در بسیاری از مواقع، افراد متوجه وجود تومورهایی در بدن خود میشوند. این اتفاق بیشتر در وضعیتهای ناخواسته یا در زمان بررسی بیماریهای دیگر رخ میدهد. بعد شناسایی تومور ها، پزشک اقدام به شناسایی نوع تومور (خوشخیم یا بدخیم) میکند. تومورهای خوش خیم، غیر سرطانی و تومورهای بدخیم سرطانی هستند. در این مقاله به سوال سرطان تهاجمی چیست؟ پاسخ خواهیم داد و انواع مختلف آن را مورد بررسی قرار میدهیم، تا انتها همراه ما باشید.

سرطان تهاجمی چیست؟
سرطان تهاجمی، اصطلاحی است که پزشکان برای توصیف سرطانی استفاده میکنند که از بافت یا سلولهای اصلی که در آن رشد کرده است گسترش مییابد و به بافتهای سالم اطراف گسترش یافته است. این سرطان، سرطان نفوذی نیز نامیده میشود. وقتی سلولهای سرطانی به این نقطه میرسند، میتوانند مادهای را ترشح کنند که غشای سلولی را میشکد و به سرطان اجازه میدهد از نقطه منشأ خود گسترش یابد، در واقع، نفوذ اولین گام در فرایند متاستاز است. در این شرایط، میزان مرگ و میر ناشی از سرطان به طور کلی افزایش مییابد.
سرطان تهاجمی در مقابل سرطان متاستاتیک
سرطان مهاجم، زمانی رخ میدهد که سلولهای سرطانی فراتر از بافت و سلولهایی که سرطان برای اولین بار در آنجا ایجاد شده گسترش یابند. هنگامی که سرطان شروع به حمله به بافتهای اطراف کرد، توانایی آن برای عبور از غشاها به سلولهای سرطانی اجازه میدهد تا از طریق سیستم گردش خون لنفاوی پخش شوند. سیستم گردش خون لنفاوی بخشی از سیستم گردش خون است که با جمع آوری مایعات اضافی سطح مایعات را در بدن سالم نگه میدارد و خون را از طریق غدد لنفاوی فیلتر میکند. در نهایت، پس از گسترش، سلولهای سرطانی به جایی غیر از ناحیه اصلی تومور متصل میشوند و تومور ثانویه را تشکیل میدهند.
انواع سرطان تهاجمی
اکنون با ماهیت سرطان نفوذی یا مهاجم آشنا شدیم، در ادامه برخی از انواع این نوع سرطان را مورد بررسی قرار میدهیم.
سرطان تهاجمی مثانه
سرطان تهاجمی مثانه از پوشش مثانه، جایی که معمولا شروع میشود، به عضلات مثانه گسترش مییابد. سرطان مثانه، سومین سرطان شایع در مردان است که هر سال، پزشکان تعدا قابل توجهی از آن را تشخیص میدهند. در سرطان مهاجم مثانه، ممکن است فرد اصلاً علائمی نداشته باشد، اما برخی از علائم آن عبارتاند از:
- کمر درد
- وجود خون در ادرار که شایعترین علامتی است که فرد نباید نادیده بگیرد
- درد در هنگام ادرار
- درد در قسمت پایین شکم
- نیاز مکرر به ادرار کردن
درمان
درمان ممکن است شامل یک یا چند گزینه باشد. درمانهای رایج سرطان نفوذی مثانه عبارتاند از:
- شیمی درمانی
- پرتو درمانی
- برداشتن کامل یا جزئی از مثانه

سرطان تهاجمی بیضه
سرطان بیضه، بخشی از دستگاه تناسلی مردان را تحت تأثیر قرار میدهد. انواع مختلفی از سرطان بیضه وجود دارد که در نقاط مختلف بیضه برای اولین بار تشکیل میشوند. بیش از ۹۰ درصد موارد از سلولهای زاینده بیضه شروع میشود که سلولهای سازنده اسپرم هستند. دو نوع اصلی سمینوماها هستند که عموماً رشد و گسترش آهستهتری دارند و غیر سمینوماها که دارای چهار زیرگروه اصلی هستند و تمایل به گسترش و رشد سریعتر از سمینومها دارند.
سرطان مهاجم بیضه، کمتر از ۵ درصد از همه موارد را تشکیل میدهد و هنگامی که رخ میدهد، سرطان به غدد لنفاوی مجاور گسترش مییابد. کمتر از ۵ درصد از تمام موارد سرطان بیضه تهاجمی هستند، همچنین ممکن است به اندامهای دور مانند کبد، نیز سرایت کنند.
علائم
سرطان تهاجمی بیضه، معمولا علائم خاصی ندارد، اما، نشانههای احتمالی آن عبارتاند از:
- درد در پایین کمر
- توده شکمی
- درد قفسه سینه یا تنگی نفس اگر سرطان به ریهها گسترش یافته باشد
- مشکلات گوارشی اگر سرطان به دستگاه گوارش گسترش یافته باشد
درمان
درمان سرطان بیضه بر اساس مرحله و خود بیمار متفاوت خواهد بود. درمانهای رایج عبارتاند از:
- پرتودرمانی
- عمل جراحی
- شیمی درمانی
- شیمی درمانی با دوز بالا و پیوند سلولهای بنیادی
سرطان تهاجمی پستان
سرطان پستان، معمولاً از مجاری شیر یا لوبولهایی که شیر تولید میکنند شروع میشود. سرطان تهاجمی پستان زمانی اتفاق میافتد که سرطان به نواحی دیگر پستان یا بافت اطراف گسترش مییابد.
علائم
علائم سرطان سینه عبارتاند از:
- درد در اطراف نوک پستان
- وجود توده در سینه یا زیر بغل
- تورم سینهها
- درد در هر نقطه از سینه
- گودی یا تحریک پوست روی سینه
- پوست قرمز و پوسته پوسته اطراف نوک سینهها یا سایر نواحی سینه
- هر گونه تغییر در شکل یا اندازه سینه
- ترشحات نوک سینه غیر از شیر مادر
بیشتر بخوانید: سرطان سینه در مردان
درمان
درمان دقیقی که برای سرطان سینه انجام میشود، بر اساس نوع و شدت سرطان سینه متفاوت است. گزینههای درمانی رایج عبارتاند از:
- عمل جراحی
- تابش – تشعشع
- هورمون درمانی
- شیمی درمانی
- درمان دارویی هدفمند
- ایمونوتراپی
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
- فردی که در او سرطان تشخیص داده نشده است، باید به طور منظم برای بررسیهای بهداشتی روتین به پزشک مراجعه کند. این میتواند شامل غربالگری سرطان برای بررسی علائم اولیه سرطان باشد.
- فردی که مبتلا به سرطان غیر تهاجمی تشخیص داده میشود، باید بیشتر به پزشک برای بررسی مراجعه کند. پزشک میتواند بررسی کند که آیا سرطان پیشرفت یا عود کرده است.
- فردی که در حال درمان سرطان مهاجم است، باید با یک پزشک مشورت کند تا مشخص شود که چند وقت یکبار نیاز به مراجعه به پزشک دارد.
کلام پایانی
سرطان تهاجمی زمانی رخ میدهد که سرطان از بافت اصلی که در آن ایجاد شده است گسترش یابد. در ابتدا، سرطان مهاجم به بافت سالم محلی و غدد لنفاوی حمله میکند. اگر درمان نشود یا درمانها مؤثر واقع نشوند، سرطان میتواند متاستاز داده و به سایر نواحی بدن گسترش یابد. درمان، علائم و کیفیت زندگی افراد بر اساس عوامل مختلفی از جمله: نوع سرطان، سن، مرحله سرطان و سلامت کلی افراد، بسیار متفاوت است.
سوالات متداول
چند درصد از سرطانهای مثانه تهاجمی هستند؟
حدود ۲۵ درصد از تمام سرطانهای مثانه تهاجمی هستند و به عضله اطراف مثانه منتقل شده اند.
احتمال ابتلا به سرطان مهاجم سینه چقدر است؟
از هر ۸ زن مبتلا به سرطان سینه، ۱ نفر به سرطان سینه تهاجمی مبتلا میشوند.