تقریباً هر خانمی از لحظهای که با واقعیت سرطان سینه مواجه میشود، فکر میکند که باید در زندگی خود تغییراتی ایجاد کند. بخشی از این تغییرات روحی و بخشی جسمی هستند. علاوه بر روند درمان پزشکی، برخی اقدامات میتوانند به طور مؤثری به بهبود روحی و جسمی به طور همزمان کمک کنند. یکی از مؤثرترین موارد یوگا در هنگام ابتلا به سرطان سینه است.
خوشبختانه امروزه بسیاری از افراد مبتلا به سرطان سینه روند بهبود را به طور کامل طی میکنند؛ اما این روند نیاز به حمایت عاطفی و فیزیکی دارد. به همین جهت پیشنهاد میکنیم تا از تأثیر یوگا بر درمان سرطان سینه غافل نشوند. در این بخش همراه ایران سرطان باشید تا به طور کلی درمورد یوگا در هنگام ابتلا به سرطان سینه توضیح دهیم.

تأثیر یوگا بر درمان سرطان سینه
یوگا که به طور مکرر در بین روشهای درمانی و ورزشی جایگزین ذکر میشود، از نظر علمی نشان داده است که اثرات مثبتی بر بیماران مبتلا به سرطان سینه دارد. یوگا، در اصل یک تکنیک مدیتیشن با منشأ هندی، در لغت به معنای کنترلکردن، گرد هم آوردن است. در واقع، یوگا میتواند هر دوی این تعاریف را از نظر تأثیر آن بر سرطان سینه، کنترل بیماری و عوارضی که ممکن است با این بیماری رخ دهد و بیماران سرطان سینه را در کنار هم برآورده کند.
مهمترین تأثیر یوگا بهبودی گردش خون، سیستم تنفسی و سلامت روان است. تمرینات دم و بازدم که مهمترین بخشهای تکنیک یوگا هستند، با تأثیر فشار متعادلی که بر روی دیافراگم و مراکز اصلی ایجاد میکند، هم در کاهش اضطراب زنان و هم در مبارزه سیستم لنفاوی با بیماریها کمک زیادی میکند. سیستم لنفاوی در مقالهای با شواهد قوی در این زمینه، بهویژه در مورد زنانی که پرتودرمانی میشوند و یوگا انجام میدهند، آمده است که موارد منفی مرتبط با این بیماری در زنانی که یوگا انجام میدهند کمتر مشاهده میشوند. به طور کلی یوگا و ورزش هنگام استفاده از شیمی درمانی، جراحی و پرتو درمانی در زنان مبتلا به سرطان سینه، روشهای حمایتی و درمانی مؤثری مانند درمانهای پزشکی هستند.
کاهش عوارض درمان سرطان سینه با یوگا
بیماران مبتلا به سرطان سینه که به دنبال درمان مکمل هستند میتوانند با انجام یوگا علائم خود را کاهش دهند. افراد مبتلا به سرطان سینه چیزهای استرسزا زیادی را تجربه می کنند، مانند جراحی، داروهای شیمی درمانی یا پرتو درمانی برای جلوگیری از گسترش سلولهای سرطانی. پس از جراحی و در طول درمان دارویی، ممکن است برای بیماران حفظ برنامه روزانه دشوار باشد. بیماران ممکن است به دلیل خستگی ناشی از کمبود انرژی، اضطراب و عوارض جانبی جدی درمان اعمال شده احساس بدی داشته باشند. با این حال، اضافه کردن یوگا به درمان، یک درمان مکمل عالی خواهد بود و اثراتی دارد که سلامت عمومی بیماران را بهبود میبخشد.
فواید یوگا برای سرطان سینه
به طور کلی داشتن تحرک برای بدن بسیار مفید است وزمانی که به شیوه اصولی و تحت نظر انجام شود، تأثیر آن بیشتر نیز خواهد شد. فواید یوگا در زمان ابتلا به سرطان سینه شامل موارد زیر است:
- کاهش استرس
- بهبود کیفیت زندگی
- تسکین ناراحتیهای درمانی
- تقویت جریان لنفاوی
- افزایش تحرک عضلانی
کاهش استرس با یوگا
تشخیص سرطان سینه بیمار را در آشفتگی کامل درونی قرار میدهد. این زمان بسیار پر استرس است، اما تمرین یوگا مقابله با این بیماری را آسانتر میکند. انجام منظم یوگا به فرد این امکان را میدهد که این سردرگمی درونی را به آرامش درونی تبدیل کند. اضافه کردن یوگا به برنامه درمانی شما به کاهش استرس کمک میکند و ممکن است بهترین راه برای مقابله با آشفتگی عاطفی مرتبط با تشخیص سرطان باشد. پوزیشنهای یوگا آرامش بخش هستند و به فرد احساس آرامش و آرامش میدهند.
بهبود کیفیت زندگی:
یک مطالعه اخیر نشان داد که یوگا به بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان سینه کمک میکند. با یوگا، بیماران کمتر احساس خستگی می کنند و انرژی بیشتری دارند. خواب خوب را تقویت میکند، خلقوخوی شما را بهبود میبخشد، اضطراب را کاهش میدهد و به شما اجازه میدهد با این فعالیت روزانه از محیط بیماری دور شوید؛ بنابراین یوگا با افزایش کیفیت زندگی به بهبود سلامت عمومی بیمار کمک میکند.
تسکین ناراحتیهای درمانی:
شیمی درمانی و پرتودرمانی مملو از عوارض جانبی متعددی هستند. با این حال، مشاهده شده است که بیمارانی که در طول درمان یوگا انجام میدهند، در مقابله با عوارض جانبی موفقتر هستند. بیمارانی که یوگا را در برنامههای روزمره خود قرار میدهند، بهبودی در حالت تهوع، بیخوابی و درد مفاصل را گزارش میکنند که اغلب در حین مصرف داروهای شیمیدرمانی رخ میدهد. در واقع، عوارض جانبی کمتری در بیمارانی که به طور منظم یوگا انجام میدهند رخ میدهد. تمرینات تنفسی یوگا یک انتخاب سبک زندگی خوب است که ممکن است برای بیمارانی که شیمی درمانی یا پرتودرمانی دریافت می کنند مفید باشد.
تقویت جریان لنفاوی
پوزیشنهای مختلف یوگا جریان مایع لنفاوی را تحریک میکند، مایع بدن که گلبولهای سفید خون در آن گردش می کنند. مایع لنفاوی بخشی از سیستم ایمنی است و وقفه در جریان لنفاوی باعث رکود سموم در بدن میشود. با این حال، انجام یوگا جریان مایع لنفاوی را تشویق میکند و اجازه میدهد سموم از بدن خارج شوند؛ بنابراین، افزایش جریان لنفاوی تخلیه سموم را افزایش میدهد که به بهبود سلامت کلی بیماران مبتلا به سرطان سینه کمک میکند.
افزایش تحرک عضلانی
درد و سفتی عضلانی در بیماران مبتلا به سرطان سینه بسیار شایع است. با یک روال منظم یوگا، بیماران میتوانند انتظار بهبود در انعطافپذیری و تحرک داشته باشند. میتوانید این درد در عضلات را با پوزیشنهای مختلف یوگا که عضلات را کشش میدهد کاهش دهید. حرکت آسانتر عضلات و کاهش تنش عضلانی از جمله مزایای مهم یوگا برای بیماران مبتلا به سرطان سینه است.
همچنین بخوانید: راههای مبارزه با تنش و اضطراب در افراد مبتلا سرطان

آیا یوگا به درمان سرطان سینه کمک میکند؟
با توجه به مطالعه انجام شده در دانشگاه تگزاس، جراحی سرطان سینه و رادیوتراپی 60 بیمار زن تحت درمان شرکت کردند. شرکتکنندگان به دو گروه تقسیم شدند. علاوه بر درمان دارویی، به یک گروه کلاسهای یوگا به مدت 6 هفته شامل تکنیکهای تنفس و پوزیشنهای یوگا داده شد. گروه دیگر در کلاسهای یوگا شرکت نکردند. در پایان دوره مقرر، از افراد هر دو گروه خواسته شد تا پرسشنامه خودارزیابی را تکمیل کنند.
بیمارانی که در کلاس یوگا شرکت کردند، افزایش توانایی در فعالیتهای بدنی را گزارش کردند. آنها در کنارآمدن با کارهای روزمره خود بهتر عمل میکردند. تواناییهای ورزش بهبودیافته است. مثلاً شروع کردند به پیادهروی 1 کیلومتر بیشتر. شرکتکنندگان همچنین کاهش خستگی، افزایش قدرت و مشکلات خواب کمتر را گزارش کردند. در پایان آزمایش، وضعیت سلامت عمومی بیمارانی که در جلسات یوگا شرکت کردند بسیار بهتر از افرادی بود که شرکت نکردند.
با یوگای مکمل همراه با درمان مناسب، بیماران میتوانند خیلی بهتر با وضعیت فعلی خود کنار بیایند. به عبارت دیگر، با تجدید انرژی خود با یوگای منظم، میتوانید سلامت خود را بسیار راحتتر و بدون استرس به دست آورید.
تأثیر یوگا در پیشگیری از ابتلا به سرطان سینه
مشخص شده است که بخش قابل توجهی از سرطان سینه از طریق مسیرهای لنفاوی منتشر میشود. با توجه به این ویژگی، سلولهای مبارزهکننده با سرطان در مایع لنفاوی، فعالیت و توزیع آنها در بدن از اهمیت بالایی در شناخت سیستم لنفاوی در مبارزه با سرطان سینه برخوردار است.
عروق لنفاوی، بر خلاف سایر سیستمهای گردش خون در بدن ما، سیستم پمپاژ و دریچه مخصوص به خود را ندارند. مایع لنفاوی برای گردش در بدن ما به نیروی پمپاژ ایجاد شده توسط عضلات نیاز دارد. به همین علت سیر سرطان سینه در افرادی که این سیستم پمپاژ بهدرستی کار نمیکنند، یعنی در افرادی که تحرک کمتری دارند، فعالیت مایع لنفاوی پایینی دارند و مشکلات چاقی ناشی از آن را دارند، منفیتر است.
در یکی از مهمترین مطالعاتی که در سالهای اخیر در مورد سیر سرطان سینه منتشر شده است، نشاندادهشده است که سیر منفی سرطان سینه در افرادی که به طور منظم سه بار در هفته به مدت 30 دقیقه پیادهروی سریع یا شنا میکنند، 20 درصد کمتر است. همچنین گفته شده است که همین عادت ورزشی خطر ابتلا به سرطان سینه را در افرادی که سرطان سینه ندارند تا 12 درصد کاهش میدهد.