سرطان ریه یکی از مشکلات جدی است که سالانه باعث مرگ بیش از 1.7 میلیون نفر در جهان میشود. از نظر متخصصان علائم و نشانههایی که در مرحله اولیه بیماری رخ میدهد اغلب نادیده گرفته میشوند و علائم مهمی مانند سرفه را میتوان تا حد زیادی نادیده گرفت، بهویژه در افراد سیگاری. این وضعیت باعث میشود سرطان ریه در مراحل بسیار دیر شناسایی شود و شانس درمان بهشدت کاهش یابد.
اشتن اطلاعات دقیق در مورد سرطان ریه، شناخت علائمی که در مراحل اولیه رخ میدهد و در صورت وجود عوامل خطر در فواصل زمانی معین برای برنامههای غربالگری درخواست بسیار مهم است. به همین علت در این بخش سعی کردهایم تا در خصوص تأثیر سیگار بر سرطان ریه توضیحات کاملی را ارائه دهیم. با ما همراه باشید.

آیا سیگار با سرطان ریه ارتباط دارد؟
سیگارکشیدن زیاد، مهمترین عامل سرطان ریه، عامل 85 تا 90 درصد موارد است. خطر ابتلا به سرطان مرتبط با مصرف سیگار بهموازات سن شروع سیگارکشیدن و مدتزمان مصرف سیگار است. خطر ابتلا به سرطان ریه در افراد سیگاری 20 تا 40 برابر بیشتر از افراد سیگاری است. اثرات مضر از اولین روزهای ترک سیگار شروع به کاهش میکند و 15-25 سال پس از ترک سیگار، خطر ابتلا به سرطان ریه در فرد به 5-6 برابر کاهش مییابد.
هر سیگاری به سرطان ریه مبتلا نمیشود. اگر افرادی که روزانه 1 پاکت سیگار میکشند به سیگارکشیدن ادامه دهند، از هر 8 نفر یک نفر به سرطان ریه مبتلا میشود. بهغیراز سرطان، بیماریهای قلبی عروقی مرتبط با سیگار و انسداد عروق مغز ممکن است رخ دهد. یا سرطان دیگری که مستقیماً با سیگار مرتبط است ممکن است رخ دهد، مانند سرطان مری، لب، کام، حنجره، مثانه و کلیه. پیشبینی میشود که اگر سیگارکشیدن در سراسر جهان امروز متوقف شود، میزان ابتلا به سرطان ریه تا 90 درصد کاهش مییابد.
سیگار چگونه باعث سرطان میشود؟
دود سیگار حاوی بیش از 70 ماده سرطانزا است. هنگامی که دود را استنشاق میکنید، این مواد شیمیایی وارد ریههای شما میشوند و به بقیه بدن شما سرایت میکنند. دانشمندان نشان دادهاند که این مواد شیمیایی به DNA آسیب میزند و باعث تغییراتی در ژنهای مهم میشود. این وضعیت در نتیجه رشد و تکثیر سلولهای شما بدون کنترل باعث سرطان میشود.
سیگار باعث چه سرطانهایی میشود؟
بیش از چهار مورد از هر پنج مورد سرطان ریه ناشی از سیگارکشیدن است. سرطان ریه کمترین میزان بقا را در بین تمام سرطانها دارد و شایعترین مرگ ناشی از سرطان در ترکیه است. خبر خوب این است که با ترک بهموقع سیگار میتوان از بسیاری از این مرگها پیشگیری کرد. سیگار نیز نوعی سرطان تخمدان و برخی از انواع سرطان خون است و همچنین سرطان دهان، حنجره، حلق (حنجره فوقانی)، بینی و سینوسها، مری، کبد، پانکراس، معده، کلیه، مثانه، دهانه رحم و خطر ابتلا به 12 سرطان از جمله سرطان روده را افزایش میدهد.
همه سیگاریها سرطان نمیگیرند!
ممکن است فردی را بشناسید که تمام زندگی خود را سیگار کشیده؛ اما تا سنین پیری زندگی کرده است، یا فردی که هرگز سیگار نکشیده است؛ اما به سرطان مبتلا شده باشد. آیا این بدان معناست که سیگارکشیدن واقعاً باعث سرطان نمیشود؟
سالها تحقیق ثابت کرده است که سیگار باعث سرطان میشود. بااینحال، این بدان معنا نیست که همه افراد سیگاری قطعاً به سرطان مبتلا میشوند یا اینکه افراد غیرسیگاری هرگز به سرطان مبتلا نمیشوند. این؛ این بدان معناست که سیگار خطر ابتلا به این بیماریها را تا حد زیادی افزایش میدهد. افراد سیگاری به طور متوسط بسیار بیشتر از افراد غیرسیگاری در معرض ابتلا به سرطان هستند.
به همین ترتیب میگوییم مصرف مواد قندی باعث پوسیدگی دندان میشود. با این حال، این بدان معنا نیست که همه کودکانی که غذاهای شیرین مصرف میکنند، دندانهای پوسیده خواهند داشت. این یعنی؛ به طور متوسط، کودکانی که غذاهای شیرین زیادی مصرف میکنند، بیشتر از کودکانی که از چنین غذاهایی اجتناب میکنند، دچار پوسیدگی دندان میشوند.
حقیقت این است که نیمی از سیگاریها در نهایت بر اثر سرطان یا سایر بیماریهای مرتبط با سیگار میمیرند. علاوه بر این، یکچهارم افراد سیگاری در سنین میانسالی، بین سنین 35 تا 69 سالگی، میمیرند.
همچنین بخوانید: تاثیر آلودگی هوا بر سرطان ریه

کسانی که سابقه خانوادگی سرطان ریه دارند بیشتر در معرض خطر هستند!
اگرچه سرطان ریه تا حد زیادی با مصرف مواد دخانی مرتبط است، اما عوامل ژنتیکی و همچنین عوامل خطر محیطی و شغلی نیز در بروز این بیماری مؤثر هستند. گاز رادون، گازی بیرنگ، بی بو و رادیواکتیو، مهمترین عامل ایجاد سرطان ریه پس از سیگارکشیدن است. علاوه بر این، خطر ریه ممکن است در افرادی که در محیط کار در معرض مواد معدنی آزبست قرار دارند تا 6 برابر افزایش یابد. در نهایت، میتوان گفت افرادی که سابقه خانوادگی سرطان ریه دارند، دوبرابر بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان ریه هستند که ممکن است در دوره خاصی از زندگی رخ دهد.
تأثیر سیگار الکترونیکی بر سرطان ریه
تصور میشود سیگارهای الکترونیکی بهاندازه مصرف تنباکو مضر هستند. در اینجا از مایع و شیرینکنندههای خاص استفاده میشود. مایع از یک میدان الکترومغناطیسی عبور میکند و به دود تبدیل میشود. با عبور مایع از میدان الکترومغناطیسی، ساختار شیمیایی و ساختار مولکولی آن تغییر میکند. مادهای که ساختار مولکولی آن تغییر میکند، استنشاق میشود و به داخل ریهها کشیده میشود. اینکه آیا این ماده که ساختار شیمیایی آن تغییر کرده، سرطانزا است یا خیر، سالهاست که محل بحث بوده است. به همین دلیل سیگارهای الکترونیکی توصیه نمیشود و افرادی که از آن استفاده میکنند ترک سیگار بهعنوان عادت محسوب نمیشوند.
مراقب سرفه، تنگی نفس و کاهش وزن ناگهانی باشید!
بسیاری از سرطانهای ریه ممکن است تا زمانی که گسترش پیدا نکنند علائمی از خود نشان ندهند. سرفه، تنگی نفس، درد قفسه سینه، کاهش وزن ناگهانی، سرفههای خونی که از نظر پزشکی هموپتیزی نامیده میشود، و عفونتهای مکرر ریه ممکن است از علائم سرطان ریه باشند. غربالگری با کمک تصویربرداری با چگالی کم یکبار در سال برای افراد بالای 55 سال که 35 بسته سال یا بیشتر سیگار میکشند، یا کمتر از 15 سال پیش سیگار را ترک کردهاند، توصیه میشود که ما آن را یک گروه در معرض خطر میدانیم. همچنین نباید از معاینات منظم پزشک برای تشخیص زودهنگام غافل شد.

میزان موفقیت در تشخیص زودهنگام سرطان ریه 90 درصد است!
در درمان سرطان ریه؛ نوع سلول، مرحله بیماری و وضعیت بالینی بیمار از اهمیت بالایی برخوردار است. چهار مرحله بیماری و زیر گروههای این مراحل وجود دارد. هر بیمار، از جمله گروهی که ما مرحله III-A مینامیم، شانس جراحی را دارد. بالاترین میزان بقا برای بیمارانی است که جراحی میکنند. میزان موفقیت با درمان در مراحل اولیه، به نام مرحله I، حدود 85-90 درصد است. علاوه بر این، در محدوده روشهای درمانی جدید، داروهایی که تغییرات ژنتیکی در سلولهای بافت سرطانی را هدف قرار میدهند، درحالتوسعه و استفاده هستند.
مؤثرترین راه پیشگیری از سرطان ریه
مهمترین عامل سرطان ریه که یک بیماری قابلپیشگیری است، استفاده از تنباکو و فرآوردههای تنباکو است. به همین دلیل، جلوگیری از شروع مصرف سیگار و جلوگیری از ترک سیگار، مهمترین عامل محافظت در برابر این بیماری است. علاوه بر این، توصیه میشود آزمایشاتی مانند رادیوگرافی قفسه سینه یا توموگرافی کامپیوتری که باعث قرارگرفتن در معرض اشعه میشود، انجام نشود مگر در موارد ضروری. جلوگیری از قرارگرفتن در معرض آزبست، رادون و گازهای مضر و مواد شیمیایی و استفاده از ماسکهای تنفسی محافظ حرفهای برای افرادی که دارای الیاف آزبست در هوای تنفسی اطراف خود هستند، میتواند خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهد.
علائمی که ممکن است نشانه سرطان ریه باشد
در بیمارانی که سرطان ریه تشخیص داده میشود، علائم بسته به محل تومور در ریه، اندازه آن، محل انتشار و درجه انتشار متفاوت است.
علائم ناشی از گسترش داخل قفسه سینه :
- سرفههای شدید مداوم
- درد سینه، شانه و کمر
- تغییر در مقدار و رنگ خلط
- خلط خونی و سرفه خونی
- تنگی نفس
- گرفتگی صدا
- اختلال بلع
- تورم گردن و صورت
- افتادگی پلک
- خسخس سینه
- حملات مکرر برونشیت یا پنومونی
علائم ناشی از گسترش تومور در خارج از قفسه سینه (کبد، غدد لنفاوی، مغز، غدد فوقکلیوی و غیره):
- سردرد
- حالت تهوع، استفراغ
- اختلال تعادل، غش، ازدستدادن حافظه
- تورم زیر جلدی
- درد استخوان یا مفاصل، شکستگی استخوان
- ضعف عمومی
- خونریزی، اختلالات انعقادی
- ازدستدادن اشتها، کاهش وزن غیرقابلتوضیح
- تضعیف عضلات
- خستگی

ترک سیگار مؤثرترین اقدام برای پیشگیری از سرطان ریه
واضح است که ترک سیگار زندگی را نجات میدهد. اما هنوز راه زیادی در پیش است اگر سیگاری هستید، ترک سیگار بهترین هدیهای است که میتوانید به خود بدهید. تعدادی از تکنیکها وجود دارد که میتوانید برای کمک به شما در پیوستن به تعداد افرادی که سیگار را ترک میکنند، استفاده کنید. خطر فردی که به سیگارکشیدن ادامه میدهد 10 تا 12 برابر بیشتر از شماست که امروزه قصد ترک سیگار را دارید. پس از 10 سال ترک سیگار، خطر ریه سرطان 10 برابر کاهش مییابد.