شیمی درمانی نئوادجوانت به معنای شیمی درمانی قبل از عمل است. تجویز شیمی درمانی قبل از عمل معمولاً منجر به کاهش قابلتوجه تومور و در حدود یکپنجم تمام بیماران به ناپدیدشدن کامل تومور منتهی میشود.
شیمی درمانی یکی از پرکاربردترین روشهای درمانی برای سرطان است، چه به تنهایی، چه در ترکیب با جراحی و یا رادیوتراپی. این روش شامل استفاده از خانوادهای از داروها به نام ضد نئوپلاستیک، شیمی درمانی یا سیتواستاتیک برای مبارزه با سلولهای سرطانی است. این داروها با مهار رشد و گسترش این سلولها عمل میکنند.
بنابراین، تقریباً همه بیماران سرطانی میتوانند یک یا چند مورد از بیش از 100 داروی شیمی درمانی موجود را از زمان اولیه تشخیص تومور و در طول بیماری دریافت کنند. این انکولوژیست است که بسته به نوع سرطان، محل آن و مرحله تومور تصمیم میگیرد که آیا شیمی درمانی باید برای بیمار انجام شود، چه زمانی و چگونه. از طرفی وضعیت عمومی بیماران و آسیبشناسیهای قبلی که داشتهاند نیز در نظر گرفته میشود.

شیمی درمانی نئوادجوانت چه زمانی انجام میشود؟
درمان قبل از عمل در درجه اول در شرایط زیر مفید است:
- در مورد تومور بزرگ (بیش از 3 سانتیمتر) یا به طور کلی در شرایطی که جراحی حفظ پستان به دلیل اندازه تومور مشکوک به نظر میرسد.
- در رخدادهای توموری پیشرفته محلی
- در سرطان به اصطلاح التهابی
- برای کاهش اندازه تومور بهطوریکه بتوانید بهجای برداشتن کل سینه (ماستکتومی) جراحی حفظ پستان (لومپکتومی) انجام دهید.
- برای کاهش اندازه تومور بهطوریکه بتوان مقدار کمتری از بافت را برداشت. این مورد ممکن است از لحاظ ظاهری، زیبایی بهتری به شما بدهد .
- اگر سرطان سینه با رشد سریع مانند سرطان سینه التهابی، سرطان سینه منفی سهگانه یا سرطان سینه HER2 مثبت دارید.
- برای کاهش تعداد غدد لنفاوی که باید از زیربغل برداشته شوند، ممکن است بتوانید بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان را انجام دهید که 1 تا 3 غدد لنفاوی بهجای غدد لنفاوی زیربغل برداشته شود.
- برای اینکه در صورت داشتن سابقه خانوادگی قوی سرطان، به فرد فرصت انجام آزمایش ژنتیکی داده میشود؛ اگر مشخص شود که جهش ژنی سرطان پستان ارثی دارید، ممکن است تصمیم بگیرید که نوع دیگری از جراحی را انتخاب کنید.
- برای تعیین اینکه درمان سیستمیک (مانند شیمی درمانی، درمان هدفمند یا درمان مسدودکننده هورمون) چقدر در درمان سرطان مؤثر است.
- در مورد خطر بازگشت سرطان (عود) اطلاعات کسب کنید.

شیمی درمانی نئوادجوانت برای چه بیماریهایی استفاده میشود؟
از شیمی درمانی نئوادجوانت میتوان برای کمک به روند درمان سرطانهای زیر استفاده کرد:
- سرطان پستان
- سرطان حنجره
- سرطان مری
- سرطان مثانه
- سارکوم استخوان
- سرطان ریه سلول غیر کوچک
- سرطان مقعد
قبل از درمان نئوادجوانت چه انتظاری باید داشت؟
قبل از شروع درمان نئوادجوانت، بیوپسی سوزنی برای برداشتن مقدار کمی از بافت تومور انجام میشود. معمولاً یک گیره در بستر تومور قرار داده میشود تا زمانی دیگر هنگام جراحی بتوان تومور را پیدا کرد. سرطان از طریق اشعه ایکس مشاهده کرد. معمولاً در طی عمل جراحی برداشته میشود.
آزمایشات روی بافت بیوپسی تشخیص پزشک را تأیید میکند و نشانگرهای زیستی مانند وضعیت گیرنده هورمونی و وضعیت HER2 را شناسایی میکند. این عوامل تعیینکننده درمان نئوادجوانتی است که بیشترین فایده را دارد.
شیمی درمانی نئوادجوانت چگونه انجام میشود؟
شیمی درمانی نئوادجوانت معمولاً به صورت انفوزیون تجویز میشود، اگرچه عوامل شیمی درمانی به صورت خوراکی (به شکل قرص) نیز به صورت اختیاری استفاده میشود. مواد یا ترکیبی از مواد مختلف وجود دارد که برای هر بیمار به صورت جداگانه انتخاب میشود. شیمی درمانی نئوادجوانت همیشه از چندین دوره تشکیل شده است، فاصله بین دورههای شیمی درمانی معمولاً 3-4 هفته است.
فواید شیمی درمانی نئوادجوانت چیست؟
شیمی درمانی نئوادجوانت هیچ مزیت ثابت شده دیگری جز موارد زیر ندارد:
- جراحی تومورها را آسانتر میکند.
- عمل تومورهای غیرقابل جراحی را ممکن میسازد.
اگرچه شیمی درمانی نئوادجوانت فواید بالقوه دیگری دارد، اما آزمایشات بالینی به طور قطعی آنها را ثابت نکردهاند. همچنین آنها بیان میکنند که به نظر نمیرسد این درمان به طور مستقیم میزان بقا را در مقایسه با درمان کمکی افزایش دهد.
با این حال، انواع خاصی از سرطانها به ویژه سرطان سینه به شیمیدرمانی نئوادجوانت خوب پاسخ میدهند و گاهی اوقات درمان آنقدر مؤثر است که احتمال عود سرطان را کاهش میدهد.
به عنوان مثال، یک مطالعه در سال 2017 نشان داد که شیمی درمانی نئوادجوانت برای سرطان سینه میزان ماستکتومی را کاهش میدهد. زیرا سرطان سینه در مراحل اولیه به سرعت به درمان پاسخ میدهد و این احتمال را افزایش میدهد که فرد برای برداشتن بافت پستان به جراحی نیاز نداشته باشد.
عوارض شیمی درمانی قبل ازعمل چیست؟
عوامل شیمی درمانی اثر خود را نه تنها در محل تومور بدخیم بلکه در سراسر بدن از جمله بافت سالم ایجاد میکنند. عوارض جانبی نامطلوب به ویژه در بافتهایی که به سرعت بازسازی میشوند یا بافتهای حساس رخ میدهند، مو، مغز استخوان، غشاهای مخاطی، تخمدانها، سیستم قلبی عروقی، سیستم عصبی و رودهها بیشتر تحت تأثیر قرار میگیرند.
امروزه میتوان با داروهای بسیار موثر با عوارض جانبی شیمی درمانی به خوبی مبارزه کرد. به طور خاص، حالت تهوع، استفراغ و تغییرات در شمارش خون معمولاً به راحتی قابل کنترل است. عوارض جانبی رایج مانند ریزش مو و خستگی فقط تا حدی قابل درمان میباشند، اما موقتی و پس در اتمام درمان بیمار به حالت طبیعی برمیگردد.

اگر تومور پس از شیمی درمانی نئوادجوانت به طور کامل ناپدید شده باشد، آیا اصلاً جراحی لازم است؟
بله، در مواردی که شیمی درمانی نئوادجوانت منجر به ناپدیدشدن کامل تومور شده است نیز باید این عمل انجام شود. با این حال، نشان داده شده است که بیمارانی که در زمان عمل دیگر بافت بدخیم ندارند، شانس بیشتری برای زنده ماندن نسبت به سایر بیماران دارند، زیرا خطر عود سرطان سینه به میزان قابل توجهی کمتر است.
همانطور که قبلا ذکر شد، در هر صورت یک جراحی ضروری است. زمان عمل بستگی به پاسخ تومور به شیمی درمانی و تحمل درمان دارد. معمولاً بین شروع شیمی درمانی نئوادجوانت تا عمل چند ماه فاصله است.
آیا پیگیری درمان ضروری است؟
بله، پیگیری درمان در هر صورت ضروری است. نوع درمان بعدی به نتایج کار بافت شناسی تومور پس از عمل بستگی دارد.
شیمی درمانی به این صورت انجام میشود تا اندازه تومور قبل از عمل کاهش یابد تا بتوان آن را به آرامی و تا حد امکان به صورت کامل جراحی کرد. در برخی موارد، هدف نئوادجوانت درمانی در وهله اول، امکان جراحی است.
مطالعات بالینی
فرصتهای بهینهسازی شیمیدرمانی نئوادجوانت و رادیوشیمیدرمانی به طور مداوم در حال بررسی است. برای این منظور آزمایشات بالینی که بیماران میتوانند در آن شرکت کنند، انجام میشوند. در مورد احتمالات شرکت در چنین مطالعهای با پزشک خود صحبت کنید.