آیا شیمی درمانی موثر است؟

فهرست مطالب
آیا شیمی درمانی موثر است؟

شیمی درمانی یک درمان رایج سرطان است. از داروها برای از بین بردن سلول‌های سرطانی و جلوگیری از رشد تومور استفاده می‌کند. ممکن است با سایر درمان‌های سرطان مانند پرتودرمانی یا جراحی همراه شود. شیمی درمانی معمولاً به صورت داخل وریدی (از طریق ورید) انجام می‌شود. این یک درمان موثر است اما می‌تواند عوارض جانبی ایجاد کند.

آیا شیمی درمانی موثر است؟

شیمی درمانی چیست؟

شیمی درمانی نوعی درمان سرطان است. این دارو که شیمی درمانی نیز نامیده می‌شود، یکی از چندین درمان سرطان است که از داروها علیه انواع مختلف سرطان استفاده می‌کند. سایر درمان‌های دارویی عبارتند از:

هورمون درمانی: داروهایی که از دریافت هورمون‌های لازم برای رشد برخی سرطان‌ها جلوگیری می‌کند.

ایمونوتراپی: داروهایی که به سیستم ایمنی بدن شما کمک می‌کند تا با سرطان مبارزه کند.

درمان هدفمند: داروهایی که نحوه تکثیر و رفتار سلول‌های سرطانی را تغییر می‌دهند.

همچنین شیمی درمانی ممکن است با جراحی یا پرتودرمانی برای درمان سرطان استفاده شود.

آیا شیمی درمانی موثر است؟

شیمی درمانی می‌تواند نجات بخش باشد، زیرا از داروهایی استفاده می‌کند که سلول‌های در حال تکثیر فعال مانند سلول‌های سرطانی را از بین می‌برد و در نتیجه پیشرفت و گسترش بیماری را متوقف می‌کند. برخی از سلول‌های بدن ما یک ویژگی مشترک با سلول‌های سرطانی دارند. به همین دلیل، داروهای شیمی‌درمانی که بر توانایی تکثیر سلول‌ها تأثیر می‌گذارند، می‌توانند برخی از سلول‌های سالم را که به همان سرعت تولید مثل می‌کنند نیز از بین ببرند. این‌ها شامل سلول‌های خونی، سلول‌های موجود در فولیکول‌های مو، سلول‌های پوشاننده دهان، معده و روده‌ها و آنهایی که در اندام‌های تناسلی هستند، می‌شوند.

عوارض شیمی درمانی چیست؟

عوارض جانبی شیمی درمانی شامل ریزش مو، کم خونی، خستگی، حالت تهوع، استفراغ، اسهال، عفونت، کبودی یا خونریزی کوچک و حتی مشکلات شناختی است. بافت‌های نرمال توانایی معکوس کردن این عوارض جانبی را پس از پایان درمان دارند و بنابراین احتمال عوارض جانبی طولانی مدت نسبتاً کم است. محققان به مطالعه و پیشنهاد ترکیب‌های دارویی جدید و طرح‌های تجویز جدید ادامه می‌دهند تا شیمی‌درمانی را در برابر سرطان مؤثرتر کنند.

فواید شیمی درمانی چیست؟

تا به امروز، بیش از 100 داروی شیمی درمانی ضد سرطان وجود دارد. انتخاب دارو به نوع سرطان، گستردگی آن در زمان تشخیص و ویژگی‌های بیمار بستگی دارد. شیمی درمانی که استفاده از آن علیه سرطان در دهه 1950 آغاز شد، به روش‌های مختلفی با تومور مبارزه می‌کند. این روش درمانی سلول‌های سرطانی را از بین می‌برد، رشد بیماری را کند می‌کند، از گسترش آن به بافت‌های دیگر (متاستاز) جلوگیری می‌کند و درد ناشی از آن را تسکین می‌دهد. علاوه بر این، شیمی درمانی به طور فزاینده‌ای با درمان‌های هوشمند، مانند درمان‌هایی که هدف مولکولی خاصی را مدنظر قرار می‌دهند یا با هورمون درمانی و همچنین با ایمونوتراپی مرتبط است.

آمادگی برای شیمی درمانی

انکولوژیست شما با انجام آزمایشات از سلامت کافی برای درمان اطمینان حاصل می‌کند. در این بین، می‌توانید اقداماتی را برای آماده شدن برای شیمی درمانی انجام دهید. هر آنچه می‌توانید در مورد درمان خود بیاموزید. هرچه بیشتر در مورد درمان خود بدانید، آمادگی بیشتری برای سازگاری زندگی خودتان با شیمی درمانی خواهید داشت. از انکولوژیست خود در مورد داروهای شیمی درمانی خاصی که دریافت خواهید کرد، از جمله فواید و عوارض جانبی احتمالی آنها سوال کنید.

آیا شیمی درمانی موثر است؟

برای عوارض جانبی برنامه ریزی کنید

قبل از شروع درمان، اقداماتی را برای مدیریت عوارض جانبی احتمالی انجام دهید. به عنوان مثال، اگر می‌دانید که ریزش مو امکان پذیر است، می‌توانید برای تهیه کلاه گیس متناسب با رنگ و مدل موی فعلی خود برنامه ریزی کنید یا روسری بخرید. اگر می‌دانید که تغییرات پوستی و حساسیت به نور خورشید از عوارض جانبی احتمالی هستند، محصولات مراقبت از پوست را با ترکیبات ملایم خریداری کنید. مراحل بسیار بیشتری برای آماده سازی وجود دارد که می‌توانید انجام دهید.

بیشتر مطالعه کنید: آیا شیمی درمانی درد دارد؟

به دندانپزشک مراجعه کنید

عوارض جانبی رایج شیمی درمانی شامل زخم‌های دهان و تغییرات در چشایی است که باعث می‌شود غذا خوردن کمتر لذت بخش باشد. قبل از شروع درمان مطمئن شوید که دندان‌هایتان سالم هستند و دهانتان عاری از عفونت است.

در مورد عوارض شیمی درمانی چه باید بدانیم؟

عوارض شیمی درمانی با توجه به نوع داروی ضد سرطان، دوز و نحوه تجویز آن متفاوت است. علاوه بر این، هر فرد به طور متفاوتی به داروهای شیمی درمانی مختلف واکنش نشان می‌دهد. همه افراد عوارض جانبی یکسانی ندارند، برخی از بیماران ممکن است کم یا حتی هیچکدام را نداشته باشند. شیمی درمانی، درمانی است که در آن از داروهای ضد تومور که سیتوتوکسیک نیز نامیده می‌شود، استفاده می‌شود. هدف شیمی درمانی، از بین بردن سلول‌های سرطانی است. این درمان سیستمیک نیز نامیده می‌شود زیرا کل بدن در معرض داروها قرار دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *