت میکند.
شیمی درمانی
داروهای شیمی درمانی سلولهای سرطانی بدن را از بین میبرند. این درمان اغلب برای درمان سرطان تیروئید استفاده نمیشود. اگر سرطان شما به قسمت دیگری از بدن گسترش یافته باشد یا اگر عود کند شیمی درمانی لازم است.

درمان بر اساس نوع سرطان تیروئید
نوع سرطان تیروئید شما بستگی به نوع سلولی دارد که سرطان در آن شروع شده است. درمان برای هر نوع میتواند متفاوت باشد، اگرچه شباهتهایی وجود دارد. درمان سرطان تیروئید پاپیلاری، فولیکولی و سلولی هورتل (سرطان متمایز تیروئید). اگر یکی از این انواع را دارید، معمولاً برای برداشتن بخشی یا تمام تیروئید خود نیاز به جراحی دارید. پس از جراحی امکان دارد درمان با ید رادیواکتیو داشته باشید. هدف از این کار درمان هرگونه سرطان تیروئیدی است که امکان دارد پشت سر گذاشته باشید.
اگر جراح کل غده شما را بردارد، بعد از جراحی قرص هورمون تیروئید مصرف میکنید. این جایگزینی هورمون تیروئید نامیده میشود. اگر بخشی از غده تیروئید خود را برداشتهاید، معمولاً نیازی به مصرف هورمون ندارید. این هورمونها همچنین میتواند به جلوگیری از عود سرطان فولیکولی و پاپیلاری تیروئید کمک کنند. آنها بدن شما را از تولید هورمون دیگری به نام هورمون محرک تیروئید (TSH) باز میدارند. TSH این نوع سلولهای سرطانی تیروئید را تشویق به رشد میکند.
کلام آخر
سرطان تیروئید به عنوان یک نئوپلاسم نادر در نظر گرفته می شود زیرا 2 درصد از کل سرطانها را تشکیل میدهد. اشکال مختلفی از نئوپلازی وجود دارد که برخی از آنها بقای بالایی دارند. در مورد اشکال متمایز از 90 درصد موارد 5 سال پس از تشخیص فراتر میرود، بنابراین خود را به عنوان یکی از تومورهای با پیش آگهی مطلوب به لطف تشخیص زودهنگام و اثربخشی نشان میدهد. سرطان تیروئید در کودکان نادر است، اما میتواند در هر سنی و بیشتر در سنین 25 تا 60 سالگی، عمدتا در زنان رخ دهد.