غده تیروئید یک غده درون ریز پروانهای شکل است که در جلوی گردن و نای قرار دارد. این غده که در آن هورمونهای تیروئید تولید میشود، عملکرد مناسب بافتها و اندامهای بدن را تضمین میکند. اگرچه علت سرطان تیروئید که نادرتر از سایر انواع سرطان است، ناشناخته است، اما در زنان شایعتر است. درمورد سرطان تیروئید میتوانید با برخی تستهای خود آزمایی بررسی کنید که آیا به این بیماری مبتلا شدهاید یا خیر و برای بررسی بیشتر به پزشک مراجعه کنید. در این بخش از ایران سرطان درمورد تست سرطان تیروئید در خانه و راههای تشخیص دقیق آن صحبت کردهایم. با ما همراه باشید.

تست سرطان تیروئید در خانه
اگر بخواهیم سرطان را زود تشخیص دهیم و آن را تقریباً 100 درصد قابل درمان کنیم، غربالگری سرطان تیروئید مهم است. غربالگری سرطان تیروئید میتواند توسط پزشک یا خودتان انجام شود. این مقاله در مورد 3 روش ساده برای غربالگری و خودآزمایی سرطان تیروئید است.
علائم سرطان تیروئید میتواند بسیار ظریف باشد، اما 3 راه ساده برای بررسی تیروئید وجود دارد. موضوع رایج در میان این ۳ روش برای بررسی سرطان تیروئید این است که خودتان مدافع خود باشید. انجام این بررسیها بسیار مهم است؛ زیرا علائم اغلب سرطانهای تیروئید بسیار ظریف هستند. بنابراین، علائم سرطان تیروئید همیشه مانند از دست دادن صدای خود به طور کامل یا ناتوانی در قورت دادن غذاها به سمت شما ظاهر نمیشود. در عوض، ممکن است متوجه غلغلک در گلو شوید یا نیاز به نوشیدن آب بیشتر برای قورت دادن غذا داشته باشید. به دلیل تمایل به ایجاد علائم سرطان تیروئید در چنین دوره زمانی طولانی، علائم اغلب نادیده گرفته میشوند. مردم تشخیص نمیدهند که علائم سرطان تیروئید دارند؛ زیرا رشد سرطان پاپیلاری تیروئید بسیار کند است.
اولین راه برای بررسی سرطان تیروئید – گردن خود را برای تودهها و بینظمیها بررسی کنید
بررسی کردن گردن به طور منظم میتواند بهترین راه شما برای خودآزمایی سرطان تیروئید باشد. تیروئید یک اندام پروانهای شکل است که در وسط گردن شما درست بالای استخوان یقه و نای قرار دارد. رشد یا گره میتواند در غده تیروئید ایجاد شود و میتواند باعث برآمدگیهای جزئی در غده تیروئید شود. اگر به طور منظم خودآزمایی سرطان تیروئید را انجام میدهید، گاهی اوقات میتوان این رشد را با انگشتان خود احساس کرد. این ندولها میتوانند محل سرطان تیروئید باشند و به وضوح به یک جراح تیروئید متخصص برای برداشتن نیاز دارند. سرطان تیروئید همچنین میتواند به غدد لنفاوی در کنارههای گردن شما سرایت کند. به همین ترتیب، انجام خودآزمایی برای سرطان تیروئید میتواند بزرگ شدن غدد لنفاوی را تشخیص دهد.
روش انجام خودآزمایی برای سرطان تیروئید شامل حرکت دادن انگشتان در وسط گردن در جایی است که تیروئید شما قرار دارد. همچنین شامل حرکت دادن انگشتان در هر دو طرف گردن است. غدد لنفاوی که میتوانند محل سرطان تیروئید باشند در هر نقطه از زیر گوش تا استخوان یقه در هر دو طرف گردن شما قرار دارند. بنابراین، باید مطمئن شوید که در طول خودآزمایی سرطان تیروئید، تمام جلو و دو طرف گردن خود را احساس میکنید.
یافتن تودهای در گردن شما در حین خودآزمایی برای سرطان تیروئید باید باعث ارزیابی متخصص تیروئید شود. اگر ندول یا گره لنفاوی تیروئید در حین خودآزمایی برای سرطان تیروئید احساس شود، باید یک کار تخصصی تیروئید انجام شود که شامل سونوگرافی کامل و احتمالاً بیوپسی سوزنی است.
راه دوم برای بررسی سرطان تیروئید – ویزیت سلامتی با پزشک مراقبتهای اولیه
دومین راه برای بررسی سرطان تیروئید این است که در جریان معاینات پزشکی خود قرار بگیرید. این ممکن است به معنای معاینه سالانه با پزشک مراقبتهای اولیه یا OB/GYN شما باشد. هر دو نوع پزشک به عنوان بخشی از فرآیند غربالگری سرطان تیروئید، یک شرح حال کامل میگیرند و یک معاینه فیزیکی کامل انجام میدهند. هنگامی که پزشک شما شرح حال شما را میگیرد، سؤالات زیادی در مورد علائم و نشانههای اخیر از شما پرسیده میشود. از طریق این سؤالات، ممکن است علائم خاصی که میتواند مربوط به سرطان تیروئید باشد، مشخص شود. اگر علائم خاصی مانند تغییر در صدا، مشکل در بلع یا احساس توده در گلو ذکر شود، سپس سونوگرافی مناسب تیروئید تجویز میشود.
در طول بخش معاینه فیزیکی غربالگری سرطان تیروئید، گردن شما نیز برای تشخیص هر گونه توده یا بینظمی احساس میشود. در حالی که پزشک گردن شما را معاینه میکند، ممکن است رشدی در تیروئید یا بزرگ شدن غدد لنفاوی شما احساس کند. این یافتهها میتواند نشاندهنده سرطان تیروئید باشد و همچنین انجام یک سونوگرافی اختصاصی تیروئید لازم باشد.
غربالگری سرطان تیروئید همچنین شامل آزمایشهای آزمایشگاهی میشود که میتواند به طور غیرمستقیم سرطان تیروئید را بررسی کند. پس از شرح حال و فیزیکی، یک پانل کامل خون گرفته میشود که شامل آزمایشهای عملکرد تیروئید میشود. دانستن این نکته مهم است که یک فرد میتواند آزمایشات آزمایشگاهی تیروئید طبیعی داشته باشد و همچنان سرطان تیروئید داشته باشد. اهمیت بررسی تستهای آزمایشگاهی تیروئید در طول غربالگری سرطان تیروئید در این است که آزمایشهای غیر طبیعی عملکرد تیروئید باعث انجام سونوگرافی میشود. در طی این سونوگرافی، یک گره تیروئید یا غدد لنفاوی مشکوک پیدا میشود و این میتواند منجر به تشخیص سرطان تیروئید شود.
راه سوم برای بررسی سرطان تیروئید – خودآگاه باشید
اگر از بدن خود آگاهی داشته باشید، میتوان برخی از رایجترین علائم سرطان تیروئید را درک کرد. بنابراین، انجام خودآزمایی برای سرطان تیروئید مستلزم آگاهی از علائم سرطان تیروئید است. برخی از افراد ممکن است متوجه شوند که در بلع مشکل دارند. اینطور نیست که نتوانند غذا را پایین بیاورند. بیشتر این حس است که آنها باید سختتر عمل قورت دادن را انجام دهند یا تلاش بیشتری برای بلعیدن بکنند تا تکهای نان یا گوشت بخورند. این علائم در بلع یکی از علائم شایع سرطان تیروئید است. مشکل در بلع به این دلیل است که توده سرطانی در بالای لوله بلع شما نشسته و باعث فشرده شدن این ساختار نرم میشود.
یکی دیگر از علائمی که هنگام انجام خودآزمایی سرطان تیروئید باید از آن آگاه بود، آگاهی از سرفهای است که از بین نمیرود. این ممکن است به صورت صاف شدن مداوم گلو یا غلغلک دادن در پشت گلو ظاهر شود. مهمترین چیزی که باید از آن آگاه باشید این است که سرفه دارید، اما بیمار نیستید. به عبارت دیگر، شما هیچ علامت دیگری مرتبط با ویروس یا آلرژی مانند آبریزش بینی، خارش چشم، یا احتقان قفسه سینه ندارید. این سرفه به این دلیل اتفاق میافتد که غده سرطانی بالای نای شما نشسته است. آگاهی از این سرفه باید باعث ارزیابی سریع تیروئید شما شود.
آخرین علامتی که در حین خودآزمایی سرطان تیروئید باید از آن آگاه بود:
تغییر در صدای شماست. این علامت معمولاً دیر آشکار میشود و میتواند به این معنی باشد که سرطان، عصب جعبه صدای شما را درگیر کرده است. اعصابی که به جعبه صوتی شما میروند، درست در زیر غده تیروئید حرکت میکنند. سرطان تیروئید میتواند این اعصاب را تحریک کند یا در بدترین حالت ممکن است به این اعصاب حمله کند. تغییرات در صدا میتواند ظریف باشد و فقط برای خود شخص قابل تشخیص است. در مواقع دیگر، تغییرات میتواند چشمگیر باشد و باعث گرفتگی صدا شود. اگر هر یک از این تغییرات مشاهده شود، ارزیابی سریع تیروئید نشان داده میشود و ممکن است یک موضوع فوری باشد.

تشخیص سرطان تیروئید
هنگامی که یک گره شناسایی شد، پزشک مجموعهای از آزمایشات را برای اندازه گیری هورمون های تیروئید در خون ( FT3 و FT4 ) و TSH برای اطمینان از عملکرد تیروئید تجویز می کند. هر گونه تغییر پاتولوژیک در سطح هورمون به طور کلی نشان دهنده یک آسیب شناسی از نوع التهابی یا خودایمنی است تا یک تومور یا در صورت افزایش هورمونها، یک تومور خوش خیم بیش از حد عملکرد ( آدنوم سمی)، به راحتی قابل درمان است. همیشه توصیه می شود که اتوآنتیبادیهای ضد تیروگلوبولین و آنتی تیروپرواکسیداز حداقل یک بار اندازه گیری شود تا بررسی شود که هیچ پدیده خودایمنی همزمان وجود ندارد. در نهایت، در فرآیند تشخیصی ندول تیروئید، توصیه می شود که کلسی تونین حداقل یک بار اندازه گیری شود که در صورت افزایش می تواند نشان دهنده وجود کارسینوم مدولاری تیروئید باشد.
امروزه سادهترین و خاصترین آزمایش برای مطالعه تیروئید سونوگرافی است که امکان شناسایی وجود گرهها، حتی موارد بسیار کوچک، ارتباط ندول با غده و بافتهای اطراف (از جمله غدد لنفاوی) و ویژگیهای آنها را فراهم میکند. امروزه ویژگی های سونوگرافی، گره هایی که بیشتر در معرض خطر بدخیمی هستند (ندول های “مشکوک” در سونوگرافی) را شناسایی میکند و بنابراین در این مورد توصیه می شود تا زمانی که قطر ندول بزرگتر از یک سانتی متر است، آزمایش سیتولوژی انجام شود. اگر خیلی “مشکوک” نباشد، انجام آسپیراسیون سوزنی گره های زیر سانتی متر توصیه نمی شود. آسپیراسیون سوزنی تحت هدایت سونوگرافی انجام می شود که به شما امکان می دهد موقعیت صحیح سوزن وارد شده از طریق پوست را بررسی کنید. بررسی سلول های آسپیره شده به شما امکان می دهد تا خطر ابتلا به سرطان را مشخص کنید.
آزمایش دیگری که امروزه در موارد خاص مورد استفاده قرار می گیرد، سینتی گرافی تیروئید است که توانایی تیروئید (و هر گره) را برای گرفتن ید ارزیابی می کند. این می تواند با تجویز تکنسیوم یا مقادیر بسیار کم ید رادیواکتیو انجام شود. گرهها در اسکن میتوانند «سرد» باشند؛ زیرا توانایی گرفتن ردیاب رادیواکتیو را ندارند یا اگر تعداد زیادی ردیاب را جذب کنند، بیشتر از بافت طبیعی «گرم» هستند. این ندول ها بیش فعال هستند و اغلب با پرکاری تیروئید (آدنوم سمی) همراه هستند و تقریباً همیشه خوش خیم هستند. تنها 5 تا 10 درصد گره های سرد بدخیم هستند.
در مورد گواتر با ندولهای بزرگ یا مشکوک به تهاجم به بافتهای مجاور، میتوان با سیتیاستی یا امآرآی گردن که ارتباط ندول را با ساختارهای گردن و مدیاستن (بالای قفسه سینه) بهتر نشان میدهد، بررسیهای تشخیصی بیشتری انجام داد.
همچنین بخوانید: انواع سرطان تیروئید ومشخصات هریک از آنها
چه چیزی باعث سرطان تیروئید میشود؟
سرطان تیروئید در میان انواع سرطانهای موجود در زنان رتبه هشتم را دارد. تغییرات هورمونی، مانند یائسگی یا به تازگی زایمان، میتواند باعث بروز مشکلات تیروئیدی در زنانی شود که دو برابر مردان در معرض خطر هستند. اگر مردان ندول داشته باشند، خطر سرطان ممکن است بیشتر باشد. علاوه بر همه اینها، عوامل دیگری نیز در میان علل سرطان تیروئید وجود دارد.
- سابقه خانوادگی کم کاری تیروئید، پرکاری تیروئید یا سرطان تیروئید
- قرار گرفتن در معرض اشعه در دوران کودکی یا دریافت رادیوتراپی در ناحیه گردن
- وجود گرههای تیروئید در افراد بالای ۶۰ سال
- کمبود ید
- دیابت
- سندرم داون و ترنر
- داشتن بیماری تیروئید یا جراحی تیروئید
- استفاده قبلی از لیتیوم
- قفقازی یا آسیایی بودن (۳ برابر بیشتر از سایر نژادها در معرض خطر هستند.)
همچنین بخوانید: آیا سرطان تیروئید ارثی است؟
علائم سرطان تیروئید
سرطان تیروئید یکی از انواع بیماری است که در مراحل اولیه هیچ علامتی از خود نشان نمیدهد. با این حال، برخی از علائم زیر را میتوان در میان علائم سرطان تیروئید مشاهده کرد:
- تورم و توده در گردن
- مشکل در تنفس
- گرفتگی صدا
- مشکل در بلع
- استئوکلازیس
- درد از گردن تا گوش
- کاهش ارزش خون و کلسترول
- خستگی
- افزایش وزن
- تحریکپذیری
- از دست دادن میل جنسی
آیا سرطان تیروئید تهدیدکننده زندگی است؟
اگرچه در 30 سال گذشته میزان بروز سرطان تیروئید در جهان افزایش قابل توجهی داشته است، اما میزان مرگ و میر به تدریج در حال کاهش است. این نرخها که با توسعه روشهای درمانی و همچنین تشخیص زودهنگام کاهش مییابد، گاهی بر اساس انواع سرطان تیروئید متفاوت است. در نوع آناپلاستیک، اولین تشخیص معمولاً در مرحله ۴ انجام میشود. بعد از این مرحله احتمال زنده ماندن بیمار به مدت ۵ سال، ۷ درصد است. امید به زندگی سرطان تیروئید فولیکولی، مدولاری و پاپیلاری در مراحل ۱ و ۲ کاهش نمییابد. با این حال، مانند هر سرطان دیگری، تشخیص زودهنگام سرطان تیروئید بسیار مهم است. در مراحل پیشرفته، امید به زندگی به تدریج کاهش مییابد.