10 تا از کشنده‌ترین سرطان‌ها و پیشگیری از آن‌ها!

فهرست مطالب
10 تا از کشنده ترین سرطان ها

عادات غذایی ناسالم، کم تحرکی، عادات مضر، استرس، دلایل زیادی وجود دارد که باعث ایجاد سرطان می‌شوند. برخی از انواع سرطان وجود دارد که می‌تواند بسیار سریع گسترش پیدا کنند. در این مقاله از ایران سرطان، 10 تا از کشنده‌ترین سرطان‌ها را معرفی می‌کنیم که در لیست خطرناک‌ترین انواع سرطان قرار دارند، زیرا به سرعت گسترش می‌یابند.

10 تا از کشنده ترین سرطان ها

کشنده‌ترین سرطان‌ها کدام‌اند؟

سرطان، یک بیماری پیچیده است و میزان خطرناکی آن به عوامل مختلفی مانند: نوع سرطان، مرحله بیماری، نوع سلول‌های سرطانی و ژنتیک فرد بستگی دارد. برای ارزیابی خطرناکی یک سرطان، اصطلاح کشنده‌ترین می‌تواند نسبی باشد و بستگی به بسیاری از عوامل دارد. کشنده‌ترین و شایع‌ترین سرطان‌ها، عبارت اند از:

  • سرطان پانکراس
  • سرطان مجاری صفراوی
  • سرطان معده
  • سرطان مری
  • سرطان پوست
  • سرطان ریه
  • گلیوما
  • تومور بیضه
  • سارکوم‌ها
  • سرطان‌های روده بزرگ

سرطان پانکراس

در سرطان پانکراس که یک بیماری در سنین بالا است، مصرف سیگار و الکل و اضافه وزن از عوامل خطر بسیار مهم هستند. هیچ روش غربالگری معمولی برای سرطان لوزالمعده توصیه نمی‌شود. معمولاً علائم سرطان پانکراس با شکایاتی مانند سوء هاضمه، درد شکم، کاهش اشتها و کاهش وزن شروع می‌شود.

سرطان مجاری صفراوی

این بیماری با نفخ، کاهش اشتها، کاهش وزن، درد در ربع فوقانی راست شکم و یرقان خود را نشان می‌دهد. در صورتی که معاینه فیزیکی و آزمایش خون فردی که با این شکایات به پزشک مراجعه می‌کند، مشکوک به بیماری باشد، تشخیص با سونوگرافی یا رزونانس مغناطیسی (MR) انجام می‌شود.

سرطان معده

خطر ابتلا به سرطان معده در افرادی که بیش از حد نمک می‌خورند، افرادی که دارای گروه خونی A هستند و سابقه خانوادگی دارند، بیشتر است. سرطان معده که با پری بالای شکم، درد در ناحیه معده، ضعف، کاهش اشتها و کاهش وزن خود را نشان می‌دهد، با آندوسکوپی تشخیص داده می‌شود. اکثر سرطان‌های معده به لطف غربالگری در مراحل اولیه قابل تشخیص و درمان هستند.

10 تا از کشنده ترین سرطان ها

سرطان مری

عادات غذایی در سرطان مری  با مشکل در غذا خوردن، بلع دردناک و کاهش وزن خود را نشان می‌دهد. مصرف غذاها و نوشیدنی‌های بسیار گرم، سیگار کشیدن و رفلاکس نیز خطر ابتلا به سرطان مری را افزایش می‌دهد. تشخیص سرطان مری با آندوسکوپی انجام می‌شود.

سرطان پوست

نوعی سرطان پوست به نام ملانوم بدخیم به سرعت گسترش می‌یابد. مهم‌ترین عامل خطر برای این نوع سرطان، قرار گرفتن در معرض نور خورشید و اشعه ماوراء بنفش است. اگر یک خال جدید روی پوست ایجاد شود، خال‌های موجود بزرگ شده، لبه‌های خال نامنظم باشد، مشکوک به سرطان پوست است.

سرطان ریه

سرطان ریه، نوعی سرطان است که بیشترین مرگ و میر را به همراه دارد. با این حال، یکی از قابل پیشگیری‌ترین انواع سرطان نیز است. 90 درصد از سرطان‌های ریه با سیگار نکشیدن قابل پیشگیری است. این بیماری با سرفه‌های طولانی مدت، خلط خونی، درد قفسه سینه، گرفتگی صدا، تنگی نفس و کاهش وزن خود را نشان می‌دهد. افرادی که شکایت و علائم سرطان ریه دارند باید معاینه شوند و سپس با اشعه ایکس قفسه سینه یا توموگرافی کامپیوتری اسکن شوند. سرطان ریه را می‌توان با غربالگری توموگرافی کامپیوتری با دوز پایین در افرادی که هیچ شکایتی ندارند و در گروه در معرض خطر قرار دارند (بیش از 55 سال و سابقه مصرف 30 بسته سیگار در سال) زود تشخیص داد.

گلیوما

گلیوما یا گلیوبلاستوما یکی از انواع سرطان مغزی است. این نوع سرطان از بافت گلیال مغز نشأت می‌گیرد که معمولاً سلول‌هایی است که حمایت و تغذیه برای نورون‌ها فراهم می‌کنند. گلیوما ممکن است در هر نقطه‌ای از مغز تشکیل شود، اما بیشترین شیوع آن در لوب پیشانی، لوب تیمپورال و میانی قرار دارد.

گلیوما می‌تواند به صورت خوش‌خیم یا بدخیم باشد. گلیوماهای خوش‌خیم، به ندرت به سرطان تبدیل می‌شوند و معمولاً با جراحی و درمان مکمل درمان می‌شوند. اما گلیوماهای بدخیم، به صورت سرطانی پیشرفت کرده و بر روی سلول‌های مغز تأثیر می‌گذارند. درمان گلیوما بستگی به جنس، موقعیت و مرحله بیماری دارد. علاوه بر جراحی برای برداشتن توده تومور، درمان‌های پرتو درمانی و شیمی درمانی نیز معمولاً استفاده می‌شوند.

10 تا از کشنده ترین سرطان ها

تومور بیضه

سرطان بیضه با تورم و درد در بیضه خود را نشان می‌دهد. تشخیص با معاینه و سونوگرافی انجام می‌شود. تومور بیضه، نوعی تومور است که احتمال درمان آن بالاست، اما در صورت عدم درمان، به سرعت گسترش می‌یابد. به همین دلیل لازم است به محض مشاهده تورم یا درد در بیضه به متخصص اورولوژی مراجعه شود.

سارکوم‌ها

تومورهای بدخیم ناشی از استخوان و بافت نرم سارکوم نامیده می‌شوند. این بیماری با تورم خود را نشان می‌دهد. اگرچه تورم خاص نیست، اما می‌تواند در هر نقطه از بدن در سیستم اسکلتی عضلانی ایجاد شود. در این مورد، بیماران باید به بخش ارتوپدی مراجعه کنند. برخی از سندرم‌های خانوادگی از جمله عوامل خطر شناخته شده برای این بیماری هستند. تشخیص با MRI انجام می‌شود.

سرطان‌های روده بزرگ

سرطان روده بزرگ (کولورکتال) یکی از شایع‌ترین انواع سرطان است. این نوع سرطان از بافت‌های روده بزرگ (کولون) نشأت می‌گیرد. معمولاً سرطان روده بزرگ به صورت آرمیدهای بدخیم روی غشاء داخلی روده بزرگ شکل می‌گیرد و می‌تواند به سایر قسمت‌های روده بزرگ و سلول‌های اطراف آن گسترش یابد. تشخیص سرطان روده بزرگ شامل آزمایش‌های مختلفی نظیر کولونوسکوپی، آندوسکوپی، باریوم آندوسکوپی و آزمایش خون مخفی در مدفوع است. درمان سرطان روده بزرگ شامل جراحی برای برداشتن توده تومور، شیمی درمانی، پرتو درمانی و در برخی موارد ترکیبی از این روش‌ها است.

چگونه از ابتلا به سرطان‌های خطرناک جلوگیری کنیم؟

برای جلوگیری از ابتلا به سرطان‌های خطرناک، می‌توانید تدابیر زیر را اتخاذ کنید:

  • داشتن سبک زندگی سالم
  • اجتناب از مواد سرطان زا
  • واکسیناسیون

سبک زندگی سالم

رعایت یک سبک زندگی سالم با تغذیه مناسب، فعالیت بدنی منظم و کاهش استفاده از مواد مخدر (مانند سیگار و الکل) می‌تواند خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهد. مصرف میوه‌ها و سبزیجات، محدود کردن مصرف چربی‌ها، انتخاب گوشت سفید به جای گوشت قرمز و رعایت مقادیر توصیه شده فیبر نیز مفید است.

اجتناب از مواد سرطان زا

سعی کنید از تماس با مواد سرطان زا و عوامل شیمیایی خطرناک در محیط کار و زندگی خود اجتناب کنید.

واکسیناسیون

برخی از واکسن‌ها مانند واکسن‌های HPV و هپاتیت B می‌توانند خطر ابتلا به برخی از سرطان‌ها را کاهش دهند.

کلام آخر

آگاهی از علائم و نشانه‌های مربوط به سرطان و مراجعه به پزشک در صورت وجود هر گونه علامتی بسیار مهم است. تشخیص زودرس سرطان به احتمال زیاد شانس درمان موفقیت‌آمیز را افزایش می‌دهد. مهم‌ترین نکته این است که هیچ روشی 100٪ تضمینی برای جلوگیری از سرطان وجود ندارد. اما با اتخاذ اقدامات فوق می‌توانید خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهید و سلامتی خود را حفظ کنید. برای راهنمایی دقیق‌تر و مشاوره فردی، همواره به پزشک خود مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *