انواع سرطان تیروئید ومشخصات هریک از آنها

فهرست مطالب
انواع سرطان تیروئید

انواع مختلفی از سرطان تیروئید وجود دارد که بر اساس شباهت آنها به سلول های تیروئید طبیعی در زیر میکروسکوپ (متمایز شده در مقابل تمایز نیافته) و نوع سلولی که از آن رشد می کنند، طبقه بندی می شوند. 4 نوع اصلی سرطان تیروئید وجود دارد :

  • پاپیلاری (80-85 درصد موارد)
  • فولیکولی (7-15٪ موارد)
  • آناپلاستیک (1-2٪ موارد)
  • مدولاری (3-5٪ موارد)
انواع سرطان تیروئید چگونه اند

انواع سرطان تیروئید

غده تیروئید یک اندام منحصر به فرد است. هورمون‌های زیادی تولید می‌کند که متابولیسم بدن را تنظیم می‌کند. سرطان تیروئید دارای طبقه‌بندی خاصی است، بنابراین، در پزشکی، انواع زیر متمایز می‌شود:

پاپیلاری

 این نوع سرطان تیروئید بر روی سطح خود برجستگی‌های زیادی شبیه پاپیلا دارد. به همین دلیل، تومور از نظر بصری شبیه برگ سرخس است. این نوع سرطان تیروئید، یک تومور بسیار تمایز یافته است. در ابتدا سلول‌ها مانند سلول‌های سالم به نظر می‌رسند و بعداً دوباره متولد می‌شوند.

این شکل از بیماری ۸۰ درصد از کل موارد انواع سرطان تیروئید را تشکیل می‌دهد. علاوه بر این، این شکل از تومور تیروئید آرام ترین است و به کندی رشد می‌کند. با سیر خوب و عدم وجود متاستاز مشخص می‌شود. اگر غده تیروئید یک فرد سالم را مطالعه کنید، ۱۰٪ تومور مینی پاپیلاری دارند که رشد نمی‌کند. سرطان پاپیلاری در زنان بیشتر از مردان است. گروه خطر اصلی افراد ۳۰-۵۰ ساله هستند. پیش آگهی در مورد این سرطان ۹۹ درصد افرادی که تحت درمان قرار می‌گیرند بیش از ۲۵ سال عمر می‌کنند و اغلب درمان می‌شوند.

فولیکولی

سرطان فولیکولی تیروئید، یا کارسینوم فولیکولار، دومین نوع شایع در انواع سرطان تیروئید است و تقریباً از هر ۱۰ مورد، یک مورد را شامل می‌شود. این بیماری بیشتر در کشور‌هایی که ید ناکافی در رژیم غذایی دارند، یافت می‌شود. کارسینوم فولیکولار نیز شکل متمایز شده سرطان تیروئید است. در بیشتر موارد، با پیش آگهی خوبی همراه است، اگرچه تا حدودی تهاجمی‌تر از سرطان پاپیلاری است. کارسینوم فولیکولار معمولاً به غدد لنفاوی مجاور گسترش نمی‌یابد، اما بیشتر از سرطان‌های پاپیلاری به سایر اندام‌ها مانند ریه‌ها یا استخوان‌ها سرایت می‌کند.

 نئوپلاسم شبیه تاول‌های گرد است. این‌ها فولیکول هستند. زنان مسن بیشتر به این نوع از سرطان تیروئید دچار می‌شوند. این نوع متاستاز به طور مؤثر درمان می‌شود. پیش آگهی به خصوص در بیماران زیر ۵۰ سال خوب است. در افراد مسن‌تر از ۵۰ سال، بسته به مرحله بیماری، آسیب‌شناسی می‌تواند با متاستاز قوی پیچیده شود.

مدولاری (MTC)

 تومور از سلول‌های پارافولیکولی که هورمون کلسی تونین را تولید می‌کنند، ایجاد می‌شود. به لطف این هورمون، سطح P و Ca نرمال می‌شود و بافت استخوانی نیز رشد می‌کند. این شکل در بین انواع سرطان تیروئید خطرناک‌تر از موارد فوق است، اگرچه به ندرت تشخیص داده می‌شود. می‌تواند نای و بافت عضلانی را تحت تأثیر قرار دهد. این بیماری با علائمی مانند گرگرفتگی، تب، قرمزی و اسهال ادامه می‌یابد.

در هر دو جنس به طور مساوی تشخیص داده می‌شود. اغلب این یک آسیب‌شناسی ارثی است، اما یک شکل پراکنده از یک برنامه غیر ژنتیکی نیز می‌تواند ایجاد شود. اغلب با نئوپلازی غدد درون ریز متعدد رخ می‌دهد. در این مورد از جراحی برای درمان استفاده می‌شود. برداشتن غده تیروئید و غدد لنفاوی گردن  برای جلوگیری از پیشرفت بیماری ضروری است.

آناپلاستیک (ATC)

سرطان تیروئید آناپلاستیک، یا کارسینوم آناپلاستیک تیروئید، تمایز نیافته‌ترین و نادرترین نوع در بین انواع سرطان تیروئید است، به این معنی که کمترین شباهت به سلول‌های طبیعی غده تیروئید را دارد. در نتیجه، این نوع سرطان بسیار تهاجمی است که به سرعت به سایر قسمت‌های گردن و بدن گسترش می‌یابد. این یک سرطان نادر تیروئید است که تقریباً در ۲ درصد موارد سرطان تیروئید رخ می‌دهد.

 آن‌ها به طور فعال در حال گسترش هستند و خود تومور به سرعت متاستاز می‌کند. آسیب‌شناسی در افراد بالای ۶۵ سال و بیشتر در زنان ایجاد می‌شود. درمان این نوع سرطان به دلیل رشد سریع آن دشوار است و بدن به دلیل متاستاز‌های فعال آسیب می‌بیند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *