امروزه با تولید و استفاده روزافزون از لوازم آرایشی این نگرانی به وجود آمده است که آیا لوازم آرایشی مضر هستند؟ آیا محصولات آرایشی سرطانزا هستند؟ و میتوانند روی سلامتی ما تأثیر بگذارند؟ این سؤالات از زمانی که لوازم آرایشی تقلبی و غیراستاندارد در بازار بیشتر از قبل دیده میشود مهمتر شده است و باید در هنگام خرید و استفاده به نکات مهمی توجه کنیم. در این بخش از ایران سرطان درمورد مواد سرطانزا مود در لوازم آرایشی صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

آیا محصولات آرایشی سرطانزا هستند؟
محصولات آرایشی بر اساس استاندارهای لازم تولید میشوند و سطح ایمنی خاصی را پشت سر میگذارند. به همین جهت ایمن هستند و مشکلات خاصی برای سلامتی ایجاد نمیکنند. بیشتر نگرانی پزشکان در مورد لوازم آرایشی غیراستاندارد است که اغلب حاوی مواد بسیار خطرناک مانند سرب و جیوه هستند.
با این وجود حضور برخی از مواد در لوازم آرایشی در حالی که مجوز استفاده از آنها نیز داده شده است، میتواند یکی از عوامل خطری باشد که احتمال ابتلا به انواع سرطان را بالا ببرد. زمانی که از لوازم آرایشی حاوی چنین موادی به طور فزایندهای استفاده شود و یا سایر عوامل خطر مرتبط با سرطان نیز در کنار آنها قرار بگیرند، میتوانند خطرناک باشند. مواد سرطانزا موجود در لوازمآرایش عبارتاند از:
- برخی از مواد نگه دارند از جمله پارابن و فرمالدهید
- رنگ مصنوعی
- برخی از عطرها
- فتالات
- SLS
- سرب
- جیوه
- سیلیکون
- هیدروکینون
- تالک
- تولوئن
- تریکلوزان
پارابن
پارابن یک ماده نگهدارنده است که برای افزایش ماندگاری محصولات آرایشی استفاده میشود. پارابن که برای جلوگیری از تشکیلاتی مانند باکتریها و کپکها استفاده میشود، در نتیجه تحقیقات تصور میشود که باعث سرطان سینه میشود. پارابن که در نمونههای بیوپسی گرفته شده از بیماران سرطانی یافت میشود، در بسیاری از محصولات مختلف از لوازم آرایشی رنگی گرفته تا دئودورانتها و شامپوها وجود دارد.
پودر تالک
در لوازم آرایشی خانگی باید از مواد شیمیایی خاصی که میتوانند برای سلامتی ما مضر باشند اجتناب شود. یکی از این مواد فرمالدئید است. این یک ترکیب شیمیایی است که اغلب به عنوان نگهدارنده در محصولات آرایشی استفاده میشود. با این حال، فرمالدئید میتواند باعث تحریک پوست و تنفسی شود و همچنین میتواند سرطانزا باشد… تالک در پودر بچه، سایه چشم، رژگونه، دئودورانتها یافت میشود. با سرطان تخمدان و مشکلات تنفسی مرتبط است.
رنگ مصنوعی
هنگام خرید لوازم آرایشی باید به متون FD&C و D&C در قسمت محتوای محصولات توجه کنید. رنگهای مصنوعی به دست آمده از نفت و مشتقات آن در دسته مواد سرطانزا قرار دارند و سلامت انسان را بهطورجدی تهدید میکنند.
عطر
مشخص است که محتوای عطری که بوی مطبوعی به خصوص در مرطوبکنندهها و شامپوها میدهد، به سلامتی آسیب میرساند مگر اینکه از روغنهای طبیعی به دست آمده باشد. این عطرهای مصنوعی که در لوازم آرایشی قرار میگیرند میتوانند باعث حساسیت پوستی و مشکلات تنفسی شوند. محتوای عطر که برای افرادی که پوست حساس دارند باید از آن اجتناب کنند، در شامپو، لوسیون بدن، مرطوبکننده، ادکلن و نرمکننده ظاهر میشود.
فتالات
فتالات یک ماده شیمیایی است که برای نرم کردن محتویات پلاستیک استفاده میشود. فتالاتها به ویژه در لاکهای ناخن، عطرها، لوسیونها و اسپریهای مو استفاده میشود، خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهد و به رشد سینه در زنان نوجوان آسیب میرساند. در برخی موارد میتوان به محتویات محصولات توجه کرد تا با مخلوطکردن آن در محتوای عطر از ماده فتالات استفاده شده درامان بمانند.
SLS
SLS، یعنی سدیم لوریل سولفات، یک عنصر مورد استفاده در ۹۰ درصد محصولات مراقبت شخصی است. یکی از شناخته شدهترین اثرات SLS که به عنوان یکی از مواد مضر برای سلامتی نشان داده میشود، تحریک پوست و چشم است. SLS که در اکثریت قریب بهاتفاق محصولات کفکننده مانند شامپو، پاککننده صورت، ژل دوش، داروی آکنه یافت میشود، گاهی اوقات باعث تحریکات مختلفی به خصوص بسته به نوع پوست میشود.
هیدروکینون
برای روشنکردن پوست استفاده میشود. در بریتانیا ممنوع شده است، زیرا به دلیل سمیت زیاد آن را یکی از علل احتمالی سرطان و اختلال عملکرد تولید مثل مینامند.
سرب
اغلب در رژ لب و رنگ مو یافت میشود. علاوه بر این، تولیدکنندگان آن را در ترکیب نشان نمیدهند، زیرا سهم آن بسیار کم است. در عین حال، متخصصان میگویند که میتواند در بدن تجمع یافته و باعث بیماریهای جدی شود.
جیوه
جیوه یک آلرژن شناخته شده است که به سیستم عصبی آسیب میرساند. در ریملهای برخی از تولیدکنندگان و همچنین تعدادی قطره چشم یافت میشود.
سیلیکون
سیلیکونها ترکیبات محبوبی هستند که به طور گسترده در لوازم آرایشی صنعتی و خانگی استفاده میشود. آنها به محصولات نرمی، سهولت استفاده میدهند و یک لایه محافظ روی پوست و مو ایجاد میکنند.اما مشکل این است که زیستتخریبپذیر نیستند، در بدن تجمع مییابند و به پوست اجازه تنفس نمیدهند. مشکلات احتمالی شامل بروز تومورها و تحریک پوست است.
تریکلوزان
تریکلوزان در محصولات ضدباکتری، ضدعفونیکنندههای دست و دئودورانتها یافت میشود. عواقب احتمالی آن شامل سرطان و اختلالات غدد درونریز است.

کدام یک از لوازم آرایشی سرطانزا هستند؟
هیچ یک از لوازم آرایشی بهخودیخود سرطانزا نیستند؛ بلکه مواد شیمیایی موجود در آنها میتواند سرطانزا باشد.
سایه چشم
- تعداد مواد شیمیایی تشکیلدهنده: 26
- خطرناکترین آنها عبارتاند از: پلیاتیلن و ترفتالات
- بیماریهای احتمالی: ناباروری، سرطان، اختلالات هورمونی و آسیب به اندامها
رژ لب
- تعداد مواد شیمیایی تشکیلدهنده: 33
- خطرناکترین آنها عبارتاند از: پلی متیل متاکریلات
- بیماریهای احتمالی: سرطان، آلرژی
شامپو
- تعداد مواد شیمیایی تشکیلدهنده: 15
- خطرناکترین: لوریل سولفات، سدیم، تترا سدیم، گلیکول، پروپیلن
- بیماریهای احتمالی: سوزش، آسیب چشم، خارش
مواد سرطانزا در رنگ ناخن لاک ناخن
- تعداد مواد شیمیایی تشکیلدهنده: 31
- خطرناکترین آنها: فتالات
- بیماریهای احتمالی: باروری را کاهش داده و بر رشد نوزاد در دوران بارداری تأثیر بگذارد.
مواد سرطانزا در عطرها
- تعداد مواد شیمیایی: 250
- خطرناکترین آنها: بنزالدئید
- بیماریهای احتمالی: تحریک دهان، گلو، چشم، حالت تهوع و مشکلات کلیوی
مواد سرطانزا در اسپریهای مو
- تعداد مواد شیمیایی تشکیلدهنده: 11
- خطرناکترین آنها عبارتاند از: اکتینوکسات و ایزوفتالات
- بیماریهای احتمالی: آلرژی، تحریک بینی، چشمها، بدتر شدن ساختار سلولی
مواد سرطانزا در کرمهای برنزه کننده
- تعداد مواد شیمیایی موجود در آن: 22
- خطرناکترین آنها: اتیل متیل پارابن، پروپیل پارابن
- بیماریهای احتمالی: کهیر، اختلال هورمونی و تحریک
مواد سرطانزا در رژگونه
- تعداد مواد شیمیایی تشکیلدهنده: 16
- خطرناکترین آنها عبارتاند از: اتیل پارابن، متیل پارابن و پروپیل پارابن
- بیماریهای احتمالی: کهیر، اختلال هورمونی و تحریک
ترکیبات سرطانزا در کانسیلرهای زیرساز
- تعداد مواد شیمیایی تشکیلدهنده: 24
- خطرناکترین آنها عبارتاند از: پلی متیل متاکریلات
- بیماریهای احتمالی: بیماریهای آلرژی و سرطان
مواد سرطانزا در دئودورانت و دئورول
- تعداد مواد شیمیایی تشکیلده نده: 14
- خطرناکترین آنها عبارتاند از: ایزوپروپیل، میریستات،
- بیماریهای احتمالی: تحریکات پوست و ریه، سردرد و مشکلات تنفسی
ترکیبات سرطانزا در لوسیونهای بدن و کرمهای مراقبت از بدن
- تعداد مواد شیمیایی تشکیلدهنده: 32
- خطرناکترین آنها عبارتاند از: اتیل پارابن، پروپیل پارابن، پلیاتیلن گلیکول، متیل پارابن
همچنین بخوانید: افراد در معرض خطر ابتلا به سرطان چه کسانی هستند؟

مواردی که باید در مورد محصولات آرایشی و مراقبت از پوست در نظر بگیرید
واژه آرایشی و بهداشتی شامل انواع محصولاتی است که برای بدن و پوست استفاده میشود به جز داروها. رنگ مو، شامپو، دودرانت، ضدآفتاب و کرم و لوسیون دست از جمله محصولات آرایشی و بهداشتی و همچنین مواد آرایشی مانند رژ لب، رژگونه، لاک ناخن هستند.
بر اساس این اطلاعات، مطالعات علمی مشخص کرده است که یک بزرگسال به طور متوسط روزانه از 9 محصول آرایشی استفاده میکند (گفتیم که اقلامی مانند صابون، شامپو و کرم دست نیز از محصولات آرایشی هستند) و دارای 126 ماده مختلف هستند.
مشخص شده است که به خصوص خانمها سالانه 2 کیلوگرم یا بیشتر از محصولات آرایشی و بهداشتی را بیشتر از طریق پوست و برخی از آنها خوراکی مصرف میکنند.
در این میان، مواد سرطانزایی که با کرمهای مراقبت از صورت جذب پوست میشوند و ماده شیمیایی مضری به نام آرسنیک وجود دارد که از طریق رنگهای چشمی که آن را سایه چشم مینامیم از پوست گرفته میشود.
همچنین بخوانید: خطرات بیشتر ابتلا به سرطان در سنین میانسالی
آیا مواد شیمیایی که از پوست عبور میکنند مضرتر هستند؟
بله. محصولات آرایشی و بهداشتی و مراقبت از پوست با مواد شیمیایی مضر که از پوست عبور میکنند، آسیبهای مرگباری دارند!
تنها در یک رژ لب ۲۸ ماده شیمیایی مضر وجود دارد، در حالی که تنها یک اسپری مو حاوی ۲۳ ماده شیمیایی مضر است. همه اینها از طریق دگرگونیهای مختلف در بدن ما انجام میشود. با وجود این، ما همچنان یک جامعه ناخودآگاه هستیم و در حالی که مهمترین دارایی ما سلامتی ماست، بدون هیچ نگرانی از آن استفاده میکنیم.
چه تعداد مواد شیمیایی مضر در کدام لوازم آرایشی و مراقبت از پوست وجود دارد؟
بیش از 400 باقیمانده عنصر سمی در خون و بافت چربی یافت میشود. پوست ما بزرگترین عضوی است که بدن ما را میپوشاند. از آنجایی که این بزرگترین اندام بدن است، مصرف مواد شیمیایی مضر از طریق پوست بسیار خطرناکتر و خطرناکتر از خوردن آنها از طریق دهان است.
دلیل این امر را میتوان به صورت زیر توضیح داد؛ مواد خوراکی در دستگاه گوارش به ویژه در دهان شروع به تجزیهشدن میکنند. با این حال، مواد شیمیایی که مستقیماً از طریق پوست وارد بدن میشوند، بهسرعت با گردش خون ترکیب میشوند. بهسرعت به اندامها منتقل میشود و ممکن است سالها در آنجا ذخیره شود.
اثرات مضر لوازم آرایشی و محصولات مراقبت از پوست میتواند از آسم به سرطان منجر شود. تعریف محصولات آرایشی مضر که توسط دانشمندان پذیرفته شده است به عنوان نتایجی بیان میشود که پس از مدتی در نتیجه استفاده روزانه از انواع محصولات آرایشی و بهداشتی و محصولات مراقبت از پوست ظاهر میشود.