سرطان سینه در دوران شیردهی : علائم، تشخیص و درمان آن!

فهرست مطالب
سرطان سینه در دوران شیردهی

سرطان سینه یک نوع تومور بدخیم است که در نتیجه تکثیر کنترل نشده سلول‌های غدد پستانی ایجاد می‌شود. این شایع‌ترین نوع سرطان در زنان است و در دوران بارداری به ندرت دیده می‌شود. این در حالی است که در سال‌های اخیر مادر شدن به دلایل مختلف به سنین بالا موکول شده است. این امر منجر به افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه در دوران بارداری شده است.

سرطان سینه در زنان در دوران باروری اهمیت بیشتری دارد؛ زیرا زنان در سنین باروری ممکن است در زمان تشخیص، باردار یا شیرده باشند یا تمایل آنها برای بچه دار شدن ادامه یابد. احتمال بدتر شدن سرطان و آسیب رساندن به جنین در زنانی که در دوران بارداری به سرطان سینه مبتلا شده‌اند، دو برابر می‌شود.

سرطان سینه در دوران شیردهی

سرطان سینه در دوران بارداری

بافت پستان به دلیل اثرات هورمونی تغییر می‌کند و بنابراین تشخیص سرطان سینه در دوران بارداری مشکل می‌شود. سینه‌ها به دلیل هورمون‌هایی مانند استروژن، پروژسترون و پرولاکتین که در دوران بارداری افزایش می‌یابند، بزرگ‌تر، حساس و نامنظم می‌شوند. همین امر در مورد زنان شیرده نیز صادق است.

مطالعات نشان داده است که بین شروع علائم و تشخیص در زنان باردار یا شیرده، 5 تا 15 ماه تاخیر آماری وجود دارد. به دلیل این تاخیر در تشخیص، سرطان سینه معمولاً در مراحل بعدی نسبت به زنان غیر باردار تشخیص داده می‌شود. از نظر آماری، متاسفانه میزان بقای زنان باردار مبتلا به سرطان سینه کمتر از زنان غیرباردار است. این بیشتر به دلیل تاخیر در تشخیص است. در صورت مشکوک شدن به توده پستان در دوران بارداری، باید سریعاً با جراح عمومی مشورت شود.

علائم سرطان سینه در دوران بارداری یا شیردهی چیست؟

بزرگ شدن هر دو سینه در دوران بارداری می‌تواند یافتن توده‌‌های تشکیل شده را دشوار کند. به همین دلیل، تومورهایی که در دوران بارداری در پستان ایجاد می‌شوند، معمولاً می‌توانند بزرگتر شوند تا زمانی که فرد مبتلا متوجه شود. در طول دوره شیردهی، عفونت‌های رایج پستان به نام ماستیت و شرایط مرتبط با تومور ممکن است اشتباه گرفته شوند. اگر تورم یا توده متفاوتی احساس شود باید سریعا به پزشک مراجعه کنید.

آیا سرطان سینه به جنین آسیب می‌رساند؟

مطالعات نشان داده است که سرطان سینه روی کودک در رحم تأثیر نمی‌گذارد. هیچ خطری برای انتقال سلول‌های سرطانی از مادر به کودک وجود ندارد. با این حال، رادیوتراپی و شیمی درمانی در دوران بارداری به دلیل خطراتی که برای نوزاد وجود دارد، اعمال نمی‌شود. به همین دلیل از روش‌هایی مانند ماموگرافی، توموگرافی یا PET برای تشخیص استفاده نمی‌شود. سونوگرافی بدون پرتو و MRI  برای تشخیص سرطان سینه ترجیح داده می‌شود.

درمان سرطان سینه در دوران بارداری

درمان سرطان سینه در دوران بارداری با توجه به اندازه بافت سرطانی، مرحله سرطان و منطقه‌ای که در آن قرار دارد، متفاوت است. اما به دلیل نوزاد، برنامه ریزی درمان دشوار شده و متفاوت است. در این حالت شیمی درمانی، رادیوتراپی و هورمون درمانی انجام نمی‌شود. با این حال، اگر سرطان سینه التهابی تشخیص داده شود، ممکن است نیاز به خاتمه بارداری باشد؛ زیرا شیمی درمانی ضروری است. برداشتن بافت سرطانی با جراحی معمولاً خطری برای نوزاد ایجاد نمی‌کند. با این حال، بافت سرطانی باید به طور کامل برداشته شود و جراحی حفظ پستان را نمی‌توان انجام داد، زیرا رادیوتراپی پس از جراحی حفظ پستان ضروری است.

سرطان سینه در دوران شیردهی

آیا جراحی سرطان سینه در دوران بارداری قابل انجام است؟

جراحی به طور کلی در 3 ماه اول بارداری بی خطر است. اگر سرطان سینه در مراحل اولیه دارید، پزشک ممکن است برداشتن کامل سینه (ماستکتومی) با مقداری بافت طبیعی اطراف توده مشکوک را با جراحی (لومپکتومی) توصیه کند.

آیا شیمی درمانی در دوران بارداری قابل اعمال است؟

در صورت نیاز به شیمی درمانی، پزشک برای کاهش احتمال آسیب رساندن به نوزاد در 3 ماه اول صبر می‌کند. سرطان سینه پیشرفته منطقه‌ای (شامل غدد لنفاوی پستان و زیر بغل) معمولاً به جراحی همراه شیمی درمانی نیاز دارد، این نوع درمان خطر بیشتری برای نوزاد دارد. تصمیم گیری برای درمان می‌تواند دشوار باشد. پزشک و خانواده شما به شما توضیح خواهند داد که چه نوع درمانی انجام خواهد شد و کدام شیمی درمانی را انتخاب کنید.

سرطان سینه در دوران شیردهی

آیا شیر دادن با شیر مادر در طول درمان سرطان سینه، بی خطر است؟

اگر مادر در طول درمان سرطان سینه، شیمی درمانی می‌کند، نباید به نوزادش شیر دهد، زیرا داروها وارد شیر می‌شوند. در صورت نیاز به عمل جراحی، شیردهی باید قطع شود تا بافت سینه کوچک شود و در نتیجه عمل تسهیل شود. سوال دیگر این است که آیا می‌توان بعد از جراحی سینه شیر داد؟ پس از جراحی حفظ پستان، شیردهی طبیعی امکان پذیر است.

درمان سرطان سینه و تمایل به باردار شدن

زنانی که تحت درمان سرطان سینه هستند و می‌خواهند بچه دار شوند، باید منتظر تکمیل درمان باشند و قبل از باردار شدن با پزشک خود در این مورد صحبت کنند. زنانی که هورمون درمانی برای سرطان سینه دریافت می‌کنند ممکن است نیاز به ادامه این درمان برای سال‌های طولانی داشته باشند. قطع این درمان به دلیل بارداری ممکن است باعث عود سرطان شود. باید در نظر داشت که بارداری و درمان IVF ممکن است باعث عود سرطان در انواع سرطان سینه شود که توسط هورمون استروژن ایجاد می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *