اصطلاح لوسمی گروهی از سرطانهای سیستم خونساز را در بر میگیرد که سرطان خون یا لوکوز نیز نامیده میشود. لوسمی زمانی رخ میدهد که گلبولهای سفید خون (لکوسیتها) که از سلولهای بنیادی خاصی در مغز استخوان به وجود میآیند، به اشتباه رشد کرده و سپس به طور غیرقابل کنترلی تکثیر میشوند. این لکوسیتها عملکردی ندارند و با پیشرفت بیماری، به طور فزایندهای گلبولهای سفید و قرمز سالم (گلبولهای قرمز) و پلاکتهای خون (ترومبوسیتها) را جابجا میکنند. در ادامه این مقاله به بررسی علت سرطان خون پرداختهایم. با ایران سرطان همراه باشید.
رشد سلولهای خونی در مراحلی انجام میشود که در هر مرحله در ابتدا یک سلول پیش ساز نابالغ تولید میشود. هر یک از انواع مختلف گلبولهای سفید از سلولهای پیش ساز خود بالغ میشوند. اختلال در بلوغ این سلول در هر یک از مراحل فردی امکان پذیر است. بنابراین، انواع مختلفی از سرطان خون نیز وجود دارد. خطر ابتلا به سرطان خون از سن 30 سالگی افزایش مییابد. مردان بیشتر از زنان مبتلا به سرطان خون میشوند و حدود چهار درصد از مبتلایان را کودکان زیر 15 سال تشکیل میدهند.

علائم سرطان خون چیست؟
در برخی موارد، لوسمی به طور ناگهانی با علائم حاد ظاهر میشود و به سرعت پیشرفت میکند. در موارد دیگر، سرطان خون به آرامی و موذیانه ایجاد میشود. همانطور که گفته شد، در لوسمی حاد، علائم نسبتاً سریع ایجاد میشود. علائم لوسمی لنفوبلاستیک حاد (ALL) و لوسمی حاد میلوئیدی (AML) عبارتند از:
- کاهش عملکرد بدن
- تب مداوم
- عرق شبانه
- خستگی
- کاهش وزن
- درد استخوان و مفاصل به ویژه در کودکان مبتلا به ALL))
علت سرطان خون چیست؟
علت سرطان خون ناشناخته است. عوامل خاصی میتوانند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهند، اما در همه این عوامل، منجر به سرطان خون نمیشود. در ادامه به بررسی علت سرطان خون پرداختهایم.
- قرار گرفتن مکرر یا مداوم با برخی مواد شیمیایی (مانند بنزن، فرمالدئید)
- درمانهای قبلی: افرادی که برای نوع دیگری از سرطان شیمی درمانی یا پرتودرمانی دریافت کردهاند، گاهی اوقات به سرطان خون (به اصطلاح لوسمی ثانویه) مبتلا میشوند.
- تریزومی 21 (سندرم داون).
سرطان خون چگونه ایجاد میشود؟
لوسمی در طول خون سازی در مغز استخوان رخ میدهد. یک خطا در اطلاعات ژنتیکی در یک سلول خونی اولیه رخ میدهد و سلول به درستی به بلوغ خود ادامه نمیدهد. سلولهای خونی نابالغ و بدون عملکرد، بلاست نامیده میشوند. هنگامی که آنها تحلیل میروند، به طور غیرقابل کنترلی در بدن تقسیم میشوند و بعداً سلولهای سالم را نیز از بین می برند.
چه اشکالی از سرطان خون وجود دارد؟
بسته به اینکه کدام سلولهای خونی تحت تأثیر این نقص قرار میگیرند، بین لوسمیهای لنفاوی و میلوئیدی تمایز قائل میشوند:
لوسمی لنفاوی زمانی ایجاد میشود که گلبولهای سفید خاص، لنفوسیتها، در مرحله تشکیل تخریب شوند. این گلبولهای سفید و سایر گلبولهای سفید برای عملکرد سیستم ایمنی مهم هستند. لوسمیهای میلوئیدی از بدشکلی سلولهای میلوئیدی منشا میگیرند. این سلولها شامل گلبولهای قرمز، پلاکتها، که برای لخته شدن خون مهم هستند و بسیاری از انواع گلبولهای سفید خون میشوند. علاوه بر این، لوسمیها بر اساس نوع دوره تقسیم میشوند: حاد یا مزمن. لوسمی حاد خیلی ناگهانی بروز میکند و با علائم شدیدی همراه است که میتواند طی چند روز یا چند هفته بدتر شود. لوسمیهای مزمن به طور مزمن پیشرفت میکنند و اغلب برای مدت طولانی مورد توجه قرار نمیگیرند.

کدام علائم و شکایات میتواند نشان دهنده سرطان خون باشد؟
سلولهای لوسمی به طور غیرقابل کنترلی تکثیر میشوند. آنها سلولهای سالم خون را جابجا میکنند و در سراسر بدن پخش میشوند. این علائم منجر به:
- کم خونی: خستگی، رنگ پریدگی، تنگی نفس،
- تمایل به خونریزی: کبودی، خونریزی از بینی یا لثه، خونریزی طولانی مدت پس از جراحات.
- حساسیت به بیماریهای عفونی: تب، التهاب پوست یا غشاهای مخاطی.
- علائم دیگری مانند تورم غدد لنفاوی، حساسیت در کبد و طحال یا درد استخوان میتواند در اندامهای آسیبدیده رخ دهد.
سرطان خون چگونه تشخیص داده میشود؟
برای تشخیص عیت سرطان خون، پزشک خون و مغز استخوان را با جزئیات بررسی میکند. تشخیص علت سرطان خون در درجه اول نیاز به برداشتن مغز استخوان تحت بی حسی موضعی دارد.
سرطان خون چگونه درمان میشود؟
انتخاب درمان بستگی به نوع لوسمی و مرحله بیماری دارد. هر نوع لوسمی نیاز به درمان خاصی دارد.
درمانهای اصلی لوسمی عبارتند از:
- شیمی درمانی
- شیمی درمانی با دوز بالا با پیوند سلولهای بنیادی
- درمانهای هدفمند
- ایمونوتراپی
- نظارت فعال
درمانها به صورت جداگانه یا ترکیبی اعمال میشوند، اما عموماً نه به طور همزمان بلکه به صورت متوالی. انواع خاصی از لوسمی مزمن نیازی به درمان فوری ندارند. بررسیهای منظم برای نظارت بر روند بیماری کافی است. به این امر نظارت فعال میگویند. تا زمانی که لوسمی علائمی ایجاد نکند، درمان شروع نمیشود. برنامه درمانی بسته به مورد میتواند بسیار متفاوت باشد.
کلام آخر
اصطلاح لوسمی گروهی از سرطانهای سیستم خونساز را در بر میگیرد که سرطان خون یا لوکوز نیز نامیده میشود. علت دقیق اکثر لوسمیها ناشناخته است. عوامل خاصی میتوانند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهند، اما در همه این عوامل، منجر به سرطان خون نمیشود. علت سرطان خون ناشناخته است. عوامل خاصی میتوانند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهند، اما در همه این عوامل، منجر به سرطان خون نمیشود.