مولتیپل میلوما : علت، علائم، تشخیص و درمان آن

فهرست مطالب
مولتیپل میلوما

مولتیپل میلوما زمانی اتفاق می‌افتد که پلاسماسل‌های سالم به سلول‌های غیرطبیعی تبدیل می‌شوند که تکثیر می‌شوند و آنتی‌بادی‌های غیرطبیعی تولید می‌کنند. این تغییر مجموعه‌ای از مسائل و شرایط پزشکی را ایجاد می‌کند که می‌تواند بر استخوان‌ها، کلیه‌ها و توانایی بدن شما برای ساخت گلبول‌های قرمز و سفید سالم و پلاکت‌ها تأثیر بگذارد.  در مولتیپل میلوما، سلول‌های پلاسمایی سالم که آنتی‌بادی‌های ضد عفونت ایجاد می‌کنند، به سلول‌های غیرطبیعی تبدیل می‌شوند که تکثیر می‌شوند و به خون، استخوان و بافت آسیب می‌رسانند. سلول‌های پلاسما غیرطبیعی همچنین آنتی بادی‌های غیرطبیعی به نام پروتئین M ایجاد می‌کنند که می‌تواند باعث مشکلات قلبی و کلیوی شود.

مولتیپل میلوما یک سرطان خون نادر است که سلول‌های پلاسما را تحت تاثیر قرار می‌دهد و سلول‌های سالم را به سلول‌های غیر طبیعی تبدیل می‌کند که می‌تواند باعث آسیب خون، استخوان و بافت شود.

مولتیپل میلوما

مولتیپل میلوما چیست؟

مولتیپل‌میلوما یک سرطان خون نادر است که سلول‌های پلاسما را تحت تاثیر قرار می‌دهد. سلول‌های پلاسما گلبول‌های سفید خون و بخشی از سیستم ایمنی بدن شما هستند. سلول‌های پلاسما (که گاهی اوقات سلول‌های B نامیده می‌شوند) آنتی بادی می‌سازند. این آنتی بادی‌ها که ایمونوگلوبولین نامیده می‌شوند، به مبارزه با عفونت کمک می‌کنند.

مولتیپل‌میلوما زمانی اتفاق می‌افتد که سلول‌های سالم به سلول‌های غیرطبیعی تبدیل می‌شوند که تکثیر می‌شوند و آنتی‌بادی‌های غیرطبیعی به نام پروتئین M تولید می‌کنند. این تغییر مجموعه‌ای از مسائل و شرایط پزشکی را آغاز می‌کند که می‌تواند بر استخوان‌ها، کلیه‌ها و توانایی بدن شما برای ساخت گلبول‌های قرمز و سفید سالم و پلاکت‌ها تأثیر بگذارد. برخی از افراد مبتلا به مولتیپل میلوم بدون علائم هستند، اما آزمایش خون نشانه‌هایی از شرایطی را نشان می‌دهد که می‌تواند به مولتیپل میلوما تبدیل شود.

آیا مولتیپل میلوما یک بیماری کشنده است؟

هیچ درمان شناخته شده‌ای برای مولتیپل میلوما وجود ندارد. معمولا پزشکان درمان‌هایی را ارائه می‌دهند تا به مردم کمک کنند تا زمانی که امکان دارد با کیفیت زندگی کنند. همچنین احتمال بهبودی طولانی مدت وجود دارد. بهبودی زمانی پس از درمان است که علائم و نشانه‌های میلوم متعدد را نداشته باشید.

آیا مولتیپل میلوما یک بیماری شایع است؟

مولتیپل میلوما نادر است و هر سال حدود 7 نفر از 100000 نفر را مبتلا می‌کند. پزشکان تخمین می‌زنند که حدود 100000 نفر به مولتیپل میلوما مبتلا هستند.

چه کسانی مبتلا به مولتیپل میلوما هستند؟

مولتیپل میلوما مردان را بیشتر از زنان مبتلا می‌کند. این بیماری دو برابر افراد سیاهپوست را نسبت به سایر نژادها تحت تاثیر قرار می‌دهد. اکثر افراد مبتلا به مولتیپل‌میلوما بین 40 تا 70 سال تشخیص داده می‌شوند. سن متوسط تشخیص بین 65 تا 74 سال است.

چگونه مولتیپل میلوما بر بدن تأثیر می‌گذارد؟

برخی از افراد علائمی ندارند اما آزمایش‌ها نشان می‌دهند که شرایطی دارند که ممکن است به مولتیپل میلوما تبدیل شود. برای مثال، آسپیراسیون مغز استخوان یا بیوپسی مغز استخوان ممکن است سلول‌های پلاسمایی غیرطبیعی و جهش‌های ژنتیکی را نشان دهد، که می‌تواند به این معنی باشد که شما مبتلا به مولتیپل‌میلوما (SMM) هستید.

مولتیپل میلوما

علت مولتیپل میلوما چیست؟

علائم مولتیپل میلوما در طول زمان ایجاد می‌شود و ممکن است شبیه سایر بیماری‌ها باشد. در اینجا برخی از شرایط و مسائل پزشکی مرتبط با مولتیپل میلوما آورده شده است:

عفونت

سلول‌های پلاسما غیر طبیعی نمی‌توانند از بدن در برابر عفونت محافظت کنند. همانطور که قبلا ذکر شد، سلول‌های پلاسما طبیعی آنتی بادی‌هایی تولید می‌کنند که به میکروب‌ها حمله می‌کنند. در مولتیپل‌میلوما، سلول‌های میلوما سلول‌های پلاسما طبیعی را از بین می‌برند، به طوری که آنتی‌بادی برای مبارزه با عفونت نمی‌تواند ساخته شود. آنتی بادی ساخته شده توسط سلول‌های میلوما به مبارزه با عفونت‌ها کمک نمی‌کند. چرا که سلول‌های میلوما فقط کپی‌های زیادی از یک سلول پلاسما هستند. همگی از یک آنتی‌بادی دقیق (یا مونوکلونال) یک کپی می‌سازند.

مشکلات کلیوی

سلول‌های میلوما آنتی بادی می‌سازند که می‌تواند به کلیه‌ها آسیب برساند و منجر به آسیب کلیه و حتی نارسایی کلیه شود.

علائم مولتیپل میلوما چیست؟

مولتیپل میلوما علائم زیادی ایجاد می‌کند، اما درد استخوان اغلب اولین علامتی است که افراد متوجه آن می‌شوند. علائم دیگر عبارتند از:

  • ضعف در بازوها و پاها و یا احساس بی حسی در بازوها و پاها. مولتیپل‌میلوما می‌تواند استخوان‌های ستون فقرات شما را تحت تاثیر قرار دهد و باعث فشار بر روی نخاع شود.
  • داشتن احساس خستگی به حدی که نمی‌توانید فعالیت های روزانه را مدیریت کنید. اینها نشانه‌های کم خونی نیز هستند.
  • نداشتن اشتها و یا احساس تشنگی بیشتر از حد معمول.
  • کاهش وزن غیر قابل توضیح
  • تب بی دلیل
  • کبودی یا خونریزی
مولتیپل میلوما

چگونه یک فرد به مولتیپل میلوما مبتلا می‌شود؟

پزشکان و محققان مطمئن نیستند که چه چیزی باعث ایجاد مولتیپل میلوما می‌شود. برخی از دلایل بالقوه‌ای که آن‌ها در حال بررسی هستند عبارتند از:

جهش‌های ژنتیکی

محققان در حال بررسی ارتباط بین جهش یا تغییر انکوژن (سلول‌هایی که رشد را افزایش می‌دهند) هستند. آنها همچنین دریافته‌اند که اکثر افرادی که مولتیپل میلوما دارند، تمام قطعات کروموزوم را ندارند.

عوامل محیطی

برخی از مطالعات ارتباط بالقوه بین مولتیپل‌میلوما و قرار گرفتن در معرض تشعشعات یا مواد شیمیایی موجود در آفت کش‌ها، کود را نشان می‌دهند.

داشتن یک بیماری یا شرایط التهابی

نمونه‌هایی از بیماری‌های التهابی عبارتند از بیماری قلبی، دیابت نوع 2 و آرتریت روماتوئید.

پزشکان از چه آزمایش‌هایی برای تشخیص مولتیپل میلوما استفاده می‌کنند؟

پزشکان امکان دارد آزمایش خون، آزمایش تصویربرداری و آزمایش ادرار را انجام دهند تا تأیید کنند که مبتلا به مولتیپل‌میلوما هستید یا خیر. در ادامه به بررسی آزمایش‌‌هایی که انجام می‌شود پرداخته‌ایم.

شمارش کامل خون (CBC)

این آزمایش تعداد گلبول‌های قرمز و سفید، میزان هموگلوبین در گلبول‌های قرمز و سطح غلظت گلبول‌های قرمز را اندازه‌گیری می‌کند.

آزمایش شیمی خون

این آزمایش سطوح کراتین شما، سطح آلبومین، سطح کلسیم و سطح لاکتیک دهیدروژناز (LDH) را نشان می‌دهد. LDH یک نشانگر تومور است. تومور مارکر ماده‌ای در سلول‌های سرطانی یا سلول‌های سالم است که به سرطان پاسخ می‌دهند.

آزمایش کمی ایمونوگلوبولین

این آزمایش خون سطح برخی از آنتی بادی‌ها را در خون شما اندازه گیری می‌کند.

الکتروفورز

این آزمایش پروتئین‌های M را در خون شما بررسی می‌کند.

مولتیپل میلوما : علت، علائم، تشخیص و درمان آن

تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)

این آزمایش از امواج رادیویی و آهنرباهای قوی برای ایجاد تصاویر دقیق از استخوان‌ها و ستون فقرات شما استفاده می‌کند. پزشک شما از این آزمایش برای جستجوی پلاسماسیتوما استفاده می‌کنند.

بیوپسی مغز استخوان

پزشک بیوپسی مغز استخوان را برای تجزیه و تحلیل درصد سلول‌های پلاسما طبیعی و غیر طبیعی در مغز استخوان انجام می‌دهند. آنها همچنین ممکن است نمونه مغز استخوان شما را برای تغییراتی در DNA شما که ممکن است باعث رشد سرطان شود، آزمایش کنند.

درمان‌های مولتیپل میلوما چیست؟

پزشکان بر اساس علائم و وسعت بیماری شما مولتیپل میلوما را درمان می‌کنند. برای مثال، افرادی که MGUS دارند معمولاً نیازی به درمان ندارند، پزشکان آن‌ها را به دقت کنترل می‌کنند. آنها همچنین ممکن است یک برنامه درمانی ایجاد کنند تا در صورت بروز علائم بتوانند آن‌ها را درمان کنند.

برخی از درمان‌هایی که پزشکان ممکن است در صورت داشتن علائم ناشی از مولتیپل میلوما از آنها استفاده کنند عبارتند از:

کلام آخر

مولتیپل میلوما یک سرطان خون نادر است که سلول‌های پلاسما را تحت تاثیر قرار می‌دهد. در حالی که پزشکان مولتیپل میلوما را نمی‌توانند درمان کنند، می‌توانند شرایط و علائم مرتبط را درمان کرده و پیشرفت آن را کاهش دهند. برخی از افراد سال‌ها با مولتیپل میلوما زندگی می‌کنند. در هر صورت، زندگی با سرطانی که از بین نمی‌رود یا ممکن است عود کند آسان نیست.

منبع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *