علل شایع سرطان روده که باید توجه کنید!

فهرست مطالب
علل شایع سرطان روده

در این مقاله به بررسی علل شایع سرطان روده پرداخته‌ایم. سبک زندگی، رژیم غذایی، شرایط سلامتی و سابقه خانوادگی شما همگی می‌توانند نقش داشته باشند. می‌توانید با کاهش وزن یا ترک سیگار، خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و سرطان رکتوم را کاهش دهید.

علل شایع سرطان روده

علل شایع سرطان روده

چندین عامل برای ایجاد سرطان روده وجود دارد. در ادامه به بررسی علل شایع سرطان روده پرداخته‌ایم. این عوامل عبارتند از:

سن

با بالا رفتن سن، خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ یا رکتوم افزایش می‌یابد که اکثریت قریب به اتفاق موارد در افراد بالای 50 سال رخ می‌دهد.

سبک زندگی

عوامل سبک زندگی زیر می‌توانند خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ یا رکتوم را افزایش دهند:

  • سبک زندگی کم تحرک (کم تحرکی)
  • اضافه وزن یا چاق بودن
  • مصرف زیاد الکل
  • سیگار کشیدن

قومیت

پیشینه نژادی و قومی شما نیز می‌تواند بر خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ تأثیر بگذارد. آمریکایی‌های آفریقایی تبار و یهودیان اروپای شرقی (یهودیان اشکنازی) بیشترین میزان ابتلا به سرطان روده را دارند.

سابقه خانوادگی سرطان کولون یا رکتوم (یا سایر سرطان‌ها)

اگر یکی از اعضای خانواده شما به خصوص یکی از والدین، خواهر و برادر یا فرزندتان به سرطان روده بزرگ یا رکتوم مبتلا شده باشد، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان هستید. علاوه بر این، اگر قبلاً برای یکی از این بیماری‌ها تحت درمان قرار گرفته‌اید، در معرض خطر بیشتری برای ایجاد تومورهای جدید در نواحی مختلف کولون یا رکتوم هستید. سرطان رحم و سرطان تخمدان می‌تواند با سرطان روده بزرگ و رکتوم در سندرم‌های ژنتیکی خاص مرتبط باشد. اگر در خانواده شما هم سرطان روده بزرگ یا رکتال و هم سرطان رحم و سرطان تخمدان وجود دارد، بهتر است آزمایش‌های غربالگری را انجام دهید.

علل شایع سرطان روده که باید توجه کنید!

سابقه شخصی یا خانوادگی پولیپ

یکی دیگر از علل شایع سرطان روده، سابقه شخصی یا خانوادگی پولیپ است. پولیپ‌های کولورکتال توده‌های غیرسرطانی هستند که می‌توانند در هر نقطه از روده بزرگ یا رکتوم ایجاد شوند. اگرچه آنها سرطانی نیستند، اما پولیپ‌ها باید برداشته شوند زیرا ممکن است در آینده سرطانی شوند. افرادی که پولیپ کولون یا رکتوم (به ویژه پولیپ‌های متعدد) داشته‌اند در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان روده بزرگ هستند و باید به طور منظم توسط پزشک معاینه شوند.

بیماری التهابی روده

بیماری التهابی روده،‌ یکی از علل شایع سرطان روده است. افراد مبتلا به بیماری التهابی روده (برای مثال، بیماری کرون و کولیت اولسراتیو) ممکن است تغییرات سلولی در روده را به دلیل التهاب مزمن تجربه کنند. از آنجایی که این تغییرات سلولی در نهایت می‌توانند سرطانی شوند، بیماران مبتلا به بیماری التهابی روده باید در مراحل اولیه و اغلب غربالگری سرطان کولون و رکتوم را دریافت کنند.

کم تحرکی و چاقی

یکی دیگر از علل شایع سرطان روده، کم تحرکی و چاقی است. افرادی که سبک زندگی غیرفعال دارند، به این معنی که ورزش منظم ندارند و زیاد می‌نشینند، و افرادی که اضافه وزن یا چاق هستند، ممکن است خطر ابتلا به سرطان روده را افزایش دهند.

سندرم‌های ژنتیکی ارثی

سندرم‌های ژنتیکی نیز یکی دیگر از علل شایع سرطان روده هستند. تقریباً 5 تا 10 درصد از سرطان‌های روده بزرگ و رکتوم نتیجه یک سندرم ژنتیکی ارثی است. این سندرم‌ها زمانی رخ می‌دهند که یک جهش ژنتیکی مرتبط با سرطان کولون یا رکتوم از طریق ژن‌های یک خانواده منتقل شود. دو مورد از رایج‌ترین این بیماری‌ها سندرم لینچ و پولیپ آدنوماتوز خانوادگی (FAP) هستند. افراد مبتلا به سندرم ژنتیکی ارثی که به سرطان کولون یا رکتوم مبتلا می‌شوند، معمولاً در سنین پایین‌تری این کار را انجام می‌دهند. افرادی که سابقه خانوادگی هر یک از این شرایط ژنتیکی را دارند در معرض خطر بسیار بالاتری برای ابتلا به سرطان روده یا رکتوم هستند و باید تحت نظر پزشک باشند.

علل شایع سرطان روده که باید توجه کنید!

جلوگیری از سرطان روده

عوامل مختلفی باعث ایجاد انواع سرطان می‌شوند. محققان به بررسی عواملی که باعث ایجاد سرطان روده می‌شوند، از جمله راه‌های پیشگیری از آن پرداخته‌اند. اگرچه هیچ راه اثبات شده‌ای برای پیشگیری کامل از سرطان روده وجود ندارد، اما می‌توانید خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهید. برداشتن پولیپ در طول کولونوسکوپی (به غربالگری مراجعه کنید) می‌تواند به پیشگیری از سرطان کولورکتال کمک کند. این روش به پزشک اجازه می‌دهد تا به داخل روده بزرگ نگاه کند تا پولیپ‌هایی را که می‌توانند تبدیل به سرطان شوند، جستجو کرده و از بین ببرد.

موارد زیر نیز ممکن است خطر ابتلا به سرطان کولورکتال را در افراد کاهش دهد:

آسپرین و سایر داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)

برخی از مطالعات نشان می‌دهد که آسپرین و سایر NSAIDها ممکن است باعث کاهش ایجاد پولیپ در افراد با سابقه سرطان کولورکتال یا پولیپ شوند. با این حال، استفاده منظم از آسپرین یا NSAIDها ممکن است عوارض جانبی عمده‌ای از جمله خونریزی دیواره معده و لخته شدن خون، که منجر به سکته مغزی یا حمله قلبی شود، ایجاد کند. مصرف آسپرین یا سایر NSAIDها جایگزینی برای غربالگری منظم سرطان کولورکتال نیست. افراد باید با پزشک خود در مورد خطرات و مزایای مصرف منظم آسپرین صحبت کنند.

مدیریت وزن بدن

شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد وزن بالا خطر ابتلا به سرطان روده را افزایش می‌دهد.  خوب غذا خوردن یکی از بهترین راه‌ها برای بهبود سلامت و کاهش خطر ابتلا به سرطان است. کاهش حجم وعده‌های غذایی می‌تواند به شما در حفظ وزن بدن یا کاهش وزن در صورت لزوم کمک کند. مدیریت انتخاب‌های غذایی رژیم غذایی سرشار از میوه‌ها و سبزیجات و گوشت قرمز کم نیز به کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ کمک می‌کند.

منبع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *