شایع‌ترین سرطان‌های زنان و پیشگیری از آن‌ها!

فهرست مطالب
شایع ترین سرطان های زنان

برخی از سرطان‌هایی که بیشتر در زنان رخ می‌دهند، شامل سرطان سینه، سرطان روده بزرگ، سرطان رحم، سرطان ریه، سرطان سرویکس و سرطان تخمدان است. آگاهی از این سرطان‌ها و اقداماتی که می‌توانید برای جلوگیری یا شناسایی زودهنگام آنها (وقتی که هنوز کوچک هستند، گسترش نیافته‌اند و درمان آنها آسان‌تر است) انجام دهید، می‌تواند در نجات جان شما موثر باشد.

شایع ترین سرطان های زنان

شایع ترین سرطان های زنان

شایع‌ترین سرطان‌هایی که در زنان رخ می‌دهند، عبارتند از سرطان سینه، سرطان رحم، سرطان تخمدان، سرطان روده بزرگ (کولورکتال). سرطان سینه در زنان بیشترین شیوع را دارد و می‌تواند در هر سنی اتفاق بیفتد. سرطان رحم نیز در دهانه رحم شکل می‌گیرد و جزء سرطان‌های رایج در زنان است. سرطان تخمدان، که در تخمدان‌ها رشد می‌کند، نیز یکی از سرطان‌های شایع در زنان است.

سرطان روده بزرگ، که در روده بزرگ شکل می‌گیرد. این سرطان‌ها ممکن است به عوامل ژنتیکی، محیطی و سایر عوامل ربط داشته باشند. شناخت این سرطان‌ها و آگاهی از علائم، عوامل خطر و روش‌های غربالگری منظم می‌تواند در تشخیص زودهنگام و درمان موثر آنها تأثیرگذار باشد.

سرطان سینه

سرطان سینه، جزء رایج‌ترین سرطان‌ها در زنان است. این نوع سرطان می‌تواند در هر سنی رخ دهد، اما با پیشرفت سن، خطر ابتلا به آن افزایش می‌یابد. به دلیل عوامل خاصی، برخی زنان احتمال بروز سرطان سینه را بیشتر نسبت به دیگران دارند. اما هر زنی باید درباره خطرات سرطان سینه آگاه باشد و بداند چه کارهایی می‌تواند برای کاهش خطر خود انجام دهد. شناسایی زودهنگام سرطان سینه زمانی که هنوز کوچک است و گسترش نیافته است، درمان آسانتری دارد. همچنین می‌تواند در پیشگیری از مرگ ناشی از این بیماری موثر باشد. انجام آزمون‌های غربالگری منظم راه قابل اعتماد‌تری برای شناسایی زودهنگام سرطان سینه محسوب می‌شود.

سرطان روده بزرگ

سرطان روده بزرگ، سرطانی است که در روده بزرگ شروع می‌شود. برخی از عواملی که خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش می‌دهند، شامل اضافه وزن یا چاقی، عدم فعالیت بدنی، رژیم غذایی با مصرف زیاد گوشت قرمز و فرآورده‌های گوشتی، سیگار کشیدن، مصرف سنگین الکل، سن بالا و سابقه شخصی یا خانوادگی از سرطان روده بزرگ یا پولیپ‌ها است. غربالگری منظم برای سرطان روده بزرگ، یکی از قوی‌ترین ابزارها در مقابله با این بیماری است. بیشتر سرطان‌های روده بزرگ با پولیپ‌ها، رشد کوچکی روی غشاء روده بزرگ شروع می‌شوند. غربالگری می‌تواند در شناسایی زودهنگام سرطان روده بزرگ کمک کند، زمانی که هنوز کوچک است، گسترش نیافته و درمان آن آسانتر است. آزمون‌های غربالگری خاص می‌توانند همچنین در جلوگیری از سرطان روده بزرگ مؤثر باشند.

شایع ترین سرطان های زنان

سرطان رحم

سرطان رحم، سرطانی از بدنه رحم (لایه داخلی رحم) است. خطر ابتلا به سرطان رحم با پیشرفت سن در زنان افزایش می‌یابد. عواملی مانند مصرف استروژن بدون پروژسترون، مصرف تاموکسیفن برای درمان سرطان سینه یا کاهش خطر سرطان سینه می‌توانند احتمال ابتلا به این نوع سرطان را در زنان افزایش دهند. شروع زودرس دوره قاعدگی، سن بالا برای یائسگی می‌توانند خطر ابتلا به این سرطان را افزایش دهند. زنانی که سابقه شخصی یا خانوادگی از سرطان روده بزرگ بی‌پولیپوزیس موروثی (HNPCC یا سندرم لینچ) یا سندرم تخمدان‌های چند‌کیسه‌ای (PCOS) را دارند، یا زنان چاق، نیز خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان رحم دارند. زنانی که سابقه سرطان سینه یا سرطان تخمدان داشته‌اند نیز ممکن است خطر ابتلا به سرطان رحم بیشتری داشته باشند.

سرطان ریه

سرطان ریه اکثراً ناشی از تماس با مواد شیمیایی و ذرات دیگر در هوا است. اگرچه استعمال تنباکوی سیگار علت اصلی ابتلا به سرطان ریه است، اما تمام افرادی که سرطان ریه دارند، سیگار نمی‌‌کشند. برخی از آنها ممکن است سابقه سیگار کشیدن داشته باشند و برخی دیگر کاملاً سیگار نکشیده باشند. تمام سرطان‌های ریه قابل پیشگیری نیستند. اما برخی اقدامات ممکن است کمک کننده باشند تا خطر ابتلا به آن کاهش یابد.

سرطان دهانه رحم

سرطان دهانه رحم یک نوع سرطان است که در قسمت دهانه رحم شروع می‌شود. این نوع سرطان نیز بیشتر بر اثر عفونت مزمن با برخی از انواع ویروس پاپیلوما انسانی (HPV) رخ می‌دهد. عوامل خطر دیگر شامل عدم استفاده از وسایل حفاظتی هنگام رابطه جنسی، رفتارهای جنسی خطرناک، سیگار کشیدن، مصرف مواد مخدر، ضعف سیستم ایمنی و نقص مکانیسم‌های دفاعی بدن نیز می‌‌شود.

سرطان تخمدان

اگرچه سرطان تخمدان می‌تواند در هر سنی رخ دهد، اما احتمال بروز آن با پیشرفت سن زنان افزایش می‌یابد. زنانی که هرگز فرزند نداشته‌اند یا کودک اول خود را پس از سن 35 سال به دنیا آورده‌اند، ممکن است در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این نوع سرطان قرار داشته باشند. زنانی که تنها استروژن را به عنوان درمان هورمونی جایگزین استفاده کرده‌اند نیز در معرض خطر بیشتری قرار دارند. زنانی که سابقه شخصی یا خانوادگی از سرطان روده بزرگ بی‌پولیپوزیس موروثی (HNPCC یا سندرم لینچ)، سرطان تخمدان یا سرطان سینه دارند، احتمالاً در معرض خطر بالاتری برای سرطان تخمدان هستند. اما زنانی که هیچکدام از این شرایط یا عوامل خطر را ندارند، همچنان ممکن است به سرطان تخمدان مبتلا شوند.

شایع ترین سرطان های زنان

آیا می‌توان از شایع‌ترین سرطان‌های زنان جلوگیری کرد؟

در طول سال‌ها، تحقیقات بسیاری درباره سرطان انجام شده است، اما همچنان بسیاری از سوالات برای پاسخ دادن باقی مانده‌اند. به همین دلیل، اقدامات پیشگیرانه موثر برای همه انواع تومورها در دسترس نیست. عوامل مختلفی وجود دارد که می‌توانند سبب ایجاد سرطان شوند.

به عنوان مثال، عوامل ارثی. سرطان به دلیل جهش ژنتیکی در سلول‌ها به وجود می‌آید. اما اگر بدن بتواند سلول‌های بیمار را شناسایی کند، بیماری را متوقف کند و از گسترش آن جلوگیری کند. سرطان تنها زمانی رخ می‌دهد که سلول‌های بیمار بدون مشکلی به تکثیر در محیط سلول‌های سالم می‌پردازند.

عوامل محیطی می‌توانند ژنوم را تغییر دهند. این عوامل شامل مواد سرطان‌زا مانند آفت‌کش‌ها، آلودگی هوا، آب و خاک و اشعه فرابنفش هستند. همچنین، عوامل بیماری‌زا، به خصوص ویروس‌ها و عفونت‌هایی که ایجاد می‌کنند. بنابراین، علاوه بر فهم عوامل ریسک و اقدامات پیشگیرانه، شناختن و پیگیری بهداشتی مناسب و انجام آزمون‌های غربالگری مهم است تا سرطان در مراحل زودهنگام تشخیص داده شود و اقدامات درمانی مناسب انجام شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *